Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Jeg tror vi blir den vi tror vi er. Vårt bilde av menneskets natur er avgjørende for hvordan vi oppfører oss, sa Åse Kleveland blant annet i sin avskjedstale til Landsmøtet.
 Foto: Dan-Raoul Husebø Miranda

– Jeg tror vi blir den vi tror vi er. Vårt bilde av menneskets natur er avgjørende for hvordan vi oppfører oss, sa Åse Kleveland blant annet i sin avskjedstale til Landsmøtet. Foto: Dan-Raoul Husebø Miranda

Åse Kleveland:

– Jeg er forandret

– Jeg har ikke skjønt det før nå, hvor mye Human-Etisk Forbund og dere har betydd for meg, sa avtroppende styreleder Åse Kleveland da hun sa farvel til Human-Etisk Forbunds landsmøte 2013.

Publisert:

Da Åse Kleveland takket for seg på årets landsmøte i Human-Etisk Forbund, fikk hun stående applaus, og ble takket av både av sin nestleder og nå nyvalgte styreleder Tom Hedalen og generalsekretær i Human-Etisk Forbund Kristin Mile.

Mile takket for samarbeidet og roste Klevelands kompetanse og innsats.

– Vi har hatt mange fine diskusjoner. Det har også vært noen utfordringer underveis. Du har ikke vært frisk hele tiden. Det vet nå forbundet og hele Norge. Og så fikk vi jo en helt spesiell situasjon i 2011, sa Mile som ga uttrykk for at hun kom til å savne Kleveland.

– Derfor er jeg glad for at hun kommer til å fortsette arbeidet i organisasjonen vår, ikke minst med Humanistisk uke til høsten.

Også Åse Kleveland var rørt, da Landsmøtet nærmet seg slutten og hun sa farvel som leder:

– Nå griner jeg også. Det er en veldig rar situasjon. Jeg har ikke skjønt det før nå, hvor mye Human-Etisk Forbund og dere har betydd for meg. Det har krøpet inn etter hvert, sa hun.

– Alle vi som er så heldige å være tillitsvalgte i Human-Etisk Forbund begynner nok – bevisst eller ubevisst – å se på sitt eget livssyn og hva man står for. Jeg er litt forandret etter seks år – forhåpentligvis til det bedre.

Grunnen tror jeg at alle vi som er her, har noe sterkt til felles. Dette er noe mer enn en hvilken som helst jobb. Og så er det så mange utrolig ålreite folk her – jeg opplever en raushet og en tone som er viktig. Og dette Landsmøtet er preget av det.

Hun understreket at det selvsagt ikke bare hadde vært kyss og klem i disse årene. Det har vært diskusjoner og uenighet.

– Det er utrolig mye jeg har lært – det har vært fantastisk! Selv om det var et sjokk å komme inn i en organisasjon første gang og få oppleve åtte timers styremøter… Det var et møte med en fremmed virkelighet, sa hun – til latter fra salen.

Hun var også alvorlig og åpen om hvordan det å få kreft påvirket arbeidet som styreleder:

– Dette med sykdommen har gjort at jeg har trukket veksler på andre. Det er åpenbart at under de to årene jeg var syk, har andre tatt støyten. Først nestleder Leonid (Rødsten), så nestleder Tom. Og det har tatt lengre tid. Både Kjersti og Tom har vært veldig fine. Jeg har ikke følt meg som byrde, selv om jeg kanskje har vært det innimellom, sa hun.

Hun berømmet også generalsekretær Kristin Mile for samarbeidet.

Den avtroppende styrelederen så også framover for forbundet og uttrykte glede og forhåpninger i forhold til arbeidet med humanistiske uker og utviklingen av livssynet. Hun trakk også fram det potensialet for Human-Etisk Forbund som ligger i at så mange av befolkningen sympatiserer med det humanistiske livssynet og at så mange som 300 000 tror de er medlemmer.

– I likhet med vår nå alles store felles helt – Dag O. Hessen – tror jeg at vi blir den vi tror vi er. Vårt bilde av menneskets natur er avgjørende for hvordan vi oppfører oss. Hvis vi tror at mennesket er et lett temmet dyr som alltid ønsker å vinne i konkurranser, oppfører vi oss deretter. Men hvis vi har bredt bilde av mennesket, der det i utgangspunktet vil godt – oppfører vi oss annerledes og tenker deretter.

Avslutningsvis uttrykte Kleveland glede over valget av Tom Hedalen som Human-Etisk Forbunds nye styreleder.

– Jeg er overbevist om at du kommer til å bli en fabelaktig hovedstyreleder. Du kjenner alle nivåene og alle reglene – bedre enn m eg. Samtidig er Tom genuint en veldig snill og ordentlig person – og det er viktig det! Når man får makt – det er som Pippi Langstrømpe sa: jo mer makt man får, jo snillere må man være!

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus