Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ekstremister i kommentarfeltet kan være en ubehagelig opplevelse. Foto: NTB Scanpix / Gorm Kallestad.

Ekstremister i kommentarfeltet kan være en ubehagelig opplevelse. Foto: NTB Scanpix / Gorm Kallestad.

Gode råd til deg som har havnet i ekstremistenes søkelys

Tips til medlemmer av Human-Etisk Forbund som har fått ekstremister i kommentarfeltet og/eller på nakken. Kan være nyttige for andre også.

Publisert:

Mye av det vi i Human-Etisk Forbund står for burde være komplett ukontroversielt. Som at moderne legevitenskap er bra, at det er dumt å spre konspirasjonsteorier og at mennesker med mørk hud er mennesker de også.

Men noen blir veldig, veldig sinte av å høre sånt. Og om du sier det offentlig, i avisa eller sosiale medier, havner du fort på radaren til noen veldig, veldig spesielle miljøer.

Velkommen til … om ikke akkurat Helvete, så i alle fall Helsike.

Jeg har en viss erfaring med disse miljøene og metodene de bruker, etter å ha fulgt med på dem i et kvart århundre – og følt metodene deres på kroppen. Jeg vil derfor gjerne komme med noen tips som kanskje kan være nyttige den dagen telefonen, Facebook-siden eller innboksen din eksploderer.

Et troll på tråden

Noen av dem er ganske tradisjonelle av seg og liker å bruke telefonen. Når de ringer, så regn med at de tar opp samtalen. Forhold deg derfor knusende rolig og saklig. Ikke la deg provosere, samme hvor slitsomme, kverulerende og ufyselige de er. Ikke gi dem et raseriutbrudd de kan legge ut på YouTube, hvor ille de enn oppfører seg.

Og vi snakker om miljøer som oppfører seg virkelig, virkelig ille.

Den samme regelen gjelder e-poster og tweets fra disse miljøene. Ignorer dem, eller svar beinkort og dønn saklig. Om du lar deg vippe av pinnen og svarer med samme mynt, skjermdumper de det du sier.

Evig liv

Jeg kan garantere deg at de skjermdumpene ikke bare kommer til å leve evig på bloggene og «nettavisene» deres, men også vil bli spredd i sosiale medier. Og der kommer ikke konteksten fram, som for eksempel at du reagerte på ekstreme uttalelser og ba om unnskyldning da du fikk besinnet deg.

Det hjelper dog ikke alltid å holde hodet kaldt. En ansatt i forbundet som forholdt seg knusende saklig ved en telefonoppringning, opplevde ikke desto mindre å ende på YouTube.

Da en ekstremist ringte meg på kontoret og ville fiske informasjon lo jeg bare, siden jeg visste hvem han var. Jeg har vitner på at jeg forholdt meg helt rolig, men han skrev likevel en artikkel om at jeg fikk «raserianfall». Senere skrev han artikler der han moret seg over at jeg hadde fått kreft.

Et mangehodet troll

Det er vanskelig å ha oversikten over disse miljøene. De er i stadig forandring, de ryker uklar med hverandre eller finner sammen i nye konstellasjoner.

Er det jødene eller muslimene som er hovedproblemet? Hvilke miljøer er åpne for at jeg skal spre mitt budskap? Plutselig oppdager en som «bare» er på et korstog mot muslimer at det er noe muffens med vaksiner også.

De gir seg aldri. Jeg var fast spaltist i kristenavisa Vårt Land i nesten sju år. Jeg har hatt dialogkvelder over det ganske land med min venn, presten Stian Aarebrot (som jeg skrev boka Presten og ateisten med). Og jeg har vært intervjuet i nær sagt hvert eneste kristent medium i Norge.

Fremdeles får jeg e-post om at jeg hater kristne og heier på islamistene som myrder dem.

Automatisk fiende

Om du er tilknyttet Human-Etisk Forbund, det være seg som tillitsvalgt, ansatt eller bare medlem, er du allerede på disse miljøenes radar. Forbundet spiller nemlig en ubehagelig sentral rolle i ymse ekstremisters verdensbilder.

For høyreekstremister er Human-Etisk Forbund del av et komplott for å islamisere Norge. For venstreekstremister er vi del av NATO-systemets folkemord på muslimer. Og for de virkelig sprø er vi satanister som jobber med å forgifte Norge med vaksiner og å normalisere pedofili.

Konspirasjonskjenneren John Færseth beskriver forbundets rolle i ekstremistenes fiendebilde i denne artikkelen fra 2013.

Det fins hjelp

Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre. Du kan ikke nødvendigvis regne med hjelp fra myndighetene. Det fins folk i dette landskapet som er strafferettslig utilregnelige, og derfor i praksis kan gjøre hva de vil på nett.

Andre har ødelagt økonomien sin så grundig at tanken på et søksmål til ikke er avskrekkende.

Og om du møter dem til debatt i mediene, kan du måtte stille med hendene på ryggen. Da en tidligere versjon av denne artikkelen sto på trykk i en norsk avis, skrev en av de mest ekstreme personene i Norge et svar. Av avisens debattredaktør fikk jeg ikke lov å påpeke hvem denne mannen faktisk var og hva annet han spredde.

Ikke alene

En trøst kan likevel være å vite at du ikke er alene. Det er en god del av oss nå som vet hvordan du har det. Det fins også hjelp å få, spesielt om du er med i Human-Etisk Forbund.

Om du møter på disse miljøene, bidrar jeg gjerne med informasjon. Du kan kontakte meg på epost eller via meldinger på Twitter.

En som kan enda mer enn meg er ovennevnte John Færseth. Hans bok Konspiranorge (Humanist forlag) er standardverket på norske konspirasjonsmiljøer. Færseth er tilgjengelig for å holde foredrag, og det kan kanskje være noe for ditt lokallag.

Ikke la deg kneble

Det viktigste du må vite er likevel dette:

Det de som trakasserer deg vil, er du skal holde kjeft. De vil at det skal bli ubehagelig å være kritisk mot kvakksalveri, konspirasjonsteorier og rasisme. Slik at de kan operere uhindret, tjene penger på de tvilsomme helseremediene sine og spre farlig tankegods.

Derfor fins det en perfekt måte å slå tilbake mot dem som prøver å kneble deg: Fortsett som du stevner. Ikke la deg kneble. Stå for det du står for.

Og husk at du ikke er alene.

#KommentarVis flere

HEF har fått støtte fra departementet i personvernsaken mot Den norske kirke
Kan veganisme være et livssyn?

Kan veganisme være et livssyn?

Selv mener veganerne at svaret er ja, men hva vil staten mene?

Bioteknologisk bakrus

Bioteknologisk bakrus

HEF-filosof Kaja Melsom maner til ettertanke om bioteknologi.