Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Nå er det vurdert til at det ikke strider med Grunnloven, og da legger vi det til grunn, sa  Iselin Nybø fra Venstres stortingsgruppe da partiets holdning ble kjent.
 Foto: Mari Halvorsen/Venstre

– Nå er det vurdert til at det ikke strider med Grunnloven, og da legger vi det til grunn, sa Iselin Nybø fra Venstres stortingsgruppe da partiets holdning ble kjent. Foto: Mari Halvorsen/Venstre

Venstre sikrer brudd med livssynslikestilling

Venstre går sammen med Høyre og Frp og danner flertall for å gi Den norske kirke penger uten at de andre får. Alle andre partier, inkludert samarbeidspartner Krf, sier nei.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2015 kl 15:54

I dag leverte Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget sin innstilling i prestelønnssaken. Se bakgrunn her.

Regjeringen fikk som ventet med seg Venstre på forslaget. Dermed er det flertall på Stortinget for å bryte prinsippet om likebehandling i Grunnloven, og gi økte tilskudd til Den norske kirke uten å kompensere de andre tros- og livssynssamfunnene.

Samarbeidspartner Krf brøt med alliansen, og stemte sammen med Ap, Sp og SV for å sende saken tilbake fordi den var for dårlig utredet. Ap, Sp, Krf og SV ber regjeringen komme tilbake med en
grundig gjennomgang av lovendringsforslaget med særlig henblikk på prinsippet
om likebehandling.

Alle partiene er imidlertid enige om at det trengs en grunnleggende gjennomgang av hvordan tros- og livssynssamfunn i Norge er finansiert. Derfor gir de også regjeringen beskjed om å komme tilbake til Stortinget med forslag til «et nytt finansieringssystem for tros- og livssynssamfunn, sett i lys av endringer i Den norske kirke og prinsippet om likebehandling».

Se hele innstillingen her

Fornøyd med delt komite

Human-Etisk Forbund er skuffet over regjeringspartiene og Venstre, men er glade for at vedtaket ikke ble enstemmig, og at mindretallet ønsket å avvise saken.

Forbundet er også fornøyd med at alle partier vil ha en gjennomgang av hele finansieringsordningen.

– Denne saken viser tydelig at det er store utfordringer knyttet til dagens finansieringssystem. Vi er glade for komiteens signaler om å se nærmere på dette, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, i en pressemelding.

Hun sier at forbundet lenge har skjønt at dette må vurderes.

– Nå ser vi frem til å ta debatten om et finansieringssystem som behandler alle likt, som er forutsigbart og ikke minst økonomisk ansvarlig, understreker hun.

Sett deg inn i hva dette egentlig handler om

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus