Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Biskopen uttaler seg kunnskapsløst, slår generalsekretær Kristin Mile fast.
 Foto: Merete Haseth

– Biskopen uttaler seg kunnskapsløst, slår generalsekretær Kristin Mile fast. Foto: Merete Haseth

– Provoserende og kunnskapsløst fra biskopen

Biskop Atle Sommerfeldt beskylder Human-Etisk Forbund for å være «religionsbekjempere». – Hvis de andre biskopene deler disse vurderingene blir jeg bekymret, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2013 kl 15:42

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, liker ikke at frikirkene er enige med Human-Etisk Forbund i livssynspolitiske spørsmål. Han mener det er feil av dem å alliere seg med "religionsbekjemperne i Human-Etisk Forbund".

– Jeg håper de frikirkelige religionspolitikerne vil innfinne seg i nåtiden og se hva som er vår felles utfordring.(...) Da er neppe religionsbekjemperne i Human-Etisk Forbund naturlige alliansepartnere, skrev biskopen fra Den norske kirke på debattnettstedet Verdidebatt.no før helga.

– Nei, vi er ikke "religionsbekjermpere".

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes det er underlig at en biskop i Den norske kirke kan uttale seg såpass kunnskapsløst om hva Human-Etisk Forbund står for.

– Human-Etisk Forbund ønsker slett ikke å bekjempe religion. Human-Etisk Forbund er for en aktivt støttende tros- og livssynspolitikk. Hensikten med vår kamp for å avvikle statskirkeordningen og for en livssynsnøytral sekulær stat er ikke å «bekjempe religion», men å legge til rette for hver enkelts religions- og livssynsfrihet, understreker Mile.

Hun synes Sommerfeldts uttalelser er provoserende, og mener at biskopen uttaler seg i strid med det mange i kristen-Norge mener.

– Jeg håper virkelig ikke de andre biskopene deler denne holdningen. Da blir jeg bekymret. Men egentlig tror jeg ikke det. Human-Etisk Forbund har mye kontakt med Den norske kirke gjennom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og i andre sammenhenger. Vi samarbeider godt og er enige om mye, sier Mile.

HEF kritiserte kristen slagside

Generalsekretæren minner om at Stålsett-utvalget, som biskop Sommerfeldt er svært kritisk til, bare har hatt en representant fra Human-Etisk Forbund, og et stort innslag av kristne representanter. Faktisk var det så mange kristne i utvalget, at Human-Etisk Forbund kritiserte utvalget for å ha kristen slagside da det ble nedsatt.

– Jeg er skuffet over at utvalget har fått en kristen slagside med et stort antall kristne personer i utvalget, uttalte Kristin Mile i en pressemelding etter at sammensetningen ble kjent i juni 2010.

Likevel har altså utvalget konkludert på en måte som mange karakteriserer som "avkristning av Norge".

Kristin Mile tror dette skyldes at utvalgsmedlemmene har hatt god til å tenke gjennom hvordan man best kan møte livssynsmangfoldet i et moderne samfunn.

– Dette viser hvor viktig slikt utvalgsarbeid er. Når man setter seg godt inn i dette, vil de fleste se at offentlig livssynsnøytralitet er nødvendig hvis man skal unngå forskjellsbehandling og diskriminering av religioner og livssyn, sier Mile.

Også HEFs pressesjef Jens-Brun Pedersen har kommentert biskopens uttalelser

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.