Human-Etisk Forbund

Notiser

Vaksineallianse ber om 45 milliarder

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.05.2014 kl 10:03

Brussel (NTB-DPA): Den verdensomspennende vaksinealliansen GAVI ba tirsdag internasjonale givere om 45 milliarder kroner. Pengene skal brukes til å vaksinere 300 millioner barn.
Norge har vært en av alliansens sterke støttespillere, og den norske regjeringen skal i løpet 2015 ha økt sin årlige støtte til fondet til 1 milliard kroner. Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten er styreleder i GAVI.
Det ambisiøse nye målet ble offentliggjort da GAVI lanserte en ny kronerullingskampanje i Brussel tirsdag. Vaksineringen av 300 millioner barn skal ifølge organisasjonen redde mellom 5 og 6 millioner liv. En giverkonferanse er planlagt i Berlin i 2015.
EU-kommisjonen skal bidra med 175 millioner euro, tilsvarende 1,4 milliarder kroner, fram til 2020, kunngjorde EU-president Jose Manuel Barroso i forbindelse med lanseringen.
GAVI har bidratt til vaksineringen av 440 millioner barn siden 2000.
(©NTB)

USA lover at CIA ikke vil ha falske vaksineprogram

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.05.2014 kl 13:48

Det hvite hus lover at USA ikke vil bruke vaksinasjonsprogram som dekke for etterretningsvirksomhet i utlandet. I Pakistan sprer polio seg på grunn av frykt for amerikansk spionasje.
Under jakten på Osama bin Laden brukte etterretningsorganisasjonen CIA et falsk vaksinasjonsprogram som dekke for spioner som opererte i Pakistan.
President Barack Obamas antiterrorrådgiver Lisa Monaco skriver i et brev at CIA-sjef John Brennan har beordret agentene sine til å ikke bruke vaksinasjonsprogram i sine operasjoner.
«Politiske og sikkerhetsmessige hensyn kan noen ganger forårsake utilsiktet skade, men som samfunn må vi sette begrensninger for disse skadene. Vi mener dette falske vaksinasjonsprogrammet krysset den grensen», står det i brevet, ifølge The New York Times.
Tilfellene av Polio har økt i Pakistan den siste tiden. En av grunnene er at færre barn blir vaksinert fordi militante islamister har kjempet mot vaksinasjonsprogrammet etter at CIA-operasjonen ble kjent. (©NTB)

HEF og kirken skal møtes fast

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.05.2014 kl 09:38

I går hadde Human-Etisk Forbund og Den norske kirke sitt første dialogmøte. Dette skal bli et fast dialogforum, der hensikten er å finne felles grunn.

– Det har vært mer kontakt mellom oss og Den norske kirke enn folk kanskje er klar over. Vi har sittet ved samme bord både i Samarbeidsrådet for tro- og livssynssamfunn og i jevnlige møter med ledelsen i Kirkerådet og Mellomkirkelig råd. Nå ønsker vi å møtes i et bredere sammensatt utvalg, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund til Vårt Land.

Annette Thommessens hederspris til asylmottak-ledere

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.05.2014 kl 13:26

Ledere ved asylmottaket i Årdal hedres med Annette Thommessens hederspris for arbeidet som ble nedlagt etter trippeldrapet på Valdresekspressen.
Prisen går til mottakets nestleder Anne Merete Hatlelid og lederen for beboerrådet, Daniel Fishaye Tekleab.

Styret i Annette Thommessens Minnefond trekker fram arbeidet de to har nedlagt etter trippeldrapet i november i fjor.

Hatlelid tok initiativ til at mottaket og asylsøkerne skulle komme bygdefolket i møte og fortelle sine historier, mens eritreeren Daniel Fishaye Tekleab møtte elevene ved den videregående skolen i Årdal.

Møtet med ungdommene på skolen ble starten på flere initiativ som har gitt større gjensidig forståelse mellom lokalbefolkning og asylsøkere, påpeker styret som ønsker å hedre det personlige initiativet de to representerer.

Den andre hedersprisen fra Annette Thommessens Minnefond går til stortingspolitikerne Karin Andersen (SV), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Trine Skei Grande (V).
«De har alle tre over flere år vist et sterkt personlig engasjement for asylsøkeres rettigheter og situasjon. De har tatt opp det de ser som urimelige og urettferdige konsekvenser av norsk asylpolitikk og -praksis. Gjennom personlige forslag, komitéarbeid og høringer har de bidratt til en bredere politisk debatt med vektlegging av asylsøkeres situasjon og perspektiv, heter det.

Annette Thommessens Minnefond har som formål å fremme forståelse for asylsøkeres og flyktningers situasjon i Norge. Utdelingen skjer på Annette Thommessens fødselsdag 20. mai, i forbindelse med markeringen av NOAS' 30-årsdag i Oslo. (©NTB)

Fem nominert til bispejobben i Nord-Hålogaland

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.05.2014 kl 13:24

Fem personer – av dem to kvinner – er nominert til å overta som biskop i Nord-Hålogaland når Per Oskar Kjølaas går av til høsten.
De fem ble nominert av bispedømmerådet 15. mai, opplyser Kirken.
De nominerte er seksjonssjef Hans Arne Akerø i Kirkerådet, domprost Herborg Oline Finnset i Tromsø, prost Elisabet Yrwing Guthus i Østre Borgesyssel, rektor Stig Rune Lægdene ved Kirkelig utdanningssenter i nord og prost Olav Øygard i Alta.
– Vi har gjennom hele nominasjonsprosessen sørget for en god fordeling mellom kvinner og menn og god teologisk bredde blant kandidatene, sier leder Anne Marie Bakken i Nord-Hålogaland bispedømmeråd.
Rådet hadde 70 navn å velge mellom, omkring 40 av dem foreslått av publikum. På nominasjonsmøtet ble det lagt fram tolv kandidater å velge blant.
Den videre tilsettingsprosessen omfatter mulighet for tilleggsnominasjon fram til 12. juni og en avstemningsrunde. Deretter skal alle biskopene og Nord-Hålogaland bispedømmeråd gi sine anbefalinger til Kirkerådet, som er tilsettingsorgan. Selve utnevnelsen skjer under Kirkerådets møte i Tromsø fra 24. til 26. september.
Per Oskar Kjølaas har vært biskop i Nord-Hålogaland i tolv år. Han holder sin avskjedsgudstjeneste i Tromsø domkirke 24. august og går av 1. september. Bispedømmet omfatter Troms og Finnmark. (©NTB)

Norske islamister i Syria avbildet med terrorledere

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.05.2014 kl 09:10

Norske statsborgere som har reist til Syria for å kjempe mot Assad-regimet, har kriget sammen med en av landets mest beryktede opprørsgrupper. Det viser nytt bildemateriale.

Bildene er de første bevisene som knytter unge norske menn direkte til de farligste terrorgruppene i Syria, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen har rundt 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge kjempet mot Assad-regimet i borgerkrigen. Minst sju av disse skal ha blitt drept.

Flere av bildene som avisen har fått tilgang til, viser nordmenn avbildet sammen med Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge disse er kommandanter i den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen ISIL. Abu Abdurrahman har flere ganger blitt avbildet mens han holder fram avkappede hoder av sine fiender.

Dagbladet får bekreftet at størsteparten av norsktilknyttede jihadister i Syria kjemper sammen med ISIL. Gruppa er ofte blitt omtalt som mer ekstrem enn syriske opprørere som offisielt tilhører al-Qaida.

Avisen omtaler også en norsktsjetjensk islamist tidlig i 20-årene som antas å være et bindeledd mellom norske og tsjetsjenske islamister i Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere norske enkeltpersoner som har vært eller er i Syria, men informasjonssjef Martin Bernsen bekrefter at de er kjent med at det finnes groteske bilder av nordmenn i Syria.

– Vi er kjent med at det er spredd groteske bilder fra Syria, og at det er personer med tilknytning til Norge som kan knyttes til al-Qaida-nære organisasjoner, sier han. (©NTB)

Konvertitt dømt til døden i Sudan

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.05.2014 kl 13:02

En domstol i Sudan har dømt 27 år gamle Mariam Yahya Ibrahim til døden etter at hun konverterte til kristendommen.

– Vi har gitt deg tre dager til å ombestemme deg, men du insisterer på ikke å komme tilbake til islam. Du dømmes til å bli hengt til du dør, sa dommer Abbas Mohammed Al-Khalifa.

Ibrahim ble også dømt til 100 piskeslag for utroskap. Årsaken er at hun er gift med en kristen mann – et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.

Dommeren insisterte på å tiltale henne med hennes fars muslimske navn, Adraf Al-Hadi Mohammed Abdullah, under rettssaken.

– Jeg er kristen, og har ikke forlatt noen religion, sa Ibrahim. (©NTB)

Landssvikarkivet åpnes fra årsskiftet

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.05.2014 kl 13:46

Riksarkivaren har bestemt at Landssvikarkivet fra rettsoppgjøret etter andre verdenskrig skal gjøres fritt tilgjengelig fra årsskiftet. 1. januar 2015 vil derfor arkivet bli åpent for dem som ønsker å se på materialet som ligger der.
Tidligere i år anbefalte en arbeidsgruppe at innholdet i arkivet også bør være åpent for andre enn forskere og dem som er direkte berørt av dokumentene.
– Jeg fikk et godt beslutningsgrunnlag fra arbeidsgruppen, sier riksarkivar Ivar Fonnes i en pressemelding.
Landssvikarkivet inneholder opplysninger om 90.000 landssvikersaker og over 350 krigsforbrytersaker mot nordmenn som ble rettsforfulgt etter andre verdenskrig. Opp mot halvparten av sakene ble henlagt uten dom.
I 2015 er det 75 år siden Tyskland okkuperte Norge og 70 år siden frigjøringen. Arkivene har en helt spesiell interesse som kilder til en viktig periode i historien, og åpne kilder har stor betydning for en opplyst og informert debatt om vanskelige historiske tema, het det i begrunnelsen fra arbeidsgruppen.
Riksarkivet vil fortsatt kunne gjøre unntak og nekte innsyn i saker med spesielt sterke personvernhensyn. (©NTB)

Paven sier at selv marsboere kan døpes

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.05.2014 kl 08:58

Pave Frans understreker at alle har rett til å bli døpt, selv romvesen, om de skulle finne på å banke på døra.
Kristne kan ikke stenge døren for dem som ønsker å bli døpt, selv om de er «grønne menn med lang nese og store ører som en liten dverg», sa paven under sin daglige messe, ifølge Vatikanets radiostasjon.
– Om en ekspedisjon ankommer fra Mars og noen av dem kommer til oss og sier: Jeg vil bli døpt. Ha skjer da?, skal paven, som er kjent for sin humor, ha sagt videre.
Den latinamerikanske pave Frans er kjent for sin folkelige humor. En av hans flaggsaker er at alle har rett til å bli døpt, selv barn av foreldre som bryter kirkens regel og bor sammen uten å være gift. (©NTB)

Blasfemiadvokat drept i Pakistan

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.05.2014 kl 15:39

En advokat som forsvarte en universitetslærer anklaget for blasfemi, ble onsdag skutt på sitt kontor i den pakistanske byen Multan i Punjab, ifølge Newsweek Pakistan.

Rashid Rehman var forsvarsadvokat for den liberale universitetslæreren Junaid Hafeez, som ble tiltalt for blasfemi i fjor. Lenge var det ingen advokater som ønsket å ta Hafeez sak, av frykt fra represalier fra religiøse ekstremistigrupper. Rehman, som også var menneskerettighetsaktivist og koordinator i det pakistanske menneskerettighetsrådet (HRCP), tok til slutt jobben. Etter den første høringen i saken i mars i år, mottok Rehman trusler om at han ikke ville kunne være til stede på den neste høringen, fordi han da ikke ville være i live. Ifølge HRCP ble truslene framsatt med dommeren til stede.

Det skal ha vært en høyreekstrem studentgruppe som presset på for å få Hafeez tiltalt for blasfemi. Det var en gruppe væpnede menn som ikke gjorde noe forsøk på å skjule sin identitet, som stormet Rehmans kontor og skjøt advokaten og såret kolleger av ham.

Pakistan har blant verdens strengeste blasfemilover, med dødsstraff for å fornærme profeten Muhammed. Ifølge pakistanske menneskerettighetsaktivister brukes blasfemianklager ofte som redskap i personkonflikter. En amerikansk rapport fastslår at Pakistan har den mest aktive bruken av blasfemilover I verden, med mer enn 14 personer på dødscelle og 19 andre som soner livstidsdommer for å ha fornærmet islam.

Litt flere på julegudstjeneste, ellers triste tall

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.05.2014 kl 14:03

11 prosent av befolkningen går i kirken på julaften. Tallet økte med 6000 fra 2012 til 2013. Det blir også litt mer populært å gå til nattverd. Ellers peker pilene nedover for kirken, viser nye tall fra SSB som ble offentliggjort i dag.

WHO frykter ny polioepidemi

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.05.2014 kl 15:12

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer polio som en fare for folkehelsen etter at flere nye tilfeller er oppdaget i en rekke land.
– Betingelsene for å erklære noe for en internasjonal fare for folkehelsen er oppfylt, sier Bruce Aylward, visedirektør i WHO.
Organisasjonen er svært bekymret etter at polio, som er uhelbredelig og som hovedsakelig rammer barn under fem år og gir dem varierende grad av lammelser, er påvist i flere land, deriblant det borgerkrigsherjede Syria. Også i Afghanistan, Nigeria og Pakistan meldes det om stadig nye tilfeller.
Dette skyldes hovedsakelig at vaksinasjonsprogrammene av ulike årsaker har blitt begrenset eller stanset helt, blant annet på grunn av krigshandlinger eller fordi lokale islamistgrupper nekter å la barn bli vaksinert. (©NTB)

Saudi-Arabia mener menneskerettighetene ikke etterleves godt nok i Norge

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.04.2014 kl 08:19

Saudi-Arabia sitter i FNs menneskerettighetsråd, og i går var det offisiell høring av Norge. - Det er et paradoks at land som ikke respekterer fundamentale menneskerettigheter har påvirkning i rådet, sier utenriksminister Børge Brende til The Local.

Fritanke.no har skrevet en rekke saker om dette tidligere, blant annet:

IHEUs Roy Brown er sterkt kritisk til at land som Kina og Saudi-Arabia får være med

Norges delegasjon i Geneve forsvarer det

Lars Gule har takket ja til å intervjue Breivik i fengsel

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.04.2014 kl 15:46

Forsker og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, har takket ja til en invitasjon fra terrordømte Anders Behring Breivik, skriver Khrono. Gule vil intervjue terroristen i Skien fengsel. Også historieprofessor Øystein Sørensen har takket ja til invitasjonen.

Gule har forsket på islam og ekstremisme, og under rettssaken mot Breivik var han et av forsvarets ekspertvitner, mens Sørensen har ledet Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati.

Andre forskere har takket nei til invitasjonen, og Gule innrømmer overfor Khrono at de forskningsetiske dilemmaene er en kjempeutfordring.

– Det finnes argumenter for å glemme personen og ikke gi ham noen form for oppmerksomhet. Men jeg mener at vi ikke kommer utenom terroren og Breivik. Å forsøke og «skru av» denne personen vil ikke lykkes. Det er allerede skrevet flere bøker om ham, og forskere må forholde seg til denne hendelsen uansett, sier Gule til Khrono.

Les hele saken hos Khrono.

Goldacres "Bad pharma" ute på norsk

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.04.2014 kl 10:41

Ben Goldacres bok Bad pharma er ute på norsk, med tittelen Bitter pille. Les Fritanke.nos omtale av boka da den kom på engelsk.

Mer om den norske versjonen her.

Kirkens homo-nei: – ”Folkekirken” skyver folk fra seg

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.04.2014 kl 10:06

– Hva gjør et trossamfunn til en ”folkekirke”? spør leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe, på Dagsavisen Nye meninger. Han mener Den norske kirkes vedtak om å nekte homofile å gifte seg er nok et bevis på den fører en politikk som skyver det norske folk fra seg.

Les innlegget.

Medlemsvekst i HEF grunnet kirkens homo-nei

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.04.2014 kl 16:53

Medlemstallet i HEF gjorde et lite hopp denne uka. Årsaken er trolig bråket rundt at statskirken fortsatt sier nei til vigsel og forbønn for homofile. På onsdag kom det over seks ganger flere innmeldinger i Human-Etisk Forbund enn på en normaldag.

- De som nå har meldt seg inn, er nok folk som lenge har tenkt på å melde seg inn hos oss, men der opplysninger om Kirkemøtets vedtak fikk dem til å tenke at «nå gjør jeg det», sier HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen til Nettavisen.

Se grafen her

Lars Gule vil forske på islamister

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.04.2014 kl 13:31

Tidligere generalsekretær i HEF, nå førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, har søkt om støtte til et forskningsprosjekt på norske muslimer i gruppene Islam Net, Profetens Ummah og tilhengerne til mullah Krekar. Til Aftenposten forteller Gule at han håper forskningsprosjektet hans kan være med og belyse hvorfor norske muslimer drar til Syria for å delta i jihad, hvem som organiserer reisene, hva slags forbindelser og nettverk som gir inspirasjon til disse gruppene.

HEFs styreleder hardt ut mot Venstres ja til omskjæring av nyfødte

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.04.2014 kl 08:00

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, går hardt ut mot Venstre, som på sitt landsmøtet i helga sa nei til et forslag om å sette en nedre aldersgrense på 15 år for rituell omskjæring av gutter. Hedalen har selv vært aktiv i partiet.

– Human-Etisk Forbund er motstander av alle former for fysisk, irreversibel merking av barn som knytter dem til et spesielt livssyn. Omskjæring er en av de vanligste formene for slik merking, skriver Hedalen i Bergens Tidende.

Fjerner bibler på sykehus

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.04.2014 kl 15:48

Sørlandet sykehus har fjernet biblene på pasientrommene på bakgrunn av en klage fra Odd Arne Roll. – Vi opplever at staten forskjellsbehandler oss når det gis særtilbud til en bestemt religion, skrev han i sin klage, ifølge Fædrelandsvennen. Brukerutvalget ønsket å beholde biblene, men sykehuset vedtok likevel at biblene skulle fjernes. Les mer hos NRK.

– 55 prosent er ikke "litt mer plass", Røe Isaksen. Det er total overkjøring

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.04.2014 kl 15:47

– Skolens innhold er for viktig til at et parti med 5,6 prosent oppslutning skal få legge føringene, skriver RLE-lærer Ingun Steen Andersen i Aftenposten i dag.

Hun går hardt ut mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)som i Aftenposten i helga understreket hvor viktig det er at kristendommen får litt mer plass enn de andre religionene.

– Men kunnskapsminister: Kristendommen har allerede en langt større plass i faget enn alle andre religioner og livssyn. Spørsmålet er hvor mye dominans man kan tillate før faget som samlende og likeverdig livssynsarena spiller fallitt, skriver hun.

Steen Andersen mener 55 prosent av faget ikke bare er "litt mer plass", som Røe Isaksen skriver.

– Det er total overkjøring. Det innebærer en nedvurdering av viktigheten av å lære om andre religioner og livssyn, samt filosofi og etikk. Det innebærer undergraving av målet om at undervisningen skal være objektiv, kritisk og pluralistisk, skriver Steen Andersen.

Les hele kronikken her

Rekordstort tilskudd til tros- og livssynssamfunn

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.03.2014 kl 13:07

Fritanke.no har skrevet mye om hvordan utgiftene til tro og livssyn utenfor statskirken øker når kirken får færre medlemmer, de andre får flere, og bevilgningene opprettholdes. Før helga fikk vi vite at bevilgningene nok en gang øker kraftig.

I år øker den statlige bevilgningen med 22 kroner pr. hode. Øker de kommunale tilskuddene tilsvarende, betyr det for HEFs del en økning på mellom 4 og 5 millioner kroner.

Les pressemeldingen fra Kulturdepartementet

Les om hvordan denne utfordringen er søkt løst i Drammen.

KRLE gir medlemsrush til Human-Etisk Forbund

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.03.2014 kl 08:36

Den kristne avisa Dagen følger opp Fritanke.nos sak om medlemsvekst etter videolanseringen den 3. mars. Human-Etisk Forbund har nå fått 288 nye medlemmer etter at kampanjefilmen mot det nye KRLE-faget ble lansert.

Les mer i Dagen.

Kristenfundamentalister i USA bak homoundertrykking i Uganda?

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.02.2014 kl 12:52

Den amerikanske journalisten Sally Kohn skriver at den amerikanske konservative kristne gruppen "The Family" (også kjent som "The Fellowship"), har tette bånd til forkjemperne for Ugandas ekstremt undertrykkende homolovgiving. Dette er en kristen gruppe som Hillary Clinton tidligere har omtalt i svært rosende ordelag.

Les mer i The Daily Beast

Megakirkeleder dømt til fengsel

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.02.2014 kl 14:50

Den sør-koreanske kirkestifteren, leder for «verdens største menighet», David Yonggi Cho (78), er dømt til tre års fengsel for underslag og skattesnusk i 100-millionersklassen, melder Vårt Land. Kirken hans, Yoido Full Gospel Church i Seoul regnes som verdens største kirke, med omlag 800.000 medlemmer. Les mer hos Vårt Land.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...