Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Mange av de mindre kirkene og kapellene rundt i Norge er ikke i bruk. Foto: Wikimedia commons@Siri J

Én av ti kirker brukes nesten ikke – de små brukes minst

En fersk undersøkelse viser at hver tiende kirke i Norge brukes sjeldnere enn én gang per måned. Typisk for de ubrukte kirkene, er at de ligger i små kommuner.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2018 kl 09:19

Det viser en fersk kartlegging utført av KA, arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, som legges fram tirsdag. Mellom 150 og 175 av 1.633 kirker eid av Den norske kirke brukes sjeldnere enn én gang i måneden, skriver Vårt Land.

Tre av fire kirker som brukes så sjelden, ligger i kommuner med under 5.000 innbyggere. I Nord-Norge, der det er flere små kommuner, ligger hele ni av ti lite brukte kirker i små kommuner. Det er også i nord kirkene brukes minst.

Robert Wright, kirkeverge i Oslo, sier det i gjennomsnitt koster rundt én million kroner å drive et kirkebygg, og det er før strøm og andre kostnader er tatt med. KA har ikke regnet ut hvor mye man taper på de tomme kirkene.

I undersøkelsen ble kirkeverger spurt hva de tenkte om kirkenes framtid, og da svarte mange at de trodde kirkene ville bli tatt ut av bruk.

Det er imidlertid ikke så enkelt som å ta en kirke ut av bruk på grunn av besøkstall, ettersom kirker representerer mer enn et fysisk rom. Flere bygg er vernet og fredet. I tillegg har svært mange av dem en gravplass rundt seg, som har en lokal betydning.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser i tillegg at kirkebesøket og medlemstallet er på vei ned for Den norske kirke.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...