Human-Etisk Forbund

Kort notert

Meslinger påvist i Oslo

Publisert: 11.03.2015 kl 14:08

Smittevernoverlegen i Oslo er varslet etter at det er påvist meslinger hos en uvaksinert, voksen person.

Personen ble smittet på reise utenfor Europa, opplyser Folkehelseinstituttet. Vedkommende er nå innlagt på sykehus.

Det arbeides nå med å kartlegge hvem pasienten har vært i kontakt med, slik at disse kan få tilbud om vaksine dersom de ikke er vaksinert.

Pasienten var smittefarlig under flyreisen tilbake til Norge, og flyselskapet er derfor kontaktet for å kunne informere medpassasjerer.

Meslinger er en svært smittsom sykdom som i sjeldne tilfeller kan ha alvorlige følger. De fleste i Norge er fullvaksinerte, og disse er beskyttet mot sykdommen.

– Dette er en påminnelse om at alle bør være vaksinert mot meslinger, sier overlege Trude Arnesen ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Temaet barnevaksine har vært mye omtalt i mediene i vinter i forbindelse med større meslingutbrudd både i USA og Europa. (©NTB)

Wikipedia til sak mot NSA for å stoppe overvåking

Publisert: 10.03.2015 kl 17:03

Nettleksikonet Wikipedia går til sak mot NSA for å stoppe etterretningsorganisasjonens innsamling av datatrafikken til amerikanske borgere.

– Overvåking undergraver den opprinnelige lovnaden med internett; et åpent rom for samarbeid og eksperimentering, og en plass fritatt fra frykt, heter det i en uttalelse fra Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales tirsdag.

Wikipedia Foundation mener et tillegg til loven om fysisk og elektronisk overvåking, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), bryter med retten til ytringsfrihet og privatliv, som er nedfelt i den amerikanske konstitusjonen.

Tillegget fra 2008 gir NSA retten til «tilfeldig» innsamling av informasjon fra amerikanske borgere hvis etterretningsmålet er en utenlandsk statsborger som antas å befinne seg utenfor USA.

NSA har ikke lov til å med forsett samle inn informasjon fra amerikanske borgere uten en rettslig godkjennelse.

Der var varsleren Edward Snowden som i 2013 avdekket at etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) sto bak massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. (©NTB)

Advarer om humanitær katastrofe rundt Tsjadsjøen

Publisert: 10.03.2015 kl 17:03

En humanitær katastrofe er nå en realitet i Nigeria og de andre landene rundt Tsjadsjøen, der hundretusener er på flukt fra Boko Haram, advarer Røde Kors.

Tsjadsjøen omkranses av Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun.

– Det er nå en fullskala humanitær katastrofe rundt innsjøen. Ikke bare i Nigeria, men også i de andre landene, sier Jean-Yves Clemanzo, talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Situasjonen er svært, svært vanskelig, fortsetter han.

Over 13.000 mennesker er drept og over 1,5 millioner mennesker drevet på flukt etter at ekstremistgruppa Boko Haram startet sitt opprør nord i Nigeria i 2009.

De siste ukene har gruppa også krysset grensene over til nabolandene og gjennomført flere blodige angrep der – og for få dager siden sverget Boko Haram troskap til Den islamske staten (IS).

De siste ukene har jihadistgruppa blitt presset tilbake av en større offensiv fra nigerianske styrker. Også styrker fra Tsjad, Niger og Kamerun deltar i offensiven. (©NTB)

– Pakistan gjeninnfører bruk av dødsstraff fullstendig

Publisert: 10.03.2015 kl 17:02

Pakistan vil fullbyrde alle dødsdommer i landet, ikke bare i terrorrelaterte saker, opplyser regjeringskilder.

Eksekveringen av dødsdommer i terrorrelaterte saker ble gjeninnført etter Talibans angrep mot en skole i Peshawar i desember 2014, der over 130 barn ble drept.

Nå skal altså alle dødsdommer i landet fullbyrdes, opplyser to ikke identifiserte, sentrale regjeringskilder til nyhetsbyrået AFP. Ifølge kildene har innenriksministeriet bedt provinsmyndighetene i landet om å snarest fullbyrde dommene til dødsdømte som ikke har flere ankemuligheter.

Mer enn 8.000 personer er dømt til døden i Pakistan – de aller fleste av dem uten ankemuligheter igjen, ifølge Amnesty International.

Det var i 2008 Pakistan innførte en midlertidig stans av eksekvering av sivile dødsdommer. Gjeninnføringen av dødsstraff i terrorsaker ble innført 16. desember, dagen etter angrepet mot skolen i Peshawar. (©NTB)

HEF sier ja til flere syriske flyktninger

Publisert: 09.03.2015 kl 18:13

– Norge har råd til å ta imot langt flere syriske flyktninger enn det vi gjør i dag. Vi støtter helhjertet Amnestys aksjon for å få Norge til å øke antall kvoteflyktninger. Det er ikke bare snakk om at vi kan, men det er også vår forpliktelse overfor mennesker i nød, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

«Krigen i Syria har tvunget fire millioner mennesker på flukt. Nabolandene kneler i møtet med 95 % av flyktningene.» skriver Amnesty på sine nettsider. Nå ber de resten av verden om å ta i mot flere flyktninger.

Den sittende regjeringen har forpliktet seg til å ta imot 1000 syriske flyktninger i året, og mener dette er et realistisk antall med hensyn til integrering. Human-Etisk Forbund deler Amnestys syn på at dette tallet er for lavt, og støtter aksjonen som tar sikte på å øke antall kvoteflyktninger til 5000 for 2015.

Les mer på human.no

Katolikk ny leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Publisert: 06.03.2015 kl 13:51

Ingrid Rosendorf Joys i Oslo katolske bispedømme ble valgt til ny leder av STL under årsmøtet i forrige uke. Hun overtar ledervervet etter Espen Lynne Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, som har sittet som rådsleder siden 2011.

– Det flerkulturelle og flerreligiøse Norge er spennende, og jeg mener at tros- og livssynsmangfoldet beriker Norge, sier Joys i en melding på nettsidene til Samarbeidsrådet.

Joys er samfunnskontakt i Oslo katolske bispedømme, og har sittet som katolsk representant i STL i flere år, de siste tre årene også som medlem av Arbeidsutvalget. Fra 2007 til 2012 jobbet hun som kommunikasjons- og programsjef i Det europeiske religionslederrådet (European Council of Religious Leaders – Religions for Peace), et råd av religiøse toppledere som jobber for fred og forsoning. Joys har også jobbet mange år i Caritas, Den katolske kirkes bistandsorganisasjon. Av utdannelse er hun sosiolog.

Les mer på Samarbeidsrådets nettsider.

Slutt på boplikt for prester

Publisert: 06.03.2015 kl 08:35

Boplikten for prester skal avvikles. Som kompensasjon får prestene 50.000 kroner mer i lønn i året.

Ordningen med boplikt og borett i tjenestebolig skulle sikre rekrutteringen til presteyrket. Prestene har hatt en fast husleie på 3.686 kroner i måneden, uten å ha blitt fordelsbeskattet.

For å avvikle ordningen, krevde prestenes foreninger økonomisk kompensasjon, skriver Vårt Land. Nå er de enige om en avvikling av boplikten.

– I et moderne samfunn trenger vi andre løsninger enn boplikt for å sikre en landsdekkende prestetjeneste, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Prester som ønsker det, kan fortsette å bo i tjenesteboligen. Husleien vil være den samme som før, men vanlige skatteregler må følges etter avviklingen av boplikten 1. september. (©NTB)

Gikk for langt da vi fjernet velsignelsen fra andakt

Publisert: 05.03.2015 kl 15:43

Trofaste lyttere av NRKs morgenandakt vil ikke lengre oppleve at velsignelsen er fjernet fra radioprogrammet som samler 300.000-400.000 lyttere hver dag.

Denne forsikringen kom da Kringkastingsrådet torsdag behandlet klager på at verken Fadervår eller velsignelse ble lest opp siste uka i januar da direktøren for Olavsdagene i Trondheim, Petter Myhr, sto for morgenandakten i NRK P1.

Lydhøre

Både NRK-ledelsen og kringkastingsrådet var lydhøre for kritikken fra en stor og trofast lytterskare som reagerte på at tradisjonen med velsignelse blir brutt. NRK-plakaten sier at NRK skal speile det religiøse mangfoldet i Norge, men også at statskanalen skal drive kristen forkynning gjennom morgenandakten i radio og søndagsgudstjenester.

Glideflukt

Elin Ørjasæter var den som gikk skarpest i rette med NRKs livssynsdekning.

– Hele livssynsredaksjonen til NRK har vært på en glideflukt fra kulturarv til et mangfold som har blitt til en grøt. Dere er stadig på tur ut av den kristne kulturarven, sa Ørjasæter.

Sårbarhet

Fra en helt annen kant uttrykte Frank Rossavik forståelse for at lytterne savnet velsignelsen. Prinsipielt er han imot at NRK lar seg bruke til formidling av en bestemt religion.

– Men jeg forstår sårbarheten i at man blir fratatt velsignelsen. Hvis man først skal ha andakt, er det pussig hvis de blir så åpne at poenget med dem helt forsvinner, sa Rossavik.

I diskusjonen ble det gitt uttrykk for at NRK må tilpasse seg en ny tid, men advart mot å gå for langt, som å fjerne liturgiske elementer helt fra andakten. Det ble også uttrykt ønske om mer kritisk livssynsjournalistikk, men ikke fattet noe vedtak. (©NTB)

Hedegaard siktet for å bruke attentatmannens navn

Publisert: 05.03.2015 kl 14:03

Dansk politi har siktet den islamkritiske debattanten Lars Hedegaard fordi han har avslørt navnet på mannen som forsøkte å drepe ham for to år siden.

Den 72 år gamle forfatteren stiller seg undrende til politiets siktelse. Han vedgår at han ved to anledninger har brukt navnet på den drapssiktede mannen, men at han tenkte det var greit.

– Saken er at jeg har skrevet to artikler, som nevnte navnet, i et svensk tidsskrift. Der tror jeg ikke navneforbudet gjelder, sier Hedegaard til dansk TV 2.

Etter dansk lov kan retten nedlegge forbud mot å publisere navnet til en siktet i en straffesak. Slik sett har Lars Hedegaard siden 30. april i fjor vært forhindret i å offentlig bruke navnet på mannen som forsøkte å drepe ham for to år siden. Overtredelse av bestemmelsen kan straffes med bøter, men Hedegaard tar siktelsen med stor ro.

– Hvis de vil ha en rettssak, skal de få det. De vil møte motstand til mållinjen sier Hedegaard.

Hedegaard ble forsøkt drept den 5. februar for to år siden. En ung dansk-libanesisk mann ringte på døren hans og avfyrte et skudd mot Hedegaard, men som bommet. De to havnet i et basketak, og det ble ikke avfyrt flere skudd før skytteren stakk av. Han har siden oppholdt seg i Syria og Tyrkia. I april i fjor ble den siktede mannen pågrepet i Tyrkia. Mannen godtok utlevering til Danmark, men ble uventet løslatt i stedet. Etter at dansk politi etterlyste mannen på nytt, ble han pågrepet fredag i forrige uke. (©NTB)

Debatt med Lars Vilks avlyst i Göteborg

Publisert: 04.03.2015 kl 16:55

Et debattmøte om ytringsfrihet med kunstneren Lars Vilks i Göteborg er avlyst etter at det først ble flyttet fra torsdag kveld til fredag ettermiddag.

Problemet både torsdag og fredag var at debatten kolliderte med andre arrangement i Folkets hus.

Tidspunktet var først satt til torsdag kveld, men onsdag ble det meldt at møtet var flyttet til fredag ettermiddag slik at det ikke skulle påvirke et møte i en lokalavdeling i Lärarförbundet.

Deretter kom meldingen om at debatten heller ikke kunne holdes fredag fordi det også da kolliderte med en forestilling i regi av en artistskole.

– Det er meget uheldig, men vi opplevde at det ikke fungerte. Våre faste leietakere skal ikke få vesentlige problemer på grunn av denne bookingen, sier Lina Lindquist, som er daglig leder ved Folkets hus.

Arrangøren bak det planlagte debattmøtet er Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsparti.

Debatten skulle i utgangspunktet ha vært holdt i forbindelse med en mediekonferanse torsdag og fredag, men den ble avlyst av sikkerhetsgrunner og flyttet til Folkets hus.

Etter terrorangrepene i København i februar, der Vilks trolig var ett av målene, har to andre arrangementer der Vilks skulle vært til stede, blitt avlyst. (©NTB)

– Må være forberedt på økt rekruttering til flere ekstremistiske miljøer

Publisert: 04.03.2015 kl 11:12

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er et dilemma at kommunene ikke varsles når fremmedkrigere som kommer hjem, kan være en trussel.

I Stortingets spørretime understreket Solberg at kommunene er anmodet om å jobbe med forebyggingsarbeidet på en mer aktiv måte og bidra til å hindre til økt rekruttering.

Det var Senterpartiets Jenny Klinge som stilte spørsmål ved dagens praksis der kommunene kan varsles dersom en hjemvendt fremmedkriger ikke er å anse som en trussel, men ikke hvis etterretningstjenesten har grunn til å tro det motsatte. Solberg erkjente at det er et dilemma.

– Det er en utfordring, men det har med forhold knyttet til personvern å gjøre, sa Solberg.

Rekruttering til ekstreme miljøer er ikke noe nytt tema, påpekte Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun lurte på hva slags lærdom vi kan trekke fra 1970- og 1980-tallet og oppblomstring av venstre- og høyreekstreme miljøer.

– Det er helt rett at vi har vært gjennom noe av det samme, men ikke i den størrelsesorden, svarte Solberg. Hun mener vi må være forberedt på en mer polarisert debatt framover, noe som kan gi økt rekruttering også til ekstremmiljøer på høyre- og venstresiden. (©NTB)

Svensk kirke får millionstøtte uten innmelding

Publisert: 03.03.2015 kl 08:19

Oslo (NTB): Svensker som er medlemmer av Svenska kyrkan blir automatisk medlemmer av den norske grenen av trossamfunnet når de flytter til Norge. Det gir millioner i støtte, men menigheten slipper anmeldelse.

Den svenske kyrkans avdeling i Norge, Margaretaförsamlingen, bruker medlemsregisteret sitt til å søke om offentlig støtte. Siden 2006 har Margaretaförsamlingen fått nesten 10.000 nye medlemmer. For hvert nye medlem fikk de 800 kroner i offentlig støtte i fjor – over 7,5 millioner kroner, skriver Vårt Land.

Automatisk

At den svenske kirkens medlemmer automatisk blir medlemmer i Margaretaförsamlingen ved flytting til Norge, er noe Fylkesmannen i Oslo og Akershus reagerer på.

– På generelt grunnlag er reglene slik at man skal melde seg inn selv og få en innmeldingsattest. Dette gjelder selv om man allerede er medlem av «moderkirken». Man kan ikke bare overføre medlemmene. Det gjelder både Svenska kyrkan og Den katolske kirke, sier Merethe Helstad, leder hos juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til avisen.

Et møte

Hun sier de nå vil ta kontakt med Margaretaförsamlingen for å få en forklaring.

– Vi vil ha et møte med dem, men vi jobber ikke med noen anmeldelse her. Margaretaförsamlingen informerer blant annet alle som blir medlemmer i menigheten, sier Helstad til NTB.

Sogneprest Per Anders Sandgren sier de regnet med at det var nok at medlemmene aktivt hadde meldt seg inn i Svenska kyrkan gjennom eksempelvis dåp i Sverige. Sandgren sier han ser fram til å få klarhet i om de har gjort noe galt.

Fylkesmannen har nylig anmeldt Oslo katolske bispedømme for å ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn som nye medlemmer. Oslo politidistrikt har siktet både Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år. (©NTB)

Islamist mistenkt for drap på ateistblogger

Publisert: 02.03.2015 kl 13:15

Politiet i Bangladesh har pågrepet en mann de mistenker for å stå bak drapet på bloggeren Avijit Roy.

Den pågrepne er tidligere fengslet for sin tilknytning til den ytterliggående islamistiske gruppen Hizb ut-Tahrir og skal også ha kommet med trusler mot andre bloggere på sosiale medier.

– Den pågrepne er vår hovedmistenkt i drapssaken, sier en talsperson i landets sikkerhetstjeneste.

Avijit Roy ble drept på åpen gate med machete i Dhaka i Bangladesh torsdag. Bloggeren var født i Bangladesh, bodde i USA og var på besøk i Dhaka som deltaker på en bokmesse da han ble drept. Over 1.000 mennesker møtte opp da han ble gravlagt søndag.

42-åringen var kjent som en forkjemper for liberale og sekulære verdier. (©NTB)

Krevende etterforskning av Oslo katolske bispedømme

Publisert: 02.03.2015 kl 13:11

Politiet er forberedt på en lang og krevende etterforskningen for å komme til bunns i medlemslistesaken i Oslo katolske bispedømme.

Politiet gjorde torsdag i forrige uke et omfattende beslag på tre steder i Oslo, i bispedømmets kontorlokaler i Akersveien i Oslo sentrum, hjemme hos biskop Bernt Eidsvig og hos bispedømmets økonomisjef.

Det var en anmeldelse fra en ansatt som førte til at politiet aksjonerte. Før helgen anmeldte også Fylkesmannen i Oslo og Akershus forholdet.

Biskopen og økonomisjefen er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om et beløp i størrelsesorden 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år.

PC-beslag mest krevende

– Vi har så vidt begynt å se på beslaget. Den mest krevende delen av beslaget er datamaskiner som skal gjennomgås av datakrimgruppen. De analysene tar tid, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt.

En del av beslaget skal sendes til Oslo tingrett som skal vurdere om det er beslag politiet kan ta eller om det er underlagt taushetsplikt siden det kommer fra en kirke.

Rusdal sier at det ikke påvirker etterforskningen så mye at også Fylkesmannen har anmeldt saken.

– Bortsett fra at vi kan få dokumenter til etterforskningen dersom vi trenger det.

Ingen nye avhør

Samme dag som beslagene ble gjort, ble biskopen, økonomisjefen og noen andre ansatte i bispedømmet brakt inn til lange avhør på Politihuset i Oslo.

– Vi har ikke gjort noen nye avhør etter det. Det er absolutt aktuelt med flere avhør, men innledende avhør er avsluttet, sier politiadvokaten.

Politiet regner med at det vil ta mange måneder før de har gjennomgått hele beslaget.

Hele etterforskningen er innenfor Oslo politidistrikt. Økokrim er ikke involvert. (©NTB)

Anundsen åpner for moské-gransking

Publisert: 27.02.2015 kl 14:07

Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviser ikke en kartlegging av tankegodset i norske moskeer, slik Frp-nestleder Per Sandberg ber om.

Sandberg mener regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme er utilstrekkelig. Torsdag tok han til orde for at planen utvides med åtte nye tiltak. Den ble lagt fram av statsministeren og ni statsråder så sent som i juni i fjor.

– Terrorister har et sympatiserende omland i moskeer og islamske bevegelser som vi ikke aner omfanget av i Norge, framholdt Sandberg i en kronikk på NRKs nettsider.

Foruten en ideologisk kartlegging av moskeene, vil Sandberg blant annet forby bønnerom ved skoler.

– Vi har en handlingsplan som er dynamisk og som kan oppdateres ved behov. Vi vil gjøre løpende vurderinger, blant annet basert på innspill vi får, sier Anundsen til NTB. (©NTB)

Buddhister anklager kirke for snikinnmelding

Publisert: 27.02.2015 kl 08:41

Oslo (NTB): Buddhister anklager i et brev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus den katolske kirke for snikinnmelding.

I brevet skriver buddhistene at deres medlemmer har blitt ufrivillig innmeldt i Oslos katolske kirke. Brevet ble sendt 1. februar i år, skriver VG.

Forstander Sissel Johansen i Diamantveibuddhisme Karma Kagyu-linjen (DKKL) i Oslo opplyser at flere av buddhistene har tatt kontakt med henne fordi de har blitt forvirret over å ha blitt innmeldt ufrivillig i et annet trossamfunn. Dette har skjedd i flere år, og medlemmene som har klaget er reelle medlemmer hos buddhistene, opplyser Johansen.

DKKLs styreleder Svein Dam ønsker ikke å kommentere saken og viser til at den nå ligger hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Beklager

Oslo katolske kirke beklager at buddhistene ble ufrivillig kristnet.

– Det er ikke i vår hensikt å registrere folk som ikke er katolikker. Det er det bare å beklage, og det er også noe biskopen er lei seg for, sier Pål Bratbak, sogneprest i St. Olav domkirkemenighet i Oslo.

Han legger til at det har vært svakheter ved medlemsinnmelding og at Den katolske kirke derfor har sendt ut brev og bedt folk bekrefte eller avkrefte om de fortsatt vil være medlemmer.

Skeptisk til anmeldelse

Biskop Bernt Eidsvig ble torsdag avhørt i flere timer om mistanker om medlemsjuks og grovt bedrageri i Oslo katolske bispedømme. Han nekter straffskyld i saken og sier han sammen med den øvrige ledelsen i bispedømmet er svært ulykkelig for situasjonen som har oppstått.

Ved kontoret til pavens ambassadør til de nordiske landene, nuntius Henryk Józef Nowacki, er det ingen som vil kommentere politiets siktelse av Eidsvig.

– Nuntius er på reise og er ikke tilgjengelig, opplyser ambassadørens kontor til Vårt Land.

Jurist og katolikk Georg Fredrik Rieber-Mohn mener Fylkesmannen i Oslo og Akershus burde ha ventet med å anmelde Den katolske kirke til opprydningsarbeidet var fullført.

Han ønsker ikke å uttale seg om Eidsvig bør tre til side så lenge etterforskningen pågår og fram til saken eventuelt kommer til domstolen.

– Det må han avgjøre selv, sier Rieber-Mohn til Vårt Land. (©NTB)

Rapport avdekker hatkriminalitet mot muslimer

Publisert: 27.02.2015 kl 08:41

Oslo (NTB-Mats Rønning): Hatkriminalitet mot muslimer og muslimske trossamfunn ventes å øke i årene som kommer, ifølge en ny rapport fra Hate Speech International.

– Vandalisme mot moskeer er svært vanlig og synes å være en økende, transnasjonal trend, framgår det i rapporten fra nettverket som ble grunnlagt av frilansjournalistene Øyvind Strømmen og Kjetil Stormark i 2013.

Rapporten «Hating muslims» forteller om 45 forsøk på brannstiftelser mot moskeer i Europa og Nord-Amerika i perioden 2010-2014. Den dokumenterer også at moskeer i minst 20 land – deriblant Norge – er blitt tilgriset med svinekjøtt.

Grisehoder

– I Norge har vi også sett grisehoder kastet utenfor eller i moskeer. Det verste eksempelet var nok likevel når noen la griseører på muslimske barnegraver. Det er vanskelig å se på det som uskyldig. Da har man virkelig gått inn for å være en drittsekk, sier Strømmen til NTB.

Han forteller at moskeer i en rekke europeiske land er blitt utsatt for hærverk, ruteknusing, graffiti og lignende.

– Anti-muslimsk hatkriminalitet blusser gjerne opp i etterkant av islamistiske terrorangrep. Det har vi sett både i Storbritannia og Frankrike, sier Strømmen.

Kan øke

Ifølge rapporten er det grunn til å vente at antimuslimsk hatkriminalitet vil øke i omfang i tiden som kommer.

– Anti-muslimsk hatkriminalitet, også den som ses på som litt uskyldig, kan bekrefte et opplevd utenforskap, og også utnyttes som propagandaverktøy av ekstreme islamister. Slik kan antimuslimsk og islamistisk ekstremisme styrke hverandre gjensidig, sier Strømmen.

Hans kollega Kjetil Stormark erkjenner at det er svakheter ved definisjonen av hatforbrytelser og sier det varierer hva som kartlegges i ulike land.

– Dette gjør det usedvanlig krevende å si noe fornuftig om den faktiske situasjonen og hvordan denne utvikler seg over tid, sier han.

Netthat

Rapporten tar også for seg forekomsten av hatefulle ytringer på internett, for eksempel gjennom antimuslimske blogger og Facebook-grupper.

– De hviler på et ideologisk rammeverk som fremmer konspirasjoner om at Europa er okkupert av muslimske innvandrere, at politiske ledere er «svikere» og at en motstandsbevegelse er nødvendig, heter det i rapporten.

Ifølge Hate Speech International får retorikken følge av en relativt utbredt støtte til voldelige aksjoner, som kulminerer i ideen om en kommende borgerkrig.

– Det er en klar fare for at dette kan brukes som et grunnlag for å forsvare eller fremme hatkriminalitet og terror, framholdes det.

(©NTB)

Politiet vurderer nye Krekar-utsagn

Publisert: 26.02.2015 kl 15:05

Politiet har sett gjennom intervjuet med mulla Krekar som NRK sendte onsdag kveld der han støtter terrorhandlinger, men sier han ikke oppfordrer til det.

– Vi har selvfølgelig registrert det som skjedde, og vi arbeider nå med å vurdere om det som ble sagt er straffbart eller ikke, sier politiinspektør Vegard Rødås, som er påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon i Oslo, til NTB.

Han legger til at politiet ikke er avhengig av noen anmeldelse i en sak som dette, men kan reagere på eget initiativ.

NRK valgte å sende det 13 minutter lange intervjuet som første innslag i Dagsrevyen og hadde mot slutten av sendingen statsminister Erna Solberg (H) og lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), i studio der de fordømte holdningene Krekar gir uttrykk for. (©NTB)

– IS har kidnappet 220 assyriske kristne

Publisert: 26.02.2015 kl 09:31

Krigere fra Den islamske staten (IS) har bortført minst 220 assyriske kristne i det nordøstlige Syria i løpet av de siste tre dagene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Eksilgruppen hevder at bortføringene fant sted da IS-krigere tok kontroll over minst ti kristne landsbyer i nærheten av byen Hasaka under den tre dager lange offensiven.

Kurdiske militsstyrker har de siste dagene innledet en større offensiv mot IS i Hasaka-området. Militsen får støtte av amerikanskledede luftangrep. (©NTB)

Politisk flertall for å forby islamistgruppe i Danmark

Publisert: 26.02.2015 kl 09:30

Et flertall i det danske Folketinget går inn for å forby den omstridte islamistgruppen Hizb ut-Tahrir, og den danske Riksadvokaten skal nå undersøke om det er grunnlag for å gjøre dette.

– Min egen holdning er at denne organisasjonen skal oppløses. Og i samme sekund Riksadvokaten mener at det er grunnlag for å få dem oppløst, så skal det skje, sier justisminister Mette Frederiksen til Politiken.

Liberal Alliance, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten slutter ifølge avisen alle opp om regjeringens utspill.

Hizb ut-Tahrir har et uttalt mål om å avskaffe demokratiet og innføre et islamsk kalifat, og gruppen er forbudt i en rekke land.

Danske muslimer vil danne fredsring

Publisert: 24.02.2015 kl 18:54

København (NTB-Ritzau): Danske muslimer har latt seg inspirere fra Norge og vil ta et oppgjør med hat og fordommer ved å danne en fredsring på Rådhusplassen i København fredag.

Danske jøder hilser initiativet velkommen. Lederen for Det jødiske samfunn i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, understreker viktigheten av å skape en motvekt mot hatefulle handlinger etter forrige ukes angrep mot kulturhuset Krudttønden og synagogen i København der to mennesker ble drept.

– Alle bør ta et ansvar med utgangspunkt i de uhyggelige drapene for nettopp å ta et oppgjør med hat og fordommer, sier Rosenberg Asmussen.

Vil sende signal

Ifølge nyhetsbyrået AFP planlegger den muslimske organisasjonen The Network i Danmark å danne en fredsring av muslimer i hjertet av København fredag.

– Vi aksepterer ikke angrep på folk, uansett om de heter Finn, Dan eller Aisha. Vi ønsker å sende et signal om at vi alle har et ansvar for trivsel og sikkerhet i København, sier en talsmann for The Network, Tanwir Ahmad.

The Network er et nettverk av muslimske akademikere, og Ahmad legger ikke skjul på at de har latt seg inspirere av markeringen utenfor synagogen i Oslo sist helg.

Sikkerhet

Dansk politi har av sikkerhetsmessige grunner avslått en forespørsel om å holde en tilsvarende merkering utenfor synagogen i Krystalgade i København, noe Niddal El-Jabri hadde tatt initiativ til.

– Jeg forstår ikke hvorfor noen skal true dem, sa Niddal El-Jabri til DR Nyheder med henvisning til den jødiske menigheten.

Alternativet til en merkering utenfor synagogen i København, blir etter alt å dømme derfor en fredsring på Rådhusplassen i den danske hovedstaden.

Også i Sverige planlegger muslimske organisasjoner en fredsring utenfor en synagoge i Stockholm. (©NTB)

Lite barn døde av meslinger i Tyskland

Publisert: 23.02.2015 kl 14:45

Et 18 måneder gammelt barn i Berlin er død av meslinger, opplyser tyske helsemyndigheter.

Gutten døde 18. februar, men dødsfallet har ikke blitt kjent i offentligheten før mandag.

Dødsfallet er det første siden meslingutbruddet startet i Berlin i oktober, sier en talsperson i Tysklands helsedepartement.

Landet er rammet de verste utbruddene av barnesykdommen meslinger på mange år, hvor viruset har smittet over 500 mennesker i den tyske hovedstaden. (©NTB)

Arne Tumyr tapte rasisme-rettssak

Publisert: 23.02.2015 kl 14:37

Arne Tumyr tapte søksmålet han hadde anlagt mot imam Akmal Ali i Kristiansand Tingrett, skriver nettstedet Vepsen. Tumyr saksøkte Ali etter at han i et intervju hadde uttalt at Tumyr bygget sin virksomhet på «rasisme, hat, propaganda og mye løgn». Tumyr førte sin egen sak i retten, mens Ali hadde advokat og førte forsker og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, og forsker Sindre Bangstad som sakkyndig vitner.

Ali ble frifunnet på alle punkter og Tumyr ble dømt til å betale Alis saksomkostninger.

Jødisk håp før muslimsk støttemarkering

Publisert: 20.02.2015 kl 14:22

Demonstrasjonen ved synagogen mot jødehat skaper håp blant jøder i Oslo, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund. Også muslimer fra Sverige og England har varslet at de vil delta.

– Det fine er at det er muslimsk ungdom som vil stå opp mot antisemittisme, og det gir meg håp, sier Kohn til NTB.

Han er begeistret for markeringen, som finner sted etter terrorangrepene blant annet mot jødiske mål i København og Paris, og har vakt internasjonal oppsikt.

– Det er unikt, konstaterer han.

Kohn forteller at det er varslet en busslast med unge muslimer fra Stockholm. I tillegg har han hørt at det kommer folk fra England og Danmark.

Mens han tidligere i uka fryktet et lavt oppmøte, er han nå trygg på at demonstrantene vil klare å fylle Bergstien, gata utenfor synagogen. Selv om bare 20 prosent av dem som har varslet at de vil delta, faktisk kommer, vil markeringen være en suksess, mener han. På Facebook-siden Fredens ring har minst 1.800 mennesker sagt at de vil delta.

– Jeg håper dette kan være starten på en helt annen type muslimsk-jødisk dialog både i Norge og internasjonalt, sier Kohn.

Biskop Eidsvig: – Klart man vurderer sin stilling

Publisert: 20.02.2015 kl 09:19

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke sier saken der kirken har registrerte intetanende personer som medlemmer, kan få personlige konsekvenser.

– Det er klart man vurderer sin stilling i en slik krise, helt opplagt, men det er vel ikke en beslutning man vanligvis bør fatte mens krisen pågår, sier Eidsvig til Vårt Land.

Den katolske kirken i Norge har registrert innvandrere fra katolske land som medlemmer uten å spørre. Biskopen ble gjort oppmerksom på dette i 2012. Året etter vedtok Bisperådet å avvikle praksisen, men den fortsatte likevel, skrev Dagbladet tidligere denne uken. Eidsvig beklaget at vedtaket ikke ble gjennomført umiddelbart.

I en epost til Fylkesmannen, og som Dagbladet erfarer er fra en ansatt Oslo katolske bispedømme, heter det at « i overkant av 67.000 personer er blitt lagt inn i registeret vårt av fem personer som vi vet alle i større eller mindre grad har benyttet telefonkatalogen som en av kildene».

Stemmer tallet 67.000, ville det kunne gi kirken minst 50 millioner kroner for mye i offentlige tilskudd bare i år, ifølge Dagbladet.

Kirken jobber nå med å rette opp i medlemslistene etter pålegg fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som administrerer tilskuddene. (©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...