Kontakt
Facebook-dommen er klar. KRLE-fag? Nei takk.
Hvis det var Facebook-folket som skulle avgjøre, så blir det ikke noe nytt KRLE-fag. Gruppa "Nei til KRLE" har i skrivende stund over ni ganger flere likes enn ja-gruppa.
Even Gran
Publisert: 08.10.2013 kl 12:10
Sist oppdatert: 08.10.2013 kl 12:22
Som alltid når en sak eksploderer i mediene, opprettes det for- og mot-grupper på Facebook. Så også i KRLE-saken.
Selv om de som er aktive på Facebook selvsagt ikke er representative for befolkningen som helhet, og en rekke andre omstendigheter gjør at man bør ta slikt med en klype salt, gir tallene en viss pekepinn på hvor vinden blåser. Spesielt når man tenker på at unge mennesker er overrepresentert på sosiale medier.
"Nei til KRLE"-gruppa er i skrivende stund likt av 29.965 mennesker, mens "Ja til KRLE"-gruppa er likt av 3320. Nei-sida er altså over ni ganger så stor som ja-sida. Det ser også ut til at nei-sida øker raskere. Siden vi begynte å skrive denne artikkelen har antallet nei-likes økt med 29, mens ja-sida har økt med fem.
"Nei til KRLE" har i tillegg satt igang en underskriftsaksjon mot planene om å gjeninnføre kravet minst 55 prosent kristendom i skolens religions- og livssynsfag, og endre navnet til KRLE - Kristendom, religion, livssyn og etikk. Denne underskriftsaksjonen har så langt samlet 17.220 underskrifter.
Initiativtaker til "Nei til KRLE", Magnus Hustveit, mener den beste indikasjonen på at det er en stor folkelig motstand mot KRLE-faget, er å se på hvor fort gruppa begynte å vokse.
– Vi var oppe i 11-12.000 likes uten at noen andre hadde skrevet om oss. Det bare spredte seg på sosiale medier, sier han.
Hustveit mener man bør være forsiktig med å legge for mye i styrkeforskjellen mellom ja- og nei-siden på grunnlag av dette.
– Dette er virkelig ingen folkeavstemning. Vi bør være såpass generøse overfor ja-siden at vi ikke legger til grunn at dette er det reelle styrkeforholdet mellom de to synene. Om ikke annet tyder det på at vi som er imot KRLE, og er aktive på Facebook, engasjerer oss sterkere i saken enn de Facebook-brukerne som er for, sier han.
Han mener likevel det er mye annet som tyder på at et flertall i befolkningen mot å få "mer kristendom inn i skolen".
– Det er jo bare KrF som er for dette av de politiske partiene. Alle de andre er imot. Fagmiljøene er også mot. Jeg synes Venstre, Høyre og Frp har mye å svare for når de lar KrF slippe til med mindretallstyranni av denne typen, sier han.
Hustveit har nå blitt administrator for ei Facebook-side med nesten 30.000 medlemmer. Den posisjonen har han tenkt å bruke til å følge opp KRLE-saken etterhvert som den utvikler seg.
– Jeg kommer ikke til å misbruke sida til å dele ting som ikke har noe med saken å gjøre, men jeg vil selvsagt følge opp KRLE-saken og poste relevante nyheter, sier han.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.