Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Er du gifteklar? Komiker Odd-Magnus Williamson godkjent som vigsler hos Human-Etisk Forbund

Komikeren, som selv ble gift humanistisk, lanserer komishowet «What is love» i høst, og tok i den forbindelse kontakt med Human-Etisk Forbund for et samarbeid.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 11:10

Komikeren Odd-Magnus «Odda» Williamson (38), kjent fra flere humor-show på tv og scene, samt seriøse tv-serier og filmer, er i dag hovedpersonen i en liten kampanjevideo som deles av Human-Etisk Forbund i sosiale medier. I høst er han nemlig premiereklar med sitt nye show «What is love» på Oslo Nye Centralteatret. I den forbindelse tok han kontakt med Human-Etisk Forbund med tanke på et samarbeid – han ville bli vigsler.

– De var positive. De tok meg vel imot – med ett selvsagt krav: At jeg ville ta oppgaven hundre prosent på alvor. Selvsagt! Dermed ble det vigselsutdanning og til slutt godkjent sertifisering som vigsler, sier han til VGs fredagsbilag i dag.

Williamson har gjennomgått vigselskurs i regi av Human-Etisk Forbund, og videoen viser hans «eksamensdag», der han tripper nervøst omkring i forbundets lokaler forut for og etter «sertifisering» hos forbundets vigselsmyndigheter.

Humanistisk vigslet

Williamson og ektefellen, Tinashe Williamson, ble selv humanistisk vigslet i 2015. Om vielsen sier han følgende i VG-intervjuet:

– Det var en veldig stemningsfull vielse og en vakker bekreftelse på at vi hadde valgt hverandre. Han som vigslet oss, insisterte på at vi måtte møte ham to ganger i forkant. Da dagen kom, skjønte vi hvorfor. Han pratet bare om oss! Det satte vi stor pris på. Det føltes som om han hadde kjent oss hele livet.

Han gir klart uttrykk for at verdigrunnlaget i den humanistiske vigselen er noe han stiller seg bak:

– En humanetisk vigsel er dessuten basert på kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt. For Tinashe og meg er det «røddige» verdier å basere forholdet vårt på. For i meg bor det ingen pinsevenn, selv om jeg vokste opp med foreldre som har valgt den trosretningen.

Vinn vigsel

Oslo Nye Centralteatret annonserer konkurranse om å bli Williamsons første brudepar. På nettsidene til teatret heter det at han i samarbeid med Human-Etisk Forbund skal vie et par i forbindelse med oppsetningen av showet. Interesserte par kan søke om å bli hans første brudepar i september.

Vinnerparet får vigsel og levende musikk til vielsen i teatret, fotograf til bryllupsbilder og bryllupssuite – det eneste de må gjøre er å kjøpe billetter til forestillingen og fylle inn søknadsskjema.

Positiv profilering

Seremonisjef Tale Pleym i Human-Etisk Forbund forteller at hun ikke nølte da Williamson tok kontakt.

– Det første jeg tenkte var at dette var interessant at en ung mannlig kjendis ville bli vigsler hos oss. Den neste tanken min var at opplegget hans virket seriøst. Så jeg ga tommel opp for samarbeidet, men var veldig tydelig på at han ikke skulle få noen spesialbehandling. Han måtte gjennom akkurat den samme opplæringen som alle våre andre vigslerkandidater.

– Hva får Human-Etisk Forbund ut av dette?

– At Odd-Magnus Williamson blir en god vigsler som kan representere oss på en skikkelig måte og at folk blir nysgjerrige på Humanistisk vigsel. Kanskje også flere har lyst til å bli vigslere hos oss?

– Hva sier du til de som mener dette virker litt useriøst av et livssynssamfunn, at det gjør vigselen til en gimmick?

– Paret som vinner får den samme grundige og seriøse prosessen sammen med vigsleren sin som alle andre brudepar, det er ikke noe gimmick rundt selve vielsen. Angående konkurransen og showet, syntes jeg opplegget virket spennende og likte at en som «Odda» ville bli vigsler i Human-Etisk Forbund. Det viktigste for oss var å sikre kvaliteten i hans arbeid som vigsler. Dette er et samarbeid mellom hans show og vårt vigselstilbud, der vi ikke firer på våre kvalitetskrav.

– Vil Williamson nå være en fast deltager i forbundets vigselskorps og ta flere vigsler for Human-Etisk Forbund?

– Ja, som alle andre vigslere har han forpliktet seg til å ta fire vigselsoppdrag i året.

Radio- og kjøpesentervigsel

Dette er ikke første gang det foregår Humanistisk vigsel i uvante sammenhenger. Tale Pleym foresto selv en radio-vigsel på Valentinsdagen i fjor – da radiokanalen P5 var sted for Humanistisk vigsel på direkten for Iselin Næss og Kjetil Berntsen. Og tidligere i år viet vigsler Kaja Lorentzen – som også er fylkesleder i Akershus og medlem av Hovedstyret – et brudepar på kjøpesenteret Lillestrøm Torg.