Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Biskop Atle Sommerfeldt mener KRLE-endringene kan være nødvendige blant annet for å få HEF til å forstå hvilken religion som faktisk skal være dominerende i faget.
 Foto: Kirken.no

Biskop Atle Sommerfeldt mener KRLE-endringene kan være nødvendige blant annet for å få HEF til å forstå hvilken religion som faktisk skal være dominerende i faget. Foto: Kirken.no

– HEFs overreaksjon tyder på at KRLE-endringen trengs

Biskop Atle Sommerfeldt mener at regjeringens "KRLE"-omlegging bare handler bare om å presisere realiteter i dagens fag. – Er HEF bare ute etter å kjempe for et fag uten kristendom? spør han.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2013 kl 11:11

Biskop i Borg bispedømme av Den norske kirke, Atle Sommerfeldt, er er ikke like bekymret som bispekollega Erling Pettersen og fire KRL-pedagoger for at KrFs "KRLE-fag" vil skape ødeleggende støy og uro rundt faget.

– Hvis de som reagerer på dette hører etter hva som faktisk blir sagt, så bør det være mulig å få ro. Forslaget handler ikke om å få mer kristendom inn i faget. Hvis dette er hensikten til KrF, så er jeg uenig. Men det er ikke slik jeg oppfatter det. Forslaget handler om å presisere den gjeldende ordningen, ikke noe mer, sier Sommerfeldt til Fritanke.no.

Han presiserer at når læreplanen for RLE-faget sier at kristendommen skal «ha den kvantitativt største andelen av lærestoffet», så er det naturlig at det føyes en K til fagnavnet. Han mener at det heller ikke representerer noen reell endring å presisere at denne "største andelen" må være minst 55 prosent.

– Hvis de som reagerer på dette hører etter hva som faktisk blir sagt, så bør det være mulig å få ro.

– Er HEF bare ute etter et fag uten kristendom?

Biskopen synes Human-Etisk Forbund overreagerer og gjør dette til en mye større sak enn det trenger å være.

Han har følgende utfordring til forbundet:

– Jeg vil gjerne spørre Human-Etisk Forbund; Er dere villige til å forsvare RLE-faget slik det står i dag, eller er dere bare ute etter å kjempe for et fag uten kristendom? Når dere har svart på det, kan vi diskutere om det er klokt å tallfeste dette til 55 prosent, sier han.

– Hvis kristendommen hadde blitt fjernet fullstendig fra skolens religions- og livssynsfag, tror du Human-Etisk Forbund ville ha jublet da?

– Nei, såpass useriøse er dere vel ikke. Men jeg blir veldig i stuss på hvor dere egentlig vil når dere reagerer så sterkt på noe som for meg bare framstår som et forsøk på å presisere hva dagens RLE-fag faktisk går ut på. Reaksjonen til HEF sier meg at denne presiseringen kanskje er mer nødvendig enn jeg hadde trodd, ettersom det virker som om dere ikke har tatt inn over dere hvilken religion som faktisk skal være dominerende i faget, sier han.

– Det virker som om HEF ikke har tatt inn over seg hvilken religion som faktisk skal være dominerende i faget.

Ikke dramatisk med uenighet mellom biskoper

Sommerfeldt sier at uenigheten med hans bispekollega Erling Pettersen ikke er noe å lage dramatikk ut av.

– Pettersen har mer erfaring i denne diskusjonen en meg, og jeg lytter selvsagt til det han sier. Likevel er jeg ikke like bekymret som ham for at dette vil skape uro rundt faget. Jeg tror det er en bedre strategi å forklare at dette handler om å presisere dagens realiteter, og at det ikke handler om å endre noe. Greier vi å få ut det budskapet, tror jeg det vil bli ro også rundt et "KRLE-fag", sier han.

– Hvorfor er det behov for å presisere dette, hvis det allerede er realitetene?

– Dette er ingen kampsak for meg, men vi får stadig inn rapporter om at det er usikkerhet blant lærere om hvor mye kristendom som egentlig skal inn i faget, og hva kristendommens rolle skal være. Jeg mener KrFs forslag klargjør dette, slik at det blir lettere for lærerne å jobbe med faget. Verre er det ikke, sier Sommerfeldt.

Han presiserer ellers at han er enig med Erling Pettersen og KRL-pedagogene i at det er viktig å satse mer på å utdanne gode RLE-lærere.

Les svar fra HEFs fagsjef Bente Sandvik på uttalelsene fra Sommerfeldt.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.