Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk Samfund begynte arbeidet med å sekularisere landet i september i fjor.

Humanistisk Samfund begynte arbeidet med å sekularisere landet i september i fjor.

Ny giv i kampen for et sekulært Danmark

Humanistisk Samfund ble stiftet bare for et halvt år siden. De kan allerede notere seg flere seiere i den lange kampen for å bryte båndene mellom stat og religion i landet.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2009 kl 13:32

For et halvt år siden ble Humanistisk Samfund stiftet i Danmark. Organisasjonen er bygget på samme modell som Human-Etisk Forbund i Norge. Målet er å tilby seremonier for livets korsveier, målbære et humanistisk livssyn og kjempe for en livssynsnøytral sekulær dansk stat.

På det sistnevnte punktet er det langt igjen i Danmark. Danmark har en grunnlovsfestet statskirkeordning (folkekirken), som det ikke er noen offentlig debatt om. I den danske folkeskolen synger man Fadervår om morgenen, og har et obligatorisk religionsfag som tilnærmet er et rent kristendomsfag.

Statskirken eier alle gravlunder i landet, der også ikke-kristne må gravlegges. Og hvis et livssynssamfunn skal få vigselsrett, må man ifølge loven "tro på en gud". Derfor har ikke Humanistisk Samfund fått vigselsrett ennå.

- Vi har akkurat satt i gang, og det er mye å ta fatt i. Spesielt dette med at man må være et religiøst trossamfunn for å kunne vie folk, er jo et problem for oss som ønsker å tilby humanistisk vigsel, sier talsperson for Humanistisk Samfund, Dennis Nørmark, til Fritanke.no.

Innflytelse tross få medlemmer

Noen små seiere har det imidlertid blitt i løpet av den korte tiden organisasjonen har eksistert. Nylig var det en offentlig skole i Viborg, Houlkærskolen, som måtte slutte å be Fadervår ved fellessamlinger, etter press fra Humanistisk Samfund.

Ved en annen skole, Nørre Nissum Skole i Lemvig, fikk man ikke avskaffet bønnen, men man fikk gjennomslag for at barna ikke lenger skulle tvinges til å være med.

Dennis Nørmark tror at selv om Humanistisk Samfund bare har rundt 300 medlemmer, han organisasjonen greid å røre noe ved den danske opinionen.

- Det siste året har for eksempel 11 prosent flere enn vanlig meldt seg ut av folkekirken. Jeg tror vi har bidratt til å få litt flere til å tenke over hva slags livssyn de selv har. Alle de store dagsavisene i Danmark vet om oss og vi blir referert til i pressen hele tiden. Religion er et veldig hett tema i Danmark nå, og jeg tror det hjelper oss på gli, mener Nørmark.

Dennis Nørmark er forøvrig en godt kjent person i dansk offentlighet, og det var han allerede før han ble aktiv i Humanistisk Samfund. Kjendisstatusen har naturlig nok også bidratt til å få oppmerksomhet rundt organisasjonen.

Venter med statskirkeordningen

Nørmark forteller at dansker flest ikke tar religion og livssyn så veldig på alvor, og at dette kan være mye av årsaken til at Danmark, fra et noenlunde likt utgangspunkt, ligger langt bak Norge i prosessen med å skille stat og religion.

- Når dansker hører at barn må være med og be Fadervår i skolen, så tar de det ikke så veldig på alvor. De ser ingen grunn til å protestere, og vurderer det som en "koselig tradisjon". Men vi synes folk bør begynne å tenke mer gjennom sitt eget livssyn og få et bevisst forhold til det, sier Nørmark.

Man skulle tro at kamp mot den danske statskirkeordningen stod høyt på agendaen til en organisasjon som Humanistisk Samfund. Men det gjør den ikke.

- Vi har valgt å sette i gang med de små tingene først, der det er størst sjanse for å få gjennomslag på kort sikt. Kampen mot statskirkeordningen er en stor, tung sak som krever et grunnleggende skifte i opinionen, sier Nørmark.

Han tror også at det kan bli vanskelig å mobilisere folk til å avvikle den danske statskirkeordningen, slik det politiske klimaet er nå.

- I Danmark er det mange som ser på folkekirken som et bolverk mot islam, og som mener at man vil opptre som "nyttige idioter for muslimene" hvis man begynner å gå løs på ordningen. I tillegg kommer den danske "er det så nøye"-holdningen. Derfor har vi nedprioritert kamp mot statskirkeordningen inntil videre, sier han.

Vil ikke bli kalt "ateister"

Humanistisk Samfund er en uvant konstruksjon for danskene. De må hele tiden kjempe mot å bli stemplet som "antikristne", forteller Nørmark.

- I Danmark har man aldri brydd oss så mye om livssyn, så det er litt uvant for danskene når vi kommer og sier at bønn i skolen, for eksempel, er en forkynnende troshandling. Norge har hatt en mye mer pietistisk tradisjon enn oss, og i større grad tatt tro og livssyn på alvor. Så det er en del dansker som synes vi i Humanistisk Samfund er litt oversensitive, forteller han.

Nørmark understreker at Humanistisk Samfund ikke liker å bli kalt "ateister".

- Vi er humanister, og kjemper for å bli anerkjent som et ikke-religiøst livssynssamfunn. Det handler om veldig mye mer enn bare det å "ikke tro på Gud". I en rent ateistisk organisasjon kan man jo alltids holde møter og bli enig om at "gud ikke finnes", men det ble man vel i grunnen enig om på forrige møte også. Vi vil gjerne komme oss litt videre fra det, sier han.

Les mer på nettsidene til Humanistisk Samfund

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook