Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

I 2018 ble borgerlig vigsel større enn kirkelig for første gang. Se statistikken her. Foto: SSB

Borgerlig vigsel større enn kirkelig for første gang

For første gang må Den norske kirke nøye seg med andreplass på vigselsstatistikken.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2019 kl 15:07

I 2018 var det 433 flere par som valgte borgerlig vigsel enn kirkelig. Det er første gang i historien disse linjene har krysset hverandre.

Hovedårsaken til utviklingen er en kraftig nedgang for kirkelig vigsel de siste tjue årene. I toppåret 2000 valgte 14228 par å gifte seg i kirken. I 2018 har tallet sunket til 7630. Det vil si nesten en halvering, til tross for at befolkningen har økt med ca. 18 prosent i perioden.

Borgerlig vigsel har ikke hatt en tilsvarende økning, men har bare økt marginalt.

Ikke humanistisk vigsel

Borgerlig vigsel er giftemål i offentlig regi som tidligere ble gjort på tinghuset eller hos sorenskriveren, og som siden 2018 har vært et kommunalt ansvar.

Borgerlig vigsel er noe annet enn Human-Etisk Forbunds humanistiske vigselstilbud. Humanistisk vigsel inngår i tallet i SSBs statistikk for vigsler foretatt av «andre trossamfunn».

I februar rapporterte seremonirådgiver i Human-Etisk Forbund, Eivind Eggen, til Fri tanke at humanistisk vigsel gikk marginalt ned fra 2017 til 2018, men at det humanistiske vigselstilbudet økte sin andel av det totale antallet vigsler fordi det totale antallet vigsler gikk ned. På litt lengre sikt varierer Humanistisk vigsel mellom 650 og 750 vigsler i året, forteller Eggen.

Må slutte å kalle seg «folkekirke»

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, mener de nye tallene nok en gang understreker at Den norske kirke ikke lenger kan regnes som en «folkekirke».

– Den norske kirke er et kristent trossamfunn for de som er medlem der. Det er helt fint. Men når bare halvparten av nyfødte i Norge døpes i Den norske kirke, og flere velger borgerlig enn kirkelig vigsel, kan de ikke lenger gjøre krav på å representere «folket», sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...