Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk Samfund vil bli danskenes svar på Human-Etisk Forbund.

Humanistisk Samfund vil bli danskenes svar på Human-Etisk Forbund.

Nytt humanistforbund stiftet i Danmark

#Så langt har ikke danskene hatt noe tilbud om humanistiske seremonier. Men i helgen ble Humanistisk Samfund stiftet. Tekst: Even Gran Publisert: 1....

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2008 kl 14:42

Så langt har ikke danskene hatt noe tilbud om humanistiske seremonier. Men i helgen ble Humanistisk Samfund stiftet.

Tekst: Even Gran
Publisert: 1.9.2008

Sist fredag ble organisasjonen Humanistisk Samfund stiftet i København. Målet er å arrangere humanistiske seremonier i Danmark, slik Human-Etisk Forbund gjør det i Norge. Så langt har det ikke eksistert en slik organisasjon i Danmark.

HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale var invitert til stiftelsesmøtet, og hun forteller at det var stor entusiasme på stiftelsesmøtet.

- Jeg tror og håper dette kan bli starten på et fast tilbud om humanistiske seremonier også i Danmark, sier Kvaale.

Hun forteller at den nye organisasjonen har fått mye pressedekning, noe som delvis skyldes at det har fått med seg den kjente antropologen Dennis Nørmark som pressetalsperson.

- Nørmark er en godt kjent debattant i Danmark, og har mediatekke. Mange av presseoppslagene har nok kommet på grunn av ham, tror Kvaale.

Med HEF som forbilde

På stiftelsesmøtet hadde det møtt opp rundt 30 personer. Til sammen hadde de allerede før stiftelsen drøyt 100 medlemmer.

Stiftelsesmøtet valgte en styringskomite, men det er ennå ikke valgt noen styreleder eller generalsekretær. Som verdigrunnlag vedtok de en tekst som ligger svært tett opp til Norsk humanistmanifest som HEF vedtok i 2006.

- Det er klart at danskene ser på Human-Etisk Forbund som et forbilde. Det var jo også derfor jeg var invitert til å hilse fra HEF og fortelle om vårt seremonitilbud på stiftelsesmøtet, forteller Yngvild Kvaale.

Som en gave til den nystartede organisasjonen ga HEF betalt reise og opphold for to personer for å delta på HEFs estetikkurs som skal holdes senere i høst.

Hovedmål å arrangere seremonier

Danmark har allerede en lang rekke ateist- og humanistorganisasjoner. Men det er ingen av disse som så langt har sett det som en oppgave å tilby humanistiske seremonier.

- Der er nettopp dette som er unikt med Humanistisk Samfund. Målet er å utøve humanisme i praksis gjennom å arrangere seremonier, og ikke bare være en diskusjonsklubb eller livssynspolitisk pressgruppe, forteller Kvaale.

Måtte starte noe nytt

Tidligere i år hadde HEF besøk av Niels-Jørgen Koordt - en av initiativtakerne til Humanistisk Samfund sammen med blant andre Erik Bartram Jensen.

Koordt fortalte da at målet er å bygge opp en organisasjon med HEF i Norge som forbilde, men at det har vært vanskelig å få ulike ateist/humanistgrupperinger i Danmark til å bli enig om dette.

- Det er mange organisasjoner blant humanister og ateister i Danmark, men det har vært vanskelig å få dem til å samarbeide. Ateistisk selskab kan for eksempel godt tenke seg å arrangere seremonier, men nekter å bruke humanisme-begrepet. På den andre siden har du Humanistisk debat som kaller seg humanistisk, men som motsetter seg å arrangere seremonier. Vi fant ut at hvis vi skulle skape noe som kan ligne på HEF i Norge, må vi starte noe helt nytt, fortalte Koordt.

Mer info: