Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Nå er det slutt på "fylkeslag" i Human-Etisk Forbund. Foto: Even Gran

Human-Etisk Forbund frigjør seg fra fylkesstrukturen

Fra nå av finnes det ikke fylkeslag i Human-Etisk Forbund lenger. Alt skal hete «regionlag».

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2019 kl 17:36

Vedtektene til Human-Etisk Forbund, slik de var fram til i dag, sa at forbundets fylkeslag skal følge de offentlige fylkesgrensene.

Siden Stortinget bestemte at de offentlige fylkene skal slås sammen, har det vært en debatt om Human-Etisk Forbund skal gjøre det samme. Mange av HEFs fylkeslag i de fusjonerte offentlige fylkene har motsatt seg å bli sammenslått. Spesielt i Finnmark og Buskerud, men også Vestfold, Telemark, Østfold, og innlandsfylkene har det vært mye skepsis.

I Agder og Trøndelag har man allerede lagt prinsippet om at fylkeslagene i Human-Etisk Forbund skal følge de offentlige fylkesgrensene til grunn. De tidligere fylkeslagene i Aust- og Vest-Agder, samt Nord- og Sør-Trøndelag er allerede sammenslått.

Stor bevegelse

Det har vært en til hard og til dels følelsesladet debatt i forbundet om saken, som generelt sett har speilet den generelle debatten om fylkessammenslåinger i Norge.

Human-Etisk Forbund satte i november 2017 ned et organisasjonsstrukturutvalg til å utrede saken, og i januar 2019 anbefalte utvalget at forbundet skal slå sammen fylkeslagene sine i tråd med sammenslåingen av de offentlige fylkene.

Dette ble imidlertid ikke akseptert i organisasjonen, og etter hvert har frontene begynt å bevege seg. For hva er egentlig argumentene for at Human-Etisk Forbund måtte følge de offentlige fylkesgrensene? har mange spurt. Forbundet har jo ingenting med de politiske fylkene å gjøre, og mange andre organisasjoner har en regional inndeling som går på tvers av de offisielle fylkesgrensene.

Fra å ha blitt betraktet som nærmest selvsagt at Human-Etisk Forbunds fylkeslag bør følge de offentlige fylkesgrensene, har det blitt en bevegelse i retning av at forbundet slett ikke trenger å bry seg om de offentlige fylkene, og kan organisere sitt regionale nivå uavhengig av disse.

Hovedstyret tok signalene, og foreslo i forkant av landsmøtet en overgangsordning der de fylkeslagene som tilhører et sammenslått fylke etter 1.1.2020 kan fortsette som «regionlag» midlertidig fram til 1.1.2022. Så fikk forbundet ta debatten på nytt på landsmøtet i 2021.

HEF har ikke lenger «fylkeslag», bare «regionlag».

På landsmøtet i dag ble denne midlertidigheten fjernet, og det ble vedtatt at alle fylkeslag i Human-Etisk Forbund fra nå av skal hete regionlag, uansett om området de dekker samsvarer med et offentlig fylke eller ikke.

86 prosent av landsmøtedelegatene stemte først for å fristille «fylkeslagene» fra de offisielle fylkene og fjerne tidsavgrensningen Hovedstyret hadde foreslått. Deretter stemte 79 prosent for at man skal bruke samme navn uansett om regionlaget sammenfaller med et offentlig fylke eller ikke. Regionlag skal det være. Ingen skal lenger kunne kalle seg et «fylkeslag».

Det ble også vedtatt en bestemmelse om at regionlagenes geografiske omfang skal foreslås av de involverte lokallagene og vedtas av landsstyret.

Bare én fra hver region i Landsstyret

I den nye organisasjonsstrukturen som landsmøtet vedtok i går, får det nye Sentralstyret mindre makt enn det Hovedstyret har hatt fram til nå. Denne makten skal overføres til Landsstyret som også skal møtes oftere.

Sammensetningen av det nye Landsstyret har også vært et tema på landsmøtet. Egentlig var det meningen at Landsstyret skulle bestå av to representanter fra hvert fylke, men det var under forutsetning av at det ble færre og større fylker.

Ettersom Landsmøtet valgte å frikoble HEFs regionstruktur fra de offisielle fylkene fikk man ikke den sammenslåingen og reduksjonen i antall fylker man hadde sett for seg. Landsmøtet innså derfor at to representanter fra hvert regionlag ville gi et for stort landsstyre.

Redaksjonskomiteen foreslo søndag formiddag at dagens ordning for sammensetning av landsstyret, med én representant fra hvert fylkes/regionlag, skulle beholdes. I tillegg sitter sentralstyret i landsstyret. Bare tre delegater stemte mot denne løsningen.

Svært fornøyd

Regionleder i Buskerud, Therese L. Gedde, som er blant dem som har kjempet hardt for å frikoble det regionale nivået i HEF fra de offisielle fylkene.

Hun er godt fornøyd med resultatet.

– Vi er selvsagt superfornøyd med dette resultatet. Det kunne ikke ha gått bedre. Dette var drømmehelga for oss. Vi er veldig glade for at så mange var enig i argumentene våre og stemte for den mest fornuftige løsningen, sier hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...