Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kulturminister Trine Skei Grande vil presentere prinsippavklaringer og lovendringer for tros- og livssynssamfunn våren 2019, varsler departementet. Foto: Stortinget

Ny lov om tros- og livssynssamfunn utsatt til våren 2019

Så langt har departementet lovet at saken skal behandles i løpet av 2018. Slik blir det ikke.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2018 kl 15:17

I går kom nyheten om at kulturminister Trine Skei Grande (V) vil slå sammen arbeidet med den nye, samlede loven for tros- og livssynssamfunn, som blant annet innebærer en ny finansieringsordning for tros- og livssynssamfunn, med en mer grunnleggende og prinsipiell stortingsmelding om i tros- og livssynspolitikk i Norge.

Sistnevnte er en oppfølging av Stålsett-utvalgets rapport «Det livssynsåpne samfunn» som ble lagt fram i januar 2013. Målet er å avklare prinsipielt og langsiktig hvor grensene skal gå mellom tros- og livssynssamfunnenes krav og behov, og storsamfunnets krav og behov.

– Viktig at det sees i sammenheng

Human-Etisk Forbund og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn er blant dem som har argumentert for at disse to prosessene burde sees i sammenheng. De har nå fått viljen sin.

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, som også satt i Stålsett-utvalget synes kulturministerens utspill er bra.

– Helst hadde vi sett at loven ble satt på pause og at man tok de overordnede prinsippene først, men dette er et stort framskritt. Det er mye bedre at begge deler ligger på bordet samtidig, sier hun.

Lovforslaget kommer ikke før våren 2019

At begge ting nå skal tas samtidig, fører imidlertid til at det blir mer arbeid for departementet. De har tidligere antydet at den nye tros- og livssynssamfunnsloven vil legges fram for Stortinget «i løpet av 2018».

Men nå melder Kulturdepartementet til Fritanke.no at det samlede forslaget til ny lov, samt stortingsmeldingen om helhetlig tros- og livssynspolitikk, ikke vil bli lagt fram før på våren i 2019 – altså om rundt ett år.

– Departementet mener det er hensiktsmessig at stortingsmeldingen om tros- og livssynspolitikken og lovproposisjonen om en ny lov for tros- og livssynsamfunn sees i sammenheng. Det tas sikte på at meldingen og lovproposisjonen oversendes Stortinget tidsnok til behandling i Stortinget under vårsesjonen 2019, skriver Kulturdepartementet i en epost til Fritanke.no

HEF: – Helt greit med utsettelse

Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund tar utsettelsen med ro.

– Det synes jeg er helt greit. Det er mye viktigere at de får jobbet grundig med dette, og at det som kommer er veloverveid og gjennomtenkt, enn at de forhaster seg, sier hun.

Sandvig er ikke bekymret for at diskusjonen rundt finansiering av tros- og livssynssamfunnene vil overskygge det mer prinsipielle arbeidet med en overordnet tros- og livssynspolitikk, noe Krfs Geir Jørgen Bekkevold advarte mot i gårsdagens Vårt Land.

– Jeg forstår bekymringen hans, men dette kunne jo Krf har avhjulpet ved å støtte oss som hele tiden har argumentert for at stortingsmeldingen burde behandles før man tar for seg loven. Det overordnede bør tas før man går løs på detaljene. Men når det ikke har blitt slik, er det likevel bedre å ta alt samtidig som kulturministeren foreslår. Diskusjonen om finansieringsordninger er jo allerede igang. Den vil vi få uansett, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...