Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Attesten Jonalyn Catarina Culibra fikk fra Oslo Katolske bispedømme, signert av biskop Bernt Eidsvig.
 Foto: Faksimile fra Oppland Arbeiderblad

Attesten Jonalyn Catarina Culibra fikk fra Oslo Katolske bispedømme, signert av biskop Bernt Eidsvig. Foto: Faksimile fra Oppland Arbeiderblad

Ny sak der katolikkene har meldt inn person uten å spørre

– Det er skikkelig frekt, sier Jonalyn Catarina Culibra til Oppland Arbeiderblad. Hun fikk innmeldingsattesten fra Oslo katolske bispedømme nå i mars.

Publisert:

Oppland Arbeiderblad fortalte i går historien om Jonalyn Catarina Culibra, opprinnelig fra Filippinene. Den 24. mars i år, altså for to uker siden, fikk hun et brev i posten som fortalte at hun nå var meldt inn i Den katolske kirke i Norge.

– Ingen fra den katolske kirken har vært i kontakt med meg, sier en oppgitt Culibra til Oppland Arbeiderblad.

Hun er døpt i den katolske kirken på Filippinene, men ønsker ikke å være i Den katolske kirke i Norge.

Katolikkene beklager, sier det er et engangstilfelle

Leder for medlemssenteret ved Oslo katolske bispedømme (OKB), Mladen Praljak, beklager saken.

– Vi har gjort en feil. Dette var menneskelig svikt. Ifølge våre interne rutiner skulle hun ikke blitt registrert uten at vi fikk bekreftet innmeldingsinformasjon fra henne selv, sier han.

Praljak forklarer at det var et nært familiemedlem av Culibra som ga dem Culibras navn og fødselsdato. Dette familiemedlemmet, som var medlem, skal ha gitt uttrykk for at også Culibra ønsket å være medlem av Den katolske kirke.

Medarbeideren fra OKB prøvde deretter å ringe Culibra uten å få kontakt. Etter en stund ble Culibra registrert likevel, fordi medarbeideren stolte på det slektningen hadde sagt.

Culibra avkrefter overfor Oppland Arbeiderblad at slektningen skal ha gitt uttrykk for noe slikt.

Når avisa spør Mladen Praljak hvordan de greide å få tak i Culibras personnummer, svarer han som følger:

– Det er jo lett. Når man har riktig navn og fødselsdato, kan man innhente fødselsnummeret på folkeregisteret. Alle trossamfunn i Norge har tillatelse til å benytte Folkeregisteret, svarer lederen for katolikkenes medlemsregister.

Han lover at feilen blir fulgt opp og at den vil få konsekvenser internt for å unngå at noe liknende skjer i framtiden. Praljak understreker at Culibra nå selvsagt er strøket fra OKBs medlemslister.

– Grunn til å spørre om dette gjelder flere

Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka Bryn, er opprinnelig fra Polen. Hun er en av dem som ufrivillig ble registrert som katolikk i medlemsjuksesaken som ble avslørt høsten 2014.

Bryn synes det er grunn til å spørre seg om dette egentlig bare er et engangstilfelle, slik medlemsansvarlig hos katolikkene hevder.

– Man må spørre seg om de har skjønt hva det vil si at folk må melde seg aktivt inn i tros- og livssynssamfunn i Norge, sier hun.

– Tror du på dem når de sier at dette bare er et engangstilfelle?

– Vi vet at hun prøvde å få kontakt med medlemsregisteret uten å få svar, og vi vet at de færreste går til mediene med en slik sak. Det er derfor grunn til å spørre seg om flere har opplevd det samme, sier Agnieszka Bryn.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus