Notiser

Kristin Mile fortsetter i Human-Etisk Forbund

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.12.2011 kl 10:09

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile (55), har sagt ja til et nytt åremål i Human-Etisk Forbund. Hun overtok generalsekretærstillingen i februar 2006, og hun vil dermed kunne sitte i stillingen i seks nye år.

Les intervju på nettsidene til Human-Etisk Forbund

Protesterer mot salmesang i kommunestyret

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.11.2011 kl 09:55

Venstre-politiker Øystein Haga er lei av at kommunestyremøtene i Grimstad alltid begynner med salmesang. Nå har han begynt å gå ut på gangen i protest

– Jeg burde gjort dette for lenge siden. Det passer seg ikke i det hele tatt å synge fedrelandssalmen under kommunestyremøtene. Grimstad er vel snart eneste kommune på Sørlandet hvor de fortsatt holder på med dette, sa en uvanlig streng Øystein Haga (V) ved starten av mandagens kommunestyremøte i Grimstad.

Les hele artikkelen i Agderposten.

HEF vil lære folk å argumentere mot høyreekstremister

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.11.2011 kl 10:50

- Mange undervurderer rasismen på Internett, sier kursleder Lars Gule. Han har over lang tid fulgt det høyreekstreme miljøet på nett og selv deltatt i nettdebattene. Utskjelling og andre ubehageligheter er han godt kjent med.

- Det er tøft å argumentere mot ekstremister, og det er svært ubehagelig å bli utskjelt, sier han, og innrømmer at han kan bli for aggressiv i debatten.

- Hvis folk spytter meg i trynet, svarer jeg med et spark i balla. Det anbefaler jeg ikke til andre, sier Gule.

Målet med kurset er hvordan man skal konfrontere rasismen på nettet på en effektiv måte. Det vil bli opprettet lukkede fora på nettet hvor debattantene kan samrå seg.

Les mer i Aftenposten

Hedningsamfunnet anmelder statskirken for medlemsjuks

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.11.2011 kl 14:20

Hedningsamfunnet anmelder Den Norske Kirke for medlemsjuks.

Bakgrunnen er ifølge hedningene mange års forargete reaksjoner fra mennesker som enten skulle vært strøket i kirkeregisteret, eller som aldri har tilhørt Kirken, men som stadig får henvendelser fra Kirken som tyder på at denne allikevel regner dem som medlemmer. Les mer her.

Humanistisk vigsel på NRK

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.11.2011 kl 08:50

På onsdag sendte NRK-programmet Underveis et innslag fra en humanistisk vigsel i Tromsø.

Paret Kim og Erling begrunner sitt valg om humanistisk vigsel fra ca. 18:20 inni programmet. Vi får også se bilder fra selve seremonien. Vigsleren fra Human-Etisk Forbund er Ragni Rasmussen.

Den første halvdelen av programmet handler om et par som har valgt kirkelig vigsel.

Se hele programmet her.

Fundamentalistisk muslimsk vekkelse

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.11.2011 kl 15:35

Fritanke.no hadde ikke anledning til å stille på Islamnets debattmøte om islam og menneskerettigheter i går kveld. Ingen andre medier prioriterte hendelsen heller, unntatt NRK P2s Verdibørsen. Dermed får vi i første omgang nøye oss med en beretning fra en av innlederne, Hege Storhaug.

– Jeg ble ikke bestyrtet over at salen applauderte da Soliman forklarte hvorfor tyveri – men ikke korrupsjon – skal straffes med avhugging av lemmer, skriver Storhaug.

Åse Kleveland ny styreleder for Festspillene i Bergen

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.11.2011 kl 09:08

Human-Etisk Forbunds styreleder Åse Kleveland har tatt på seg nok et styreverv. Fra 1. januar tiltrer hun som styreleder for Festspillene i Bergen. Åse Kleveland er også direktør for Rikskonsertene.

Færre kirkemedlemmer skaper pengetrøbbel i Asker og Bærum

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.10.2011 kl 11:26

Når stadig flere melder seg ut av kirken, og inn i andre tros- og livssynsamfunn, øker utgiftene til Bærum kommune.

I 2000 var drøye 81 prosent av befolkningen i Asker og Bærum medlem av Den norske kirke. Ti år senere har medlemstallet sunket med 8 prosentpoeng. Samtidig bevilger kommunene mer penger til kirken. Det betyr at summen pr. kirkemedlem øker. Dette må ihht. loven kompenseres til de andre tros- og livssynsamfunnene pr. medlem, og når disse i tillegg får stadig flere medlemmer, begynner det å merkes økonomisk.

- Vi har ca. 1 million kroner i etterslep så langt som følge av dette, sier kultursjef Trine Hamre Bendixen i Bærum kommune til Budstikka.

Sju mot fem biskoper vil ha Til ungdommen i salmeboka

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.10.2011 kl 14:13

Åse Kleveland har bedt biskopene i Den norske kirke om ikke å ta Til ungdommen inn i salmeboka, av respekt for mennesker med et annet livssyn. Det har ikke flertallet i bispekollegiet tatt hensyn til. Sju av fem ønsker sangen inn som salme. Les mer i Vårt Land.

Dette er som å låne noe uten å gi det tilbake, sier fagsjef i HEF, Bente Sandvig.

3 av 3 Humanist-bøker innkjøpt av Kulturrådet

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.10.2011 kl 09:32

Kulturrådet har kjøpt inn 1000 eksemplarer av tre av tre påmeldte titler fra Humanist forlag. Ingen andre forlag har i denne innkjøpsrunden hatt samme innkjøpsprosent av påmeldte bøker. Snart vil du kunne låne følgende titler på biblioteket uansett hvor i landet du er: Erik Tunstads Juks, Mona Ringvejs Makten og ordene og Martin Wåhlbergs Opplysningens sorte får. Jean-Jacques Rousseau.

Åse Kleveland ber biskopene avvise "Til ungdommen" i salmeboka

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.10.2011 kl 08:55

Biskopene i Den norske kirke skal denne uka vurdere om sangen "Til ungdommen" av Nordahl Grieg skal bli en del av kirkens salmebok. Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, håper biskopene setter foten ned. Les mer i Vårt Land.

Sentrale HEF-ere på dialogkonferanse i Levanger

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.10.2011 kl 09:28

I forbindelse med Levangers 1000-årsmarkering ble det besluttet å holde en nasjonal livssynskonferanse om toleranse og dialog. Det skjedde nesten to år før Utøya-tragedien 22. juli. Les mer i Trønder-Avisa.

Kirkeministeren åpner for at kirkeforliket kan velte

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.10.2011 kl 12:46

Kirkestatsråd Rigmor Aasrud utelukker ikke at lav valgdeltagelse og en forvirrende valgordning kan true hele statskirkeforliket. Les mer i Vårt Land.... og i Fritanke.no.

En av fire faddere i Danmark tror ikke på Gud

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.09.2011 kl 10:52

Mens 29 prosent av danske faddere ikke tror på Gud, er 20 prosent tvilende og 51 prosent troende, skriver danske Søndagsavisen.

Vil ha paven til Haag

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.09.2011 kl 14:51

Menneskerettighetsadvokater og en gruppe ofre for overgrep begått av prester i den katolske kirke har i dag formelt bedt Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag om å etterforske paven for forbrytelser mot menneskeheten, skriver New York Times.

Religionsnøytral minneseremoni 11. september

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.09.2011 kl 15:03

Borgermester i New York, Michael Bloomberg, besluttet at den store minneseremonien etter terrorangrepet i 2001 skulle være religionsnøytral, med fokus på ofre og etterlatte. Til tross for et press fra konservative kristne og andre religiøse grupper, hold Bloomberg stand. Amerikanske sekulære hyller beslutningen. CFI skriver at den offisielle minneseremonien representerte alle amerikanske borgere, uavhengig av religiøs tro eller mangel på tro, og derfor var det riktig at det ble en sekulær seremoni.
Les mer.

Anne Holt svarer Andreas Heldal-Lund fra HEF

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.08.2011 kl 10:14

"Du virker forferdelig sint", skriver Holt. Sjekk diskusjonen her.

Vil ha aldersgrense på omskjæring

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.08.2011 kl 09:54

Barneombudet går inn for aldersgrense på mannlig omskjæring. Enten ved den livsynsmessige myndighetsalderen på 15 år eller den helserettslige myndighetsalderen på 16 år.
– Vi ønsker ikke at barn skal utsettes for ikke-medisinske inngrep. I den grad de skal bli omskåret, må de få en anledning til å gi sitt samtykke, i en alder som er rimelig, sier Hjermann til Adresseavisen.

Eid Mubarak!

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.08.2011 kl 10:40

I dag er det Eid ul-Fitr, festen som avslutter muslimenes fastemåned Ramadan. Vi ønsker alle muslimske medborgere Eid Mubarak!

Islamsk dissens for menneskerettigheter

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.08.2011 kl 10:59

«'Kjetteri' er positivt og fremprovoserer framgang, skriver Abdullahi Ahmed An-Na’im, som forsvarer et sekulært samfunn og betydningen av menneskerettigheter ut fra et islamsk utgangspunkt», skriver masterstudent Mohamed Abdishazan på Minervanett.

Et bredere fellesskap

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.08.2011 kl 10:56

«Anne Holt må gjerne kalle seg kulturkristen. Det føles feil for meg. Jeg kaller meg heller 'norsk', og legger til en del verdier og egenskaper som bidrar til at Norge er et godt land – menneskerettigheter, frihet, menneskeverd, rettssystemet, demokratiet, velferdssystemet», skriver Oda Martine Øverhaug i et svar til Anne Holt.

HEF kritiserer minnegudstjenesten søndagen etter terrorangrepet

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2011 kl 11:37

– Hans ønske var et hvitt og konservativt kristent land. Derfor var det trist å observere hvordan det offisielle Norge møtte angrepet på pluralismen med en monokulturell opptreden de første dagene etter anfallet, skriver HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen i Dagbladet i dag.

- Humanistene bør få ha Til ungdommen i fred

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.08.2011 kl 17:01

Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen vil, nå etter terrorangrepene, ha sangen Til ungdommen inn i salmeboka, skriver Vårt Land.

Stig Wernø Holter, førsteamanuensis i kirkemusikk ved Griegakademiet ved Universitetet i Bergen og leder i Norsk hymnologisk forening, synes forslaget er dårlig.

– Til ungdommen er ingen salme. Det har aldri vært ment som det. Den brukes i humanetiske konfirmasjoner, og jeg synes de skal få ha den i fred, sier han.

Borgerlig gravferd i statlig regi?

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.06.2011 kl 13:13

55 år etter opprettelsen av Human-Etisk Forbund ser det ut til at man kommer et steg nærmere ønsket fra stifterne: borgerlig gravferd på lik linje med borgerlig vigsel. Minister for kultur og livssynsminoriteter, Anniken Huitfeldt, vil nemlig at de som ikke ønsker religion i gravferd eller bisettelse skal få egne seremonier, melder Dagbladet. Dette behovet ønsker hun nå å utrede.

Bakgrunnen er et samfunn i endring, der stadig flere familier er flerreligiøse, stadig flere ønsker ikke å ha religion i gravferden, men ikke alle er like komfortable med Human-Etisk Forbunds ikke-religiøse humanistiske tilbud. Huitfeldt ser ikke noe i veien for at staten skal bekoste det, på samme måte som kirkelig gravferd.

Dagbladet støtter Huitfeldt på lederplass, og mener at både både kirker og offentlige forsamlingshus er egnet til ikke-religiøse seremonier. Ikke minst siden vedlikehold av kirkene bekostes av skattebetalerne. Alle som ønsker det, bør derfor kunne bruke kirkene.

Levi Fragell i humanismedebatt på Verdidebatt.no

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.06.2011 kl 13:22

– Human-Etisk Forbund gjør ikke krav på ”eneretten” til betegnelsen, men hovedbetydningen av humanisme i internasjonale oppslagsverk er at det er et sekulært livssyn, skriver Levi Fragell.
Følg debatten på Verdidebatt.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...