Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) ble grillet i Stortingets muntlig spørretime onsdag om hvorfor han ikke offentlig har fordømt USAs nye kutt i bistand knyttet til abortveiledning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ulstein ville ikke svare på om han fordømmer Trumps abortinnstramninger

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) var unnvikende da han ble spurt om han fordømmer USAs nye kutt i støtte til organisasjoner som gir abortveiledning.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Ulstein debuterte onsdag i den muntlige spørretimen på Stortinget. Der ble han konfrontert med at USAs president Donald Trump nylig varslet ytterligere innstramninger i støtte til bistandsorganisasjoner som gir abortveiledning eller samarbeider med slike organisasjoner.

Den nye utvidelsen i den amerikanske såkalte «global gag rule» (ofte oversatt til «munnkurv-regelen» på norsk, red.anm.) innebærer at også organisasjoner som driver med noe form for samarbeid med organisasjoner som driver abortveiledning, vil få støtten kuttet. Aps stortingsrepresentant og leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, ville vite hvorfor bistandsministeren ikke har uttalt seg om endringene og om hva han mener om dem.

Ulstein svarte med å vise til at regjeringen har økt støtten til organisasjoner som driver med reproduktiv helse for å kompensere for de amerikanske kuttene.

- Ikke beroliget

Huitfeldt var ikke fornøyd med svaret. Hun gjentok spørsmålet om hvorfor ikke Ulstein har uttalt seg om innstramningene og spurte hva han mener om «global gag rule».

- Det har vært flere anledninger hvor vi både har uttalt oss og kommunisert rundt det som har vært regjeringens politikk. Jeg tror noe av det viktige arbeidet som er gjort både på utdanning, seksualundervisning og andre deler av de rettighetene som har vært der, har vært viktig for oss både i møter med myndigheter ute, og vi ser det i prioriteringene til regjeringen, svarte Ulstein.

Aps Marianne Marthinsen tok over stafettpinnen:

- Jeg blir ikke helt beroliget av de svarene vi får. Det vi vil ha svar på, er hvor utviklingsministerens stemme er når kvinners reproduktive helse og rettigheter angripes så fundamentalt som vi har sett i det siste. Så vi prøver igjen: Kan statsråden klart og tydelig fordømme «global gag rule», og da i særdeleshet den siste utvidelsen, spurte Marthinsen.

Etterlyste fordømmelse

Ulstein valgte å ikke svare direkte på spørsmålet.

- Det er slik at regjeringen har jobbet veldig bredt og hardt for å fremme kvinners rettigheter, blant annet med She decides-initiativet, som vi har støttet helt fra begynnelsen av, uttalte Ulstein.

She decides-initiativet ble startet i 2017, som et globalt initiativ for å styrke bistand til kvinne- og mødrehelse etter at USA annonserte kutt til slike organisasjoner.

- Vi kommer til å fortsette det viktige arbeidet for å fremme kvinners rettigheter, og det vil være noe av det aller viktigste jeg gjør som bistands- og utviklingsministeren, la Ulstein til.

- Vi får altså ikke noen tydelig fordømmelse her, oppsummerte Marthinsen.

Støtter ikke «gag rule»

Til NTB etter spørretimen understreker Ulstein at han og regjeringen ikke støtter USAs «gag rule».

- Hvis jeg var utydelig i salen, så kan jeg bekrefte at jeg ikke støtter dette. Det kan jo i verste fall føre til store bistandskutt. Det rammer viktig prevensjonsarbeid, kampen mot utrygge og dødelige aborter og også arbeidet mot malaria og en rekke andre sykdommer, sier Ulstein til NTB.

- Men vi du fordømme det?

- Jeg mener regjeringen viser veldig tydelig vår holdning ved å øke støtten til dette arbeidet. Vi gir nå 1,5 milliarder kroner til arbeidet med seksuell og reproduktiv helse, og vi er nå største bidragsyter til FNs befolkningsfond, påpeker Ulstein.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...