Kontakt
Internasjonal kritikk møtte døve ører: Bruneis sultan Hassanal Bolkiah har nå innført den strenge sharialovgivningen som blant annet straffer homofil sex med steining til døden. Foto: NTB-Scanpix
Sultanen av Brunei trosser all kritikk og har innført nye, strenge sharialover i det asiatiske landet. Dødsstraff eller amputasjoner venter den som bryter loven.
NTB-nyheter
Publisert: 03.04.2019 kl 08:04
Den nye loven fastsetter dødsstraff for en rekke forhold, inkludert voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed.
Den innfører også pisking som straff for abort og amputasjon som straff for tyveri og gjør det til et lovbrudd å eksponere muslimske barn for andre religioner enn islam.
– Alle som kommer til å besøke landet vårt kommer til å ha en herlig opplevelse, og de kommer til å nyte det trygge og harmoniske miljøet, sier Bruneis sultan Hassanal Bolkiah, som har styrt landet eneveldig de siste 51 årene.
– Jeg vil ha et sterkere islam, fortsetter han.
FN og en rekke menneskerettsorganisasjoner er meget kritiske til de nye lovene.
– Jeg appellerer til regjeringen om å stanse iverksettelsen av den drakoniske nye loven som vil være et alvorlig tilbakeslag for folket i Brunei, sa FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet tidligere denne uka.
– Brunei må umiddelbart stanse planene om å iverksette disse ondskapsfulle straffene og må endre loven slik at den er i tråd landets menneskerettighetsforpliktelser, sa talsperson Rachel Chhoa-Howard i Amnesty International.
Mens Ty Cobb, som leder Human Rights Campaign, en amerikansk gruppe for homofiles rettigheter, omtalte den nye loven som «statlig støttet tortur og drap på lhbtq-personer».
En lang rekke politikere og kjendiser, blant dem George Clooney og Elton John, har fordømt den nye loven og oppfordret til boikott av hoteller som sultanatet eier, blant annet i London.
Frivillig sex mellom to av samme kjønn er allerede ulovlig i det oljerike sultanatet i Sørøst-Asia og kan gi opptil ti år i fengsel. De aller fleste av Bruneis 500.000 innbyggere er muslimer, og landet har de siste årene beveget seg tydelig i en mer konservativ retning.
Den nye loven ble først kunngjort for seks år siden, men det har tatt tid å iverksette på grunn av motstand fra menneskerettighetsgrupper og arbeidet med de praktiske detaljene.
Nå er den altså trådt i kraft.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
En fersk rapport fra Human Rights Watch viser økende protester mot menneskerettighetsbrudd.