Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Foto: Skjermdump fra Fritro.no

Hjelpekilden:

– Unge trenger mer informasjon om sine rettigheter

Ny brosjyre rettet mot ungdom som vokser opp i lukkede religiøse miljøer er sendt ut til skoler og helsestasjoner. Målet er å opplyse om barn og unges rettigheter, særlig knyttet til trosfrihet, ytringsfrihet og utdanning.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

«Ditt liv, dine rettigheter» er navnet på en av to brosjyrer Hjelpekilden – den frivillige organisasjonen som støtter mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser – har sendt ut til samtlige videregående skoler, samtlige helsestasjoner for ungdom, samt et utvalg grunnskoler, primært ungdomsskoler.

Brosjyrene er blitt laget som følge av et samarbeid mellom Hjelpekilden, Redd Barna og Født fri. Prosjektet er støttet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

– Vi skulle gjerne sendt til alle elever. Det ville vært det mest ideelle. Men midlene rekker ikke til mer enn å trykke opp 10 stykker til hver videregående, og noen skoler til. Tanken er at helsesøster eller rådgiver på skolen skal kunne gi brosjyren til elever de tror trenger den, sier daglig leder Hilde Langvann i Hjelpekilden.

Informasjonen i heftet er for øvrig også tilgjengelig på nettsiden Fritro.no. Både nettsiden og brosjyren har som mål å bidra til at unge får økt kunnskap om egne rettigheter. I tillegg skal informasjonen hjelpe dem slik at de både kan identifisere negativ sosial kontroll og rettighetsbrudd dersom det rammer dem selv eller andre ungdommer, og gjøre det lettere å ta egne valg og søke nødvendig hjelp dersom de trenger det.

Kjente ikke til trosfrihet

Langvann forteller at tiltaket kom til etter at de holdt workshop for unge som hadde tatt et trosoppgjør. Her kom det frem at mange av dem ikke kjente til hvilke rettigheter de faktisk har.

– Noen av ungdommene visste ikke at de hadde trosfrihet da de vokste opp. Det var også mange andre rettigheter som var ukjent for flere av dem. Vi mener at samfunnet har feilet når unge ikke kjenner til sine egne rettigheter.

– Derfor har vi jobbet for å avdekke hvilke utfordringer unge opplever i slike religiøse miljøer, og så koblet de til spesifikke rettigheter som blir brutt.

Disse rettighetene har barn

Rettighetene, som alle er hentet fra barnekonvensjonen, er presentert oversiktlig og punktvis på nettsiden:

o Du har tanke-, tros- og samvittighetsfrihet

o Du har ytringsfrihet

o Du har rett til å uttrykke synspunktene dine, bli hørt og tatt på alvor

o Du har rett på privatliv

o Du har rett til å bli beskyttet mot skadelig informasjon

o Du har rett til å bli beskyttet mot misbruk

o Du har rett til god helse

o Du har rett til utdannelse

o Du har rett til hvile, fritid og lek

Det informeres også om en rekke instanser unge kan ta kontakt med dersom de utsettes for rettighetsbrudd i religiøse miljøer.

Fagfolk trenger også kunnskap

– Skoler og helsestasjoner har nå mottatt brosjyren, er det noen som har tatt kontakt med dere i etterkant?

– Ja. Men det er i hovedsak fagfolk ved skolene som ønsker mer informasjon. Enkelte har spurt om vi vil komme og holde foredrag for dem. Dette har også vært vårt inntrykk, at det har vært og er en mangel på kunnskap om disse problemstillingene.

– Noe av det vi viser her er at dette ikke er snakk om bare én type trossamfunn. Det handler ikke utelukkende om lukkede kristne miljøer, muslimske eller andre minoritetsmiljøer. Utfordringene er de samme i alle trossamfunn der det eksisterer et fiendebilde av omverdenen.

– Det gjelder blant annet den kontrollen barna kan bli utsatt for når foreldrene vil beskytte dem mot verden utenfor.

Hjelpekilden vurderer utfra tilbakemeldingene å søke midler for å utvikle et foredragskonsept der de, og eventuelle samarbeidspartnere, kan kurse fagfolk ved skoler og helsestasjoner om hvordan de bedre kan møte unge som utsettes for religiøse rettighetsbrudd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...