Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
LDO synes det er greit at staten gir Den norske kirke penger uten å gi noe til de andre. Det synes Lars-Petter Helgestad (bildet) ikke noe særlig om.

LDO synes det er greit at staten gir Den norske kirke penger uten å gi noe til de andre. Det synes Lars-Petter Helgestad (bildet) ikke noe særlig om.

Mener Diskrimineringsombudet har gjort en slett jobb

– Det virker som om LDO tror dette er en generell støtteordning, sier Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2016 kl 19:59

I sommer la Kulturdepartementet fram forslag om at Den norske kirke skal få egenkapital og dekket pensjonsforpliktelser opptjent før 1.1.2017, uten å at tilsvarende skal betales ut til de andre tros- og livssynssamfunnene.

Nå har høringsuttalelsene begynt å komme inn.

Ikke diskriminering, mener ombudet

Den høringsuttalelsen som vekker mest oppsikt hos Human-Etisk Forbund så langt, er uttalelsen til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). De har blant annet i oppgave å sikre at diskrimineringsforbudet i norsk lov etterleves.

LDO kommenterer ikke det Human-Etisk Forbund og andre mener er en historisk urett, nemlig at staten i alle år har dekket kirkens pensjonsutgifter uten å kompensere de andre tros- og livssynssamfunnene.

Ombudet støtter departementets forslag om at man kan slå en strek over alle statlige pensjonsytelser gitt til kirken før 1.1.17. og at det bare er utgifter knyttet til pensjonsrettigheter opptjent etter denne datoen som skal være med i beregningsgrunnlaget framover.

«(Dette) fremstår som en direkte konsekvens av den særstillingen Den norske kirke til da har hatt. Ombudet kan ikke se at dette medfører en usaklig forskjellsbehandling», heter det i LDOs høringsuttalelse.

LDO støtter departementet i en annen sak også - at de kan opprette en egenkapital for Den norske kirke på flere millioner kroner uten at staten skal behøve å utbetale ut noe til de andre.

– LDO har satt seg dårlig inn i saken

Human-Etisk Forbund er skuffet over uttalelsen til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– De har gjort en slett jobb. Det virker som de har satt seg dårlig inn i saken, sier livssynspolitisk rådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

– Hva er problemet?

– Det ser ikke ut til at de har undersøkt andre rettskilder enn de departementet selv angir. Det er skuffende fra noen man burde forvente at undersøker slikt på et selvstendig grunnlag. Vi mener forslaget klart er i strid med bestemmelser i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter samt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Dette burde LDO selv ha undersøkt og vurdert, sier han.

Helgestad synes det virker som om LDO ikke kjenner bakgrunnen for den tilskuddsordningen til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke.

– De formulerer seg som om dette er en generell støtteordning til tros- og livssynssamfunn. Det er det ikke. Det er en refusjonsordning for kirkeskatten som vi alle er tvunget til å betale over skatteseddelen, sier han.

Les mer om tilskuddsordningen til tros- og livssynssamfunn.

Kan ende i rettssalen

Også Den norske kirke støtter departementets forslag om at de andre ikke skal få penger, selv om kirken selv etter planen skal få dekket både pensjonforpliktelser og egenkapital.

Helgestad er skuffet over kirkens holdning.

– Jeg savner at Den norske kirke reflekterer grundigere over likebehandlingsprinsippet, som de tidligere har gitt sin støtte til, sier han.

Livssynsrådgiveren er imidlertid fornøyd med at KA – Kirkens arbeidsgiverorganisasjon – mener staten ikke har gode nok argumenter for å unnta pensjonsutgiftene fra beregningsgrunnlaget.

– Kan det bli aktuelt at Human-Etisk Forbund, eventuelt i samarbeid med STL, vil gå til rettsak mot staten hvis dette blir vedtatt?

– Det må vi vurdere, hvis det faktisk blir slik departementet har foreslått. Vi mener forslaget klart er i strid med menneskerettighetene, spesielt FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, sier Helgestad.

Hele livssyns-Norge sier nei, unntatt Den norske kirke

Både Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Human-Etisk Forbund (som forøvrig ikke var invitert til å levere uttalelse), og alle andre tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke som har levert uttalelse så langt, går tydelig ut mot forslaget.

«Høringsforslaget er i strid med blant annet FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og Stortingets enstemmige støtte til økonomisk likebehandling av tros- og livssynssamfunn (uttrykt i Grunnloven og komiteens gjentatte merknader). Forslagets nye ordninger legger ikke opp til likebehandling. Vi kan ikke gi vår støtte til noe slikt», konkluderer Human-Etisk Forbund.

Vi har ikke fått noen kommentar fra LDO til dette i dag. LDO varsler at de kan komme med et tilsvar til denne artikkelen over helga.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus