Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årsbudsjett for 2015, samt økonomiplan for 2015-2018 for Drammen kommune ble lagt fram onsdag.

Årsbudsjett for 2015, samt økonomiplan for 2015-2018 for Drammen kommune ble lagt fram onsdag.

Drammen:

Vil ikke kutte i kirken, frivillig sektor rammes

For at kirken skal få pengene sine, rammes frivillig sektor. Union Scene, Harmonien og Drammens Teater skal nå være for de som kan betale for seg, foreslår rådmannen.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2014 kl 09:07

Onsdag ble forslag til kommunebudsjett for 2015 lagt fram i Drammen. Denne gangen er det ikke, som i fjor, noe forslag fra rådmannen om å kutte bevilgningene til kirken etter hvert som de mister medlemmer. Dermed fortsetter utgiftene å øke til tros- og livssynssektoren, noe som går ut over resten av kulturlivet.

I fjor kom det klare politiske signaler om at man ikke ønsket noe kutt til kirken.

Den norske kirke skal ifølge budsjettdokumentet få 100.000 kroner i økte driftsmidler hvert år fram mot 2018. Dette er i realiteten en inflasjonsjustering og dermed nullvekst. Investeringsbudsjettet øker noe. Dette fører samlet sett til at utbetalingene til de andre tros- og livssynssamfunnene øker fra 200.000 kroner ekstra (2015) til 900.000 kroner i tillegg i 2018. (Hvorfor? Se faktaboks til høyre)

Høyt prisnivå skal styre hvem som leier

De ekstra pengene må komme fra andre deler av kulturfeltet, ettersom Drammen har såkalt rammebudsjettering. Det vil si at kulturområdet, som Den norske kirke samt tros- og livssynssamfunnene er en del av, skal ha en fast andel av budsjettet hvert år. Man kan ikke ta fra skole eller helse, for eksempel.

Rådmannen foreslår at de ekstra pengene skaffes ved å kreve høyere leiepris fra Drammen scener AS, som drifter kulturhusene Drammens Teater, Union Scene og Harmonien.

I budsjettdokumentet argumenteres det for at kommunale tilskudd til kulturhusene i realiteten er tilskudd til leietakerne. Dette tilskuddet foreslås nå fjernet. Da må kulturhusene øke leieprisen, og den vil trolig bli så høy at mange av de frivillige organisasjonene ikke vil ha råd til å leie lenger.

– Høyt prisnivå begrenser hvilke aktører som kan bruke kulturhusene. (…) Ved en eventuell økning av leieprisene i kulturhusene vil andre aktører bruke lokalene og gi økte leieinntekter, heter det i budsjettforslaget.

Råmannen foreslår at de frivillige organisasjonene kan låne lokaler gratis i kommunens skoler som en erstatning.

– Kommunen vil nå tilby frivillig sektor og andre ikke-kommersielle aktører gratis lån av skolelokaler, jfr. frivillighetspolitisk plattform, heter det på side 114.

Vi kommer til å følge opp denne saken

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus