Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
President Donald Trump og justisminister William Barr.
 Foto: US Department of Justice

President Donald Trump og justisminister William Barr. Foto: US Department of Justice

Trumps justisminister hardt ut mot den sekulære bevegelsen

USAs justisminister William Barr skyldte på sekularismen da han skulle forklare landets «moralske forfall» sist fredag.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2019 kl 09:41

Justisminister William Barr er en av president Donald Trumps nærmeste medarbeidere. Han er kontroversiell for angivelig å ha underkommunisert rammende kritikk mot presidenten i spesialrapportør Robert Muellers rapport.

Nå i det siste har det kommet fram at Barr har hatt en viktig rolle i hendelsen som har utløst den aktuelle riksrettssaken mot Trump, nemlig presidentens forsøk på å bruke sin makt til å presse Ukraina til å rettsforfølge Joe Bidens sønn, slik at han selv skulle få en fordel i neste års presidentvalg.

Barr: Sekularisme = Sosial sykdom og moralsk forfall

I en tale ved et universitet i Indiana sist fredag, uttalte Barr at voksende sekularisme er årsaken til det meste av USAs problemer. Han understreket hvor viktig religion er, og hvilke farer økt sekularisering fører med seg.

– Vi ser hvordan sekularisme og moralsk relativisme vokser, advarte justisministeren.

Barr viste til statistikk for å underbygge hvordan den «sosiale sykdommen» og det «moralske forfallet» han beskrev sekulariseringen som, er i vekst.

– Familien bryter sammen, og vi ser stadig nye rekorder i depresjon og psykiske lidelser. Unge mennesker er uten framtidshåp, det er sterkt økende selvmordstall og et økende antall sinte og fremmedgjorte unge menn, sa Barr under talen.

Han pekte på at over 70.000 dør av overdoser hvert år, og la entydig skylden for dette på «den sekulære tidsalder». Han raljerte videre over «såkalt progressive krefter» og «militante sekularister».

Mehta: Mindre religion = bedre samfunn

Den sekulære bloggeren Hemant Mehta er oppgitt over at en person som står så nært Trump prøver å opphøye seg selv til en slags moralens vokter.

– Det er skremmende at USAs justisminister ikke ser ut til å mestre enkel logikk. Men vi vet jo at han har valgt å arbeide for Donald Trump, så at han er irrasjonell det er jo ikke noe nytt, skriver Mehta en smule sarkastisk.

Når man ser at Barr, Trumps medsammensvorne i Ukraina-skandalen, tror religion gjør ham til et bedre menneske, mener Mehta det er et godt argument for å se bort fra begge deler.

Et annet, og kanskje viktigere, poeng Mehta trekker fram er at det rett og slett er feil at man trenger religion for å være et godt menneske.

– Det er i verdens minst religiøse land vi finner minst vold, mest velstand, mest respekt for menneskerettighetene, lengre levealder og bedre utdanning for alle, skriver han, og viser til en bok av Phil Zuckerman.

Fri tanke har også skrevet om dette tidligere.

Mehta mener det nettopp er sekulære verdier som er nøkkelen til et bedre samfunn.

– Religion oppfordrer folk til å tenke irrasjonelt, og til å bli mer opptatt av å ta vare på tradisjoner enn å løse reelle problemer på den beste måten. Derfor er ikke religion løsningen på noe som helst, understreker han.

Nøkkelord