Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) ble grillet i Stortingets muntlig spørretime onsdag om hvorfor han ikke offentlig har fordømt USAs nye kutt i bistand knyttet til abortveiledning.
 Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) ble grillet i Stortingets muntlig spørretime onsdag om hvorfor han ikke offentlig har fordømt USAs nye kutt i bistand knyttet til abortveiledning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ulstein ville ikke svare på om han fordømmer Trumps abortinnstramninger

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) var unnvikende da han ble spurt om han fordømmer USAs nye kutt i støtte til organisasjoner som gir abortveiledning.

Publisert:

Ulstein debuterte onsdag i den muntlige spørretimen på Stortinget. Der ble han konfrontert med at USAs president Donald Trump nylig varslet ytterligere innstramninger i støtte til bistandsorganisasjoner som gir abortveiledning eller samarbeider med slike organisasjoner.

Den nye utvidelsen i den amerikanske såkalte «global gag rule» (ofte oversatt til «munnkurv-regelen» på norsk, red.anm.) innebærer at også organisasjoner som driver med noe form for samarbeid med organisasjoner som driver abortveiledning, vil få støtten kuttet. Aps stortingsrepresentant og leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, ville vite hvorfor bistandsministeren ikke har uttalt seg om endringene og om hva han mener om dem.

Ulstein svarte med å vise til at regjeringen har økt støtten til organisasjoner som driver med reproduktiv helse for å kompensere for de amerikanske kuttene.

- Ikke beroliget

Huitfeldt var ikke fornøyd med svaret. Hun gjentok spørsmålet om hvorfor ikke Ulstein har uttalt seg om innstramningene og spurte hva han mener om «global gag rule».

- Det har vært flere anledninger hvor vi både har uttalt oss og kommunisert rundt det som har vært regjeringens politikk. Jeg tror noe av det viktige arbeidet som er gjort både på utdanning, seksualundervisning og andre deler av de rettighetene som har vært der, har vært viktig for oss både i møter med myndigheter ute, og vi ser det i prioriteringene til regjeringen, svarte Ulstein.

Aps Marianne Marthinsen tok over stafettpinnen:

- Jeg blir ikke helt beroliget av de svarene vi får. Det vi vil ha svar på, er hvor utviklingsministerens stemme er når kvinners reproduktive helse og rettigheter angripes så fundamentalt som vi har sett i det siste. Så vi prøver igjen: Kan statsråden klart og tydelig fordømme «global gag rule», og da i særdeleshet den siste utvidelsen, spurte Marthinsen.

Etterlyste fordømmelse

Ulstein valgte å ikke svare direkte på spørsmålet.

- Det er slik at regjeringen har jobbet veldig bredt og hardt for å fremme kvinners rettigheter, blant annet med She decides-initiativet, som vi har støttet helt fra begynnelsen av, uttalte Ulstein.

She decides-initiativet ble startet i 2017, som et globalt initiativ for å styrke bistand til kvinne- og mødrehelse etter at USA annonserte kutt til slike organisasjoner.

- Vi kommer til å fortsette det viktige arbeidet for å fremme kvinners rettigheter, og det vil være noe av det aller viktigste jeg gjør som bistands- og utviklingsministeren, la Ulstein til.

- Vi får altså ikke noen tydelig fordømmelse her, oppsummerte Marthinsen.

Støtter ikke «gag rule»

Til NTB etter spørretimen understreker Ulstein at han og regjeringen ikke støtter USAs «gag rule».

- Hvis jeg var utydelig i salen, så kan jeg bekrefte at jeg ikke støtter dette. Det kan jo i verste fall føre til store bistandskutt. Det rammer viktig prevensjonsarbeid, kampen mot utrygge og dødelige aborter og også arbeidet mot malaria og en rekke andre sykdommer, sier Ulstein til NTB.

- Men vi du fordømme det?

- Jeg mener regjeringen viser veldig tydelig vår holdning ved å øke støtten til dette arbeidet. Vi gir nå 1,5 milliarder kroner til arbeidet med seksuell og reproduktiv helse, og vi er nå største bidragsyter til FNs befolkningsfond, påpeker Ulstein.