Notiser

Sju av 23 danske statsråder er ikke kirkemedlemmer

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.01.2012 kl 10:25

Den danske kristne avisa Kristeligt Dagblad melder at sju av Danmarks 23 statsråder "har vendt folkekirken ryggen". Det vil si at de ikke er medlemmer der. Dermed er ligger regjeringens oppslutning om Den danske kirke litt lavere (69%) enn oppslutningen i det danske folket (ca. 80%).

Les saken her.

Demonstrasjon mot ekstremisme - hør appellene!

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.01.2012 kl 10:43

Sist fredag var det demonstrasjon mot ekstremisme i Oslo. Appellanter var blant andre tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, ordfører Fabian Stang, tidligere Frp-leder Carl I. Hagen ,tidligere biskop Gunnar Stålsett, stortingsrepresentant for Høyre Afshan Rafiq, tidligere generalsekretær i Islamsk råd Shoaib Sultan, Lars Gule og Louiza Louhibi.

Se innslag fra demonstrasjonen og hør appellene her.

100 år siden Arne Næss' fødsel

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.01.2012 kl 11:21

I dag er det 100 år siden filosofen Arne Næss ble født. Det markeres i Universitetets aula med en festforestilling til ære for filosofen, hvor kveldens spørsmål er: hvilke viktige tanker har Arne Næss gitt framtiden? Festforestillingen er utsolgt, men noe av svaret kan finnes i filosof Kaja Melsoms kommentar ved Næss' død i 2009.

Ny rekord for humanistisk konfirmasjon på Sunnmøre

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.01.2012 kl 09:27

Human-Etisk Forbund på Søre Sunnmøre opplever en rekord i antall humanistiske konfirmantar. 26 ungdommar skal konfirmeres humanistisk til våren, melder Vikebladet Vestposten.

- Den viktigste målsetningen på kurset er å lære konfirmantene å reflektere over de viktige spørsmålene i livet, sier konfirmasjonslærar Anne Berit Hendriks Jordal.

I desember fikk konfirmantane blant anna delta på rollespillet “Camp Refugee” på Sunndalsøra sammen med rundt 300 konfirmanter fra hele Møre og Romsdal.

En av konfirmantene, Ingrid Nerem Nilssen, er svært fornøyd med opplegget.

- Man får flere tilbud ved å velge humanistisk. Innholdet i undervisningen er også mer innholdsrik og interessant enn kristendommen. Den omhandlar samfunnet i større grad, noe vi synes er positivt. Samtidig blir vi kjent med flere nye mennesker, og får en økt vennekrets, sier hun.

Hun anbefalar andre å velge humanistisk om de kjenner seg igjen i dette.

- Der er mange som konfirmerer seg i kirken som ikke engang er praktiserande kristne, avslutter hun.

Er det medienes oppgave å være mikrofostativ for alternativbransjen?

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.01.2012 kl 14:24

Bjørn Are Davidsen mener debatten om kristne bør bruke akupunktur reiser flere spørsmål enn livssyn og personlig engasjement.

– Hvorfor spør så få om akupunktur eller andre behandlingsformer faktisk virker? undrer Davidsen.

Les innlegget på Verdidebatt.no.

- Kirken har rappet forretningsideen til HEF

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.01.2012 kl 11:34

Fra julas pressebunke klipper vi følgende spissformuleringer fra den kristne avisa Dagen:

- Etter 22. juli tok kirken rollen som administrator av den offentlige sorg og betalte villig prisen ved
å være nær ideologisk selvutslettende. (...) For humanetikerne er problemet større enn at kirken har stjålet en sang (nemlig sangen «Til ungdommen» av Nordahl Grieg). Kirken er i ferd med å rappe hele forretningsideen til Human-Etisk Forbund. Gud er blitt en ufarlig humanist, og Den norske kirke, med sine bortviskende terskler, er blitt en kirke i dette bildet.

Jan Bygstad i Dagen 28.12.11.

Vil forkynne kristendom på alternativmessen

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.01.2012 kl 11:13

– Kirker i hele Vest-Europa opplever at vi ikke lenger har posisjonen vi hadde. Hva er det som gjør at vårt budskap ikke føles like relevant? Alternativmessen er en god læringsarena for oss. Hva er det folk er på leting etter? spør Liv Hegle Sjøflot. Hun er prosjektleder for den norske delen av i "Mesterens lys" - en kristen bevegelse som henvender seg til alternativmiljøet.

Les mer i Morgenbladet

Ideelle gaver til jul

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.12.2011 kl 14:33

Nå kan du «gi bort ei geit» gjennom Human-Etisk Forbunds humanitæraksjon HAMU. I samarbeid med Humanistisk Ungdom har HAMU laget gavekort for dem som ønsker å gi bort ideelle gaver. For 400 kroner er du med og finansierer ei geit i Uganda eller en månedslønn til en lærer i Nepal. Les mer hos HAMU.

Kristin Mile fortsetter i Human-Etisk Forbund

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.12.2011 kl 10:09

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile (55), har sagt ja til et nytt åremål i Human-Etisk Forbund. Hun overtok generalsekretærstillingen i februar 2006, og hun vil dermed kunne sitte i stillingen i seks nye år.

Les intervju på nettsidene til Human-Etisk Forbund

Protesterer mot salmesang i kommunestyret

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.11.2011 kl 09:55

Venstre-politiker Øystein Haga er lei av at kommunestyremøtene i Grimstad alltid begynner med salmesang. Nå har han begynt å gå ut på gangen i protest

– Jeg burde gjort dette for lenge siden. Det passer seg ikke i det hele tatt å synge fedrelandssalmen under kommunestyremøtene. Grimstad er vel snart eneste kommune på Sørlandet hvor de fortsatt holder på med dette, sa en uvanlig streng Øystein Haga (V) ved starten av mandagens kommunestyremøte i Grimstad.

Les hele artikkelen i Agderposten.

HEF vil lære folk å argumentere mot høyreekstremister

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.11.2011 kl 10:50

- Mange undervurderer rasismen på Internett, sier kursleder Lars Gule. Han har over lang tid fulgt det høyreekstreme miljøet på nett og selv deltatt i nettdebattene. Utskjelling og andre ubehageligheter er han godt kjent med.

- Det er tøft å argumentere mot ekstremister, og det er svært ubehagelig å bli utskjelt, sier han, og innrømmer at han kan bli for aggressiv i debatten.

- Hvis folk spytter meg i trynet, svarer jeg med et spark i balla. Det anbefaler jeg ikke til andre, sier Gule.

Målet med kurset er hvordan man skal konfrontere rasismen på nettet på en effektiv måte. Det vil bli opprettet lukkede fora på nettet hvor debattantene kan samrå seg.

Les mer i Aftenposten

Hedningsamfunnet anmelder statskirken for medlemsjuks

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.11.2011 kl 14:20

Hedningsamfunnet anmelder Den Norske Kirke for medlemsjuks.

Bakgrunnen er ifølge hedningene mange års forargete reaksjoner fra mennesker som enten skulle vært strøket i kirkeregisteret, eller som aldri har tilhørt Kirken, men som stadig får henvendelser fra Kirken som tyder på at denne allikevel regner dem som medlemmer. Les mer her.

Humanistisk vigsel på NRK

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.11.2011 kl 08:50

På onsdag sendte NRK-programmet Underveis et innslag fra en humanistisk vigsel i Tromsø.

Paret Kim og Erling begrunner sitt valg om humanistisk vigsel fra ca. 18:20 inni programmet. Vi får også se bilder fra selve seremonien. Vigsleren fra Human-Etisk Forbund er Ragni Rasmussen.

Den første halvdelen av programmet handler om et par som har valgt kirkelig vigsel.

Se hele programmet her.

Fundamentalistisk muslimsk vekkelse

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.11.2011 kl 15:35

Fritanke.no hadde ikke anledning til å stille på Islamnets debattmøte om islam og menneskerettigheter i går kveld. Ingen andre medier prioriterte hendelsen heller, unntatt NRK P2s Verdibørsen. Dermed får vi i første omgang nøye oss med en beretning fra en av innlederne, Hege Storhaug.

– Jeg ble ikke bestyrtet over at salen applauderte da Soliman forklarte hvorfor tyveri – men ikke korrupsjon – skal straffes med avhugging av lemmer, skriver Storhaug.

Åse Kleveland ny styreleder for Festspillene i Bergen

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.11.2011 kl 09:08

Human-Etisk Forbunds styreleder Åse Kleveland har tatt på seg nok et styreverv. Fra 1. januar tiltrer hun som styreleder for Festspillene i Bergen. Åse Kleveland er også direktør for Rikskonsertene.

Færre kirkemedlemmer skaper pengetrøbbel i Asker og Bærum

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.10.2011 kl 11:26

Når stadig flere melder seg ut av kirken, og inn i andre tros- og livssynsamfunn, øker utgiftene til Bærum kommune.

I 2000 var drøye 81 prosent av befolkningen i Asker og Bærum medlem av Den norske kirke. Ti år senere har medlemstallet sunket med 8 prosentpoeng. Samtidig bevilger kommunene mer penger til kirken. Det betyr at summen pr. kirkemedlem øker. Dette må ihht. loven kompenseres til de andre tros- og livssynsamfunnene pr. medlem, og når disse i tillegg får stadig flere medlemmer, begynner det å merkes økonomisk.

- Vi har ca. 1 million kroner i etterslep så langt som følge av dette, sier kultursjef Trine Hamre Bendixen i Bærum kommune til Budstikka.

Sju mot fem biskoper vil ha Til ungdommen i salmeboka

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.10.2011 kl 14:13

Åse Kleveland har bedt biskopene i Den norske kirke om ikke å ta Til ungdommen inn i salmeboka, av respekt for mennesker med et annet livssyn. Det har ikke flertallet i bispekollegiet tatt hensyn til. Sju av fem ønsker sangen inn som salme. Les mer i Vårt Land.

Dette er som å låne noe uten å gi det tilbake, sier fagsjef i HEF, Bente Sandvig.

3 av 3 Humanist-bøker innkjøpt av Kulturrådet

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.10.2011 kl 09:32

Kulturrådet har kjøpt inn 1000 eksemplarer av tre av tre påmeldte titler fra Humanist forlag. Ingen andre forlag har i denne innkjøpsrunden hatt samme innkjøpsprosent av påmeldte bøker. Snart vil du kunne låne følgende titler på biblioteket uansett hvor i landet du er: Erik Tunstads Juks, Mona Ringvejs Makten og ordene og Martin Wåhlbergs Opplysningens sorte får. Jean-Jacques Rousseau.

Åse Kleveland ber biskopene avvise "Til ungdommen" i salmeboka

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.10.2011 kl 08:55

Biskopene i Den norske kirke skal denne uka vurdere om sangen "Til ungdommen" av Nordahl Grieg skal bli en del av kirkens salmebok. Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, håper biskopene setter foten ned. Les mer i Vårt Land.

Sentrale HEF-ere på dialogkonferanse i Levanger

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.10.2011 kl 09:28

I forbindelse med Levangers 1000-årsmarkering ble det besluttet å holde en nasjonal livssynskonferanse om toleranse og dialog. Det skjedde nesten to år før Utøya-tragedien 22. juli. Les mer i Trønder-Avisa.

Kirkeministeren åpner for at kirkeforliket kan velte

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.10.2011 kl 12:46

Kirkestatsråd Rigmor Aasrud utelukker ikke at lav valgdeltagelse og en forvirrende valgordning kan true hele statskirkeforliket. Les mer i Vårt Land.... og i Fritanke.no.

En av fire faddere i Danmark tror ikke på Gud

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.09.2011 kl 10:52

Mens 29 prosent av danske faddere ikke tror på Gud, er 20 prosent tvilende og 51 prosent troende, skriver danske Søndagsavisen.

Vil ha paven til Haag

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.09.2011 kl 14:51

Menneskerettighetsadvokater og en gruppe ofre for overgrep begått av prester i den katolske kirke har i dag formelt bedt Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag om å etterforske paven for forbrytelser mot menneskeheten, skriver New York Times.

Religionsnøytral minneseremoni 11. september

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.09.2011 kl 15:03

Borgermester i New York, Michael Bloomberg, besluttet at den store minneseremonien etter terrorangrepet i 2001 skulle være religionsnøytral, med fokus på ofre og etterlatte. Til tross for et press fra konservative kristne og andre religiøse grupper, hold Bloomberg stand. Amerikanske sekulære hyller beslutningen. CFI skriver at den offisielle minneseremonien representerte alle amerikanske borgere, uavhengig av religiøs tro eller mangel på tro, og derfor var det riktig at det ble en sekulær seremoni.
Les mer.

Anne Holt svarer Andreas Heldal-Lund fra HEF

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.08.2011 kl 10:14

"Du virker forferdelig sint", skriver Holt. Sjekk diskusjonen her.