Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anders Torp mener kabel-tv-selskapene bidrar til å gi legitimitet og troverdighet til et kristenfundamentalistisk budskap.
 Foto: Stian Moan Folde

Anders Torp mener kabel-tv-selskapene bidrar til å gi legitimitet og troverdighet til et kristenfundamentalistisk budskap. Foto: Stian Moan Folde

Visjon Norge betaler for å være tilgjengelig på kabel-tv

Anders Torp mener kabel-tv selskapene burde ha tatt et uoppfordret oppgjør med hva de tillater sendt.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2018 kl 07:31

Visjon Norge er en kontroversiell kristen tv-kanal, ledet av den karismatiske pinsepastoren Jan Hanvold. Metodene Hanvold bruker for å samle inn penger blir ofte hevdet å være utnyttelse av sårbare mennesker. Påstander om mirakuløse helbredelser eller lovnader å komme til himmelen når man dør, knyttes gjerne opp til behovet for å donere penger til kanalen.

NRK sendte høsten 2016 den kritiske dokumentaren «Pengepredikanten» som tok for seg virksomheten til Jan Hanvold og Visjon Norge.

Vil ikke svare på hvilken avtale de har med Visjon Norge

Visjon Norge distribueres av alle de store kabel-tv-leverandørene i Norge - RiksTV, Get, Altibox og CanalDigital.

Hos to av dem, RiksTV, Canal Digital, er Visjon Norge en del av grunnpakken som alle får uansett, mens hos Get og Altibox må du velge Visjon Norge som frivillig tilvalgskanal.

Vi har vært i kontakt med alle de fire kabel-tv-selskapene for å høre hvilken avtale de har med Hanvold, spesielt for å finne ut om de betaler Hanvold for rettigheter til å distribuere kanalen. Ingen av dem ville svare, ettersom avtaler av denne typen er konfidensielle.

Hanvold: – Visjon Norge betaler for å være tilgjengelig

En telefon til Jan Hanvold gir imidlertid svar på spørsmålet.

– Avtalene vi har er konfidensielle så jeg kan ikke gå inn på detaljer. Men jeg kan fortelle deg at vi ikke får dette gratis, sier Hanvold.

– Så det er altså dere som betaler til kabel-tv-selskapene?

– Ja, sånn er det. Vi er jo en kristen nisjekanal, og det er viktig for oss å være tilgjengelig. Da må vi finne oss i å betale slik at folk kan finne oss, sier han.

Hanvold tror ikke det er så mange som er villige til å betale for å se en så smal kanal som Visjon Norge, Han tror heller ikke særlig mange ville ha vært interessert hvis Human-Etisk Forbund lanserte en tv-kanal.

– Når vi forkynner Guds ord er det mange som blir støtt og det er vanskelig å nå ut til andre enn kristenfolket. Slik er det når man har et budskap. Slik vil det jo være hvis Human-Etisk Forbund, med sin sekulærfundamentalistiske religion, skulle lansere en tv-kanal også. Mange blir støtt av Human-Etisk Forbunds budskap om at det ikke finnes noen gud, og da blir det vanskeligere å nå ut, sier han.

Mener ytringsfriheten må gjelde Visjon Norge også

Tidligere redaktør i den kristne avisa Vårt Land, Helge Simmones, som tidligere har gått ut med kritikk av Hanvold og Visjon Norge, synes ikke det er noen grunn til å oppfordre kabel-tv-selskapene om å fjerne Visjon Norge.

– Jeg er dypt uenig i innholdet som formidles på Visjon Norge, men jeg mener alle må få tilgang til offentlighet. Ytringsfriheten må gjelde også for de man er uenig med, sier han.

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, er enig.

– Vi bør være varsomme med å kreve at de ikke skal distribueres. Det måtte i så fall være hvis Visjon Norge bryter loven på noen måte. Den kyniske måten de samler inn penger på er forkastelig. De fortjener sterk kritikk for dette. Men jeg vil ikke kritisere distributørene for å videreformidle Visjon Norge så lenge tv-kanalen holder seg innenfor loven, sier Brun-Pedersen.

Delaktige i umoralsk virksomhet

Anders Torp, som er kjent for å ha tatt et offentlig oppgjør med faren Jan-Aage Torp og sin egen kristenfundamentalistiske oppvekst, mener kabel-tv-selskapene bidrar til å gi legitimitet og troverdighet til et kristenfundamentalistisk budskap som selv mange norske kristne tar sterk avstand fra.

– I lys av at de kritikkverdige pengeinnsamlingsmetodene til Visjon Norge, mener jeg kabel-tv selskapene blir delaktige i en umoralsk virksomhet. Hanvolds tv-kanal er en belastning for sårbare mennesker i vanskelige livssituasjoner. NRK-Brennpunkt dokumentaren «Pengepredikanten» burde ha vært en øyeåpner nok til at kanaldistributører burde ha tatt et uoppfordret oppgjør med hva de tillater blir sendt, sier han til Fritanke.no.

Torp er tross dette usikker på om det er riktig å kreve at Visjon Norge bør fjernes fra kabel-tv-nettverkene.

– På den ene siden er det positivt at det synliggjøres for folk hvordan ytterliggående kristendom kan arte seg. Samtidig kan ikke metodene deres for pengeinnsamling forsvares, sier Anders Torp.

Det ble mye debatt rundt Jan Hanvold og Visjon Norge etter NRKs kritiske dokumentarfilm «Pengepredikanten» høsten 2016

Det ble mye debatt rundt Jan Hanvold og Visjon Norge etter NRKs kritiske dokumentarfilm «Pengepredikanten» høsten 2016