Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Biskopen uttaler seg kunnskapsløst, slår generalsekretær Kristin Mile fast.
 Foto: Merete Haseth

– Biskopen uttaler seg kunnskapsløst, slår generalsekretær Kristin Mile fast. Foto: Merete Haseth

– Provoserende og kunnskapsløst fra biskopen

Biskop Atle Sommerfeldt beskylder Human-Etisk Forbund for å være «religionsbekjempere». – Hvis de andre biskopene deler disse vurderingene blir jeg bekymret, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2013 kl 15:42

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, liker ikke at frikirkene er enige med Human-Etisk Forbund i livssynspolitiske spørsmål. Han mener det er feil av dem å alliere seg med "religionsbekjemperne i Human-Etisk Forbund".

– Jeg håper de frikirkelige religionspolitikerne vil innfinne seg i nåtiden og se hva som er vår felles utfordring.(...) Da er neppe religionsbekjemperne i Human-Etisk Forbund naturlige alliansepartnere, skrev biskopen fra Den norske kirke på debattnettstedet Verdidebatt.no før helga.

– Nei, vi er ikke "religionsbekjermpere".

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes det er underlig at en biskop i Den norske kirke kan uttale seg såpass kunnskapsløst om hva Human-Etisk Forbund står for.

– Human-Etisk Forbund ønsker slett ikke å bekjempe religion. Human-Etisk Forbund er for en aktivt støttende tros- og livssynspolitikk. Hensikten med vår kamp for å avvikle statskirkeordningen og for en livssynsnøytral sekulær stat er ikke å «bekjempe religion», men å legge til rette for hver enkelts religions- og livssynsfrihet, understreker Mile.

Hun synes Sommerfeldts uttalelser er provoserende, og mener at biskopen uttaler seg i strid med det mange i kristen-Norge mener.

– Jeg håper virkelig ikke de andre biskopene deler denne holdningen. Da blir jeg bekymret. Men egentlig tror jeg ikke det. Human-Etisk Forbund har mye kontakt med Den norske kirke gjennom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og i andre sammenhenger. Vi samarbeider godt og er enige om mye, sier Mile.

HEF kritiserte kristen slagside

Generalsekretæren minner om at Stålsett-utvalget, som biskop Sommerfeldt er svært kritisk til, bare har hatt en representant fra Human-Etisk Forbund, og et stort innslag av kristne representanter. Faktisk var det så mange kristne i utvalget, at Human-Etisk Forbund kritiserte utvalget for å ha kristen slagside da det ble nedsatt.

– Jeg er skuffet over at utvalget har fått en kristen slagside med et stort antall kristne personer i utvalget, uttalte Kristin Mile i en pressemelding etter at sammensetningen ble kjent i juni 2010.

Likevel har altså utvalget konkludert på en måte som mange karakteriserer som "avkristning av Norge".

Kristin Mile tror dette skyldes at utvalgsmedlemmene har hatt god til å tenke gjennom hvordan man best kan møte livssynsmangfoldet i et moderne samfunn.

– Dette viser hvor viktig slikt utvalgsarbeid er. Når man setter seg godt inn i dette, vil de fleste se at offentlig livssynsnøytralitet er nødvendig hvis man skal unngå forskjellsbehandling og diskriminering av religioner og livssyn, sier Mile.

Også HEFs pressesjef Jens-Brun Pedersen har kommentert biskopens uttalelser

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus