Human-Etisk Forbund

Kort notert

Amnesty til Irans ambassade med protest mot dødsdom

Publisert: 19.02.2015 kl 10:48

Amnesty International møter torsdag morgen ved Irans ambassade i Oslo for å overlevere en protest mot den varslede henrettelsen av en ung iraner som bare var 17 år da forbrytelsene skal ha blitt begått.

Henrettelsen av Saman Naseem (22) var varslet torsdag morgen iransk tid, men mye tyder på at den nå er utsatt. Klokka 9 vil Amnesty overlevere underskrifter mot henrettelsen til iranske diplomater i Oslo.

Ifølge Nettavisen har også norske myndigheter tatt saken opp direkte med iranske myndigheter i forbindelse med at utenriksråd Wegger Strømmen denne uken er på besøk i Teheran for bilaterale konsultasjoner.

– Strømmen uttrykte sterk bekymring for Irans omfattende praktisering av dødsstraff. Han tok også opp saken om Saman Naseem, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD.

Den unge iranske kurderen er dømt til døden for forbrytelser han skal ha begått som 17-åring. Han er også blitt torturert for å tvinge fram en tilståelse, ifølge menneskerettsgruppen Iran Human Rights – en tilståelse han senere har trukket tilbake.

Naseem har vært medlem i den væpnede kurdiske gruppen PJAK og er dømt for å ha skutt mot den iranske revolusjonsgarden. Dødsdommen falt i april 2013 og ble i desember samme år opprettholdt av høyesterett.

Amnesty International er blant flere menneskerettsorganisasjoner som krever at henrettelsen stanses. Også menneskerettseksperter i FN har protestert mot henrettelsen. (©NTB)

Franske tenåringer siktet for gravskjending

Publisert: 19.02.2015 kl 08:49

Fem tenåringer er blitt siktet for å ha skjendet flere hundre jødiske graver i Frankrike.

Guttene i alderen 15 til 17 år skal ha dyttet over ende et stort antall gravsteiner i byen Sarre-Union i regionen Alsace i helgen.

En lokal statsadvokat, Philippe Vannier, mener guttene var motivert av antisemittisme. De skal ha innrømmet å ha spyttet på gravsteinene og ha gjort nazihilsen.

Fire av guttene, som selv nekter for å være jødehatere, er nå plassert på ungdomshjem. (©NTB)

Norske muslimer vekker oppsikt i Israel

Publisert: 18.02.2015 kl 15:54

Nyheten om at unge, norske muslimer vil slå ring om synagogen i Oslo, skaper overskrifter i israelske medier.

«Norske muslimer slår fredsring rundt synagogen i solidaritet med jøder» skriver avisa Jerusalem Post.

Også Times of Israel og TV-stasjonen i24 News bringer nyheten på sine nettsider.

Tirsdag tok en gruppe unge muslimer initiativ til å slå en menneskering rundt synagogen i Oslo etter terrorangrepene i Paris og København.

Markeringen går av stabelen førstkommende lørdag, og hensikten er å vise at muslimer tar avstand fra hets mot jøder, ifølge Hajrah Arshad, en av initiativtakerne til markeringen.

Markeringen ble onsdag godkjent av politiet, ifølge Vårt Land.

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, mener det er et flott initiativ som gir norske jøder følelsen av ikke å stå alene.

Synagogen i Oslo ligger i Bergstien på St. Hanshaugen. Av sikkerhetsgrunner skal gata nå stenges for gjennomgående trafikk. (©NTB)

Hærverk mot kristne graver nord i Frankrike

Publisert: 18.02.2015 kl 09:21

Mange kristne graver er skjendet på en kirkegård i byen Tracy-sur-Mer nordvest i Frankrike, opplyser den franske regjeringen.

Statsminister Manuel Valls skriver på Twitter at gravskjendingen er frastøtende.

Hærverket skjedde tirsdag kveld, få dager etter at en jødisk gravplass ble skjendet øst i landet. Flere hundre graver ble ødelagt på en gravplass nær den tyske grensen, der ofre for holocaust var gravlagt. (©NTB)

Varslet ikke om El-Husseins radikalisering

Publisert: 17.02.2015 kl 08:50

Verken påtalemyndigheten eller København kommune ble varslet om at Omar El-Hussein var blitt radikalisert da han slapp ut av fengsel.

Det var heller ikke iverksatt noen spesielle tiltak da 22-åringen, som antas å ha stått bak terrorangrepene i København, ble løslatt, skriver avisa Berlingske.

Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Årsaken var blant annet at han pratet om å reise til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ble derfor varslet om saken av Kriminalomsorgen. I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

Hva PET gjorde med opplysningene de mottok, er foreløpig ikke kjent. El-Hussein var dømt til to års fengsel for grov vold, men han ble løslatt i påvente av ankesaken som var berammet til august.

Et par uker etter at han ble løslatt, ble to menn drept i terrorangrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København. (©NTB)

Økt sikkerhet rundt synagogen i Trondheim

Publisert: 17.02.2015 kl 08:49

Den jødiske menigheten i Trondheim har brukt penger de fikk som erstatning for overgrep begått under andre verdenskrig til å sikre synagogen etter terrorangrepene i Frankrike og Danmark.

– Det er skjebnens ironi at mye av restitusjonsmidlene etter andre verdenskrig er brukt til sikkerhet, sier leder av Det mosaiske trossamfunnet i Trondheim, Rita Abrahamsen, til Klassekampen.

Sikkerheten rundt synagogen i byen ble skjerpet etter angrepene mot satirebladet Charlie Hebdo og en jødiske butikk i Paris i januar. Etter terrorangrepet i København i helgen har menigheten skrudd opp sikkerheten nok et hakk.

Mandag ble det kjent at gata utenfor synagogen i Oslo blir stengt for all gjennomgående trafikk i minst to år, ifølge NRK.

Samme dag var Abrahamsen i møte med politiet og PST om sikkerheten rundt synagogen i Trondheim.

– Jøder blir henrettet bare for å være jøder. Generasjonene før meg har opplevd dette. Vi må bare fokusere på dette, så det ikke får lov til å eskalere, sier hun til Klassekampen. (©NTB)

Forstander Ervin Kohn: – For lite kunnskap om jøder

Publisert: 17.02.2015 kl 08:15

Oslo (NTB-Lars Heltne): Nordmenn vet for lite om jøder, mener forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund. Han var glad for å få besøk av statsministeren etter terrorangrepet i København.

– Jeg mener utdanningen er for dårlig. Undersøkelser viser at 12,5 prosent av den norske befolkningen har utpreget antisemittiske holdninger. Holocaust er nevnt i skolepensum, men jødisk historie er lite til stede. Dette er noe hver generasjon bør få innsikt i, sier Kohn til NTB.

Han er glad for at statsminister Erna Solberg tok turen til synagogen for å vise at hun «passer på jødene sine». Utenfor synagogen hadde også andre Oslo-borgere tatt turen for å legge ned blomster etter angrepene i København i helgen.

Vil fiendebilder til livs

Kohn mener jødenes stilling i Norge i dag utgjør et tankekors.

– Vi er knapt 1.300 jøder, noe som så vidt er nok til å bli kalt en minoritet. At det i det hele tatt finnes antisemittisme i dette landet, viser at antisemittisme ikke har noe med jøder å gjøre, sier han.

Under besøket påpekte statsministeren at det er viktig å komme fiendebildene i samfunnet til livs.

– Mennesker har lenge hatt for vane å danne seg fiendebilder av andre når noe skjer. Fremover skal regjeringen fortsette sitt arbeid mot hatytringer, blant annet gjennom nye holdningsundersøkelser. De øvrige sikkerhetsmessige vurderingene vil politiet og PST gjøre, sier Solberg.

Sperrer veien

Synagogen i Oslo er tidligere blitt angrepet, da det ble løsnet skudd mot bygningen i september 2006. Hendelser i Europa etter nyttår har ført til at nye tiltak diskuteres fortløpende. Mandag ble det klart at byrådet vil stenge gata utenfor synagogen på St. Hanshaugen i Oslo for all gjennomgående trafikk i minst to år, skriver NRK.

– Det Mosaiske Trossamfund har vært urolige for sikkerhetssituasjonen sin, og den har ikke blitt noe mindre i løpet av de siste dagene. Byrådet vil i morgen behandle en sak hvor vi går inn for å stenge gaten, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til rikskringkasteren.

I første omgang blir det satt opp en bom i Bergstien på St. Hanshaugen. Gata skal stenges midlertidig i to år og kan deretter bli stengt permanent.

Forstanderen har likevel ikke blitt redd etter den siste tids hendelser.

– Vi føler oss trygge fordi politiet har styrket beredskapen. For oss er det «business as usual», fastslår Kohn overfor NTB. (©NTB)

Islamister mener muslimer presses til å ta avstand fra angrep

Publisert: 16.02.2015 kl 15:23

Islamistgruppen Hizb-ut-Tahrir ber muslimer om ikke å ta avstand fra angrepet i Danmark i helgen. I stedet bør muslimer sette tingene i «rett kontekst», lyder oppfordringen.

Gruppen har en egen skandinavisk gruppering, og forsøkte i 2011 å etablere seg i Norge. Mandag sendte talsmann Junes Kock ut en pressemelding med budskap om at muslimer ikke må la seg presse til å ta avstand, skriver Nettavisen.

– Det er de danske politikerne og mediene som burde ta avstand fra den politikken som har skapt omstendigheter som fører til hat, trusler, voldelige overfall og i ytterste konsekvens drap, uansett hvem ofrene måtte være, heter det i pressemeldingen.

Gruppen mener de vestlige verdiene er årsaken til problemene

– Vi som muslimsk fellesskap må under ingen omstendigheter bukke under for presset og akseptere premisset om at islam er på tiltalebenken, skriver Kock.

Islamforsker Lars Gule sier Hizb-ut-Tahris avviser demokratiet og arbeider for å etablere et kalifat.

– Hovedstrategien er å vinne tilhengere i muslimske land, infiltrere voldelige grupperinger og gjennomføre militærkupp. I Vest-Europa er det stort sett ikkevoldelige, men de tar avstand fra demokratiet. I Danmark har de blant annet delt ut løpesedler utenfor valglokalene for å få muslimer til å la vær å stemme, sier Gule. (©NTB)

HRW: Sør-Sudans regjeringshær rekrutterer barn

Publisert: 16.02.2015 kl 14:07

Regjeringsstyrkene i Sør-Sudan rekrutterer fortsatt barn helt ned i 13-årsalderen som soldater i borgerkrigen, ifølge Human Rights Watch.

Barna, de fleste gutter, blir ofte rekruttert med tvang, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en pressemelding mandag.

Også opprørshæren i Sør-Sudan, som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, bruker barn som soldater. Ifølge UNICEF bærer minst 12.000 barn våpen i den blodige konflikten som har herjet verdens yngste nasjon i 13 måneder.

Ifølge HRW har regjeringshæren rekruttert mange av barna fra oljebyen Malakal nord i landet, der kampene har vært spesielt harde. Byen har skiftet hender hele seks ganger, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i FNs leir like utenfor byen. Enkelte av barna er blitt tvangsrekruttert like utenfor leiren, skriver HRW, som selv besøkte området i januar.

Etter internasjonalt press innførte Sør-Sudan i 2008 en lov som forbyr bruk av barnesoldater og setter 18 år som nedre aldersgrense.

Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei benekter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen bruker barnesoldater og sier at hæren har nok menn å ta av. (©NTB)

Vurderer å ta ut tiltale mot antijødisk hatblogger

Publisert: 16.02.2015 kl 09:13

Statsadvokaten vurderer nå hvorvidt det skal tas ut tiltale mot en blogger som har publisert store mengder hatefulle ytringer om jøder.

– Saken gjelder flere hundre sider med veldig hatefulle ytringer og nedverdigende beskrivelser av jøder, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken til Dagsavisen.

Hun leder Oslo-politiets nye hatkrimgruppe, som ble opprettet 1. september i fjor.

Den aktuelle saken er oversendt statsadvokaten for vurdering av påtalespørsmålet. Lillebakken opplyser at det er relativt sjelden at politiet mottar anmeldelser for jødehat. Hun oppfordrer «enkeltpersoner og organisasjoner» å melde fra om nettsteder som sprer jødehat.

– Dette er vår første sak av denne typen, som gjelder jøder, sier hun. (©NTB)

Danske muslimer: Feig handling uten rot i islam

Publisert: 16.02.2015 kl 07:55

København (NTB-Ritzau): Organisasjonene Dansk Islamsk Råd og Dansk Muslimsk Union håper politiet raskt pågriper gjerningsmannen etter angrepet mot kulturhuset Krudttønden lørdag. Hans handlinger er i strid med islam, uttaler organisasjonene.

– Til terroristen, som er antatt å være muslim, sier vi: Din handling er ikke i vårt navn, og ingenting i dine handlinger kan kobles med islam. Hva du har gjort er et uttrykk for ondskap og mørk tankegang. At du etterpå flykter fra din gjerning avslører feigheten i din handlemåte, skriver Dansk Muslimsk Ungdom i en uttalelse.

Dansk Islamsk Råd fordømmer også angrepet mot kulturhuset Krudttønden, der en mann ble drept og tre andre såret.

– Dansk Islamsk Råd oppfordrer alle i det danske samfunn til å stå sammen i kampen mot ekstremisme og terrorisme. Dansk Islamsk Råd uttrykker også et ønske om at gjerningsmannen raskt blir pågrepet og stilt til ansvar for sine handlinger, skriver organisasjonen i en uttalelse. (©NTB)

Ervin Kohn: – Ikke tid til å være redd

Publisert: 16.02.2015 kl 05:12

Oslo (NTB): Lederen av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er fylt med sinne og sorg etter helgens skyting i Danmark.

– Men jeg har ikke tid til å være redd. Min jobb som leder av Det Mosaiske Trossamfund er å sørge for at det fortsatt er jødisk liv i Norge. Det arbeidet fortsetter allerede i morgen, sier Ervin Kohn til NTB.

Han mener det ikke må krisemaksimeres etter angrepene i København. Lørdag ble et seminar om ytringsfrihet angrepet, etterfulgt av skyting ved en synagoge i sentrum. To sivile, pluss den antatte gjerningsmannen, er drept.

– Vi må ikke stigmatisere muslimer eller andre. Etter det Anders Behring Breivik gjorde i 2011, gikk ingen rundt og var redde for hvite nordmenn. Samme holdning må vi fortsette med, understreker Kohn.

Han mener likevel det er tid for å ta innover seg at jødene er en minoritet som er et utsatt mål. Samtidig er han trygg på at det jødiske samfunnet i Norge blir godt beskyttet.

– Politiet har ansvaret for vår sikkerhet. Samtidig skulle vi gjerne hatt kontakt med PST, fordi de gir signaler til politiet om deres beredskap.

Overfor Nettavisen uttaler PST at det ikke er deres, men politiets oppgave å pleie kontakt med publikum. (©NTB)

Minst 19 drept i moské-angrep i Pakistan

Publisert: 13.02.2015 kl 12:54

Minst 19 personer ble drept da opprørere angrep en sjiamuslimsk moské i utkanten av byen Peshawar nordvest i Pakistan.

Ifølge politiet tok en gruppe væpnede menn seg inn i moskeen under fredagsbønnen, og begynte å skyte. Så ble det hørt tre eksplosjoner.

AFPs journalist på stedet, sier han har sett minst 40 skadde.

– Tilstanden er kritisk for flere av de skadde, og dødstallene kan komme til å stige ytterligere, sa en polititalsmann til DPA etter angrepet.

TV-bilder viser mennesker som løper fra stedet. Det er foreløpig ukjent hvor mange som befant seg i moskeen.

Skolen som ble angrepet av Taliban i Pakistan (TTP) i desember, ligger også i byen Peshawar. TTP har tatt på seg ansvaret for moskéangrepet fredag.

For to uker siden ble en annen sjiamuslimsk moské sør i Pakistan angrepet av en selvmordsbomber. Da mistet 61 mennesker livet. (©NTB)

FBI erkjenner rasefordommer i amerikansk politi

Publisert: 13.02.2015 kl 09:10

Sjefen for det føderale politiet i USA erkjenner at det finnes rasefordommer i amerikansk politi og sier det er behov for å ta opp problemet.

Mange personer i USA har fordommer og «reagerer annerledes på et hvitt ansikt enn et svart ansikt», sa FBI-sjef James Comey i en åpenhjertig tale om politiets relasjoner til den svarte befolkningen i USA torsdag.

Amerikanske politifolk som opererer i minoritetsområder med mye kriminalitet, utvikler ofte utilsiktede fordommer, sa Comey under talen i Georgetown University i Washington.

– De to unge svarte mennene på den ene siden av gaten ser ut som mange andre politibetjentene har låst inne. To unge hvite menn på den andre siden av gaten, selv i de samme klærne, gjør det ikke, sa han.

I fjor brøt det ut demonstrasjoner mot politivold landet rundt etter drapene på flere ubevæpnede svarte menn i USA. Dobbeltdrapet på to politibetjenter i New York, begått av en mann som var rasende over politiets skyting, gjorde imidlertid at flere mente at kritikken av politiet hadde gått for langt.

Comey sier at kun en erkjennelse av «de uforholdsmessige utfordringene fargede menn står overfor», vil føre til forandring. (©NTB)

Over 200 båtflyktninger druknet i Middelhavet

Publisert: 11.02.2015 kl 10:41

203 flyktninger mistet livet i et forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia i helgen.

– Ni personer ble reddet etter fire dager på havet. De 203 andre ble tatt av bølgene, sier Carlotta Sami, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Mandag frøs 29 båtflyktninger i hjel på dekket til to italienske kystfartøy etter at de var plukket opp fra en båt i nærheten av Libya. Turen til Lampedusa tok 18 timer, og migrantene var utsatt for sjøsprøyt og kulde.

Til sammen har rundt 300 flyktninger omkommet under flukten over Middelhavet de siste dagene. 3.500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge høykommissæren. (©NTB)

Leger som nekter spiral får ikke være fastleger

Publisert: 11.02.2015 kl 10:19

Leger som reserverer seg mot å sette inn spiral, får ikke lenger være fastleger. Nå henge jobben i en tynn tråd for to leger i Telemark, skriver Varden.

På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet kommet med en prinsippavgjørelse:

  • Ingen leger kan nekte å sette inn spiral.
  • Det er ikke lov å lage felleslister for at noen skal slippe unna å yte helsetjenester.

Fastlege Gunnar Grøstad Johnson i Vinje er katolikk, og nekter både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker.

Legen håper Vinje kommune kan finne annen jobb til ham i helsevesenet.

– Hvis ikke er min tid i Vest-Telemark over. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet, da ville jeg gått til grunne både som fagmann og privatperson, sier fastlege Gunnar Grøstad Johnson til Varden.

Til nå har han hatt en avtale med Vinje kommune om å kunne reservere seg, men den gjelder ikke lenger.

– Slike avtaler er det ikke anledning til å inngå, sier fylkeslege Steinar Aase.

Grøstad Johnsen mener pålegget fra Helsetilsynet bryter med lege-eden han har avlagt, og alt han står for moralsk og etisk.

– Det er hele vår kristne arv som står på spill, sier han. (©NTB)

Barneombudet taler Roma midt i mot

Publisert: 10.02.2015 kl 13:10

– Oppdragarvald mot born er skadeleg. Det er svært viktig at alle religiøse leiarar, inklusiv eit så stort førebilete for mange som paven, tek tydeleg avstand frå alle former for vald mot born, seier barneombod Anne Lindboe til NRK.

Hennar klare tale kjem etter at paven i førre veke vart sitart i avisa The Guardian på ei historie om ein far som måtte klaska borna sine litt. Faren understreka vidare at han aldri gjorde det i andletet «slik at dei blir audmjuka».

For paven stod dette fram som vakkert Paven fortsette med å dela si eiga reaksjon på dette:

– Så vakkert, tenkte eg. Faren veit betydinga av verdigheit. Han må straffa borna sine, men gjer det på ein rettferdig måte og får saka ut av verda, sa paven ifølgje NRK.

Lindboe krever at dei norske katolikkane tek klar avstånd frå utsegna og oppmodar sine medlemmer til å respektera norsk lov. Mandag sendte barneombodet brev til biskop Bernt Eidsvig i den katolske kirka i Noreg, der ein ber om klargjering av biskopen sitt standpunkt til vald mot born.

Biskopen støttar barneombudet:

– Me skal ikkje slå born uansett kva nemning ein brukar for fysisk avstraffing. Eg trur dette har med kultur å gjera, ikkje religion. Det er ikkje meir enn 30 år sidan det var tillate å slå born i Noreg. Framskritta er vel ikkje like store verda over, seier Eidsvig til statskanalen.

Les heile saka.

Frankrike: – Klimaendringene truer jorda

Publisert: 09.02.2015 kl 17:06

Det første av en rekke forberedende møter fram mot det store klimatoppmøtet i Paris er i gang i Genève.

Forhandlere fra hele verden deltar på møtet, som begynte søndag og varer i én uke. Målet er å bli enige om et utkast til en ny internasjonal klimaavtale.

– Jeg vil ikke bruke for store ord, men selve planetens overlevelse står på spill, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius da samtalene begynte.

Han minnet om at den globale oppvarmingen kan føre til stigende havnivå, tørke, forsuring av havvannet og nye flyktningstrømmer. I tillegg frykter Fabius at klimaendringene vil bli en alvorlig sikkerhetstrussel.

– Det er et faktum at vi kjemper om ressurser, det være seg olje eller vann, sa han.

Meningen er at en ny klimaavtale skal vedtas på toppmøtet i Paris i desember. En egen avtale mellom USA og Kina i fjor høst har bidratt til en viss optimisme i klimaforhandlingene, som har pågått i 20 år med svært begrensede resultater. (©NTB)

Antivestlige holdninger på rekordnivå i Russland

Publisert: 09.02.2015 kl 16:08

Antivestlige holdninger har ikke vært mer utbredt i Russland etter den kalde krigens slutt enn de er nå, viser en meningsmåling.

Et overveldende flertall av russerne har nå negative holdninger til USA og EU, viser en undersøkelse utført av det uavhengige og respekterte Levada-senteret i Moskva.

– Vi har ikke sett så aggressiv og sterk uvilje mot Vesten siden vi startet våre undersøkelser, sier senterets direktør, Lev Gudkov, til nyhetsbyrået AFP.

81 prosent av dem som svarte på undersøkelsen, uttrykte negative holdninger til USA, opp fra 44 prosent i januar 2014.

Undersøkelsen viste også at 71 prosent av russerne har en negativ holdning til EU, en dobling fra året før.

Gudkov sier at aggressiv propaganda i russiske TV-kanaler er hovedgrunnen til at så mange flere uttrykket antivestlige holdninger i 2015 enn i 2014.

Det var en tidobling i antallet russere som mente det var fiendskap mellom USA og Russland, opp fra 4 prosent i fjor til 42 prosent i år.

24 prosent mente det var fiendskap mellom Russland og EU, viser målingen. (©NTB)

Omskjæring i Østfold overlates til privat klinikk

Publisert: 09.02.2015 kl 08:40

Sykehuset Østfold overlater omskjæring av guttebarn til en privat klinikk siden sykehuset ikke har leger som vil utføre inngrepet.

Sykehuset forhandler nå med en privat klinikk som kan foreta inngrepene, melder NRK.

Fra nyttår ble alle norske helseregioner pålagt å tilby rituell omskjæring av guttebarn, men ved Sykehuset Østfold mangler de leger som vil utføre inngrepet.

Stein Bruland, direktør for fag- og pasientsikkerhet ved sykehuset, mener det er en god løsning å la private overta ansvaret.

– Vi håper å kunne løse dette i løpet av et par-tre uker, sier Bruland. (©NTB)

Menighet anmeldt for oppfordring til å slå barn

Publisert: 09.02.2015 kl 08:40

En nystartet menighet på Jæren mener det kan få fatale konsekvenser dersom foreldrene ikke tukter barna sine. Barneombudet har anmeldt menigheten for brudd på norsk lov.

– Hvis en unge får oppleve lett smerte når han er ulydig og dette skjer gang på gang, tror vi ungen vil slutte å gjøre det som er feil, sier 23 år gamle Asbjørn Berland som er leder av Kilden Menighet Jæren til Vårt Land.

I menighetens trosbekjennelse heter at foreldre skal oppdra sine barn i kjærlighet og dermed rose dem for det gode og irettesette dem når de er ulydige. Der heter det videre at fysisk tukt er bibelsk, men at den riktignok må utøves kontrollert – og i kjærlighet.

– Dette er svært alvorlig. All vold mot barn i Norge er ulovlig. Dette er helt klart et brudd på barnelovens paragraf 30 som sier at all vold mot barn er straffbar, sier barneombud Anne Lindboe til Vårt Land.

Menighetens andre leder, 26 år gamle Martin Hjellvik, sier fysisk tukt i kjærlighet kan være lette slag på baken. Han sier foreldrene ved å snakke med barna og gi dem en klem vil få barna til å forstå at de er elsket.

«Konsekvensene kan bli fatale dersom foreldrene ikke irettesetter og tukter barna sine, eller om barna forakter tukten», heter det i den lange trosbekjennelsen.

Ifølge norsk lov er det ikke lov å slå barn, heller ikke å gi dem et lett klaps. Hjellvik mener loven er tvetydig. Det mener ikke Anne Lindboe. Hun kontaktet umiddelbart Rogaland politidistrikt da hun ble gjort oppmerksom på menighetens syn på vold mot barn.

– Politiet sier de vil se alvorlig på saken og kommer til å kontakte menigheten. Jeg håper også at politiet går i dialog med barnevernet, sier Lindboe. (©NTB)

Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud

Publisert: 05.02.2015 kl 13:08

Senterpartiet vil likevel ikke stemme for et nasjonalt tiggeforbud. Det har et flertall i stortingsgruppen bestemt. Dermed har ikke regjeringen tilstrekkelig støtte for forslaget på Stortinget.

– Stortingsgruppen har bestemt at vi ikke vil støtte forslaget om et tiggeforbud som nå er sendt på høring, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB.

– Å straffe medvirkning til tigging er ikke akseptabelt. Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og husly, sier hun.

Arnstad understreker at det heller ikke blir aktuelt å støtte et nytt forslag om nasjonalt tiggeforbud dersom regjeringen skulle legge fram et slikt.

– Jeg kan ikke se for meg at vi vil støtte et forbud uansett hvordan det utformes. Et generelt forbud uten medvirkning er å gå lenger enn vi åpnet for i fjor. Et forbud mot organisert tigging argumenterer Justisdepartementet selv imot i høringsnotatet, blant annet fordi det er vanskelig å avgrense.

Hovedbegrunnelsen er likevel at høringsnotatet slår fast at dagens lovverk er et godt virkemiddel for å motvirke menneskehandel og annen kriminalitet.

– Det var dette som var hovedsaken for Senterpartiet da landsmøtet vårt gikk inn for et tiggeforbud, sier hun. (©NTB)

Regjeringen vil kutte norske klimautslipp

Publisert: 04.02.2015 kl 09:30

Regjeringen går inn for å kutte norske utslipp med 40 prosent i sitt forslag til klimamål fram mot 2030.

– Norge skal tilslutte seg EUs klimarammeverk, og dette kuttet tilsvarer EUs klimamål, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Det nye målet er også i tråd med anbefalingene fra FNs klimapanel.

Norge skal, i likhet med alle andre land, melde inn sine foreløpige klimamål i løpet av første kvartal, som et steg på veien mot det kommende klimatoppmøtet i Paris. Målet der er en avtale som skal sikre at den globale oppvarmingen ikke overskrider to grader Celsius.

– EU er vår viktigste samarbeidspartner, og de har satt seg tydelige mål- Norge og EU har felles interesser, og vi vil bli en del av en felleseuropeisk omstilling til et lavutslippssamfunn, sier klimaministeren. (©NTB)

Arabiske ledere til Oslo for Midtøsten-samtaler

Publisert: 04.02.2015 kl 09:29

En delegasjon fra Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) kommer torsdag til Oslo for møter med utenriksminister Børge Brende om den videre fredsprosessen mellom Israel og Palestina.

Den høyprofilerte delegasjonen ledes av Egypts utenriksminister Sameh Shoukry. Også Palestinas og Guineas utenriksministre er representert sammen med OICs generalsekretær Iyad Ameen Madani.

Hovedtemaet for møtet er situasjonen i Midtøsten og fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Utfordringene knyttet til gjenoppbyggingen av Gaza og den økonomiske situasjonen i Palestina vil også bli et viktig tema. (©NTB)

Storbritannia vurderer å tillate barn med tre foreldre

Publisert: 03.02.2015 kl 12:25

Storbritannia kan bli verdens første land som tillater prøverørsbefruktning med DNA fra én far og to mødre.

Landets nasjonalforsamling stemmer over forslaget tirsdag.

Forslaget er fremmet for at prøverørsbarn skal unngå å bli smittet av sykdommer gjennom morens mitokondrielle DNA (mtDNA). Dårlig syn, diabetes og muskelsvinn er blant symptomene slike arvelige sykdommer kan føre til.

I tillegg til vanlig DNA fra en mor og en far, skal de britiske folkevalgte vurdere å tillate bruken av litt friskt mtDNA fra en annen kvinne.

Alle partienes representanter i Parlamentet er stilt fritt til å stemme hva de vil i saken.

Eksperter sier løsningen kan hjelpe rundt 2.500 britiske kvinner som står i fare for å overføre farlig mtDNA til sine barn. Motstandere hevder imidlertid at ordningen vil være et første steg mot et samfunn med såkalte designerbarn. (©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...