Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
STL-delegasjonen som besøkte statsråd Torbjørn Røe Isaksen i dag. 

Fra venstre: Leder i STL Espen Lynne Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, Dag Nygård fra Norges kristne råd, Britt Strandlie Thorsen fra Bahá’í-samfunnet, Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund, Mehtab Afsar fra Islamsk råd, Ingrid R. Joys fra Den katolske kirke og Anne Sender fra Det mosaiske trossamfunn.
 Foto: Lars-Petter Helgestad

STL-delegasjonen som besøkte statsråd Torbjørn Røe Isaksen i dag.

Fra venstre: Leder i STL Espen Lynne Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, Dag Nygård fra Norges kristne råd, Britt Strandlie Thorsen fra Bahá’í-samfunnet, Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund, Mehtab Afsar fra Islamsk råd, Ingrid R. Joys fra Den katolske kirke og Anne Sender fra Det mosaiske trossamfunn. Foto: Lars-Petter Helgestad

Samstemt krav om KRLE:

– RLE-faget må evalueres først

I dag har et samlet tros- og livssyns-Norge vært i møte med kunnskapsministeren. De krever at regjeringen evaluerer RLE-faget før det kan bli aktuelt å innføre noe «KRLE-fag».

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2014 kl 15:47

KRL-faget ble dømt for brudd på menneskerettighetene i 2007, og erstattet det med det nye RLE-faget.

I 2010 ble Norge bedt av FNs barnekomite om å evaluere det nye faget, for å sjekke om Norge har etterkommet kravet fra menneskerettighetsdomstolen.

Den rødgrønne regjeringen ga beskjed om at de ikke ønsket å gjennomføre noen slik evaluering.

Men nå har vi fått en ny regjering som kanskje kan se annerledes på saken. Derfor var Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) på besøk hos kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i dag, for å høre om han er mer villig til å evaluere RLE-faget enn hans forgjengere var.

STL består av nær alle tros- og livssynssamfunn i Norge, inkludert Den norske kirke.

Uenig om faget, samlet om framgangsmåte

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, deltok på møtet på vegne av forbundet. Hun er også tidligere leder av STL.

– Det er et samlet STL som står bak kravet. Det vil si at frikirkene, Den norske kirke og alle andre er enige om at RLE-faget må evalueres før vi kan vurdere å endre det en gang til. Vi kan ikke gjøre endringer på et så følsomt område uten å vite hva vi gjør. Når et FN-organ ber oss om en evaluering, så bør de få det. Det handler om å ta sine menneskerettighetsforpliktelser på alvor, konstaterer Sandvig.

Hun presiserer at STLs medlemmer selvsagt er uenige om selve faget, men at de likevel er samstemte om framgangsmåten - at KRLE ikke kan innføres før RLE er evaluert.

– Dette mente også et samlet Stålsett-utvalg, så det er ikke en ytterliggående holdning. Her står tros- og livssyns-Norge samlet, slår hun fast.

Departementet har så langt ikke kommet med noen signaler om når og hvordan det nye KRLE-faget vil innføres. Innføring av faget er en del av regjeringsplattformen, med Krf som spesielt ivrig pådriver.

Uheldig signal

Sandvig advarer staten mot å la være å evaluere. Da trosser de både sin egen fagutredning og et samlet tros- og livssynsmiljø. I tillegg er det ikke så rent lite arrogant, mener Sandvig.

– Hvis Røe Eriksen gjør som de rødgrønne og lar være å evaluere, samtidig som han bare innfører KRLE-faget i tråd med presset fra Krf, så gir Norge et sterkt signal om at «vi vet best og vi gir blaffen». Det er et uheldig signal å sende i en sak der man er dømt for brudd på menneskerettighetene, sier Sandvig.

Hun legger til at en del av kritikken mot KRL-faget nettopp var at minoritetene ikke var tatt med på råd. Da tar det seg dårlig ut å overkjøre minoritetene nok en gang.

– Departementet burde være godt kjent med at saken har en turbulent forhistorie. Da må man gå varsomt fram, og ikke tvangsinnføre et nytt kristentungt fag i strid med minoritetens ønske, sier hun.

– Ga departementet noen signaler under møtet om hva regjeringen akter å gjøre med saken?

– Nei, det vil jeg ikke si. Statsråden lyttet til hva vi hadde å si. Jeg vil heller ikke spekulere i hva jeg tror kommer til å skje. Det vil tiden vise, sier Sandvig.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.