Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Foto: Skjermdump fra Anders Torps blogg

Foto: Skjermdump fra Anders Torps blogg

Visjon Norge og amerikansk predikant anmeldt for å oppfordre til overgrep mot barn

Anders Torp sendt inn anmeldelse etter at tv-kanalen 16. mai sendte et innslag der Rich Vera snakker om demonutdrivelse hos barn.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2019 kl 17:04

Anders Torp anmeldte denne uken TV-stasjonen Visjon Norge og den amerikanske predikanten Rich Vera til politiet. Anmeldelsen ble sendt inn etter at kanalen 16. mai sendte et 25 minutter langt innslag der Vera snakker om demonutdrivelse hos barn.

I anmeldelsen skriver Torp blant annet:

Vera gir sine seere bibelsk belegg for å utføre demonutdrivelser på barn. Vera ufarliggjør fengselsstraff i en setting der det snakkes om demonutdrivelser av barn. Vera sier til mennesker som beundrer han at han ikke bryr seg om han kaster ut demoner av barn. Et bibelsk belegg for å utføre spesifikke handlinger kan for bokstavtro kristne fungere som et pålagt krav.

I den direktesendte prekenen sier Vera klart at barn kan fylles med Den hellige ånd, men at den ikke er den eneste ånden og at andre ånder ikke er hellige, men demoner. Han er også tydelig på at alle ånder kan ta bolig i et legeme, også barns.

Overgrep

– Demonutdrivelser mot barn er psykisk vold, mishandling og overgrep. Når en person i en maktposisjon, på direktesendt tv kommer med forsvar av og oppfordring til demonutdrivelse som er bibelsk fundert, er det svært alvorlig, sier Torp til Fri tanke.

Han har selv opplevd denne type religiøsitet på kroppen. Han er sønn av pastor Jan-Aage Torp, som er leder Restoration Oslokirken (tidligere Oslokirken), og hadde en barndom preget av både helvetesskremsler og demonutdrivelser. Dette fortalte han om i et intervju med Fri tanke i 2010.

I omkring 10 år har Anders Torp som aktivist vært særlig opptatt av overgrep mot barn i religiøse sammenhenger og driver blant annet Facebook-gruppen Stans rettighetsbrudd mot barn.

Kan gi traumer

Torp mener det er svært viktig at samfunnet får vite om denne formen for barnemishandling, inkludert oppfordringene om å utføre slik vold mot barn.

– Jeg håper politiet tar denne saken på alvor. Dette er forhold som kan gi traumer for svært mange barn.

– Det burde gå et ramaskrik gjennom hele samfunnet når en pastor på direktesendt TV med 20 000 seere oppfordrer til, og rettferdiggjør, overgrep mot barn på denne måten.

Viser til barneombudet

For to uker siden anmeldte også barneombudet en annen hendelse med samme tv-selskap og predikant. Denne saken bortfalt etter at det ble klart at det ikke var et barn som hadde blitt utsatt for demonutdrivelse i den anmeldte sendingen. Barneombudets engasjement i denne saken har imidlertid bidratt til at Torp leverte denne anmeldelsen.

– Den anmeldelsen gir en indirekte støtte. Barneombudet mente i det tilfellet at demonutdrivelse hos barn burde anmeldes. I anmeldelsen viser jeg til deres syn i den saken, for å vise at det ikke bare er jeg som synes dette er alvorlig.

Anmeldelsen er, foruten den henlagte saken, trolig den første i sitt slag i Norge. I Sverige ble imidlertid en pastor dømt for å ha utført demonutdrivelse på egen datter. Dommen falt i 2018, mens hendelsen skal ha skjedd i 2017. Torp oppfordrer alle som har kjennskap til at demonutdrivelser hos barn følger hans eksempel og anmelder forholdene.

Mange mangler kunnskap

Årsaken til at det ikke har vært flere tilfeller av anmeldelser her til lands tror han handler om at det er mange som enten ikke har kunnskap om hvilke skader en slik demonutdrivelse kan påføre et barn, eller mangel på kjennskap til at det faktisk skjer. Etter det han erfarer er det særlig innenfor pinsekarismatiske menigheter en slik praksis i dag gjør seg gjeldende. Det globale pinsekarismatiske miljøet omfatter rundt en halv milliard mennesker.

– Det er mange som reagerer når jeg kritiserer Visjons Norge måte å samle inn penger på. Mens det er få som viser det samme engasjementet når jeg peker på skadene ved demonutdrivelse. Folk mangler forståelse og innsikt i de psykiske skadene religion kan påføre barn. Politiet, Barnevernet, politikere og folk flest må våkne opp og ta kampen skadelidende barn ikke klarer å ta selv

– Det er et enorm kunnskapshull i Norge. Radikale og ekstreme religiøse miljøer har skadet barn i lang tid uten at noen har tatt kampen for de stemmeløse barna som ikke har det bra i trossamfunn. Religionsfriheten er ikke et kort trossamfunn lenger kan veive med for å påføre barn hva de vil i guds navn. Foreldres og voksnes religionsfrihet har ikke forrang for barns rettigheter og lovverket som beskytter barn mot overgrep i religiøs drakt.

Vil ikke kommentere Torp

Den anmeldte sendingen er senere blitt slettet fra alle Visjon Norges plattformer.

Hanvold selv bekrefter overfor Fri tanke at han roser Rich Veras virke.

– Våre fiender har jobbet med barneombudet og har anmeldt både ham og oss for lovbrudd. Men det gjaldt en 25 år gammel kvinne, sier Hanvold.

– Men det er jo en annen sak. Dette gjelder den anmeldelsen som har kommet nå.

– Det vil jeg ikke svare noe på. Jeg kommenterer ikke vedkommende, sier Hanevold, og begrunner det med Torps bakgrunn som avhopper, og hva det etter Hanvolds syn betyr for mental helse.

Benekter vold

Hanvold understreker at det ikke har vært noen oppfordringer til vold i sendingene på Visjon Norge. Han benekter også at Vera skal ha oppfordret til vold mot barn. Han gir uttrykk for at han tar anmeldelsen med knusende ro.

– Det er overhodet ikke sant, sier han med henvisning til den konkret ordlyden i anmeldelsen. Innholdet for øvrig, når det gjelder demonutdrivelse hos barn, vil han som nevnt ikke kommentere.

– Ser du noen utfordringer i at det utføres demonutdrivelser på barn?

– Selvfølgelig. Som jeg alltid har sagt: Vi driver ikke med demonutdrivelser av barn, fordi vi tror ikke at barn er besatt, de er guds barn, og de tilhører gud.

– Gjelder dette barn opp til myndighetsalder, eller et prepubertalt barn?

– Det gjelder helt til et barn er voksent. Alle barn er guds barn. Vi har aldri oppfordret til demonutdrivelse på barn og kommer aldri til å gjøre det.

Rettelse 25.05: I en tidligere versjon av denne artikkelen skriver vi at Anders Torp viser til et Facebookinnlegg av leder Jan Hanvold i Visjon Norge 19. mai, der han skal ha rost predikantens taleserie. Akkurat denne lille faktaopplysningen har Torp siden beklaget at kom med i anmeldelsen, da det ikke stemmer at Hanvold publiserte et slikt innlegg på Facebook. Men Hanvold roser ellers Veras virke, slik han også bekrefter overfor Fri tanke.

#Jan HanvoldVis flere

#AnmeldelseVis flere

#demonVis flere