Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Nidarosdomen og Ishavskatedralen er staselige kirkebygg og en del av kulturarven. Men rettferdiggjør det fortsatt særstilling for Den norske kirke? Den debatten ønsker Human-Etisk Forbund å løfte når forslaget til ny lov om tros- og livssynssamfunn kommer. Foto: MostPhotos

HEF vil løfte debatten om ny tros- og livssynslov:

Folk + kirke = fortsatt sant ... eller?

Medlemstallet i Den norske kirke falt i fjor under 70 prosent, og både dåps-, konfirmasjons- og vigselstallen synker. Vil regjeringens forslag om ny tros- og livssynslov ta hensyn til det – eller fortsette «Folkekirken»s privilegerte stilling i lovverket?

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2019 kl 15:33

Før sommeren skal regjeringen presentere sitt forslag til ny religions- og livssynspolitikk. Etter regjeringsutvidelsen ved nyttår har ansvaret for politikken gått fra kulturminister Trine Skei Grande (V) til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som i et intervju med Utrop nylig signaliserte at han vil utfordre «utopien om livssynsnøytralitet».

– Jeg mener det ikke er en motsetning mellom å ha et livssynsåpent samfunn og samtidig fastholde at kristendommen har en særstilling i Norge. Min erfaring er at de som er mest kritiske til å fremheve betydningen av kristendommen i Norge ikke er religiøse innvandrere, men enkelte sekulære nordmenn. Det er utopien om livssynsnøytralitet jeg utfordrer, sier Ropstad i intervjuet.

Folkekirke under 70 prosent

Dette er toner som sjef for Politisk avdeling i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, ikke liker å høre i forkant av at Ropstad skal legge fram forslaget til ny lov.

– Da håper jeg statsråden informerer Røde Kors og FN om at livssynsnøytraliteten deres er en utopi, kommenterer Helgestad lakonisk til uttalelsen. Han er blitt stadig mer skeptisk til hva slags premisser Ropstad vil legge til grunn i sitt lovutkast.

Mens kirkens medlemsoppslutning i folket i fjor falt under 70 prosent, og pilene for antall giftemål, konfirmasjon og dåp i kirka alle peker nedover, holder politikere som Ropstad likevel fram at kristendommens særstilling må fastholdes.

– Human-Etisk Forbund reagerer på hvordan ideen om Folkekirken brukes for å begrunne forskjellsbehandling mellom Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn, sier Helgestad.

Debatt i Tromsø og Trondheim

Kommende uke arrangerer forbundet derfor debattmøter i to byer, Troms og Trondheim, for å sette temaet på dagsorden i forkant av stortingsbehandilngen til høsten. På begge møtene innleder Sivert Skålvoll Urstad, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og sosialt arbeid ved Universitetet i Agder, som forsker på sekularisering og ikke-religiøse. I tillegg deltar Bente Sandvig, spesialrådgiver i Politisk avdeling i Human-Etisk Forbund, én representant fra den lokale kirken, samt et lokalt politisk panel.

Les mer om møtene i Tromsø og Trondheim.

– Vi ønsker å bidra til en prinsipiell debatt i forkant av debatten som kommer om alle detaljene knyttet til tro og livssyn.

Nytt forlik?

Helgestad framhever at selv om regjeringen har flertall på Stortinget, har det vært tradisjon for brede forlik på dette området – slik det blant annet var med kirkeforliket i 2008. Derfor vil Human-Etisk Forbund nå aktivere politikere og andre både lokalt og sentralt, for ikke å risikere at lovforslaget bare skal skli gjennom stortingsbehandling uten debatt. Han oppfordrer alle som er opptatt av disse spørsmålene til å komme på møte og delta i diskusjonene nå og i fortsettelsen.

Per i dag er det ingen flere debattmøter på tapeten, men om møtene i Tromsø og Trondheim er vellykket, kan det bli aktuelt med nye møter andre steder.

– Da har vi jo også fått regjeringens nye forslag å diskutere, understreker Helgestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...