Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Politikerne i Drammen utsetter problemet med de eskalerende utgiftene til tro og livssyn.
 Foto: Google street view

Politikerne i Drammen utsetter problemet med de eskalerende utgiftene til tro og livssyn. Foto: Google street view

Kirken i Drammen får pengene sine

Dermed kan det bli trange tider for det øvrige kulturlivet i byen.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2013 kl 13:26

Rådmannen i Drammen kommune har foreslått å kutte kirkebevilgningen for 2014 for at utgiftene til tro og livssynssektoren ikke skal vokse ut av kontroll og spise opp de øvrige kulturtilbudene i kommunen.

Nå setter politikerne i Drammen foten ned, ifølge Dagsavisen Fremtiden. Det blir ikke noe kirkekutt i 2014. Det var allerede kjent at Ap ønsket å opprettholde bevilgningen til kirken, men i går ble det kjent at også Høyre, som har rent flertall i bystyret, går imot de foreslåtte kuttene til kirken.

Ifølge avisa vil vedtaket om å opprettholde bevilgningen til kirken tross medlemsnedgang bli enstemmig.

Sterk utgiftsvekst

Dermed kan det blir trange tider til de delene av kulturlivet som ikke har med kirke, tro og livssyn å gjøre. Årsaken er måten offentlig støtte til Den norske kirke og de andre tros- og livssynsorganisasjonene beregnes på, i kombinasjon med den spesielle situasjonen i Drammen med få kirkemedlemmer og mange medlemmer andre steder.

Loven sier nemlig at staten og alle landets kommuner først skal bevilge penger til kirken. Deretter deles kirkebevilgningen på antall medlemmer i kirken og ganges deretter opp med antall medlemmer i hvert av de andre tros- og livssynsorganisasjonene.

I Drammen har Den norske kirke en lavere andel av befolkningen enn andre steder, samtidig som flere er medlemmer i andre tros- og livssynsorganisasjoner. Det trengs ikke spesielt avanserte matematikkunnskaper for å se at en dette fører til høye bevilgninger til tros- og livssynssektoren totalt. Og jo flere som melder seg ut av kirken, og jo flere som melder seg inn andre steder, jo dyrere blir det.

I Drammen ligger tros- og livssynssektoren under kulturfeltet – et felt som har en fast andel av kommunens budsjett. Økte bevilgninger til tros- og livssynsfeltet må derfor gå ut over det øvrige kulturtilbudet, ifølge kommunalsjef Kari Høyer.

Den eneste måten å gjøre noe med dette på, er å kutte kirkebevilgningen. Da vil også støtten til de andre tros- og livssynsorganisasjonene reduseres.

Vil se på konsekvensene etterhvert

I realiteten utsetter altså nå politikerne i Drammen problemet ett år. Hvis medlemsfallet i kirken fortsetter, og de andre får stadig flere medlemmer, vil problemet melde seg igjen neste år, og da med større styrke.

– Politikerne må etterhvert ta inn over seg at bevilgningene til Den norske kirke er nødt til å justeres i tråd med antall medlemmer. Dagens tildelingsmodell er utformet i et samfunn der statskirken var nærmest enerådende. Når dette ikke lenger er tilfellet, må vi finne andre måter å gjøre det på, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Det later imidlertid ikke til å gå inn på Aps gruppeleder i Drammen, Masud Gharahkhani. Overfor Dagsavisen Fremtiden refser han kommuneledelsen og den enerådende erkerivalen Høyre for å ha plaget kirken med disse kuttskremslene.

Da Fritanke.no spurte ham den 6.11. om Drammen har råd til å opprettholde bevilgningene til kirken selv om de får stadig færre medlemmer, mens de andre får flere, svarte han at de i hvert fall har råd til det i 2014.

– De langsiktige konsekvensene får vi se på etterhvert, kommenterte han.

Vil gå ut over barna

Leder av Drammen kulturskole, Geir Morten Hansen, sier til Fritanke.no at hvis det blir kutt i hans budsjett på grunn av politikernes uvilje til å redusere bevilgningene til tro og livssyn, så vil det få konsekvenser for de 902 barna som bruker Drammen kulturskoles tilbud i dag, samt at det får negative konsekvenser for programmer som Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken.

Biblioteksjef Monica Nyhus ønsker ikke å kommentere saken overfor Fritanke.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus