Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Detalj fra porten på synagogen på St. Hanshaugen i Oslo.
 Foto: NTB scanpix, Meek, Tore

Detalj fra porten på synagogen på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: NTB scanpix, Meek, Tore

Europeiske jøder mener antisemittismen øker

Ni av ti europeiske jøder mener at det har blitt mer antisemittisme de siste fem årene, viser en EU-undersøkelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2018 kl 16:54

EUs byrå for grunnleggende rettigheter har gjennomført en online-undersøkelse blant 16.400 jøder i Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, Nederland, Polen, Storbritannia, Sveits, Sverige og Østerrike.

Ni av ti spurte mener at det har blitt mer antisemittisme de siste fem årene, og mer enn hver fjerde sier at de minst én gang har blitt trakassert det siste året.

Drøyt én av ti sier at de føler seg diskriminert i forbindelse med jobb, skole, bolig eller helsetjenester, og fire av ti sier at de frykter å bli angrepet fysisk fordi de er jøder.

Bare 3 prosent oppgir imidlertid å ha blitt utsatt for hatkriminalitet i løpet av de siste fem årene.

Fordommer om jødisk innflytelse

En stor undersøkelse CNN utførte i sju europeiske land tidligere i år, avdekket også utbredt antisemittisme.

Mer enn hver fjerde spurte i CNN-undersøkelsen mener jøder har for stor innflytelse innen næringsliv og finans, nesten hver fjerde mener at jøder har for mye innflytelse i kriger og konflikter, mens hver femte mener at jøder har for stor innflytelse innen medier og politikk.

Fire ganger så mye negativt om muslimer

28 prosent av dem CNN har snakket med, mener samtidig at antisemittismen i Europa er et resultat av Israels behandling av palestinerne, og en nesten like stor andel mener at Israel og landets støttespillere møter kritikk med anklager om antisemittisme.

Én av ti i CNN-undersøkelsen medgir at de har negative holdninger til jøder, mens andelen som sier det samme om muslimer, er nesten fire ganger så høy, 37 prosent.

(©NTB)