Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det som er veldig fint med vigslingprosessen til Human-Etisk Forbund er ideen om at du kan gifte deg på akkurat den måten du selv vil, sa Odd-Magnus Williamson, som holdt sin første vigsel på Centralteatret i Oslo.
 Foto: Lars Opstad / Oslo Nye Teater

Det som er veldig fint med vigslingprosessen til Human-Etisk Forbund er ideen om at du kan gifte deg på akkurat den måten du selv vil, sa Odd-Magnus Williamson, som holdt sin første vigsel på Centralteatret i Oslo. Foto: Lars Opstad / Oslo Nye Teater

Odd-Magnus Williamsons første humanistiske vigsel:

Bryllup på Centralteatret

Tor Larsen og Nina Løvdok vant konkurranse – og ble viet av komikeren og skuespilleren på Centralteatret i Oslo, der Williamsons har premiere på «kjærlighetsforestilling» senere i høst.

Publisert:

I vår utlyste komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson (38) en konkurranse i samarbeid med Human-Etisk Forbund (HEF). Premien var å bli viet på Oslo Nye Centralteatret, av Williamson selv.

Samarbeidet har sin bakgrunn i at Williamson denne høsten er aktuell med stykket «What is love», og i den forbindelse ønsket han å bli vigsler. Han tok derfor kontakt med HEF, som også sto for vigselen da Williamson og kona – Tinashe Williamson – giftet seg i 2015.

I vår tok han vigselkurs, og ble sertifisert vigsler. (Se video nederst i saken).

Vinnerparets dag

Samboerparet Nina Løvdok (36) og Tor Larsen (36) fra Drammen vant konkurransen, og forrige lørdag feiret de kjærligheten med humanistisk vigsel på Centralteatret i Oslo.

– Vi ønsket å ha en slik seremoni fordi vi ikke er religiøse, men er opptatt av likeverd, oppriktighet og rettferdighet. Å stå i kirken og love troskap på det grunnlaget føltes ikke riktig for oss. Det er også mulig å bli viet av ordføreren på rådhuset, men vi føler heller ikke at det er riktig å blande politikk inn i en vielse, så da falt valget på en humanistisk vielse, fortalte de nygifte til KK.no etter vigselen.

Til KK fortalte Williamsons at hans mål for vigselen var å få brudeparet til å føle at det virkelig var deres dag. For å nå dit hadde han flere møter med paret i forkant.

– For meg er den viktigste delen av prosessen å klare å se paret. Det som er veldig fint med vigslingprosessen til Human-Etisk Forbund er ideen om at du kan gifte deg på akkurat den måten du selv vil, sa han Odd-Magnus til KK.

Morsomt samarbeid

Leder for seremoniavdeling i HEF, Tale Pleym, forteller til Fri tanke at det da også ble en verdig vielse. Hun var ikke selv til stede, men seremonirådgiver Eivind Eggen, som har fulgt Williamson tett siden kursstart, rapporterte om høytidelig stemning.

– Vi synes jo det er veldig gøy at han vil gjøre dette. Og det gikk jo veldig bra. Det ble en veldig flott seremoni. Det er fint å vise frem at man kan ha humanistisk vigsel hvor som helst, også på en teaterscene, sier Pleym.

Hun kan også fortelle at Williamson var litt nervøs på forhånd, siden dette var hans første oppdrag. Men at han, i likhet med alle andre vigslere, hadde en mentor underveis.

– Dette var jo ellers nytt, og litt rart for oss. Alle kjenner ham jo som komiker. Men vi har fått et veldig flott resultat. Vi har fått en vigsler som folk kjenner til, og som snakker flott om våre seremonier. Det er fint å ha ham med på laget.

– Trengte du betenkningstid da han tok kontakt for å få til dette samarbeidet?

– Ja, det er klart. Vi måtte snakke sammen internt, for vi har aldri gjort noe slikt tidligere. Men han hadde en plan om hvordan han ville bli vigsler i sammenheng med høstens forestilling. Samtidig som han selv hadde vært så førnøyd med sin humanistiske vigsel.

– Vi tenkte da at det er gøy å kunne få frem Humanistisk vigsel på en god måte, samtidig som han kan få snakke reflektert rundt hva kjærlighet her. Og det kommer han jo til å gjøre. Det var det jeg syntes var spennende. I tillegg var det gøy at han var så seriøs på å ville bli vigsler.

Også brudeparet var fornøyde med både vigsler, og seremonien på teatret.

– Han var super, selv om han har utpreget «løs snipp» i sin væremåte, men ellers var det ingen tvil om at han tok dette alvorlig. Seremonien ble verdig og musikerne gjorde utrolig fine varianter av låtene vi hadde valgt! sa paret til KK.

Forestillingen What is Love – en komedie for oppgitte kvinner og tause menn har premiere på Oslo Nye Centralteatret 11. septemeber.

#seremoniVis flere

Strid om kristen kunst i uvigslet kapell
Hovedstyremedlem i HEF vil tillate alle sanger i Humanistisk gravferd

Hovedstyremedlem i HEF vil tillate alle sanger i Humanistisk gravferd

Hans Christian Nes mener HEF bør spørre seg: Hva er mest humanistisk i møte med avdøde og etterlattes ønsker? Selv ønsker han ikke Humanistisk gravferd når regelverket er så strengt.

Gjett hvordan Forsvaret «hedrer» sine avdøde soldater?

Gjett hvordan Forsvaret «hedrer» sine avdøde soldater?

Flertallet valgte å tre av under de kristne innslagene. Likevel har feltpresten monopol for soldater som sendes til Afghanistan. Og hva tror du skjer når ikke-kristne soldater dør? (12.5.2015)

#Tale PleymVis flere

Færre gifter seg

Færre gifter seg

#Odd-Magnus WilliamsonVis flere