Human-Etisk Forbund

Notiser

Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.09.2014 kl 13:15

Islamisten Arfan Bhatti, som nylig slapp ut av fengsel i Pakistan, advarer Jens Stoltenberg og Norge mot å delta i aksjoner mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

I et innlegg på Facebook skriver Bhatti blant annet at «Norges sikkerhet ligger i at den ikke deltar i koalisjonen som skal angripe muslimer og deres land», melder TV 2.

Arfan Bhatti fraråder også NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg å ta over stillingen.

«Ved å innta denne førersetet, vil han nok utsette seg selv, sin familie og ikke minst Norge som nasjon for fare, og vil være en av de fremste mål for Mujahideen», skriver Bhatti, ifølge TV 2.

Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus forsker på ytterliggående islamisme. Han mener det er «umulig» å vite om Arfan Bhatti kommer med en advarsel eller en trussel.

– Ut fra det vi vet om Bhatti og det han har vært med på før, så kan det godt være han mener det som en trussel. Men samtidig må vi regne med at pakistanske myndigheter holder godt øye med ham, så hans mulighet for å gjøre noe, må vi anta er ganske begrenset, sier Gule.

Bhatti, som er norsk statsborger med pakistansk bakgrunn, ble pågrepet av Pakistans terrorpoliti ISI i januar i fjor. Han satt fengslet fram til han ble løslatt i slutten av august.

Tidligere denne måneden skrev han på Facebook at endetiden er nær, og oppfordret til hellig krig. (©NTB)

Sjur Isaksen (57) trolig ny stortingsprest

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.09.2014 kl 08:54

Sjur Isaksen er tilbudt jobben som ny stortingsprest, og bekrefter at han kommer til å takke ja.

Det skriver avisene Dagen og Vårt Land mandag kveld. Svarfristen går ut først om åtte dager, men 57 år gamle Sjur Isaksen synes å være klar til å takke ja med en gang.

– Jeg tenker at dette er noe jeg har lyst til, ellers hadde jeg ikke søkt. Det er både en vanlig prestetjeneste for vanlige mennesker, men samtidig en spesielt interessant arbeidsplass. Dette er en type arbeid jeg går inn i med glede, sier han til Dagen.

Prestestillingen på Stortinget er bare på 20 prosent, altså en dag i uken. Jobben er et samarbeid mellom Oslo bispedømme og Stortinget. (©NTB)

****

Human-Etisk Forbund har vært kritisk til at stillingen som stortingsprest fortsetter:
– Avskaff stortingspresten, sier generalsekretær Kristin Mile.

Les også Levi Fragells kommentar «Nei til stortingsprest!»

Märthas engleskole solgte «kontakt med de døde»

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.09.2014 kl 09:25

Prinsesse Märtha Louises engleskole arrangerte søndag et seminar med Lisa Williams, som hevder hun er sendt fra Gud og at hun kan formidle kontakt mellom levende og døde.

For 1.540 kroner kunne publikum delta på seminaret i regi av engleskolen, som nå heter Astarte Inspiration. Etter en prat mellom prinsessen, hennes kollega Elisabeth Nordeng og Williams, startet sistnevnte en seanse der hun hevdet å formidle kontakt mellom publikum og døde de ville komme i kontakt med.

– Jeg tror jeg har en gave fra Gud, og at jeg er her på jorda for å hjelpe folk med helbredelse, forklarer Williams til NRK.

Williams møtte prinsessen og Nordheim under Alternativmessen i fjor, og sier hun har mye til felles med engleskolen.

– Det er som et søsterskap. Vi har samme budskap, så det var helt naturlig å gå over til å jobbe sammen, sier hun om samarbeidet.

Märtha Louise sier hun personlig ikke ser poenget med å ta kontakt med døde, men at hun ønsker å være åpen for noe hun ikke forstår.

– Det er noe med å ta dette inn og gjøre det litt som et eksperiment. At OK, kanskje dette ikke går i det hele tatt, kanskje det er helt feil, men vi må bare prøve det, sier prinsessen.

Fungerende biskop i Bjørgvin Jan Otto Myrseth er blant kritikerne, og sier prinsessen bør velge om hun skal representere kongehuset, eller samarbeide med aktører som Williams. (©NTB)

– Dobling i antall antisemittiske angrep i Frankrike

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.09.2014 kl 13:48

Paris (NTB-AFP): Det var dobbelt så mange antisemittiske angrep i Frankrike i årets sju første måneder som i samme periode i fjor, opplyser landets største jødiske organisasjon.

Totalt var det registrert 529 antisemittiske handlinger eller trusler fram til slutten av juli, mot 276 i samme periode i fjor, opplyser Rådet for jødiske organisasjoner (CRIF). Tallene har de fra innenriksdepartementet.

Handlingene omfatter blant annet vold mot individer, ildspåsettelse og hærverk.

I en erklæring sier CRIF at slike antisemittiske handlinger fører til økt uro blant franske jøder og kaster en skygge over deres framtid.

Nye typer vold

Mest urovekkende er nye typer vold, blant annet angrep som organiserte gjenger står bak og angrep på synagoger, samt hærverk mot jødisk-eide forretninger.

I forrige uke opplyste den franske filialen av Jewish Agency at flere jøder har forlatt Frankrike og reist til Israel i år enn fra noe annet land.

Frankrike har Europas største jødiske befolkning – mellom 500.000 og 600.000, noe som er den tredje største jødiske befolkningen etter Israel og USA.

Men Frankrike er også landet i Europa med den største muslimske befolkning på rundt 5 millioner.

Nasjonal front

Franske jøder er bekymret over voldelige angrep som drapet på en rabbiner og tre jødiske barn av en al-Qaida-tilknyttet mann i Toulouse i 2012 og den kraftige veksten til Nasjonal front, som anklages for å være både antisemittisk og antiislamsk.

I tillegg førte Israels krig mot Gaza i sommer til å økt fiendskap mot jøder, med angrep mot og plyndring av jødiske forretninger, særlig blant unge innvandrere fra Nord-Afrika. (©NTB)

Muslimer tør ikke demonstrere mot islamister i Danmark

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.09.2014 kl 13:48

Frykt for represalier fra radikale islamske miljøer gjør at muslimer ikke tør møte opp i en demonstrasjon i Aarhus lørdag mot Den islamske staten (IS), skriver Information.

Det er Mohammed Sabah Ahmad, tidligere talsmann for Grimhøj-moskeen og arrangør av demonstrasjonen, som sier dette til den danske avisa. Han sier også at han ikke greier å få imamer til å delta eller støtte demonstrasjonen.

- Den taushet som er blant muslimer, må ikke oppfattes som at de godtar IS' handlinger. Det skyldes heller at mange er redd for å bli overfalt eller motta hatpost om de offentlig tar avstand fra IS, sier Ahmad. Han har selv opplevd at kjente har fått trusler og hatbrev etter å ha sagt sin mening om IS.

En av dem som skal holde appell under demonstrasjonen, er 22 år gamle Julie Kayed. Hun bekrefter at mange muslimer er redd for å tale IS imot offentlig.

- Mange tør ikke møte opp til demonstrasjonen fordi de er redd. Jeg er selv kvinne og muslim, men bærer ikke hodeplagg. Det kan virke provoserende på IS-tilhengere. I Irak ville jeg jo blitt drept av IS for ikke å bære hodeplagg, sier hun til Information.

Det overrasker ikke forsker i radikalisering ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ann-Sophie Hemmingsen, at mange muslimer i Danmark frykter represalier.

- Det er ikke på det nåværende tidspunkt mulig å si om frykten for reaksjoner fra IS-tilhengere her er berettiget. Men det er svært forståelig at muslimer i Danmark som viser sin motstand mot IS, frykter at IS' brutalitet i Irak kan bli fulgt opp av handlinger fra IS-tilhengere her hjemme, sier hun til avisa. (©NTB)

Reservasjonsleger rasler med sablene

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.09.2014 kl 11:37

Flere leger som fortsatt vil reservere seg mot å henvise til abort, protesterer kraftig mot helseminister Bent Høies (H) forslag for å løse reservasjonsstriden.

Fristen for å sende inn høringsuttalelser om reservasjonsløsningen Høie og KrF-leder Knut Arild Hareide la fram i vår, utløper mandag.

– Forslaget fra helseministeren er ikke akseptabelt. Dette er kort og godt ikke fritak fra henvisningsplikten, sier leder Eilif Haaland i Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett til Vårt Land.

Løsningen består blant annet i at fastleger ikke lenger skal skrive under på skjemaet der kvinnen begjærer abort. De må heller ikke legge ved en skriftlig henvisning, heter det i høringsnotatet.

Likevel forslår helseministeren at legen pliktes til, i samråd med kvinnen, å skriftlig redegjøre for hennes grunner til svangerskapsavbrytelse der abort ikke kan utføres før tolvte uke. Videre skal legen «straks sende kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd» til sykehuset dersom svangerskapet kan avbrytes før uke tolv. Legen skal også gjøre nødvendige undersøkelser og sende resultatet til sykehuset sammen med begjæringen, foreslår Høie.

Haaland mener forslaget i praksis innebærer en henvisning, og flere andre leger han har snakket med, er enige i at oppgavene strider mot deres samvittighet. Det samme gjør generalsekretær Magnar Kleiven i Norges Kristelige Legeforening, som framholder at Høies forslag i praksis innebærer henvisning til abort. (©NTB)

Bhatti oppfordrer til hellig krig

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.09.2014 kl 09:37

Volds- og trusseldømte Arfan Bhatti, som nylig slapp ut fra fengsel i Pakistan, hevder på Facebook at endetiden er nær og oppfordrer til hellig krig.

Bhatti befinner seg ifølge sin egen Facebook-profil i Gurjat-provinsen i Pakistan, et område et stort flertall av norskpakistanere har sin bakgrunn fra. Han skriver ifølge avisen Dagen at «Den muslimske nasjonen har våknet!».

Bhatti, som er norsk statsborger med pakistansk bakgrunn, ble pågrepet av Pakistans terrorpoliti ISI i januar i fjor og satt fengslet fram til han ble løslatt i slutten av august.

Bhatti er tidligere dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold, og kommer på Facebook med følgende beskjed til sine trosbrødre, både i Norge og i resten av verden:

«Nå er det opp til hver og en av muslimene til å velge hva de skal gjøre for resten av sitt liv. De må ta av seg de sekulære brillene og se verden gjennom øynene til sharia, de islamske lovene. Jihad, hellig krig, er en plikt, på samme måte som bønn, faste og andre handlinger pålagt enkeltindividet.»

Han legger også ut følgende sitat fra den tidligere al-Qaida-lederen Osama bin Laden, som Den islamske staten (IS) i Syria hevder de er den rettmessige arvtakeren etter:

«Pass dere for dialog, for det finnes ikke noen mellomvei mellom det rettledede folket og falsknerne».

Vil bli

Bhattis advokat i Norge, John Christian Elden, sa til NRK da det ble kjent at han var sluppet fri, at det er uvisst om pakistanske myndigheter vil utvise ham til Norge.

– Bhatti blir i Pakistan så lenge han får lov, sier Elden til NTB onsdag.

Ifølge Dagen virker Bhatti overbevist om at framgangen til de radikale islamistene i Syria og Irak er en del av en større kamp. (©NTB)

Søvnvansker kobles til krymping av hjernen

Kategori: Kort notert - Publisert: 09.09.2014 kl 09:14

Voksne som sliter med dårlig søvn, ser ut til å ha en raskere reduksjon av hjernevolum, ifølge en studie.

Studien ble nylig publisert i amerikanske Neurology, og er utført av psykologer ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Oxford i Storbritannia, skriver Forskning.no.

Forskerne spurte 147 voksne nordmenn med en gjennomsnittsalder på 54 år om søvnvaner. Deltakerne ble blant annet spurt om hvor lenge de sov. Med tre og et halvt års mellomrom fikk også alle deltakerne hjernen skannet med MRI to ganger.

I perioden studien ble utført oppdaget forskerne at deltakerne med søvnproblemer hadde en raskere reduksjon av hjernens volum, og at denne reduksjonen var mest uttalt hos personer over 60 år.

Personene hadde økt svinn i områder av hjernen som er involvert i flere prosesser som har med kognisjon å gjøre, sier professor Kristine Beate Walhovd ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Ettersom kognisjon er en fellesbetegnelse på flere prosesser i hjernen, kan ikke forskerne si om det er spesifikke oppgaver som rammes av krympingen i hjernevolumet, melder nettstedet.

Forskerne sier ikke noe om årsakssammenheng ut fra denne studien. (©NTB)

Dalai Lama ser ikke noe behov for en etterfølger

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.09.2014 kl 14:14

Dalai Lama mener at tibetanerne kan klare seg uten åndelig overhode når han selv går bort.
Tenzin Gyatso, som er den fjortende Dalai Lama i rekken, sier dette i et intervju med den tyske avisen Welt am Sonntag.
– Vi har hatt en Dalai Lama i nesten fem århundrer. Den fjortende Dalai Lama er nå veldig populær. La oss avslutte med en populær Dalai Lama, sier den 79 år gamle buddhistmunken.
– Dersom det dukker opp en svak Dalai Lama, vil dette bringe skam over Dalai Lama, fortsetter han.
Dalai Lama, som i 2011 trakk seg som leder for den tibetanske eksilregjeringen, mener tibetanerne ikke trenger et åndelig overhode.
– Den tibetanske buddhismen er ikke avhengig av enkeltpersoner. Vi har en svært god organisatorisk struktur med veltrente munker og skriftlærde, mener han.

Berlin (NTB-AFP)

Gigantisk dinosaur funnet i Argentina

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.09.2014 kl 17:29

Svært godt bevarte rester av en av tidenes største dinosaurarter er blitt funnet i Argentina.
De fossile restene av kjempedyret er blitt funnet i den sørlige delen av landet, opplyste forskerne torsdag. Arten dreadnoughtus schrani er en av de største som noensinne har levd på landjorda, og dyret som er funnet i Argentina, antas å ha veid 65 tonn. Lengden er anslått til 26 meter. Ifølge forskerne har det aldri tidligere vært mulig å gjøre forholdsvis sikre beregninger av størrelsen til et så stort landlevende dyr.

Washington (NTB-Reuters)

Hils på Laniakea – vårt kosmiske nabolag

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.09.2014 kl 13:48

Astronomer har kartlagt en enorm samling galakser, som vårt eget solsystem utgjør en bitte liten del av. Superklyngen er døpt Laniakea – strålende himmel på Hawaiis språk.

Laniakea består av rundt 100.000 galakser med omtrent hundre millioner milliarder soler, melder tidsskriftet Nature. Vår egen galakse, Melkeveien, ligger helt i utkanten av Laniakea.

Med lysets hastighet ville det tatt svimlende 500 millioner år å reise fra den ene enden av superklyngen til den andre.

Galakser er ikke fordelt tilfeldig rundt om i universet, men organisert i grupper forbundet i et kosmisk nett av masse. Men debatten har vært het om hvordan grensene mellom disse såkalte superklyngene skal defineres – og dermed om hvordan verdensrommets regioner skal deles inn.

Nå har det astronomiske instituttet ved University of Hawaii på Manoe brukt en ny metode for å kartlegge superklyngen som omfatter Jorden. Brent Tullys team plukket ut de 8.000 galaksene i vårt nabolag fra en enorm galaksedatabase, for så å studere deres bevegelser.

Hver av galaksenes plassering ble regnet ut ved å anslå deres fart i forhold til universets utvidelse – en prosess som startet med det store smellet for 14 milliarder år siden.

Navnet Laniakea hyller de polynesiske navigatørene som brukte sin kunnskap om stjernene i sine usedvanlige reiser over Stillehavet. (©NTB)

Norsk Redaktørforening: – Journalister brukes som trofeer

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.09.2014 kl 10:15

Norsk Redaktørforening sier det er svært beklagelig at journalister nærmest brukes som trofeer i Den islamske statens (IS) offensiv i Syria og Irak.

– Det er dypt sjokkerende og tragisk. Det er svært beklagelig at det ser ut til at journalister trekkes fram som målgruppe og nærmest blir håndplukket for å fungere som trofeer, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen til NTB.

Det fører til at journalistene ikke kan fortelle verden hva som skjer i de krigsherjede områdene, ifølge generalsekretæren.

– Det har aldri vært ufarlig å være journalist, men de siste årene har det skjedd en endring. Fra å kunne bli truffet tilfeldigvis i skuddvekslinger, blir journalister et mål i seg selv, sier Jensen.

Tirsdag offentliggjorde IS en video hvor den amerikanske journalisten Steven Sotloff får strupen skåret over. I videoen advarer en maskert mann andre land mot å slutte seg til USAs «onde allianse» mot IS.

I august la IS ut en video som viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i 2012. (©NTB)

FN drøfter klimaendringer i Stillehavet

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2014 kl 09:23

Wellington (NTB-AFP): Klimaendringene står i fokus på et FN-møte om situasjonen for små øystater denne uka.

– Jeg vet at landet deres står overfor mange vanskeligheter. Først og fremst på grunn av klimaendringer og stigende havnivå, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon under en seremoni søndag kveld i forkant av møtet i Samoa i Stillehavet.

Om lag 3.000 mennesker deltar på møtet. Mange små øystater er svært sårbare hvis klimaendringene som forventet får havnivået til å stige ytterligere. Kiribati og enkelte andre øystater har allerede begynt å undersøke hva de kan gjøre hvis de etter hvert synker i havet og hele befolkningen må emigrere. (©NTB)

Høyskoler strammer inn nikab-regler

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2014 kl 09:22

En lærerstudent ved Høgskolen i Telemark har fått beskjed om å ta av seg nikaben som dekker ansiktet – eller slutte ved høyskolen. Høgskolen i Oslo og Akershus vil gå gjennom sine regler.

Høgskolen i Telemark har vedtatt å forby bruken av det omstridte plagget, skriver Varden.

Begrunnelsen er at studentene må vise ansikt for å kommunisere med andre.

– Dialog og kommunikasjon er en essensiell del av læringsmiljøet, både når studentene er på høyskolen og når de er ute i praksis. Det innebærer at de ikke kan dekke til ansiktet, sier Arild Hovland til avisa.

Han sier at skolen ikke har forbud mot religiøse symboler eller mot islam, men at de ikke aksepterer plagg som dekker til hele ansiktet.

Nå varsler Høgskolen i Oslo og Akershus at de vil gjennomgå sine regler.

– Vi har ikke et generelt forbud mot nikab, men en policy som sier at i læringssituasjoner, og ute i praksis der det kreves at man har et åpent ansikt, vil bruk av nikab være uforenlig med deltakelse i slike øvelser. Dette vil gjelde for eksempel for sykepleiere og lærere, sier studiedirektør Marianne Brattland ved høyskolen til Dagbladet.

– Vi ønsker at studenter som søker seg til oss skal være trygge på hva som møter dem både i studietiden, i praksis, men også på deres framtidige arbeidsplass, poengterer Brattland overfor Khrono.

Tidligere har fylkeskommunene Akershus og Østfold vedtatt nikab-forbud i de videregående skolene. (©NTB)

– Over 190.000 drept i borgerkrigen i Syria

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.08.2014 kl 13:09

Minst 191.369 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i Syria, ifølge tall fra FN. FNs menneskerettssjef er svært kritisk til verdenssamfunnets manglende inngripen.

FNs avtroppende høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kom med sviende kritikk av FNs sikkerhetsråd i sin siste tale til Sikkerhetsrådet.

– Jeg tror fullt og fast at større respons fra dette rådet ville ha spart hundretusener av liv, sa Pillay, som viste til situasjonen i Syria og en rekke andre konfliktrammede land.

Fra borgerkrigen i Syria brøt ut i mars 2011 og fram til utgangen av april i år er det dokumentert at 191.369 mennesker er blitt drept, ifølge nye tall fra FN. Dødstallene er nesten doblet siden i fjor, ifølge FN. Pillay understreker at de reelle tallene trolig er mye høyere enn det som har vært mulig å dokumentere. (©NTB)

Israelere sier nei til ekteskap på tvers av religion

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.08.2014 kl 11:19

Tre av fire israelske jøder sier nei til ekteskap med personer fra en annen religion, ifølge en ny meningsmåling.

Blant israelske arabere er også et markant flertall imot ekteskap mellom to personer med ulik religion, men motstanden er ikke så stor som blant jødene.

Mens 75 prosent av jødene sier nei, er det tilsvarende tallet på arabisk side 65 prosent. Kun en femdel av jødene og en tredel av araberne sier at religion ikke er noe hinder for å gifte seg.

Målingen er utført av selskapet Dialog for avisen Haaretz. Den viser at selv blant sekulære jøder er det stor motstand mot ekteskap med ikke-jøder. Nesten to av tre sekulære jøder svarer at de ikke ville giftet seg med en som ikke var jøde. Jøder er dessuten mer negative til ekteskap med kristne arabere enn med andre kristne.

72 prosent sier de ville forsøkt å hindre at en slektning giftet seg med en araber, uavhengig av om vedkommende var kristen eller muslim. Samtidig sier 53 prosent at de ville forsøkt å hindre at en slektning giftet seg med en kristen fra et vestlig land.

I helgen demonstrerte om lag 200 høyreorienterte israelske jøder mot at et jødisk-muslimsk par giftet seg like utenfor Tel Aviv. (©NTB)

Ønsker mer kritisk søkelys på trossamfunnenes særrett til å diskriminere

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.08.2014 kl 12:10

– Et mangfoldig samfunn fungerer ikke hvis alle prinsipper kan overkjøres så lenge noen anfører en tros- eller livssynsbasert argumentasjon, skriver styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, i Aftenposten i dag.

Videre skriver han:

– Vi har tradisjon for å tolerere mye i Norge. Dette er det også gode grunner til å fortsette med. Men hvor langt bør vi strekke toleransen for intoleransen?

I begynnelsen av august kom det frem at Norsk Luthersk Lekmannsmisjon har vedtatt å begrense kvinners stemmerett innad i egen organisasjon. Hvis dette hadde skjedd i en organisasjon som ikke var tros- eller livssynsbasert ville det umiddelbart satt statsstøtten i fare. Det er ingen grunn til å legge andre kriterier til grunn for tros- og livssynssamfunn.

Les hele innlegget på Human-Etisk Forbunds nettsider.

Savner klar fordømmelse fra Islamsk Råd Norge

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.08.2014 kl 08:55

Linda Alzaghari, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, savner en tydelig fordømmelse av terrorgruppen Den islamske stat fra Islamsk Råd Norge (IRN).

Alzaghari sier til Dagsavisen at hun fikk sjokk da hun hørte generalsekretær Mehtab Afsar i IRN si på TV 2 mandag at «Vi er norske borgere, og det er norsk lov som gjelder for oss. De som mener de har andre lover å forholde seg til med tanke på halshogging, tortur og drap av uskyldige mennesker – de må finne ut hva de ønsker. Når de har valgt å leve i Norge, har de én lov å forholde seg til, og det er norsk lov».

Hun mener Afsar uttaler seg på en måte som i beste fall framstår som tvetydig.

– «Finne ut hva de ønsker» – hva er det for en ting å si? Dette er ingen klar fordømmelse. Isteden føyer det seg inn i rekken av lignende utsagn. Afsar har tidligere bagatellisert betydningen av unge gutter som reiser til Syria for å slutte seg til krigen der, sier Alzaghari.

Mehtab Afsar ønsker imidlertid å være klarere og sier følgende til Dagsavisen:

– IRN finner Profetens Ummahs tilslutning til Islamsk Stat bekymringsfullt og fordømmer forherliggjøring av den ideologien som IS og deres sympatisører forfekter. Profetens Ummah er ikke i posisjon til å uttale seg på vegne av majoriteten av muslimer.

Han understreker at IRN ved flere anledninger har fordømt deres forherligelse av vold og oppfordring til hatytringer.

– Det er vi som er i dialog med mennesker i det miljøet som betegnes som ekstremt. Det finnes mennesker vi kan lykkes med å få ut av dette miljøet – en avrekruttering. En slik langsiktig målsetting er viktigere enn kun å fordømme. Dette er også bakgrunnen for at vi utarbeider konkrete tiltak mot ekstremisme. Slik tar vi et oppgjør med dette fenomenet, sier Afsar. (©NTB)

Medlemmer av kristen gruppe pågrepet i Kina

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.08.2014 kl 08:55

Nesten tusen medlemmer av en kristen sekt er blitt pågrepet i Kina i løpet av sommeren, ifølge statlige medier i landet.

De pågrepne tilhører gruppen Allmektige Gud, som av myndighetene betegnes som en kult. Kinesiske myndigheter har også tidligere slått hardt ned på religiøse grupper som får kult-stempelet.

Også i 2012 skal nærmere tusen medlemmer av Allmektige Gud ha blitt arrestert. Ledere for gruppen hevdet den gang at verdens undergang var nær, og at en kvinnelig Jesus hadde ankommet jorden.

Medlemmene av gruppen ble angivelig oppfordret til å styrte det kinesiske kommunistpartiet, som sektlederne kalte «Den store røde dragen». I tillegg ble medlemmene hjernevasket og bedt om å isolere seg fra familiene sine, ifølge den statlige kinesiske avisen Global Times. (©NTB)

Muslimer vil demonstrere mot Den islamske staten

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.08.2014 kl 10:47

Førstkommende mandag samles flere muslimske organisasjoner i Norge for å demonstrere mot Den islamske staten (IS).

Demonstrasjonen mot den ytterliggående opprørsgruppen, som også er kjent under navnet ISIL, skjer foran Stortinget klokka 17, ifølge arrangementets Facebook-side.
En uke før markeringen oppgir 626 personer at de kommer til å delta. Arrangementet har fått navnet «Demonstrasjon mot ISIL (ikke i islams navn)».

En slik demonstrasjon er høyst nødvendig, sier generalsekretær Sylo Taraku i nettverket Likestilling, integrering og mangfold (LIM) til TV 2.

– Når denne gruppen utfører massakrer som sjokkerer en hel verden, og når de har støttespillere i Norge, så har det norske muslimske miljøet et ansvar for å ta til motmæle, sier generalsekretæren.

Talsmann Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah sa nylig til VG at den norske islamistgruppen støtter Den islamske staten (IS). Han forsvarer blant annet framgangsmåter som halshogging og hoder hengt på staker.

– Vi muslimer tror at islam igjen vil regjere over hele verden, sier Hussain i intervjuet. (©NTB)

Protester mot jødisk-muslimsk bryllup i Israel

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2014 kl 13:14

Israelsk politi måtte holde over 200 høyreekstreme demonstranter på avstand da en jødisk kvinne søndag giftet seg med en muslimsk mann i Tel Aviv.

Protesten reflekterer den økte spenningen mellom jødiske og arabiske borgere av Israel under krigen mot Gazastripen de siste månedene, som ble utløst av drapene på tre jødiske tenåringer og deretter hevndrapet på en palestinsk tenåring.

Demonstrantene ropte «Død over araberne», og politiet måtte danne kjeder for å hindre demonstrantene i å storme lokalet i Tel Aviv-forstaden Rishon Lezion.

Men mange andre møtte fram for å vise sin solidaritet og støtte da 23 år gamle Maral Malka og 26 år gamle Mahmoud Mansour fra Jaffa ved Tel Aviv giftet seg.

Israels president Reuven Rivlin fordømte de høyreekstreme demonstrantene og gjorde det klart at oppvigleri, vold og rasisme ikke har noen plass i Israel.

Gruppa Lehava, som arrangerte protesten, har tidligere ofte trakassert jødisk-muslimske par, med religion som argument.

Demonstrantene kalte Malka, som konverterte til islam for å gifte seg med Mansour, forræder mot den jødiske stat, og en talsmann for Lehava og tidligere medlem av nasjonalforsamlingen, Michael Ben-Ari, kalte jøder som gifter seg med ikke-jøder «verre enn det Hitler gjorde».

Også Malkas far, Yoram Malka, fordømte ekteskapet. Til israelsk TV sa han at bryllupet var en svært trist sak, og at hans problem med sin nye svigersønn er at han er araber.
Rundt 20 prosent av Israels befolkning er palestinere med israelsk statsborgerskap, og flertallet av dem er muslimer. Rabbinerne som står for jødiske ekteskap i Israel, godtar ikke ekteskap med ikke-jøder, og de fleste som gifter seg med ikke-jøder, gjør det i utlandet. (©NTB)

WHO: Ebola-utbruddet er langt verre enn antatt

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.08.2014 kl 11:00

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene på døde og smittede skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ifølge offisielle tall har antallet mennesker som hittil har dødd av ebola steget til 1.069, mens 906 andre er smittet av det dødelige viruset.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

USA har beordret diplomaters familier hjem fra Sierra Leone, som sammen med de vestafrikanske landene Liberia og Guinea er hardest rammet av utbruddet.

Overvåker situasjonen

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat for over 1 million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden. (©NTB)

Paven håper på katolsk vekkelse i Asia

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2014 kl 09:15

Asia fikk torsdag sitt første pavebesøk siden 1999 da pave Frans innledet et fem dager langt besøk i Sør-Korea. Paven skal blant annet holde messe for Nord-Korea under besøket, og blant dem som tok imot ham på flyplassen i Seoul i torsdag, var foruten Sør-Koreas president Park Geun-hye to katolske avhoppere fra nabolandet i nord.

Nærmere halvparten av Sør-Koreas drøyt 50 millioner innbyggere sverger ikke til noen trosretning, mens 23 prosent er buddhister.

Av landets rundt 14 millioner kristne er over 60 prosent protestanter, men under 40 prosent er katolikker.

Paven har nok også et noe bredere perspektiv på besøket og vet godt at bare 3,2 prosent av Asias rundt 4,4 milliarder innbyggere i dag er katolikker.

Sist den katolske kirkes overhode besøkte kontinentet, var da pave Johannes Paul II besøkte India i 1999.

– Paven vil benytte denne reisen til å snakke til alle land på kontinentet, sier Vatikanstatens utenriksminister, kardinal Pietro Parolin. (©NTB)

Human-Etisk Forbund sterkt til stede under Arendalsuka

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.08.2014 kl 14:27

Human-Etisk Forbund har i år satset på tilstedeværelse under årets Arendalsuka som har gått av stabelen denne uka, både gjennom filosofikafeer og filosofivandringer og debattmøter. I dag foredro forfatter Gunn Hild Lem om religionskritikk med utgangspunkt i sin bok «Pro et Contra: Religionskritikk», med diskusjon mellom representanter fra Human-Etisk Forbund og religiøse trossamfunn i etterkant, og i morgen møter generalsekretær Kristin Mile politikere av ulik valør til diskusjon under overskriften «Skal landet bygges med tradisjon eller likebehandling?». Mer info.

Riktig å fengsle ateist, slår Høyesterett fast

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.08.2014 kl 11:19

Indonesisk høyesterett har opprettholdt fengselsdommen mot ateisten Alexander Aan for blasfemi, melder Jakarta Globe. Aan, en offentlig tjenestemann, satt to og et halvt år i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha spredt karikaturtegninger av profeten Muhammed og for å ha skrevet på Facebook at «Gud eksisterer ikke».

Før arrestasjonen ble Aan banket opp av en mobb. Les Fritanke.nos sak om ham.

I Indonesia er religion en viktig identitetsmarkør og staten krever at alle innbyggere må slutte seg til en av de godkjente religionene. Les mer om «sekulære» Indonesias manglende religionsfrihet for ateister.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...