Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det var norsk, svensk og dansk humanistisk forbrødring i podkaststudio på lørdag. Fra venstre: Trond Enger, Magnus Timmerby og Mads Ahola. [url=
 Foto: Even Gran

Det var norsk, svensk og dansk humanistisk forbrødring i podkaststudio på lørdag. Fra venstre: Trond Enger, Magnus Timmerby og Mads Ahola. [url= Foto: Even Gran

Nordisk humanistisk forbrødring

I helga feiret Human-Etisk Forbunds danske søsterorganisasjon ti år. Det ble en fin anledning til å diskutere humanistbevegelsen på tvers av nordiske grenser.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2018 kl 11:49

KØBENHAVN: Humanistisk Samfund – Human-Etisk Forbunds danske søsterorganisasjon – ble stiftet 29. august 2008 av en gruppe personer som innså at det manglet et humanistisk seremonitilbud i Danmark.

På organisasjonens egne nettsider kan du lese medstifter Erik Bartram Jensens beretning om hvordan Human-Etisk Forbund hjalp dem i gang, samt hvordan de innså at de var nødt til å etablere en ny organisasjon ettersom de allerede eksisterende organisasjonene Ateistisk Selskab og Humanistisk Debat ikke så poenget med humanistiske seremonier.

Sterk vekst i konfirmasjon

I helga var Humanistisk Samfund med venner samlet i København for å feire sine første ti år. Siden starten i 2008 har organisasjonen vokst til rundt 1500 medlemmer. Bruken av de fire humanistiske seremonitypene navnefest, konfirmasjon, vigsel og gravferd, er i vekst.

Spesielt gjelder dette humanistisk konfirmasjon som har økt fra 145 konfirmanter i 2017, til rundt 260 i år, med konfirmantgrupper både i København og Århus. Neste år er det ventet godt over 300 konfirmanter med undervisning også på Fyn og på Bornholm, forteller styreleder Lone Ree Milkær. Når det gjelder gravferd, har tallet økt fra 14 i 2017 til rundt 30 i 2018.

– Vi har faktisk venteliste for humanistisk konfirmasjon i 2019 fordi vi ikke har kursledere nok. Det er fortsatt ganske lave tall totalt sett, men det skyldes nok at det fortsatt er veldig lite kjent i Danmark at det finnes et slikt tilbud, sier hun.

Ree Milkær mener økningen på konfirmasjon viser at det er et behov for humanistiske seremonier i et land der konfirmasjonstradisjonen står minst like sterkt som i Norge.

– Økningen kommer stort sett av seg selv, uten at vi har brukt så mye ressurser på markedsføring. Det sprer seg ved at folk snakker med hverandre. Derfor er jeg optimistisk og tror på en god vekst i årene framover, sier hun til Fri tanke.

100.000 kroner i bursdagsgave fra Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbund stilte med generalsekretær Trond Enger, styrerepresentant Terese Svenke og rådgiver Arnfinn Pettersen på de danske humanistenes jubileum. Svenke holdt hilsningstale på vegne av forbundet og overrakte 100.000 kroner i bursdagspresang til sine danske venner.

Magnus Timmerby gratulerte på vegne av den svenske humanistorganisasjonen Humanisterna, mens den internasjonale humanistunionen IHEU var representert ved president Andrew Copson. Også han gratulerte og ønsket sine danske kolleger lykke til videre.

Diskuterte nordisk humanisme

Til tross for at Humanistisk Samfund er mye mindre enn Human-Etisk Forbund, har de noe som det norske forbundet fortsatt ikke har, nemlig Under jubileumsseminaret på lørdag, der det både var foredrag og gruppearbeid, satte Humanistisk Samfunds podkastvert Mads Ahola seg ned med HEFs generalsekretær Trond Enger og Magnus Timmerby fra Humanisterna for å snakke om nordisk humanisme og spesielt [url=https://human.no/om-humanisme/nordisk-humanistmanifest-2016/" target="_blank">det nordiske humanistmanifestet som humanistorganisasjoner fra Island, Norge, Sverige, Danmark og Finland ble enig om i 2016.

De tre diskuterte også om humanismen har en naiv holdning når det gjelder islam.

Startet som debattmøter

Podkasten «Cafe Mensch» er en videreføring av et debattopplegg Humanistisk Samfund hadde på en kafe i København for noen år siden, der også Fri tanke var med en gang i 2014.

– Vi tok opp lyden fra ett av møtene, og det ble så bra at vi bestemte oss for å publisere det på nettet, sier podkastvert Ahola til Fri tanke.

Podkasten har ingen fast publiseringsfrekvens, men lager nye sendinger når det skjer spennende ting på humanistfronten i Danmark.

[url=

#Humanistisk SamfundVis flere

#DanmarkVis flere

Nordisk humanistisk forbrødring

Nordisk humanistisk forbrødring

I helga feiret HEFs danske søsterorganisasjon ti år. Det ga anledning til å diskutere humanistbevegelsen på tvers av nordiske grenser.

#Internasjonalt arbeidVis flere

Nordisk humanistisk forbrødring

Nordisk humanistisk forbrødring

I helga feiret HEFs danske søsterorganisasjon ti år. Det ga anledning til å diskutere humanistbevegelsen på tvers av nordiske grenser.