Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anders Torp har opplevd god egenterapi av sangen «You set me free», nå vi håper han den også kan gi andre håp i mørke stunder.
 Foto: Coveret på Anders Torps singel

Anders Torp har opplevd god egenterapi av sangen «You set me free», nå vi håper han den også kan gi andre håp i mørke stunder. Foto: Coveret på Anders Torps singel

Synger for bedre mental helse for religiøse avhoppere

Anders Torp slipper singel på Verdensdagen for psykisk helse, for at det skal bli mer oppmerksomhet på den mentale helsen til personer utsatt for usunne religiøse miljøer.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2019 kl 15:29

Den 10. oktober er det den offisielle Verdensdagen for psykisk helse. Dette er også dagen Anders Torp, slipper singelen «You set me free». En sang han har skrevet for å hjelpe seg selv, men som han også håper skal kunne hjelpe andre som har vært utsatt usunn religiøsitet, med hva det kan gi av senere traumer.

– Jeg skrev denne sangen for halvannet år siden. Da var jeg på et veldig mørkt sted, forteller Torp til Fri tanke.

Anders Torp er sønn av pastor Jan-Aage Torp i den karismatiske Oslokirken, tidligere kalt Seierskirken. Anders Torp var selv aktiv i menigheten frem til han tok et trosoppgjør i 2009. I 2016 ga han sammen med Tonje Egedius ut dokumentarboken Jesussoldaten, som fortalte om hans brutale opplevelser i den danske menigheten Faderhuset. Scener inspirert av hendelser beskrevet fra denne boken er gjengitt i filmen Disco, som går på kino i disse dager.

– Jeg har alltid kjent på et mørke, men det har blitt verre med årene. All tvilen min far spredde etter at jeg fortalte min historie gjorde det enda verre for psyken min. Da jeg møtte Julie, som jeg nå er forlovet med, skjønte jeg at jeg trengte hjelp.

– Jeg ble så sint av all den håpløsheten jeg kjente på at jeg dro frem gitaren for å spille. Mens jeg spilte satte jeg helt ærlige ord på hva jeg følte, og hvordan jeg ønsket meg at livet skulle være. Det er derfor ikke bare en trist gitarsang, men også en sang fylt med håp.

Musikkterapi og muligheter

Dette er imidlertid ikke første gang Torp har skrevet sine egne sanger. Han har bakgrunn som trommis i et «lovsang-team» fra da han var 11 år. Gitaren lærte han seg å spille selv da han var 16 år, og den er i dag instrumentet han går til når han skal spille. Og gitarspillingen, forteller han, er hans beste egenterapi.

– Denne sangen har hjulpet meg så mye. Derfor vil jeg også dele den med andre, sånn at kanskje også de kan føle seg bedre og få håp i mørke stunder.

Det at den blir utgitt er imidlertid også resultat av noen tilfeldigheter. I første omgang var den kun ment til eget musikkterapibruk. En samtale med musiker og produsent Bjørn Ognøy, som er en familievenn, førte til at han takket ja til et tilbud om studiotid.

– Jeg var aldri i tvil om hvilken låt jeg ville spille inn når muligheten først kom. Mental helse for mennesker som har opplevd usunne religiøse miljøer får alt for lite fokus i samfunnet. Jeg håper denne låten kan bidra til at flere som har det sånn som meg kan bli sett. Det er det dette handler om.

Torp utelukker heller ikke at det vil komme mer rock fra ham i fremtiden. Men han understreker at det også vil avhenge av mottakelsen denne første singelen får.

«You set me free» er for øvrig blitt laget i samarbeid med Bjørn Ognøy i studioet No Tomorrow Recording, som spiller både akustisk og el-gitar, bass, orgel og synth, mens Andreas Johansen spiller trommer og Julie Sørøy Fürstenberg (Torps forlovede) har gjort coveret.

Sangen er også tilgjengelig på Spotify, men foreløpig under et annet navn.

#Mental helseVis flere

#AvhoppereVis flere

#Verdensdagen for psykisk helseVis flere