Notiser

– To steina til døde av IS for homofili

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.11.2014 kl 03:06

Opprørsgruppa IS har steina to menn til døde i Syria for homofili, ifølgje eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ein mann i 20-årsalderen blei tysdag steina til døde i Mayadeen i den austlege provinsen Deir al-Zor, som ligg nær Syrias grense til Irak, ifølgje SOHR. IS skal ha grunngjeve drapet med at det blei funne videoar på mobiltelefonen hans som viste «uanstendige handlingar med menn».

Ein 18-åring blei same dag steina til døde i Deir al-Zor by, også han skulda for homofili, ifølgje SOHR.

Aktivistar hevdar på sosiale medium at mennene var motstandarar av IS, og at gruppa brukte skuldingane om homofili som påskot for å drepe dei. (©NPK)

– Ikke la Middelhavet bli en kirkegård

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.11.2014 kl 14:45

– Vi kan ikke la Middelhavet bli til en stor kirkegård, sier pave Frans om sjøveien til Europa som har kostet flere tusen migranter livet.

På sitt første besøk i EU-parlamentet brukte den katolske kirkens overhode tirsdag mye tid på å advare Europa mot å gjøre mennesker til tannhjul i maskineriet.

Omtanke for menneskenes ve og vel og ikke bare for økonomien, var et av budskapene hans til et Europa som fortsatt baler med økonomisk krise. Blant dem han nevnte spesielt, var de mange tusen migrantene som risikerer livet for å komme seg over Middelhavet til Europa.

– Båtene som daglig ankommer Europas strender, er fylt med menn og kvinner som trenger aksept og hjelp, sa paven og ba europeiske ledere sammen ta tak i årsakene til flyktningstrømmene.

Pave Fransk snakket videre om et Europa han mener trenger ny giv og ny energi.

– Europa gir inntrykk av å være eldet og sliten, ikke lenger i lederposisjon i en verden som i stadig større grad ser tilbake uten interesse, med mistillit og noen gang til og med mistanke, sa paven.

– De store ideene som en gang inspirerte Europa, ser ut til å ha mistet sin tiltrekningskraft og blitt erstattet av byråkratiske formaliteter i Europas institusjoner.

Paven skulle tirsdag også besøke Europarådet i Strasbourg. (©NTB)

Fire prester anklagd for seksuelle overgrep mot barn

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.11.2014 kl 08:14

Politiet i Spania pågrep mandag fire katolske prester som er anklagd for seksuelt misbruk av barn i den sørlige byen Granada, opplyser innenriksdepartementet.

Pågripelsene kommer en uke etter at en 24-årig mann skrev brev til Vatikanet og anklagde en gruppe prester for å ha forgrepet seg på ham som barn. Brevsenderen anklagde også prestene for overgrep mot andre barn.

– Politiet pågrep i morges fire prester som er innblandet i denne saken, sier innenriksminister Jorge Fernandez Diaz.

Kilder i rettsvesenet opplyste til nyhetsbyrået AFP i forrige uke at det var igangsatt en etterforskning rettet mot tolv personer.

Erkebispedømmet Granada opplyser at flere prester er suspendert, og at konklusjonene fra en intern gransking er sendt til Vatikanet. Granskningen ble satt i gang etter brevet fra 24-åringen ble sendt.

Flere medier melder at pave Frans har beordret en gransking av erkebispedømmet, og at han har ringt brevsenderen direkte og bedt om unnskyldning på vegne av kirken.

En rekke pedofiliskandaler har rammet den katolske kirken de siste årene. Pave Frans, som ble innsatt i mars i fjor, har vist nulltoleranse for handlingene. (©NTB)

Palestinere angrep jøder på vei til bønn i Jerusalem

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.11.2014 kl 06:49

Fredagsbønnen i Jerusalem gikk stort sett rolig for seg, men senere ble en gruppe jøder på vei til kveldsbønn angrepet av palestinere, ifølge israelsk politi.

Få dager etter terrorangrepet mot en synagoge i Jerusalem, der fem israelere ble drept, var politiet i høy beredskap fredag.

– En gruppe jødiske troende ble angrepet idet de var på vei til Beit Horot, sto det i en uttalelse fra politiet fredag kveld.

Angrepet skjedde i Øst-Jerusalem, nær Oljeberget. En mann ble knivstukket i ryggen og en annen ble angrepet med en stump gjenstand, trolig en jernstang, ifølge politiet. De to skal ha blitt lettere såret i angrepet.

Fjernet aldersgrense

I motsetning til en rekke andre fredager ble det ikke lagt noen restriksjoner på adgangen til al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem fredag. Muslimer i alle aldre fikk mulighet til å delta i de ukentlige fredagsbønnene.

Rundt 40.000 deltok i bønnen, opplyser moskeens leder Amr Kaswani.

Adgangen til moskeen på Haram al-Sharif, området i Jerusalems gamleby som jødene kaller Tempelhøyden, ble for et par uker siden fullstendig stengt av Israel. Israel begrenser rett som det er muslimers adgang til al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, men slipper vanligvis menn over 40 eller 50 år og kvinner inn for å be.

Opptøyer i Hebron

I byen Hebron sør på Vestbredden var det mer urolig fredag. Rundt 350 ungdommer deltok i opptøyer utenfor en moské, ifølge en talsperson for den israelske hæren.

Ungdommene skal ha kastet steiner, men demonstrantene ble senere spredt ved bruk av ikkevoldelige midler, ifølge talspersonen, som legger til at ingen ble pågrepet. (©NTB)

– Klimaendringene kan føre til mer fattigdom

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.11.2014 kl 22:57

Verdensbanken advarer om at klimaendringene kan gjøre det vanskeligere å bekjempe ekstrem fattigdom og føre til større usikkerhet rundt tilgangen til mat.

– Uten handling kan temperaturene stige med mer enn 1,5 til 2 grader og føre til større fattigdom i flere regioner av verden, skriver Verdensbanken i en ny rapport om betydningen av klimaendringene. (©NTB)

Regjeringen åpner for forbud mot pelsdyroppdrett

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.11.2014 kl 13:22

Det borgerlige budsjettforliket åpner for et norsk forbud mot pelsdyroppdrett.

– Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett, heter det i et av verbalforslagene i budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Konkret skal vurderingen foregå som del av oppfølgingen av arbeidet regjeringsoppnevnte pelsdyrutvalget har lagt ned. (©NTB)

Healer dømt til fengsel for «kreftbehandling»

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.11.2014 kl 11:34

En 70 år gammel healer er i Inntrøndelag tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel etter at han behandlet en kreftsyk kvinne og rådet henne til å droppe cellegift.

Mannen ble dømt etter den nye loven om alternativ behandling av sykdom. Ifølge loven er det bare helsepersonell som har lov til å behandle alvorlige sykdommer, med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege, skriver NRK.

– Alle visste at hun kom til å dø raskt, men healeren holdt fast på at hun skulle bli frisk med hans behandling, forklarte avdelingsoverlege Tom-Harald Edna ved Sykehuset Levanger under rettssaken.

Retten sier kvinnens liv trolig ville blitt forlenget dersom hun hadde fortsatt med cellegiftbehandling. Likevel skriver dommeren at kvinnen selv uttrykket et tydelig ønske om å bare bli behandlet av healeren.

Ifølge kvinnens pårørende betalte hun 50.000 kroner for behandlingen. Healeren hevdet at dette var penger hun hadde lånt av ham tidligere, og betalte tilbake. Tingretten fant det ikke tilstrekkelig bevist at mannen utnyttet henne økonomisk. (©NTB)

Frp-politiker vil ha flere flyktninger – så lenge de er kristne

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.11.2014 kl 10:26

Lokalpolitiker Svein Musum (Frp) vil at Levanger skal ta imot 45 flyktninger, men krever at de skal være kristne.

Det kom fram da kommunestyret skulle behandle Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) anmodning om bosetting av flyktninger onsdag kveld, ifølge Trønder-Avisa.

– Jeg stiller meg positiv til at Levanger tar imot 45 kristne flyktninger fra Syria og Irak, sa kommunestyrerepresentanten.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, men etter møtet sto han fast ved sitt standpunkt.

– Jeg er skeptisk til islam. Ja, jeg synes vi har nok muslimer i Levanger som det er, forklarte Musum da avisen ba ham forklare utspillet.

Nettverk krever 18-årsgrense for omskjæring

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.11.2014 kl 08:44

Oslo (NTB): Nettverket «Stopp omskjæring» krever 18 års aldersgrense når lov om rituell omskjæring på offentlige sykehus trer i kraft 1. januar.

Konsekvensene av omskjæring av gutter kan være så alvorlige at det krever samtykke, mener nettverket.

– Inngrepet er irreversibelt og kan føre til problemer med både ereksjon og orgasme. Flere menn føler seg krenket fordi de ikke fikk velge selv, sier Mats Fernando Liland, talsperson for Stopp Omskjæring til Dagsavisen.

Nettverket frykter at dagens antall på 2.000 omskjæringer i året vil øke kraftig når autorisert helsepersonell pålegges å utføre inngrepet.

– Vi mener at gutter blir diskriminert ved at de ikke nyter samme beskyttelse av kjønnsorganet som jenter. Et økende antall jøder og muslimer lar være å omskjære guttebarn. Noen føler seg likevel presset. En aldersgrense kan bidra til at de står imot presset, sier Liland.

Barneombudet har ment at aldersgrensen bør være 15 eller 16 år.

Bør reservere seg

– Vi oppfordrer helsepersonell til å bruke muligheten til å reservere seg – og i alle fall ikke tilby inngrepet til spedbarn. Selv når inngrep utføres på sykehus, påføres barnet smerte og utsettes for risiko for alvorlige komplikasjoner. I verste fall kan barnet dø, sier Liland.

Norsk barnelegeforening og Barneombudet er sterkt kritiske til den nye loven og mener den bryter med FNs barnekonvensjon. Barnelegeforeningen vil respektere loven, men mener likevel at rituell omskjæring bryter med medisinsk-etiske prinsipper og ikke bør prioriteres av offentlige sykehus.

Egenandel

Selve inngrepet koster sykehusene mellom 8.000 og 10.000 kroner, men hva egenandelen blir er ikke avklart. Både Frp og Ap signaliserte i vår at de ønsket full egenbetaling for inngrepet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har ikke bestemt hvor høy egenandelen blir.

– Vi er i spennet fra en symbolsk egenandel til å dekke hele kostnadene. Jeg er opptatt av at egenandelen ikke skal være så høy at tilbudet ikke blir brukt, samtidig som vi sender et signal om at dette ikke er blant de medisinske oppgavene som er viktigst, sa Høie til Aftenposten i vår. (©NTB)

– Romsonde har funnet organiske molekyler på komet

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.11.2014 kl 14:48

Landingssonden Philae, som i forrige uke landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, har funnet organiske molekyler på kometen, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen har et instrument på Philae fanget opp de organiske molekylene mens den «snuste» i kometens atmosfære, skriver Aftenposten. En organisk forbindelse inneholder karbonatomer, som er grunnlaget for alt liv.

Nå skal forskere analysere funnene for å finne ut om de organiske molekylene som Philae har funnet, er enkle forbindelser som metan og metanol, eller mer komplekse forbindelser som aminosyrer.

Aminosyrer er byggestener i proteiner, og proteiner er en type molekyler som finnes i alle levende organismer.

Den europeiske romorganisasjonen ESA, som står bak ekspedisjonen, har imidlertid ikke bekreftet funnet på sine nettsider.

Landingssonden Philae, som ble skutt opp med romsonden Rosetta for over ti år siden, landet i forrige uke på kometen. Den skal ta bilder av kometens overflate og bore ned i den og ta prøver og analysere kometen. (©NTB)

Eksilgruppe: – IS har likvidert over 1.400 syrere

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.11.2014 kl 17:54

Opprørsgruppa IS har siden slutten av juni drept 1.432 syrere utenfor slagmarken, ifølge en eksilgruppe som overvåker krigen i Syria.

Siden i sommer, da gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) hevdet å ha opprettet et såkalt kalifat i erobrede områder i Syria og Irak, har opprørerne likvidert flere utenlandske gisler.

Men de aller fleste av IS' ofre er syrere, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). IS-opprørere har drept 1.432 syrere utenfor kampene mot rivaliserende opprørsgrupper, kurdiske styrker og syriske regjeringsstyrker, ifølge SOHR.

Likvideringene har blant annet skjedd ved halshogging og steining, eller ved at opprørerne utenfor slagmarken har skutt ofrene eller skåret strupen deres over, ifølge eksilgruppen.

Blant de drepte er 882 sivile, inkludert to barn og fem kvinner, opplyser Rami Abdulrahman, som leder SOHR. Et av barna ble skutt etter å ha blitt anklaget for å ha fotografert IS-hovedkvarter i Aleppo-provinsen. Det andre barnet ble drept fordi han skal ha fornærmet profeten Muhammed.

Siden slutten av juni har IS likvidert 483 soldater fra styrker som er lojale overfor president Bashar al-Assad, opplyser SOHR. Blant ofrene er også 63 medlemmer av rivaliserende opprørsgrupper og kurdiske militser, samt fire IS-medlemmer, ifølge Abdulrahman. (©NTB)

Forsker vil ha mer islam i skolen

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.11.2014 kl 08:40

Det er større behov for å lære om islam enn om kristendom i skolen, mener forsker Lars Gule. Han oppfordrer lærere til å gi blaffen i kravet om 50 prosent kristendom i KRLE-faget.

Gule, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, forklarer overfor Klassekampen hvorfor han mener islamkunnskap er så viktig for norske elever:

– Hvorfor får en gruppe som Den islamske staten (IS) oppslutning i Norge? Dette er et langt viktigere tema enn at Sakkeus satt i et tre for å se på Jesus da han kom forbi, sier Gule.

Gule var leder av Human-Etisk Forbund fra 2000 til 2005, og var den gang en av RLE-fagets skarpeste kritikere. I Klassekampen torsdag gikk han i rette med Kristelig Folkeparti som har fått tilbake K-en og større gjennomslag for kristendom i KRLE-faget i skolen.

Nå oppfordrer han lærere til sivil ulydighet og ber dem avvise kravet om at rundt 50 prosent av undervisningen i faget skal dreie seg om kristendom. Gule mener det er viktig å gjøre minoritetsungdom trygge på sin muslimske identitet ved å gi dem solide kunnskaper om egen religion.

– Det vil hindre utvikling av ekstreme og voldelige islamtolkninger, og er i tråd med regjeringens handlingsplan mot radikalisering, sier Gule. (©NTB)

FN-generalsekretær bekymret for muslimer i Myanmar

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.11.2014 kl 09:24

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte bekymring for situasjonen til det muslimske rohingya-mindretallet da han torsdag møtte ledere i Myanmar.

Ban, som er i Myanmar for å ta del i toppmøtet i samarbeidsorganisasjonen for Øst-Asia (ASEAN), oppfordret de myanmarske lederne til å respektere rohingyaenes menneskerettigheter.

Nesten 140.000 av de 1,1 millioner rohingyaer i Myanmar er hjemløse etter kraftige sammenstøt med buddhister i delstaten Rakhine i 2012.

– Jeg uttrykte bekymring for rohingyaene som rammes av diskriminering og vold, sa Ban til pressen etter møtet.

Også USAs president Barack Obama, som er på sitt andre besøk i Myanmar, ventes å presse Myanmars ledelse til å ta hensyn til rohingyaenes rettigheter.

I tillegg til å ha mistet sine hjem rammes rohingyaene av en helsekrise etter at Leger uten Grenser ble kastet ut i februar fordi de sa de hadde gitt legebehandling til mennesker de mistenkte for å ha vært utsatt for sekterisk vold. (©NTB)

Kjent prest i Chile slapp fengsel for pedofili

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.11.2014 kl 09:57

En innflytelsesrik irsk prest slipper å sone i fengsel etter at han ble kjent skyldig i seksuelt misbruk av en ung jente han hadde det åndelige ansvaret for på en religiøs skole i Chile.

Dommeren i saken dømte John O'Reilly, som er leder for den ultrakonservative katolske organisasjonen Kristi legion, til fire års betinget fengsel for å ha misbrukt jenta fra hun var fem år gammel. Aktor hadde bedt om ti års ubetinget fengsel.

O'Reilly kom til Chile i 1985 og opparbeidet seg gode kontakter blant konservative politikere og forretningsfolk. Han fikk chilensk statsborgerskap i 2008.

Han slipper husarrest, men må i rehabiliteringsterapi og blir satt på lista over pedofile som ikke får arbeide i skoler eller ha kontakt med barn.

Skolen i det velstående nabolaget Las Condes i Santiago, der misbruket fant sted, er en del av nettverket til Kristi legion, en religiøs orden som ble stiftet av den mexicanske presten Marcial Marciel.

Marciel gikk av som leder for ordenen etter at en etterforskning gjort av Vatikanet kom til at han var pedofil og var far til sju barn. (©NTB)

Folkemøte om radikalisering i Fredrikstad

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.11.2014 kl 08:39

Fra samme gate i Fredrikstad har sju unge menn reist til Syria for å krige. Nå inviterer Litteraturhuset i byen til folkemøte om hva lokalsamfunnet kan gjøre for å hindre dette.

Folkemøtet arrangeres torsdag av Litteraturhuset Fredrikstad sammen med NRK Østfold og avisene Demokraten og Fredriksstad Blad.

Lars Akerhaug – journalist og forfatter av boka «Norsk Jihad» – står for innledningen. Deretter blir det en paneldebatt der blant andre prosjektkoordinator Yousef Bartho Assidiq i Minotenk, Østfold-politimester Steven Hasseldal, Tone Faale fra Sarpsborg kommune og imam Abdulquddus Shaikhjami i Muslim Culture Center deltar.

Politiets sikkerhetstjeneste anslår at rundt 60 personer har reist fra Norge til Syria og Irak for å krige. Fra samme gate i tettstedet Lisleby i Fredrikstad har sju unge menn reist, ifølge TV 2. To av dem er tilbake i Norge, mens én er drept og fire fremdeles er i Syria. (©NTB)

Omstridt reporter får ytringspris

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.11.2014 kl 10:50

NRK-journalist Sidsel Wold får årets Ossietzkypris for sitt arbeid som reporter i Midtøsten.

NRKs reporter Sidsel Wold har flere år rapportert fra Midtøsten – særlig om Israel-Palestina-konflikten.

Ossietzkyprisen er Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten, og i sin begrunnelse står det at «samtidig som Sidsel Wold utsetter seg selv for fare, behersker hun den vanskelige kunsten å være krigsreporter med et bredere perspektiv enn dekning av de enkelte aksjoner og reaksjoner».

NRK fikk tidligere i år over 600 klager på sin dekning av Gaza-konflikten, og spesielt Wold fikk hard kritikk for å være ensidig propalestinsk i sin dekning av Gaza-konflikten.

Norsk PEN mener Wold fortjener prisen, «både på grunn av innsatsen hun nedlegger for å sikre en bredest mulig formidling av inntrykk og konsekvenser av konflikten for vanlige mennesker – og fordi hun i dette arbeidet har måttet tåle skarp kritikk for å benytte sin ytringsfrihet».

Prisen deles ut årlig til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisen vil bli overrakt under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo torsdag. (©NTB)

Skrev under på erklæring for religionsfrihet

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.11.2014 kl 08:50

Flere norske stortingspolitikere samlet seg med parlamentarikere fra over 20 andre land for å skrive under på en erklæring for religionsfrihet i Oslo lørdag.

– Religionsfrihet er under sterkt press verden over. Mennesker undertrykkes, forfølges og drepes grunnet sin tro, manglende tro eller fordi at de endrer tro. Vi kan ikke sitte og se på undertrykkelsen uten å gjøre noe, sier initiativtaker Abid Raja (V).

Anniken Huitfeldt (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Rasmus Hansson (MDG) var blant de andre stortingspolitikerne som forpliktet seg til å kjempe for religionsfrihet ved å skrive under på erklæringen på Nobels Fredssenter.

Det samme gjorde parlamentarikere fra alle verdens hjørner, inkludert USA, Sør-Afrika, Tyskland, Pakistan og Tyrkia. (©NTB)

Hedeniusprisen 2014 til Taslima Nasrin

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.11.2014 kl 00:33

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Sverige, Humanisterna, har bestemt at Hedeniusprisen 2014 går til forfatteren, skribenten og feministen Taslima Nasrin. Hun får prisen for sitt engasjement for ytringsfrihet og likestilling.

Hedeniusprisen deles ut av Humanisterne til svenske statsborgere som har arbeidet i tråd med filosofen Ingemar Hedenius' ideer. Taslima Nasrin har siden 2008 bodd i Sverige.

Les mer hos Humanisterna

Kirken vil ha 70 millioner til ny kirke på Klepp

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.11.2014 kl 19:56

Rådmannen foreslo én million til planlegging av ny kirke. Høyre økte det til tre millioner på et møte i Klepp kommunestyre denne uka. Venstre og Senterpartiet stemte mot. Ingen av partiene ville prioritere 70 millioner til ny kirke, men planleggingspengene gir forhåpninger.

– Mange ønsker seg ei ny kirke. Andre vil ha et bedre kulturtilbud, en bedre skole og så videre. Politikk handler om prioritering. Vi synes andre ting er viktigere enn ny kirke til 100 millioner kroner, sier Børge Brunes fra Venstre til Jærbladet.

Det er også strid om plasseringen. Kirken vil ha den nye kirken på tomta der det i dag står et monument over jærdikteren Åse-Marie Nesse. Riksantikvaren har protestert mot dette, skriver Jærbladet.

Folkevalgte fra over 20 land til religionsmøte i Oslo

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.11.2014 kl 14:52

Parlamentarikere fra over 20 land kommer til Oslo fredag for å diskutere hvordan man skal få slutt på religiøs forfølgelse. Lørdag signerer de en felles erklæring.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) er en av initiativtakerne bak parlamentarikermøtet som han håper vil lede til en global bevegelse for religions- og trosfrihet.

– Religion er en faktor i mange av massakrene som har skjedd opp gjennom historien. Vi vil ha slutt på at religion som er så viktig for mennesker over hele verden, brukes til å undertrykke og forfølge mennesker, sier Raja til NTB.

Han peker på handlingene til islamistgruppen Den islamske staten (IS) i Irak og Syria som det tydeligste eksempelet på at mennesker forfølges for sin religiøse overbevisning i dag.

– Det er helt klart at vi trenger å gjøre noe. Og vi håper at å signere en slik deklarasjon kan være startskuddet på en global bevegelse for å fremme religions- og livssynsfrihet, legger han til.

Blant deltakerne er FNs, EUs og USAs spesialutsendinger for religionssaker. I tillegg kommer parlamentsmedlemmer fra land som Brasil, Pakistan, Irak, Storbritannia og Canada.

Utenriksminister Børge Brende (H) åpner konferansen på Stortinget fredag. (©NTB)

Ateistkandidat ikke valgt

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.11.2014 kl 06:36

James Woods (D) var den eneste åpne ateisten som stilte til tirsdagens mellomvalg i USA. Han tapte kampen mot Matt Salmon (R) som sikret gjenvalg i Arizonas femte valgdistrikt. Dermed er det fortsatt ingen åpne ateister i USAs kongress.

Les mer i Huffington Post.

Kristent par brent til døde i Pakistan

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.11.2014 kl 06:32

Islamabad (NTB-DPA): Et kristent ektepar i Pakistan ble brent til døde av en lynsjemobb etter først å ha blitt anklaget for blasfemi, opplyser pakistansk politi.

Et gruppe menn ledet av en islamistisk predikant omringet tirsdag ekteparet i midten av 30-årene i byen Kot Radha Kishan i Punjab-provinsen og anklaget dem for å ha brent og dermed vanhellige koranen.

Kvinnen og mannen ble deretter mishandlet og torturert før de ble kastet inn i flammene i en stor ovn på mursteinsfabrikken der de jobbet, opplyser en polititalsmann. Om lag 50 personer er pågrepet i saken, sier polititalsmannen videre.

En slektning av ekteparet sier ofrene var uskyldige og ikke hadde brent koranen.

Falske blasfemianklager mot religiøse minoriteter skjer stadig oftere i Pakistan. I forrige måned opprettholdt en domstol i Punjab dødsdommen mot en kristen kvinne som angivelig skal ha kommet med nedsettende kommentarer om profeten Muhammed. (©NTB)

Egyptisk gruppe sverger troskap til IS

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.11.2014 kl 08:00

Kairo (NTB-Reuters): Den militante egyptiske gruppen Ansar Bayt al-Maqdis sverger troskap til opprørsgruppen Den islamske staten (IS) som det siste halvåret har erobret store områder i Syria og Irak.

Ansar Bayt al-Maqdis har drept flere hundre egyptiske politifolk og regjeringssoldater siden de militære grep makten og styrtet landets folkevalgte president Mohamed Mursi i juli i fjor.

Regimet i Kairo erklærte i forrige uke unntakstilstand i deler av Nord-Sinai, der 33 medlemmer av sikkerhetsstyrkene nylig ble drept.

Ingen gruppe har tatt på seg ansvaret for de siste angrepene i Sinai, men Ansar antas å stå bak. Gruppen har tidligere tatt på seg ansvaret for en rekke lignende angrep.

Ansar har ikke lagt skjul på at de henter inspirasjon fra IS, men tar nå steget fullt ut og sverger troskap til lederen av den fremadstormende islamistgruppen som opprinnelig var en del av terrornettverket al-Qaida.

– Vi har besluttet å sverge troskap til de troendes emir, Abu Bakr al-Baghdadi, muslimenes kalif i Syria, Irak og andre land, heter det i en kunngjøring fra den egyptiske gruppen.

Al-Qaida tar nå avstand fra IS og Baghdadi og begrunner dette med gruppen bruker overdrevent mye vold mot sivile. (©NTB)

Islamfiendtlige oppfordres til å gå inn i heimevernet

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.11.2014 kl 08:54

Forsvarsansatte har varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at et ytterliggående, ekstremistisk miljø via Facebook har oppfordret islamfiendtlige personer til å gå inn i Heimevernet.

PST skal ha innledet undersøkelser i kjølvannet av bekymringsmeldingen, skriver Dagsavisen. og Hate Speech International (HSI).

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker. På generelt grunnlag kan jeg si at vi har en økende bekymring knyttet til islamfiendtlige miljøer i Norge, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen.

Tar avstand

I Facebook-oppdateringen PST nå ser nærmere på, heter det blant annet:

«Heimevernet/Heimevernet kan være organisasjonen du går inn i for å gjøre ditt for i bekjempe Islam i Norge. De hører ikke hjemme her hos oss, og bør hjelpes til å forlate vårt land.»

Mannen som skrev dette legger til: «Ungdom og menn/kvinner med mot, under 50 år, bør kunne gjøre innsats i Heimevernet, med trening i selvforsvar og fra Forsvaret og Politiet, bør de kunne delta i organisert fysisk selvforsvar mot Islam.»

Saken er kjent for Heimevernets ledelse.

– Vi tar avstand fra slike uttalelser. Vårt primære oppdrag er å beskytte mennesker og viktige samfunnsfunksjoner. Vi beskytter alle mennesker, uavhengig av etnisitet eller religiøs overbevisning, skriver pressetalsmann og oberstløytnant Nils Arne Skaret i Heimevernsstaben i en epost til HSI og Dagsavisen.

Motreaksjon

PST advarte i sin siste trusselvurdering mot at økende rekruttering til ekstreme, islamistiske miljøer kan bidra til en motreaksjon fra høyreekstreme.

«Fremveksten av et aktivt ekstremt islamistisk miljø vil bidra til økt polarisering mellom ulike grupper i Norge, og kan etter hvert bli en av de viktigste årsakene til en mer alvorlig trussel fra høyreekstreme grupper her i landet», skrev PST i trusselvurderingen.

FN: 15.000 utlendinger har sluttet seg til IS

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.10.2014 kl 14:13

15.000 militante islamister fra over 80 land har reist til Irak og Syria for å kjempe sammen med Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, konkluderer en FN-rapport.

Flere islamister har forlatt sine hjemland og reist for å krige i løpet av de siste fire årene, enn i de 20 foregående årene til sammen, går det fram av rapporten fra Sikkerhetsrådet som The Guardian har fått tilgang til et utdrag fra.

FN-rapporten stiller spørsmål ved om al-Qaida nyter godt av tilstrømmingen av fremmedkrigere, ettersom terrornettverket så tydelig har distansert seg fra Den islamske staten (IS) som de anklager for unødvendig voldsbruk.

Det synes imidlertid som om al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri nå er i ferd med å «manøvrere seg til større relevans», heter det i rapporten. (©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...