Human-Etisk Forbund

Notiser

Folkerettsjurist: Dublin-avtalen er misforstått

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2015 kl 08:49

Oppfatningen om at flyktninger ifølge Dublin-avtalen skal sendes tilbake til det europeiske landet man først ble registrert i, bygger på en myte, mener folkerettsjurist.

Vigdis Vevstad har arbeidet med flyktningrett i 30 år. Hun sier til Vårt Land at når politikerne snakker om å bruke Dublin-avtalen, så handler det om å sende flyktninger tilbake til ankomstlandet. Det er ikke nødvendigvis den eneste muligheten, mener hun.

– I Dublin-regelverket ligger det bestemmelser som gir mulighet til å la flyktninger bli. Det er også å bruke Dublin-avtalen. Forskning, EU-kommisjonen og FN har vist at disse sjelden brukes, sier hun.

Et land kan altså velge å behandle en asylsøkers sak selv framfor å sende vedkommende tilbake til det første ankomstlandet, påpeker hun.

Borg-biskop og tidligere Kirkens Nødhjelp-general Atle Sommerfeldt mener det å konsekvent sende flyktninger tilbake er en villet politikk og særlig kritiserer han Fremskrittspartiet.

– Norge håndhever avtalen meget formalistisk. Myndighetene benytter seg ikke av dens humanitære vindu, sier Sommerfeldt.

– Asyl handler om beskyttelsesbehov, understreker han.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet påpeker på sin side at Norge tar imot en større andel flyktninger enn folketallet skulle tilsi, og at det er uaktuelt å endre praksis. (©NTB)

Oslo domkirke vil ha bort 22. juli-hjerte

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2015 kl 08:48

Kirkelig fellesråd vil ha bort et stort rødt hjerte som ble satt opp ved Oslo domkirke etter terroren 22. juli. Trist, mener kunstneren og den nasjonale støttegruppen.

Dermed står hovedstaden i fare for å miste sitt eneste 22. juli-minnesmerke, skriver Dagbladet. Kunstner Espen Hilde har fått brev om at hjertet, som står i Domkirkeparken, må fjernes innen 1. september. Parken skal rustes opp, og hjertet med teksten «…og størst av alt er kjærligheten» må bort. Men Robert Wright i Kirkelig fellesråd sier tidsfristen ikke er absolutt, og rådet vil ikke selv fjerne hjertet.

– Men det skal ikke stå der til evig tid. Det er vi veldig klare på.

Rådet ønsker i stedet at etterlatte kan bruke et lite landskapsrom i den nye parken. Rommet får navnet «Blomster og lystenningsstedet».

– Jeg syns det er skikkelig trist, og det viser en manglende innsikt i viktigheten av budskapet, sier kunsteneren om pålegget om å fjerne hjertet. Også lederen i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyseland, synes det er «leit og veldig rart» hvis minnesmerket blir fjernet.

AUF-leder Mani Hussaini håper hjertet eventuelt kan settes opp et annet sted, så folk fortsatt kan tenne lys og legge ned blomster ved skulpturen. (©NTB)

2.000 år gammelt tempel totalødelagt i Palmyra

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2015 kl 08:47

En av de viktigste bygningene i oldtidsbyen Palmyra i Syria er blitt jevnet med jorden, ifølge FN.

Satellittbilder sendt ut av FNs institutt for opplæring og forskning, UNITAR, bekrefter det mange har fryktet: Bel-tempelet i oldtidsbyen Palmyra i Syria er jevnet med jorden. Opprørere står trolig bak.

Det 2000 år gamle tempelet var regnet som den religiøse hovedbygningen i Palmyra og var kjent for å være i svært god stand.

– Vi kan bekrefte at hovedbygningen i Bel-tempelet er blitt ødelagt, samt en rad med søyler i umiddelbar nærhet til tempelet, opplyser UNITAR.

Jevnet med jorden

FN har sendt ut et satellittbilde fra 27. august som tydelig viser strukturen av tempelet. Men på et bilde tatt mandag er nesten ingenting igjen, bortsett fra noen søyler i utkanten av tempelområdet.

De første meldingene om at Bel-tempelet var ødelagt kom søndag kveld. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) gjenga informasjon fra kilder i Palmyra om at ekstremister hadde ødelagt deler av tempelet. Dette ble senere avkreftet av syriske myndigheter, før det nå altså er kommet en endelig bekreftelse fra FN om at tempelet er gått tapt

IS sprengte tempel

Opprørsgruppen IS har tidligere lagt ut bilder av ødeleggelsen av andre bygninger i oldtidsbyen, blant andre det mindre Baal Shamin-tempelet. Bildene viste eksplosiver bli båret inn og plassert langs veggene i tempelet, en stor eksplosjon og ruinene av oldtidstempelet.

IS erobret Palmyra fra de syriske regjeringsstyrkene i mai. For to uker siden halshogde IS-jihadister den 82 år gamle arkeologen Khaled Assad, som i over 40 år var sjef for oldtidsmyndighetene i Palmyra.

Oldtidsbyen Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste og omtales ofte som «ørkenens perle». Byen ligger 210 kilometer nordøst for Damaskus, og før borgerkrigen brøt ut i Syria ble den besøkt av 150.000 turister årlig. (©NTB)

Østerrike skjerper grensekontrollen i øst

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.08.2015 kl 09:50

Wien (NTB-Reuters): Østerrike har skjerpet grensekontrollen av kjøretøy som kan brukes til menneskesmugling ved grensen i øst.

Mandag morgen er det en 20 kilometer lang kø langs motorveien M1 i Ungarn som følge av den skjerpede grensekontrollen, melder ungarske veimyndigheter.

– Vi vil gjennomføre kontroller ved de viktigste grenseovergangene i øst på ubestemt tid. Vi vil se etter alle kjøretøy som har mulige gjemmesteder for mennesker som blir smuglet, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner til radiokanalen ORF.

Forrige uke ble en lastebil funnet langs motorveien med 71 døde flyktninger i lasterommet. Lastebilen sto forlatt i Østerrike, i nærheten av grensen til Ungarn.

De siste tre dagene har 8.792 migranter blitt stanset ved Ungarns grense, som også er den ytre grensen for Schengen-området. De fleste av dem kom fra Serbia.

Østerrike har grenser til Ungarn, Slovakia, Slovenia og Tsjekkia i øst. (©NTB)

Vebjørn Selbekk og Flemming Rose får Fritt Ords Honnør

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.08.2015 kl 09:49

Oslo (NTB): Avisredaktørene Flemming Rose og Vebjørn Selbekk får Fritt Ords Honnør for prinsippfast forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid.

Danske Rose og norske Selbekk får Fritt Ords Honnør i anledning tiårsdagen for starten på karikaturstriden, som stiftelsen mener de to mennene er blitt selve symbolene på.

– Gjennom kontinuerlig og modig deltakelse i offentligheten har de fremmet forståelsen av ytringsfriheten som den mest fundamentale menneskerettighet, og grunnlaget for andre friheter. De har begge betalt en meget høy personlig pris for sin innsats og har fått sitt liv forandret, skriver Fritt Ord i en uttalelse.

Da den danske avisen Jyllands-Posten den 30. september 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed startet det som Fritt Ord beskriver som «en av de viktigste ytringsfrihetsdebatter i vår tid».

Rose var på denne tiden kulturredaktør i avisen. Selbekk var sjefredaktør i avisen Magazinet da den i 2006 trykket Jyllands-postens tegninger.

Honnørmottakerne får 100.000 kroner hver. Tildelingsarrangementet finner sted i løpet av september, opplyser stiftelsen. (©NTB)

Bjørnson-akademiet vurderer å gi Snowden-pris ved russergrensen

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.08.2015 kl 10:12

Oslo (NTB): Bjørnson-akademiet vurderer å gi varsleren Edward Snowden Bjørnsonprisen på grensen mellom Norge og Russland for å unngå at han blir utlevert til USA.

– En slik prisutdeling vil jo unektelig være spesiell. Det er så vidt jeg forstår ikke tillatt med direkte kontakt over grensen. Så vi vil i så fall måtte sette prisen på grensen, og Snowden vil måtte gå fram på russisk side og plukke den opp. Det vil jo i så fall bli en ganske symboltung seremoni, sier presidenten i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet, Hege Newth Nouri, til NRK.

Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde. Nouri sier til NRK at Snowden ikke kommer fordi han ikke har fått garantier for at han kan reise til Norge uten å bli utlevert til USA, hvor han er siktet for spionasje.

Bjørnson-akademiet ser på ulike løsninger for å få overlevert prisen og vurderer altså overleveringen på grensen. (©NTB)

Dansk universitet tilbyr mastergrad i islamsk teologi

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.08.2015 kl 13:09

Danmark får snart sin første islamske teologiutdannelse på universitetsnivå.

Teologisk fakultet ved Københavns Universitet tilbyr fra januar en såkalt fleksibel master i islamsk teologi. Deltakere på åpent universitet kan selv sette sammen ulike undervisningsmoduler, som skal avsluttes med en masteroppgave.

Universitetet skal tilby kurs i blant annet sosial etikk, sjelesorg og forkynnelse i islam, og målgruppen blir imamer, sjelesørgere og faggrupper tilknyttet muslimske menigheter, institusjoner og i samfunnet generelt.

Slik kunnskap kan fylle et stort behov i offentlige institusjoner, påpeker initiativtakerne bak masteren i en kronikk i Politiken.

– Islam har en stor plass i debatten, og det er behov for en dypere innsikt i islamsk teologi som for eksempel kan fremme forståelse for hvordan man kan hjelpe mennesker i forskjellige livssituasjoner, forklarer imam Naveed Baig, som skal undervise i masterprogrammet.

Utdanningen er praktisk orientert og henvender seg blant annet til faggrupper som sykepleiere, politi, skolelærere, sosialrådgivere og andre som jobber med etniske minoritetsgrupper i Danmark.

Programmet er ikke direkte rettet inn mot avradikalisering, men har som mål å utvikle kompetente islamkjennere, skriver Politiken. Undervisningen skjer fortrinnsvis på dansk, og Baig ser for seg at graden på sikt kan bane vei for en dansk imamutdannelse på muslimske læresteder. (©NTB)

Politimanns Tajik-uttalelse granskes nærmere

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.08.2015 kl 12:09

Oslo (NTB): Hedmark politidistrikt skal gjøre nærmere undersøkelser av politimannen Stein-Robin Kleven Berghs krasse uttalelse om Ap-politiker Hadja Tajik.

Politidistriktets Ansettelsesråd behandlet saken tirsdag, og besluttet å gå videre med den. Det melder VG og avisa Glåmdalen.

– Rådet besluttet enstemmig at saken skal behandles videre, sier politimester Tormod Bakke til Glåmdalen.

Kleven Bergh skal nå innkalles til et møte hvor han kan forklare seg, før rådet gjør en ny vurdering. Selv ønsker ikke politimannen å kommentere saken overfor Glåmdalen.

Det var i slutten av juli at Kleven Bergh på Facebook spurte om Tajik er tilhenger av Anders Behring Breivik.

Også for to år siden vakte politimannens uttalelser på Facebook oppmerksomhet. Etter at han kalte Jens Stoltenberg for et «krapyl», ble han først avskjediget, før avgjørelsen ble opphevet av politiets sentrale ansettelsesråd. I stedet fikk han ordensstraff og en såkalt skriftlig tilrettevisning.

Kleven Bergh er også styremedlem i Eidskog Frp. (©NTB)

Ultraortodoks jøde tiltalt for drap etter knivstikking i homoparade

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.08.2015 kl 14:07

En ultraortodoks jødisk mann er tiltalt for drap etter at en Shira Bank (16) og fem andre ble knivstukket under en homoparade i Vest-Jerusalem forrige måned. Jenta døde av skadene hun fikk.

Den tiltalte Yishai Schlissel ble løslatt fra fengsel bare tre uker før knivstikkingen fant sted. Han hadde da sonet ferdig en dom på ti år for et lignende angrep, der tre fikk alvorlige skader.

– Homoparadene må stanses før sjelen til Shira Bank kan stige til himmelen. Hvis dere bryr dere om henne, må dere slutte å forbanne gud, sa Shlissel i et rettsmøte mandag.

Shlissel ble også tiltalt for grov legemsbeskadigelse og drapsforsøk. (©NTB)

Muslim hadde for langt skjegg til å bli Nokas-vekter

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.08.2015 kl 14:06

Likestillings- og diskrimineringsnemnda har gitt Nokas medhold i at det er greit med forbud mot religiøse symboler og krav om at vektere har kort skjegg.

En muslimsk mann mente seg diskriminert da han ikke ble ansatt etter fullført sikkerhetskurs i Nokas. Han klaget til Likestillings- og diskrimineringsnemnda der Nokas vant fram med sine argumenter, skriver Aftenposten.

Klageren hadde først kort skjegg, men lot det gro. Da Nokas ba ham om å klippe det, nektet han fordi det er «stor synd å klippe skjegget kortere enn dette», altså en knyttneve langt, ifølge nemndvedtaket.

Nokas, som har ansvaret for sikkerhetskontrollen på Gardermoen, påpekte at flere passasjerer klaget på at ansatte i sikkerhetskontrollen hadde et skjegg som ga assosiasjoner til ekstreme grupper. De argumenterte videre for at sikkerhetskontrollører skal fremstå som nøytrale og fordomsfrie.

Likestillingsnemndas flertall var enig, og konkluderte med at et forbud mot religiøse symboler, deriblant lange skjegg, var «nødvendig og saklig på grunn av behovet for nøytralitet, og behovet for at det skapes respekt og ro.»

Etter konflikten endret Nokas uniformsreglementet for skjegg fra «velpleiet» til «kort og velpleiet».

– Langt skjegg er ikke i tråd med vårt uniformsreglement, uansett om det er snakk om langt bikerskjegg, hipsterskjegg eller religiøst skjegg, sier Harald Gjengstø, organisasjons- og utviklingssjef i Nokas til Aftenposten.

Nokas tillater heller ikke religiøse symboler eller synlige tatoveringer eller piercing i ansiktet.

Flere henrettelser i Saudi-Arabia

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.08.2015 kl 14:05

Amnesty International fordømte Saudi-Arabias rettssystem da organisasjonen utga en ny rapport om det økte antallet henrettelser i kongedømmet.

Minst 102 henrettelser har funnet sted i Saudi-Arabia i første halvår i år, sammenlignet med 90 henrettelser i hele fjor, ifølge den London-baserte organisasjonens nye rapport.

Der kritiserer Amnesty rettsvesenet som organisasjonen mener «åpenbart gir blaffen i internasjonale standarder».

Amnesty skriver om hemmelige rettssaker hvor tiltalte har blitt nektet tilgang til advokater og hvor folk er blitt dømt basert på tilståelser som ifølge rapporten er «innhentet under tortur».

Familiene til fanger som har fått en dødsdom, blir ofte ikke informert om henrettelsen før etter den har funnet sted, ifølge organisasjonen.

– Saudi-Arabias sharialov-baserte rettssystem mangler en straffelov, noe som gjør definisjoner av forbrytelser og straffer vage og vidåpne for fortolkning, sier Amnesty tirsdag.

Mesteparten av dem som blir dømt til døden i Saudi-Arabia, blir halshogd.

Ifølge tall som nyhetsbyrået AFP har hentet inn fra innenriksdepartementets uttalelser, er 123 personer henrettet i Saudi-Arabia så langt i år, mot 87 i fjor. (©NTB)

Slovakia vil bare ha kristne syrere, Jagland raser

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.08.2015 kl 12:06

Bratislava (NTB-Ritzau): Slovakia mottar snart 200 syriske flyktninger fra leirer i Tyrkia, Italia og Hellas, men krever at de er kristne og ikke muslimer. Åpenlys diskriminering, mener Europarådets sjef.

200 er kvoten Slovakia gikk med på å ta imot da EU fordelte 32.000 syriske flyktninger blant medlemslandene for å avhjelpe krisen i Sør-Europa.

Men lenge etter at dette var godtatt, kom slovakiske myndigheter med det nye kravet om at flyktningene ikke skal være muslimer.

– I Slovakia har vi ingen moskeer. Derfor vil vi kun velge kristne, sier Ivan Metik, som er talsmann for Slovakias innenriksdepartement, til Wall Street Journal.

Det får Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til å se rødt.

– Må stå sammen

Det er ikke rom for diskriminering eller fremmedhat i dagens flyktningkrise i Europa, slår Jagland fast i en uttalelse.

– Å avvise flyktninger på grunn av deres religion vil åpenbart være diskriminerende, sier han.

Generalsekretæren slår fast at det i den spesielle situasjonen Europa nå opplever, ikke er rom for slike holdninger.

– Europa må vise solidaritet med disse sårbare menneskene. Alle Europarådets medlemsland har et felles ansvar for å respektere og beskytte menneskers rettigheter og verdighet, sier Jagland.

– Kristent land

Overfor BBC unnskylder talsmann Metik seg med at Slovakia bare er et transittland, og at ingen ønsker å bli i landet.

Men Slovakias statsminister Robert Fico har uttalt seg enda mer kompromissløst.

– Slovakia er et kristent land, og vi vil ikke tåle en tilstrømning av 300.000-400.000 muslimske innvandrere som ville begynne å bygge moskeer over hele landet og forsøke å endre vår levemåte, sa han nylig til en østerriksk avis.

Slovakia har 5 millioner innbyggere, hvorav 0,2 prosent er muslimer.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt landene ha en inkluderende holdning når det gjelder flyktninger med annen kultur og religion.

Antall flyktninger ved EUs grenser er de siste månedene steget til 107.000, de fleste syrere, afghanere eller afrikanere.

Bare Tyskland regner med å ta imot rundt 800.000 asylsøkere i år. 10.500 av dem i henhold til den samme avtalen som har forpliktet Slovakia til å ta imot 200. (©NTB)

Flest KrF-ere stemmer ved kirkevalget

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.08.2015 kl 10:01

Oslo (NTB): Kun 28 prosent av Frp-velgerne i Den norske kirke vil stemme ved det kommende kirkevalget. I KrF er tallet 97 prosent.

Ifølge en undersøkelse fra Norstat er det størst vilje til å delta i kirkevalget fra medlemmer av Kristelig Folkeparti (KrF), der 97 prosent av de spurte som er medlemmer av Den norske kirke sier de vil delta, skriver Vårt Land.

Blant medlemmene i Den norske kirke, er det de med sympati for Frp som i størst grad sier at de ikke kommer til å stemme ved kirkevalget. Her svarer 64 prosent av Frp-velgere at de ikke vil delta i kirkevalget, mens 28 prosent lover å stemme.

Blant Senterpartiets velgere svarer 60 prosent at de vil delta, mens andelen er noe lavere for Rødt (59), SV (49), Venstre (43), Arbeiderpartiet (36), Høyre (32) og Miljøpartiet De Grønne (25).

Onsdag skrev avisen at 37 prosent av kirkemedlemmene sier de skal stemme ved kirkevalget 13. og 14. september, noe som i så fall er en kraftig økning sammenlignet med forrige valg – da 13,5 prosent av de stemmeberettigede ved kirkevalget deltok. (©NTB)

Økende interesse for kirkevalget

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.08.2015 kl 08:56

I en ny spørreundersøkelse sier 37 prosent av de spurte kirkemedlemmene at de skal stemme når Den norske kirke holder valg i september.

Holder kirkemedlemmene ord, vil det bety at deltakelsen blir langt høyere enn ved forrige kirkevalg for fire år siden. Den gang deltok 13,5 prosent.

Undersøkelsen er utført av Norstat for Vårt Land.

– Dette er veldig gledelige tall. Det er flott at så mange sier at de ønsker å engasjere seg ved kirkevalget, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet.

– Valgforskere har ment at det ikke var realistisk å forvente økt deltakelse, men disse tallene kan tyde på at det er langt større potensial for økning, sier hun. (©NTB)

FN ber Europa ta mer ansvar for migranter og flyktninger

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2015 kl 14:27

FN sier Tyskland og Sverige ikke kan ta det meste av byrden med flyktningstrømmen til Europa og ber andre europeiske land ta mer ansvar.

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres mener Europa må vise mer solidaritet med alle dem som er tvunget på flukt på grunn av krig og forfølgelse.

– Byrden og ansvaret må deles på flere skuldre, sier han i et intervju med den tyske avisen Die Welt.

– Det er uholdbart i lengden at bare to EU-land, Tyskland og Sverige, tar imot flertallet av flyktningene. Alle land i Europa har et moralsk ansvar for å ta imot dem og en klar forpliktelse til å beskytte dem, sier han.

Tyskland alene kommer trolig til å ha tatt imot 750.000 flyktninger innen utgangen av året, ifølge nye beregninger. Det er i så fall flere enn da Tyskland åpnet sine dører for flyktninger fra krigene på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Sverige er det EU-landet som har tatt imot nest flest asylsøkere. I fjor ble 13 prosent av de totale asylsøknadene i Europa registrert her.

Nye tall fra FNs flyktningorganisasjon UNHCR viser at nærmere 21.000 flyktninger og migranter ankom Hellas i forrige uke, nesten halvparten av det totale antallet som kom til Europa i fjor.

Søndag sa statsminister Angela Merkel at migrasjonskrisen i Europa kan bli en større utfordring for Europa enn gjeldskrisen i Hellas. (©NTB)

Håper på tiltale i medlemsjuks-saken før jul

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2015 kl 09:28

Det gjenstår fremdeles mye etterforskning av medlemsrotet i Oslo Katolske Bispedømme, men politiet tror en tiltale kan være klar i løpet av året.

– Slik det ligger an nå, håper vi at en tiltale kan foreligge før jul, men det kommer an på hva som dukker opp i saken, og eventuelt hvilke andre saker som dukker opp, sier politiadvokat Kristine Rusdal i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Vårt Land.

Oslo Katolske Bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og bispedømmets økonomisjef er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Siktelsene kom etter at Dagbladet i fjor høst avslørte at bispedømmet lette opp personer i telefonkatalogen med navn fra hovedsakelig katolske land, meldte dem inn og søkte om statsstøtte for dem.

Til nå har Oslo-politiet avhørt rundt 20 vitner. Det gjenstår fremdeles en del avhør, i tillegg til at en del beslag må gjennomgås. (©NTB)

Mann siktet for å ha tent på lokalene til islamsk trossamfunn i Danmark

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.08.2015 kl 11:59

København (NTB-Ritzau): En 35 år gammel mann er pågrepet og siktet for å ha forsøkt å tenne på lokalene til Islamisk Trossamfund i København søndag.

Brannalarmen ble utløst klokken 11.33. Bygningen var på det tidspunktet full av barn og unge, opplyser Islamisk Trossamfunds talsmann Imran Shah til TV 2 News.

Brannen ble oppdaget av folk i bygget, som selv gikk i gang med slukningsarbeid.

– Mannen som er pågrepet er tidligere idømt behandlingsdom for blant annet hærverk, sier Sune Christensen, etterforskningsleder i København-politiet.

En behandlingsdom gis kun når retten mener at tiltaltes mentale tilstand ikke er god nok for fengselsstraff.

Det er blant annet vitneforklaringer som ledet politiet til mannen, opplyser København-politiet i en pressemelding. Gjerningsmannen skal ha kastet brennbar væske mot et vindu og tent på.

Brannen var kortvarig og forårsaket bare sotskader. Politiet anser likevel saken som alvorlig og begjærer varetektsfengsling av 35-åringen. (©NTB)

Lov om homofile ekteskap lagt fram i Australia

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.08.2015 kl 09:38

En lov om likekjønnet ekteskap ble mandag lagt fram i Australias nasjonalforsamling. Men forslaget er dømt til nederlag siden regjeringen til Tony Abbott er imot.

Warren Entsch fra Abbotts eget konservative Liberale parti la fram lovforslaget som et privat forslag sammen med representanter fra flere partier, trass i at Abbotts og Entschs parti bandt medlemmene til å stemme imot.

Australia ligger langt bak et voksende antall nasjoner som tillater homofile ekteskap, selv om 69 prosent av Australias innbyggere er tilhengere av like rettigheter.

Abbott, som selv er katolsk og i sin ungdom skulle bli prest, er innbitt motstander av likekjønnet ekteskap. Hans parti besluttet i forrige uke at regjeringen iallfall ikke vil åpne for reform i den inneværende parlamentsperioden.

Om partiets representanter ikke var bundet, hadde forslaget kunnet blitt vedtatt med støtte fra opposisjonspartiet Labour og uavhengige representanter. (©NTB)

320 døde i meslingutbrudd i Kongo

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2015 kl 17:44

Et stort utbrudd av meslinger har kostet 320 mennesker livet i Kongo. Over 20.000 er smittet, melder FN.

Det er FNs kontor for koordinering av humanitær hjelp (OCHA) som har innhentet tallene, som gjelder Katanga-provinsen alene. FN frykter det reelle dødstallet kan være høyere.

Utbruddet i Katanga er ifølge Leger Uten Grenser det verste siden 2011. Organisasjonen driver en vaksinasjonskampanje i avsides områder i det fattige landet.

I 2013 ble det registrert 9.400 meslingtilfeller i provinsen, og 12.000 året etter. OCHA advarer om at situasjonen i området bare blir verre, og at Katanga også er rammet av underernæring og kolera. (©NTB)

Jagland: Ekstrem form for sekularisme

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2015 kl 14:13

Arendalsuka: Den franske sekularismen har gått for langt, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Uttalelsene falt under en paneldebatt etter talen til Charlie Hebdo-redaktør Gerard Biard i Arendal fredag. I talen gikk Biard kraftig i rette med bruken av hijab og forsvarte det franske forbudet mot bruk av religiøse symboler i det offentlige rom.

– Utspillet er preget av en fransk, tilnærmet ekstrem form for sekularisme, sa Jagland, som er kritisk til at den franske staten formelt ikke anerkjenner minoriteter, men betrakter alle borgere som franske.

Samfunnsdebattant og forfatter Bushra Ishaq mener Biards utspill om bruk av hijab ikke tjener ytringsfrihetens sak.

– Hvor blir ytringsfriheten av når du skal bestemme hvordan andre mennesker skal gå kledd, spurte Ishaq i debatten etter Biards tale.

Til NTB sier Ishaq at Biard motsier seg selv.

– Ytringsfriheten skal være absolutt, og den skal gjelde for alle. Det innebærer også at muslimske kvinner selv skal få velge hvordan de kler seg, sier hun.

I talen beskrev Biard hodeplaggene som stigmatiserende og diskriminerende.

– Den dagen ingen kvinner uten slør blir rammet av en stein i ansiktet kan man begynne å snakke om «valg», sa han. (©NTB)

Norske velgere har blitt mer sekulære

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2015 kl 08:50

Siden valget i 2009 har norske velgere blitt mer sekulære. Tallene er klare, slår valgforsker Bernt Aardal fast.

Det var onsdag at en gruppe valgforskere la fram en offisiell studie av stortingsvalget i 2013 under et seminar i Oslo. Valgundersøkelsen konkluderte med at det ikke har funnet sted store holdningsendringer blant velgerne som kunne forklare den blå valgseieren eller fremveksten av Miljøpartiet De Grønne ved forrige valg. Regjeringsskiftet handlet mer om rødgrønn slitasje enn en høyrebølge, ifølge undersøkelsen.

Den eneste klare endringen forskerne har funnet er at velgerne siden valget i 2009 har blitt målbart mer sekulære, skriver Vårt Land.

Aardal kaller endringen signifikant, det vil si at forskerne ikke kan bestride funnet.

– Vi ser denne utviklingen i de fleste vestlige land. Det handler om overordnede generelle saker som er viktige for kristne velgere, men som er i tilbakegang og under press, sier Aardal.

En effekt av utviklingen er at Kristelig Folkeparti nå driver med valgkamp på mer innskrumpede marker enn før, mener Aardal, som tror sekulariseringen er dårlig nytt for KrF. Men KrFs nestleder Dagrun Eriksen er ikke overrasket over at velgerne har blitt mer sekulære.

– Nei, dette er jo trender vi har sett over lengre tid, sier Eriksen, som sier partiet er kjent med tendensene og at man ikke ser på dette som noen skremmende utvikling. (©NTB)

Homofile prester frykter kirkevalget

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.08.2015 kl 11:37

Oslo (NTB): Lesbiske, homofile og bifile prester er bekymret for at homovigseldebatten vil bli for tøff for dem før kirkevalget – og at ikke Kirken vil forsvare dem.

17 prester har sendt et brev til biskoper i Den norske kirke som har åpne lesbiske eller homofile prester, der de skriver at de er urolige for at kirkevalget, der vigsel av homofile par er det store temaet, blir en ekstra sterk påkjenning. De er også bekymret for at ikke kirken vil verne de mot diskriminering og trakassering, melder NRK.

«Tiden som kommer vil bli ekstra tøff for oss, når våre liv og vår tro igjen daglig vil bli redusert til en sak folk kan være for eller mot», står det i brevet.

Preses Helga Haugland Byfuglien sier hun vil diskutere saken med alle biskopene, også med dem som ikke vil ansette homofile.

– Det er svært alvorlig hvis medarbeidere i kirken opplever at de blir trakassert på arbeidsplassen. Vi som arbeidsgiver har et ansvar for å gjøre det vi kan for at det ikke skal skje.

De to fagforeningene til prestene, Presteforeninga og Teologene i Fagforbundet, ønsker at Kirken skal opprette en ressursgruppe på LHBT-spørsmål, slik at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner kan fortelle om sine opplevelser med Kirken. (©NTB)

Kristenkonservative vraket artist etter homostøtte

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.06.2015 kl 17:52

Oslo (NTB): Solveig Slettahjell skulle spilt konsert når Norsk Luthersk Misjonssamband samles til generalforsamling. Men da de fikk vite at hun støtte homofile i kampen for å få gifte seg i kirken, vraket NLM henne.

Sammen med artister som Bjørn Eidsvåg, Ingrid Olava, Sigvart Dagsland og Karoline Krüger bidrar Slettahjell på en ny CD til støtte for Åpen folkekirke, skriver Dagen. Organisasjonen kjemper for å innføre en liturgi for vigsel av samkjønnede par. Det gjør at artisten ikke lenger er ønsket hos misjonssambandet.

– Dette er veldig beklagelig. Vi mener en kristen kirke tydelig må fastholde at ekteskapet er en ordning mellom en mann og en kvinne, og da blir det vanskelig å løfte fram en artist som støtter et helt annet budskap, sier generalsekretær Øyvind Åsland.

Slettahjell synes det er synd at hun ikke lenger er ønsket.

– Jeg mener homofile skal få gifte seg i kirken, og blant annet derfor er det naturlig for meg å støtte Åpen folkekirke. Jeg er bekymret for fremmedgjøringen som skapes hos mange i kjølvannet av homofilidebatten, sier hun. (©NTB)

Jødiske ungdommer pågrepet for kirkebrann i Israel

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.06.2015 kl 13:13

16 ungdommer fra jødiske bosetninger på Vestbredden er pågrepet i forbindelse med en brann i en historisk kirke ved Genesaretsjøen i Israel natt til torsdag.

Politiets talskvinne Luba Samri opplyser at de 16 ungdommene som oppholdt seg i nærheten av kirken, ble innbrakt for å sjekke om de var med på å sette fyr på kirken.

Hun sa at alle 16 var fra bosetninger på Vestbredden, ti av dem fra bosetningen Yitzhar, som er kjent for å være en bastion for ekstremister. Flere bosettere i Yitzhar har tidligere vært involvert i hatkriminalitet mot kristne og muslimer.

Politiet opplyste tidligere at den romersk-katolske kirkens vegger var oversmurt med graffiti på hebraisk, og israelske medier skriver at graffitien krever at alle vantro hedninger blir kastet ut av Israel.

Fader Matthias i den katolske benediktinerordenen sier at skadene begrenset seg til et atrium utenfor kirken, som ble helt utbrent, men at selve kirken er uskadd.

Kirken, som ligger i nærheten av Kapernaum i Galilea, er bygd der Jesus ifølge Bibelen på mirakuløst vis mettet 5.000 mennesker med fem brød og to fisker.

Angrepet på kirken er det siste i en lang rekke angrep på kristne og muslimske hellige steder som jødiske ekstremister på den okkuperte Vestbredden står bak. I april ble en rekke gravstøtter i en maronittisk kirkegård i Nord-Israel knust.

En rådgiver i den katolske kirken sier at angrepet på kirken i Tabgha vil gi gjenlyd i hele den kristne verden og vil være svært skadelig for Israels omdømme. (©NTB)

Muslimenes hellige fastemåned starter

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.06.2015 kl 12:19

Saudi-Arabia og flere andre arabiske land har bestemt at muslimenes fastemåned ramadan skal begynne torsdag.

Starten og slutten på ramadan avhenger av månens posisjon. Under ramadan må muslimer avstå fra å spise, drikke og røyke fra soloppgang til solnedgang. Barn, syke og gravide er imidlertid unntatt fra fasten.

Fasten er en av islams fem søyler ved siden av trosbekjennelsen, bønn, almisser til de fattige og pilegrimsreise til Mekka. (©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...