Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ungdommens kirkemøte ble nettopp gjennomført i Bergen.

Ungdommens kirkemøte ble nettopp gjennomført i Bergen.

Ungdommens kirkemøte sier nei til KRLE

Ungdommens kirkemøte er Den norske kirkes ungdomsorgan. De mener at kristendommen ikke holdes levende i det norske samfunnet ved å sette en K foran RLE.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2013 kl 13:30

Ungdommens kirkemøte (UKM) er et rådsorgan i Den norske kirke som siden 1993 har hatt i oppgave å gi de unge en kraftigere stemme i kirkedemokratiet.

Ungdommens kirkemøte ble holdt 4.-8. oktober. En av uttalelsene de vedtok er en tydelig avvisning av KrFs nye "KRLE-fag".

– Den diskusjonen og uro vi nå har fått i forbindelse med lansering av KRLE som nytt navn på faget er, slik UKM 2013 ser det, et tilbakesteg for religions- og livssynsdialog i det norske samfunnet, heter det i uttalelsen fra UKM.

De peker på det er vært viktig å kunne sette barn og unge i stand til å kommunisere på tvers av religioner og livssyn, og at det som trengs i så måte er kunnskap som samler alle. De mener dagens RLE-fag er et viktig redskap i så måte, og frykter at KrFs gjennomslag for "KRLE-faget" vil sette dette i fare.

Styrker ikke kristendommen ved å ta inn en K

Ungdommens kirkemøte er ikke overraskende positiv til at alle fortsatt skal lære viktige grunntrekk om kristendommen som religion i skolen, slik det er i dagens RLE-fag, men ser ikke nødvendigheten av å endre navnet.

De synes heller kompetansen til lærerne i faget bør heves.

– UKM 2013 ønsker at man i stedet for å tvinge igjennom et symbolsk navneskifte, satser på å heve kompetansen hos lærere som underviser i faget og gjør det til et obligatorisk fag i lærerutdanningen, heter det i vedtaket.

I tillegg mener Ungdommens kirkemøte at hvert enkelt trossamfunn må få støtte til å drive trosopplæring, slik Den norske kirke gjør det gjennom sin trosopplæringsreform.

– Kristendommen holdes ikke levende i det norske samfunnet ved å sette en K foran RLE, men ved at vi som kirke tar ansvar for å videreformidle tro og trospraksis til neste generasjon, heter det.

- Viser at ungdom ikke deler Krfs virkelighetsbilde

Leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe, roser kirkeungdommen for et godt og tydelig vedtak.

– Jeg tror den virkelighetsforståelsen som KrF fremmer om at kristendommen og "det norske" henger tett sammen, er veldig fjern for mange ungdommer. Det er ikke slik vi opplever Norge i dag. UKMs vedtak viser at ungdom i dag heller har lyst til å lære om livssyn og skape respekt og forståelse seg imellom, isteden for å ha kristendomsdominert religionsundervisning i skolen, sier han.

Han synes det er flott å se denne refleksjonsevnen hos ungdom i den Norske kirke. HU-lederen oppfordrer også den nye regjeringen til å ha en grundig utredning før de gjør endringer i RLE-faget.

– Da tror jeg de vil oppdage at Krfs linje har liten støtte. De aller fleste er imot forslaget, også mange kristne, slik vi nå har sett i vedtaket fra UKM, sier han.

HU: - Respektløst

Humanistisk Ungdom har også kommet med en reaksjon sin reaksjon på KrFs forslag. Her peker de på hvor mange som er mot forslaget.

- Utdanningsforbundet, Elevorganisasjonen, jurister som Kjetil Mujezinovic Larsen og Vibeke Blaker Strand, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunnet (STL, som er konsensusbasert), biskoper, og mange andre har meldt sin motstand og skepsis til KRLE-forslaget, konstaterer HU.

Ungdomsorganisasjonen peker på at vi nettopp hatt en demokratisk prosess med et regjeringsutnevnt utvalg som har gått gjennom Norges livssynspolitikk: Stålsett-utvalget.

- Lærer- og elevorganisasjoner, tros- og livssynssamfunn og fagpersoner har bidratt med høringssvar. Her foreslås ingen «K», men en bred støtte til RLE-faget. Det er respektløst å innføre KRLE uten å inkludere disse i en demokratisk høringsprosess, sier Garbom Backe i uttalelsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.