Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

– Jeg vil advare mot et syn på Human-Etisk Forbund som et slags «norsk forbund mot statskirke». Hvis forbundets talspersoner bidrar til å skape et slikt inntrykk, er det opplagt uheldig, sier Lars Gule.

– Human-Etisk Forbund får ikke offentlig støtte for å være «norsk forbund mot statskirke»

– Underlig at styremedlemmer mener kamp mot religiøs makt og samrøre mellom stat og kirke er viktigere enn forbundets rolle som livssynsamfunn, mener Lars Gule.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2019 kl 11:13

Diskusjon rundt hvorvidt det nyopprettede Ytringsfrihetsforbundet vil bli godkjent som livssynssamfunn, og at Humanistforbundet ble nektet medlemskap i STL i 2017, gir anledning til å se på hva som egentlig gjør at Human-Etisk Forbund får offentlig støtte, (egentlig skatterefusjon, se faktaboks), og anerkjennes som livssynssamfunn både av staten og STL.

Svaret handler om hva et livssynssamfunn er, og ikke er.

Ingen tvil om at Human-Etisk Forbund kvalifiserer

Dette er tema som engasjerer tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund og samfunnsdebattant Lars Gule.

Han forteller at det som er felles for alle livssyn, både de religiøse og de ikke-religiøse, er at man har oppfatninger om hvordan alt har blitt til, hvordan man best får kunnskap om virkeligheten og at man har et begrunnet syn på etikk og moral.

Han er ikke i tvil om at Human-Etisk Forbund kvalifiserer til å være et livssynssamfunn med utgangspunkt i dette.

– Det som kjennetegner det humanistiske livssynet, er et vitenskapelig, ikke-religiøst syn på virkeligheten mens etikken er forankret i rasjonell, logisk tenkning og kunnskap om mennesket som sosialt vesen, sier han.

Samtidig er det viktig for et livssynssamfunn å ivareta et sosialt og seremonielt livssynsfellesskap.

– Nesten all aktivitet i forbundets fylkes- og lokallag dreier seg om de humanistiske seremoniene. Det var jo også som seremonileverandør og fellesskapsbygger forbundet startet på 50-talllet, så her er forbundet klart innenfor, understreker han.

Gule legger til at det er sentralt i det humanistiske livssynet å utvikle menneskenes evne til rasjonell, kritisk tenkning. Derfor er religionskritikk også en viktig del av livssynet.

– Det er en naturlig følge av et humanistisk livssyn å være kritisk både til religiøse virkelighetsforståelser og skadelige konsekvenser av religiøs praksis, spesielt hvis disse praksisene utfordrer menneskerettighetene. Her kunne godt forbundet blitt tydeligere i sin kritikk av islamske dogmer og praksiser også, sier han.

Ingen mente rollen som livssynsamfunn var viktigst

Det er likevel ikke på disse områdene Human-Etisk Forbund gjør mest ut av seg i den løpende politiske debatten. Det området der forbundet har tydeligst profil, er i kampen mot religiøse privilegier og ulike former for samrøre mellom stat og kirke (KRLE-faget, skolegudstjenester, statskirkeordningen og så videre).

Det er også dette forbundets styre er mest opptatt av.

Da Fri tanke i forkant av fjorårets landsmøte spurte styrekandidatene hva den viktigste oppgaven til forbundet er, svarte de som følger:
 

  • Kamp mot statskirke og alle former for samrøre mellom kirke/religion og stat (50%)
  • Kamp for at religion generelt sett skal spille en mindre viktig rolle i samfunnet (33%)
  • Jobbe for religionsfrihet – at alle skal få lov til å praktisere livssynet sitt som de vil (17%)

Det var også et svaralternativ som het «Bygge fellesskap mellom humanister, tilby seremonier og gi hjelp i krisetider».

Ingen krysset av for dette, til tross for at det hovedsakelig er dette som berettiger Human-Etisk Forbunds rolle som livssynssamfunn og følgelig både de offentlige tilskuddene og STL-medlemskapet.

To kandidater, inkludert styreleder Tom Hedalen, svarte sågar at forbundet burde legge seg ned hvis all form for samrøre mellom stat og religion opphører. Da har nemlig forbundet «nådd målene sine», uttaler han i dette intervjuet.

Advarer mot syn på HEF som «forbund mot statskirke».

Lars Gule reagerer på dette.

– Dette er en underlig prioritering fra de som styrer forbundet. Jeg vil advare mot et syn på Human-Etisk Forbund som et slags «norsk forbund mot statskirke». Hvis forbundets talspersoner bidrar til å skape et slikt inntrykk, er det opplagt uheldig. Det er jo ikke sant heller. Nesten all aktivitet i Human-Etisk Forbund fylkes- og lokallag handler jo om fellesskap rundt humanistiske seremonier, sier han.

Gule legger likevel til at kampen for en sekulær stat er en naturlig utledning av det humanistiske livssynet.

– Det er selvsagt helt legitimt for Human-Etisk Forbund å kjempe for en sekulær stat. Dette henger blant annet sammen med menneskerettighetenes forbud mot livssynsdiskriminering, slår han fast.

Han synes likevel det er underlig når de som styrer Human-Etisk Forbund oppfatter denne livssynspolitiske kampen som det viktigste HEF driver med, og til dels som selve eksistensberettigelsen til forbundet.

– Hvis de hadde rett, ville ikke Human-Etisk Forbund vært et livssynssamfunn lenger, men en politisk kamporganisasjon, konstaterer Gule.

Han legger til at det selvsagt er både lov og nødvendig for en organisasjon som HEF å prioritere, både kortsiktig og langsiktig.

– I et slikt perspektiv kan det være riktig å sette kampen mot statskirkelige privilegier øverst for en periode, særlig hvis det er politiske muligheter for å få til endring. Men utviklingen av humanismen som livssyn og det organiserte fellesskapet for humanister må alltid være med, sier han.

Et annet poeng er at kampen mot statskirkelige privilegier og for en sekulær stat, er en kamp som går på tvers av livssyn. Også mange religiøse trossamfunn støtter dette, spesielt innen frikirkeligheten, poengterer han.

Må reorientere oss hvis vi lykkes

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, kan til dels være enig i kritikken fra Gule.

– I Fri tankes spørreundersøkelse ble vi tvunget til å oppgi bare ett svar, på hva som er viktigst for oss personlig. Men det betyr jo ikke at de andre tingene er uviktige. Slik er det ikke for meg, og slik tror jeg ikke det er for noen av de andre i styret heller, sier han.

Hedalen legger til at han selv er humanistisk vigsler og har stilt opp som taler på humanistisk konfirmasjon en rekke ganger.

– Seremoniene og livssynsfellesskapet i Human-Etisk Forbund er like viktige for meg som det er for mange andre, sier han.

– Så hvorfor svarte du at Human-Etisk Forbund bør legge seg ned hvis man oppnår det livssynspolitiske målet om å skille stat og religion på alle områder?

– Poenget mitt den gangen, og nå, er at hvis vi lykkes i kampen med å skille stat og religion, som rent faktisk har vært en svært viktig kamp for forbundet i lang tid, må vi reorientere oss. Vi har en eksistensberettigelse uavhengig av den livssynspolitiske kampen, men hvis vi skulle vinne den kampen, ser verden litt annerledes ut for oss enn den gjør nå. Det må vi forholde oss til, hvis vi noen gang skulle komme så langt, sier han.

Men når det er sagt, tror ikke Hedalen i praksis at det vil bli store endringer.

– Vi ser i dag at det er stor etterspørsel etter seremoniene våre, spesielt konfirmasjon, og det livssynsfellesskapet vi har rundt forbundet. Så lenge det består, vil det være et behov for Human-Etisk Forbund som livssynsamfunn også i fremtiden, uavhengig av den livssynspolitiske situasjonen, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...