Notiser

Pilegrimsferd deler Iran og Saudi-Arabia

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.05.2016 kl 08:25

En iransk delegasjon har forlatt Saudi-Arabia uten å få i stand en avtale om at iranerne kan delta i den årlige pilegrimsreisen hajj til Mekka.

Saudi-Arabia signerer hvert år en kontrakt med en rekke land for å garantere for sikkerheten til pilegrimene, men Iran har i forhandlinger krevd rettigheter som kommer til å føre til kaos under hajj, mener Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

Det er andre gangen at de to landene har forsøkt å få i stand en avtale etter at over 2.000 pilegrimer mistet livet utenfor Mekka under muslimenes hajj-feiring i fjor.

Iranske myndigheter sa søndag at iranere ikke kommer til å delta i pilegrimsreisen i år ettersom Saudi-Arabia ikke vil innfri kravene.

Forholdet mellom de to landene ble forverret ettersom hundrevis av iranere var blant dem mistet livet da det brøt ut panikk i folkemengden ved forrige hajj.

Saudi-Arabia har avvist at så mange døde under pilegrimsferden, selv om uavhengige organisasjoner og myndigheter har bekreftet det høye dødstallet. (©NTB)

USA får sin første åpent homofile sivile sjef for hæren

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.05.2016 kl 10:39

Etter flere måneders trenering har Senatet i USA godkjent utnevnelsen av homofile Eric Fanning som statssekretær med ansvar for landets hær.

Fanning ble nominert til stillingen som Secretary of the Army av president Barack Obama allerede i september i fjor, men motstanden i Senatet har vært stor. Den siste som snudde og gjorde utnevnelsen mulig, var republikaneren Pat Roberts fra Kansas. Han lot seg overtale mot løfter om at ingen fanger vil bli sendt fra Guantanamo-leiren på Cuba til fengsler i USA.

Republikanerne har brukt motstanden mot overføringer av Guantanamo-fanger til fastlandet som pressmiddel flere ganger, blant annet ved Kongressens årlige vedtak av forsvarspolitikken. Dette har stukket kjepper i hjulene for Obama og hans plan om å avvikle fangeleiren på Cuba.

Fanning er den første åpent homofile personen i stillingen som Secretary of the Army. Han får ansvaret for alt som har med hæren å gjøre, og rapporterer direkte til forsvarsminister Ashton Carter. (©NTB)

Islamist pågrepet for drap på homoaktivister i Bangladesh

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.05.2016 kl 10:38

Politiet i Bangladesh har pågrepet en militant islamist som mistenkes for å ha medvirket i drapene på to homoaktivister.

– Vi har pågrepet en mann i forbindelse med drapene på Xulhaz Mannan og Mahbub Tonoy, opplyser en talsmann for politiet i Dhaka.

37 år gamle Shariful Islam Shihab skal tilhøre den militante islamistgruppa Ansarullah Bangla Team, også kjent som Absar Bangla, som tidligere også har stått bak alt fra bankran til angrep og drap på ateist-bloggere i landet.

Ifølge politiet nekter han straffskyld, men politiet fastholder at han var innblandet og kaller pågripelsen et gjennombrudd.

– De drepte de to homoaktivistene fordi de skapte forvirring om islam, sier sjefen for antiterrorpolitiet i Dhaka, Monirul Islam.

En gruppe med tilknytning til al-Qaida, Ansar al-Islam, har tidligere tatt på seg ansvaret for drapet på Mannan og Tonoy, som begge var tilknyttet Roopbaan, et tidsskrift for seksuelle minoriteter i Bangladesh.

Ifølge politiet ble de to drept med machete av minst seks menn i Mannans leilighet i forrige måned.

Lørdag ble en 75 år gammel buddhistmunk funnet hakket til døde i et tempel sørøst i Bangladesh lørdag, og militante islamister mistenkes for å stå bak også dette drapet.

Landet har opplevd sju lignende drap siden begynnelsen av april. (©NTB)

Forskere håper å finne liv på tre «nye» planeter

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.05.2016 kl 10:07

En gruppe astronomer som jakter på liv utenfor vårt solsystem, har oppdaget en planettrio med potensial for liv ved ei stjerne under 40 lysår unna.

Funnet er den beste sjansen så langt for å finne liv utenfor vårt solsystem, ifølge det belgiskledede forskerteamet, som har publisert studien i det anerkjente tidsskriftet Nature.

De tre planetene er på størrelse med jordkloden og går i bane rundt ei svak dvergstjerne som er kun 39 lysår unna.

– Dette er den første muligheten for å finne kjemisk spor av liv utenfor vårt solsystem, sier astrofysiker Michael Gillon, som har ledet studien, fra Universitetet i Liege.

Ny jaktmark

Funnet åpner opp en helt ny jaktmark for beboelige planeter, mener han. Ettersom stjerna er så nær og såpass kald, kan astronomene studere atomsfærene rundt de tre planetene og på sikt jakte på tegn til liv.

Planetene er trolig sammenlignbare også i temperatur med jorda og omtales som «potensielt beboelige» Alt i alt er oppdagelsen en vinnerkombinasjon i jakten på liv utenfor vårt solsystem, ifølge forsker og medforfatter av studien, Julien de Wit fra Massachusetts Institute of Technology.

Sett fra Chile

Stjerna har fått navnet Trappist-1 etter det belgiske teleskopet i Chile som gjorde oppdagelsen. Den er betydelig mindre og kaldere enn vår egen sol, ligger i stjernebildet Vannmannen og er så vidt på størrelse med planeten Jupiter fra vårt solsystem.

Ved hjelp av teleskopet sporet Gillon og kollegene titalls dvergstjerner. De siktet seg dretter inn på ei spesielt lovende liten stjerne. I flere måneder observerte astronomene Trappist-1 og oppdaget at det infrarøde signalet falmet i jevne intervaller.

Eksoplaneter

Ytterligere analyser bekreftet tilstedeværelsen av tre eksoplaneter – som er betegnelsen på planeter som går i bane rundt stjerner utenfor vårt solsystem.

– De kan være rikere eller fattigere på vann og fjell enn vår planet. Hvis de har en atmosfære, er den sannsynligvis veldig annerledes enn vår, sier Gillon.

De to innerste planetene bruker om lag 1,5 og 2,4 dager hver på å gå i bane rundt dvergstjerna. Men de utsettes bare for mellom fire og to ganger så mye varmegenererende stråling som jorda får fra sola, ifølge forskerne. Den ytterste planetens bane tar mellom fire og 73 dager, viser studien.

Jackpot

– Dette er en jackpot for feltet, sier de Wit, som mener det skal være mulig å avklare om det er liv på planetene i løpet av vår generasjon.

Fram til i dag har forskere konsentrert seg mest om stjerner på størrelse med sola vår i jakten på himmellegemer som ligner på vår jordklode. Den siste oppdagelsen kan tyde på at også kalde dvergstjerner har livspotensial.

– I galaksens målestokk betyr det milliarder flere steder der liv kan ha oppstått, sier Gillon. (©NTB)

Færøyene sier ja til borgerlige homovielser

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.04.2016 kl 08:46

Lagtinget på Færøyene har vedtatt en lov som gir likekjønnede par rett til å gifte seg borgerlig.

19 av de folkevalgte stemte for lovforslaget, mens 14 stemte imot under den andre og avgjørende avstemningen fredag.

Vedtaket har imidlertid et viktig forbehold – nemlig at homofile og lesbiske par ikke kan bli viet i kirken.

Færøyske politikere har i lang tid debattert likekjønnede ekteskap, og spørsmålet splitter befolkningen, forteller redaktør Georg L. Petersen i avisa Dimmalæting.

– Her er religiøse krefter svært sterke, både politisk og i kirken, sier han til Ritzau.

Lovgivningen på Færøyene er en blanding av danske og lokale lover. Formelt er det nå den dansk ekteskapsloven som vedtas, men i Danmark kan likekjønnede par vies i kirken. På øygruppa har politikerne nå altså inngått et kompromiss.

– De homofile har jobbet svært aktivt for å få samme rettigheter som heteroseksuelle. De religiøse, som står svært sterkt her på Færøyene, mener at det strider mot bibelens budskap, og det har skapt en stor konflikt, sier Petersen.

Først i 2006 fikk Færøyene en lov som eksplisitt forbyr diskriminering av homofile. I valget i fjor høst ble for første gang en åpent homofil politiker valgt inn på Lagtinget. Selv om Færøyene tilhører Danmark, har øygruppa stor grad av indre selvstyre. (©NTB)

Homofile dømt til lange straffer i Egypt

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.04.2016 kl 09:37

En domstol i Egypt har dømt elleve homofile menn til fengsel i mellom tre og tolv år.

Mennene ble pågrepet i en leilighet i Kairo-forstaden Agouza i september og siktet for «utukt, og oppfordring til utukt».

Egypt har ingen lov som formelt forbyr homofili, men benytter ofte loven som forbyr utukt for å fengsle homofile menn.

Tre av de tiltalte ble dømt til tolv års fengsel, tre ble dømt til ni års fengsel, én til seks års fengsel og fire til tre års fengsel. (©NTB)

NOAS sterkt kritisk til Tyrkias asylsystem

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.04.2016 kl 10:08

Tyrkia sliter med å skaffe asylsøkere tak over hodet og skolegang, ifølge en fersk rapport fra NOAS, som frykter at syriske flyktninger blir tvangsreturnert.

Tyrkia er blitt en stadig viktigere aktør i hele den europeiske flyktningdebatten, ikke minst etter at landet inngikk en returavtale med EU for én måned siden.

Men i en rapport fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) som legges fram torsdag, får det tyrkiske asylsystemet gjennomgå.

– De sosiale og økonomiske rettighetene asylsøkere og flyktninger har juridisk rett til, er langt fra tilstrekkelige. Adgang til disse rettighetene er i praksis enda mer begrenset, heter det i rapporten.

Mangel på statsfinansierte overnattingstilbud, begrenset yrkesadgang og lav skoledeltakelse er noen av problemene.

Nye avtaler

Rapporten tar for seg alt fra det tyrkiske asylsystemets rettslige sider og hvilke rettigheter migrantene har, til hvordan de behandles. Et eget kapittel er viet rettslige aspekter.

– For øyeblikket er det store juridiske bekymringer knyttet til ulovlig tilbakeholdelse, ulovlig utsendelse og tilbakesendelse av asylsøkere og flyktninger fra Tyrkia, skriver NOAS.

Flere menneskerettsgrupper har bedt tyrkiske myndigheter etterforske påstander om at Tyrkia blant annet har tvangsreturnert flyktninger til Syria. Tyrkia avviser anklagene.

Men NOAS peker på at praksisen ser ut til å ha bredt om seg de siste månedene som et resultat av Tyrkias løfte til EU om å begrense strømmen av flyktninger til Europa fra tyrkisk territorium.

Også migrantenes adgang til juridisk hjelp og tilstrekkelige ankemuligheter bekymrer NOAS.

Beskyttet gruppe

18. mars ble Tyrkia og EU enige om en avtale om at Tyrkia skal ta tilbake migranter og flyktninger fra Hellas, mot at EU-land henter syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Syrere som har flyktet fra borgerkrigen til nabolandet Tyrkia, har fått en spesiell status der som «midlertidig beskyttet» gruppe.

NOAS-rapporten peker på at hovedproblemet i det tyrkiske asyllovverket er at de ulike formene for beskyttelse ikke sørger for «en tilstrekkelig grad av forutsigbarhet og langsiktige utsikter i Tyrkia».

Siden landet av geografiske hensyn har reservert seg fra Flyktningkonvensjonen, er det «svært få» av menneskene som søker asyl i Tyrkia, som får flyktningstatus i landet.

Et annet problem i asylsystemet er «en betydelig forsinkelse» i iverksettelsen av nye lover og en «gjennomgående mangel på åpenhet» i praktiseringen av dem, ifølge NOAS. (©NTB)

Obama har startet IS-nedtellingen

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.04.2016 kl 14:07

USAs president Barack Obama sa onsdag at IS' dager er talte.

Han kom med uttalelsen etter et møte med CIA-ledelsen og andre sikkerhetstjenestemenn etter et sjeldent besøk i CIAs hovedkvarter i Langley i Virginia for å diskutere fremdriften i Operation Inherent Resolve, den 20 måneder lange USA-ledede krigen mot IS.

– ISIL er på defensiven, og vi er på offensiven. Vi er i støtet, og det har vi tenkt å fortsette med, sa Obama, som bruker en annen forkortelse for den ytterliggående islamistgruppa.

Presidenten viste blant annet til nye amerikanske luftangrep der tre høyere IS-ledere ble drept og en rapport denne uken som viser at gruppen er på sitt laveste nivå siden 2014.

– I dagene og ukene fremover har vi tenkt å ta flere ledere. Hver dag våkner ISIL-ledere opp og forstår at det kan være deres siste dag, sa Obama.

– Deres styrker er anslått til å være på det laveste nivået på to år, og flere og flere innser at det de kjemper for er tapt, la han til.

Obama understreket viktigheten av å få slutt på den fem år lange borgerkrigen i Syria som nøkkelen til å legge IS død en gang for alle.

– Så vi fortsetter å arbeide for en endelig diplomatisk løsning på denne forferdelige konflikten, sa han. (©NTB)

Ingen vil vie homofile i Time kommune

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.04.2016 kl 08:50

Etter at Kirkemøtet mandag vedtok å utarbeide en liturgi for homofil vigsel, har flere prester reagert negativt. I Time kommune i Rogaland har en prest allerede sagt opp i protest, mens prosten vil reservere seg.

Dag Øyvind Østereng, prest i Undheim gikk raskt ut i avisa Dagen og sa at han sier opp sin stilling og melder seg ut av kirken.

Også de andre prestene i Time kommune er negative til å vie homofile. skriver Stavanger Aftenblad. Prosten på Jæren, Kjell Børge Tjemsland, sier til avisen at han vil reservere seg mot å vie homofile, slik vedtaket på Kirkemøtet gir anledning til.

– Jeg står for det tradisjonelle ekteskapssynet, men tar vedtaket på Kirkemøtet til etterretning. Det er min plikt å legge til rette for at homofile får vie seg med en annen prest, sier Tjemsland.

Ifølge avisen betyr dette at det per i dag ikke er mulig å vie seg i en kirke i Time kommune, ettersom samtlige prester ikke ønsker å vie homofile.

Også i flere andre kirker på Jæren er situasjonen den samme.

I Stavanger kommune er det foreløpig bare fire prester som har sagt ja til den nye liturgien.

– Vi fire får det travelt, konstaterer prest i Tjensvoll, Helge Helgesen. (©NTB)

Fem har overgitt seg til politiet etter indisk tempelbrann

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.04.2016 kl 09:40

Fem personer som flyktet etter helgens tempelbrann i India, der minst 110 mennesker mistet livet, har overgitt seg til politiet.

De fem, som sitter i tempelstyret, er satt i varetekt etter at politiet har jaktet på dem i to dager. Politiet etterforsker om styremedlemmene og kontaktene til forskjellige fyrverkerileverandører har gjort seg skyldig i drapsforsøk og drap, samt ulovlig oppbevaring av eksplosiver.

I tillegg til dødsfallene i brannen tidlig søndag i det hinduistiske Puttingal Devi-tempelet i landsbyen Parador i Kerala, ble mer enn 380 mennesker skadd.

Redningsarbeidere har gått gjennom branntomta for å finne ut hvordan et ikke godkjent fyrverkeri utløste brannen som raste gjennom templet. Da brannen oppsto var det fylt til trengselen med tusenvis av mennesker som deltok i hinduenes nyttårsfeiring.

Politiet avhørte mandag fem arbeidere om lagringen av fyrverkeri på stedet, i håp om å komme på sporet av hvem som eide fyrverkeriet og hvem som hadde bestilt det. De fem ble senere løslatt.

Mange av de skadde lå klemt under betongplater og vridde stålbjelker og ble trukket ut av landsbybeboere og polititjenestemenn. (©NTB)

Air France snur i hijab-strid

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.04.2016 kl 10:27

Paris (NTB): Etter klager fra fagforeninger gjør Air France det frivillig for kvinnelige kabinansatte å jobbe på selskapets ruter til Iran, der de er pålagt å bruke hijab.

Fra 17. april starter det franske flyselskaper med tre ukentlige avganger til den iranske hovedstaden Teheran. Air France kommer fortsatt til å kreve at det kvinnelige kabinpersonalet bruker hijab under flyginger til og fra det muslimske landet, men selskapet vil nå ikke pålegge kvinnene å fly de nevnte rutene, skriver Guardian.

Endringen skjer etter at de kabinansattes fagforeninger har holdt samtaler med ledelsen. Flere kvinnelige ansatte hadde motsatt seg kravet om å bruke hodeplagg når de lander i og drar fra Teheran.

Det nye unntaket innebærer at de ansatte som ikke vil jobbe på rutene til Iran, blir flyttet til andre destinasjoner uten å få trekk i lønn.

Air France la ned ruten til Iran i 2008, men starter igjen etter at de internasjonale sanksjonene på grunn av landets atomprogram ble opphevet. (©NTB)

Kirken reklamerer for dåp på trikk, buss og T-bane

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.04.2016 kl 10:22

Reklameplakater for dåp vil fra neste uke være å se på Oslos busser, trikker og T-baner. Den norske kirke har brukt 130.000 kroner på kampanjen.

Andelen døpte i Kirken utgjorde i fjor 57,8 prosent av barna som ble født her i landet, noe som er en nedgang på 1,5 prosentpoeng fra året før.

– Vi har gjort veldig mye av arbeidet selv, og har bare fått litt ekstern hjelp med designet på slutten. Samtidig fikk vi en god avtale med Oslo Sporveier, sier kommunikasjonsrådgiver Finn Folke Thorp i Kirkelig fellesråd i Oslo til Vårt Land.

Kirken vil nå prøve å snu den negative trenden.

– Med denne kampanjen vil vi formidle glimt av hva dåp er med ord og bilder, sier biskop Ole Christian Kvarme.

Reklame-nestor Kjetil Try er usikker på om det er nok med reklameplakater for å påvirke folk til dåp.

– Det høres ikke ut som en kampanje som vil flytte fjell eller gjør at folk løper i hopetall til kirken. Det er ikke så lett heller, når det er sagt, sier Try til avisen. Han understreker at han synes det er vanskelig å være bastant uten å ha sett kampanjen. (©NTB)

PST-sjef stoler på norsk likhet

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.04.2016 kl 10:31

PST-sjef Benedicte Bjørnland frykter ikke at parallellsamfunn skal oppstå i Norge og trekker fram grunnleggende verdier som likhet og tillit.

– Norge er et egalitært og transparent samfunn, sammenlignet med andre land. Da har vi gode forutsetninger for at det ikke skal vokse fram parallellsamfunn, sier Bjørmland til Klassekampen.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari uttalte tidligere i uken at det allerede har vokst fram parallellsamfunn for innvandrere flere steder i Norge. Han frykter en utvikling som i bydelen Molenbeek i Brussel i Belgia, der flere unge innvandrere har blitt radikalisert.

Keshvari nevner både Groruddalen, Grønland og Søndre Nordstrand i Oslo som eksempler. Han mener det er en trend også i andre byer, som for eksempel Drammen.

PST-sjefen mener derimot Norge er godt rustet mot problemer som er synlige i andre land som Belgia og Sverige, og mener det ikke finnes parallellsamfunn i Norge i dag. Hun trekker fram at Norge er et rikt land med gode velferdstilbud, men sier man ikke kan slippe flere inn i landet enn det er kapasitet til.

– Hvis man tar imot så mange at lokale velferdstilbud knekker sammen, da har man et stort problem. Man må fordele byrdene i Europa på en måte som gjør at man er i stand til å arbeide skikkelig med dem som kommer, sier Bjørnland. (©NTB)

Avviste krav om å fjerne islam som Bangladesh' statsreligion

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.03.2016 kl 13:11

Dhaka (NTB-AFP): Høyesterett i Bangladesh avviser kravet om å fjerne islam som statsreligion. Kjennelsen kommer i kjølvannet av landsomfattende demonstrasjoner ledet av konservative islamistgrupper.

Vurderingen ble gjort etter at sekulære aktivister fremmet et søksmål basert på en underskriftskampanje der det hevdes at islams status som statlig religion, er i strid med landets sekulære lovverk og at statsreligion er diskriminerende overfor ikke-muslimer.

Mandag forkastet tre høyesterettsdommere søksmålet uten å åpne for uttalelser fra aktivistene.

– Dette er en trist dag for minoritetene i Bangladesh, sa representant for de sekulære aktivistene Subrata Chowdhury etter avgjørelsen.

Underskriftskampanjen, som ble lansert for første gang i 1988, har ført til landsomfattende protester fra islamistiske grupperinger som på forhånd hadde varslet at de ville gjøre alt de kunne for å hindre retten i å gi saksøkerne medhold.

Over 7.000 muslimer protesterte i Dhaka fredag mot at retten skulle ta saken opp til vurdering. Også flere andre steder i landet samlet muslimer seg i protest mot forslaget.

Mer enn 90 prosent av befolkningen i Bangladesh er muslimer. Hinduer og buddhister utgjør de to største minoritetsgruppene i landet. (©NTB)

Frankrikes likestillingsminister får kritikk etter hijab-uttalelse

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.03.2016 kl 13:08

Frankrikes likestillingsminister Laurence Rossignol får kritikk etter at hun sammenlignet kvinner som støtter muslimske kvinners bruk av hodeplagg med «negre som støttet slaveriet».

Rossignol kom med den kontroversielle uttalelsen da hun ble spurt om hva hun mener om at store motehus har kommet med egne kolleksjoner med hodeplagg myntet på muslimske kvinner.

Både aviskommentatorer og brukere på sosiale medier har gått hardt ut mot ministeren etter uttalelsen, og flere krever at hun må fratre sin posisjon.

En underskriftskampanje på internett som ber Frankrikes statsminister Manuel Valls til å straffe Rossignol for uttalelsen har fått over 18.000 underskrifter.

Ministeren forsøkte onsdag å forklare uttalelsene med at ordbruken var en referanse til den franske filosofen Charles Montesquieu og hans syn på slaveri. (©NTB)

Får ikke lov av staten til å si opp prester

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.03.2016 kl 15:31

Kulturdepartementet nekter Bjørgvin bispedømmeråd å si opp prester, slik de hadde planlagt.

Det fikk stiftsdirektør Jan Ove Fjelltveit klar beskjed om i møte med departementet torsdag morgen, melder Vårt Land.

Onsdag fortalte Vårt Land at stiftsdirektøren i Bjørgvin har sendt ut melding om at bispedømmet i 2016 ligger an til å få et underskudd på 7,5 millioner kroner og at det derfor må nedbemannes med opptil ti prester.

– Vi er i dialog med Bjørgvin for å finne gode løsninger. Det er viktig for oss med trygghet i omstillingsfasen, uttalte kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til Vårt Land onsdag ettermiddag. (©NTB)

En tredel av Kirkens medlemmer vil ikke betale for medlemskapet

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.03.2016 kl 10:33

Snaut halvparten av medlemmene i Den norske kirke er villige til å betale inntil 1.000 kroner i årlig medlemsavgift. En tredel vil ikke betale i det hele tatt.

Livssynsorganisasjoner får i dag rundt 900 kroner per medlem i statlig støtte. En meningsmåling Respons har gjort for Aftenposten viser at 45 prosent av Kirkens medlemmer er villig til å betale en tusenlapp i medlemsavgift over skatteseddelen. 33 prosent ønsker ikke å betale en slik kirkeskatt, dersom den skulle bli innført.

Befolkningen for øvrig er mindre positive enn medlemmene av den tidligere statskirken. 37 prosent sier ja til å betale inntil 1.000 kroner i året, mens 41 prosent ikke vil betale noe som helst.

Omdisponering

Dette er interessante funn, mener kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som har tro og livssyn som en del av sin politiske portefølje.

– Det vil alltid være mer krevende å innføre en medlemsavgift enn å videreføre en ordning man har hatt gjennom mange år. Følgene for folkekirken av å innføre elementer av medlemsbetaling vil derfor måtte utredes før vi kan vurdere om det er aktuelt, sier hun.

Direktør Jens Petter Johnsen i Kirkerådet lar seg ikke skremme av resultatene og minner om at pengene allerede går over skatteseddelen og at en eventuell endring vil være en omdisponering.

– Usynlige subsidier

Andre tros- og livssynssamfunn skal få like mye i støtte per medlem som Kirken. Men i tillegg til de pengene Den norske kirke får over statsbudsjettet, kommer en del naturalytelser som det ikke betales for, skriver Vårt Land. Det er blant annet snakk om pensjon, feriepenger, advokathjelp, regnskapsføring og forsikringer.

– Vi snakker om usynlige subsidier, sier rådgiver Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund (HEF). Forbundet krever at denne støtten også tas med i beregningsgrunnlaget. I en stortingshøring om endringene i kirkeloven, forklarte HEF at det er snakk om gratistjenester for minst 300 millioner kroner årlig.

– Fordi dette er kostnader som ikke har vært dekket over kirkebudsjettet, så har disse bevilgningene vært holdt utenfor beregningene av tilskudd til andre tros- og livssynssamfunn. Vi forventer at denne forskjellsbehandlingen ikke gjennomføres fra 2017, sa Helgestad i høringen. (©NTB)

Kirken vil lokke unge til å velge presteyrket

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.03.2016 kl 15:44

29 prosent av prestene Den norske kirke er over 60 år, og 400 skal ut i pensjon de neste ti årene. Kirken henvender seg nå til kristne ungdomsmiljøer for å sikre rekrutteringen til yrket.

Kirken sliter allerede stort med å fylle prestestillinger over hele landet, og ferske 2015-tall fra Kirkerådet tyder på at prestemangelen vil vedvare, skriver Vårt Land.

Tallene viser at 374 av totalt 1.294 prester er over 60 år, mens 385 er mellom 50 og 59 år.

– Jeg pleier å si at vi kan være sikker på at hver fjerde prest er borte om ti år, sier leder Martin Engstad i Presteforeningen.

Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, at kirken igjen må rette rekrutteringsarbeidet inn mot de kristne ungdomsorganisasjonene hvis den skal klare å øke antallet prester i Norge. På 1970-tallet rekrutterte kirken et stort antall prester gjennom et stort og omfattende ungdomsarbeid.

– Vi ser at 90 prosent av dem som i dag begynner på teologistudiene, har tilknytning til et kristent ungdomsmiljø. Det betyr at det er disse miljøene vi må sette inn støtet mot for å øke rekrutteringen. Det er en stor utfordring å fylle de stillingene som nå blir ledige, og vi er avhengig av å samarbeide med de ulike organisasjonene og institusjonene som har tilknytning til kirkelig utdanning, sier han. (©NTB)

Høyre i Nord-Trøndelag vil forby hijab på barn

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.03.2016 kl 14:18

Barn i grunnskolen skal forbys å bruke hijab på skolen, ønsker Høyre i Nord-Trøndelag.

Fylkeslaget holdt årsmøte i helgen. Nord-Trøndelag Høyres Kvinneforum hadde foreslått hijab-forbudet, og fikk gjennomslag, melder Adresseavisen.

Kvinneforumet mener barnehijab begrenser barn og unges frihet.

– Vi gjør dette fordi vi har lyst til å beskytte ungene. Det er jo egentlig ikke en religiøs troskledning, man kan være troende muslim uten å gå med hijab. Hijab hindrer dem i å være barn, og det hemmer dem i å være en del av det vanlige samfunnet. Vi har lyst til at jentene skal ta dette standpunktet selv, sier avtroppende leder av Høyres Kvinneforum, Hilde Melhus.

Høyrepolitiker Mahmoud Farahmand i Telemark fremmet i februar et lignende forslag til Høyres programkomité om å forby bruk av hijab i barneskolen.

– Vi må være klare over at sosial kontroll er en utfordring vi har i enkelte miljøer i dag, og den utfordringen vil ikke bli mindre i tiden som kommer, sa Farahmand da forslaget ble fremmet.

Leder av programkomiteen til Høyre, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, ønsker debatten velkommen.

– Dette er en stor diskusjon, som passer godt i programarbeidet. Og det reiser en del prinsipielle spørsmål som også er interessante, sa Røe Isaksen til NRK i slutten av februar. (©NTB)

Ny kirkelov blir forsinket i Stortinget

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.03.2016 kl 14:18

Stortinget rekker ikke å behandle de historiske endringene i kirkeloven før Kirkemøtet i Trondheim i april må vedta regelendringer knyttet til den nye loven.

Først fryktet topper i Den norske kirke konsekvensene av forsinkelsene, men de tror nå at dette kan gi dem drahjelp, skriver Vårt Land.

– Økonomi blir en stor utfordring for kirken fremover. Kirkemøtet bør gi oss politikere signaler når de nå skal behandle proposisjonen, sier Sps Anne Tingelstad Wøien.

Hun mener forvaltningsreformen fra kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) reiser mange spørsmål om kirkens fremtidige økonomi. Hun vil ta med seg eventuelle bekymringssignaler fra Kirkemøtet inn i den kommende stortingsbehandlingen.

Hovedpunktene handler om Den norske kirke som eget rettssubjekt og overføring av arbeidsgiveransvar fra staten til kirken. Regjeringen har varslet at den vil ta opp mange spesifikke, økonomiske spørsmål senere.

Kirkemøtet 2016 arrangeres i Trondheim, 6-12. april, mens den store stortingsdebatten om kirkelige lovendringer vil bli avholdt 10. mai og fristen for å avgi innstilling er tirsdag 3. mai. (©NTB)

Bhatti krever erstatning fra PST og politiet i Oslo

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.03.2016 kl 16:55

Islamisten Arfan Bhatti hevder at han er urettmessig straffeforfulgt og saksøker PST og politiet i Oslo.

Bhatti har tidligere fått erstatning av norske myndigheter. I 2004 ble han anklaget for skyting ved Sognsvann i Oslo. Saken førte til at han fikk en erstatning.

– Han er nok en av mine klienter som flest ganger har blitt frifunnet, og slik sett er en av Norges mest uskyldige menn. Årsaken er nok at politiet har en svært lav terskel for å rette anklager mot ham ut fra hans fortid og holdinger, sier Bhattis advokat, John Christian Elden, til Dagbladet.

Bhatti ser for seg et høyt beløp i millionklassen. Han var anklaget for å planlegge attentat mot Den amerikanske ambassaden og skyting mot synagogen i Oslo.

– Jeg ble frikjent og krever nå erstatning og oppreisning for uberettiget straffeforfølgelse. Rettssakene, medieomtale og stigmatisering i disse sakene har vært svært belastende for meg, sier Arfan Bhatti. (©NTB)

Første muslim ansatt ved Det teologiske fakultet i Oslo

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.03.2016 kl 16:54

Det teologiske fakultet i Oslo hare fått sin første muslimske ansatte, en førsteamanuensis i teologiske islamstudier.

Dansk-bosniske Safet Bektovic (49) ble ansatt ved årsskiftet – som den første muslimen i en full og fast stilling ved fakultetet.

– Islam var ikke min primærinteresse. Min interesse for islam kom senere, som et resultat av Balkan-krigen som startet i 1992 og min flyktningsituasjon, sier Bektovic til avisa Dagen.

Han ser seg i en viss forstand som sekulær muslim, men har i alle år gått fast i moskeen og ber daglig til Allah. Sitt faste åndelige tilhold regner han med å finne i en bosnisk moské i Oslo, men han går gjerne i ulike moskeer både i Norge, Danmark og andre steder. Da får han anledning til å studere ulike muslimers liv på nært hold Han har sterk tro på den interreligiøse samtalen.

– Det er avgjørende viktig at vi taler sammen og ikke så viktig å be sammen. Det viktigste er at vi forstår hverandre, og så kan vi rette våre bønner til Gud på hvert vårt vis, sier Bektovic.

Hans situasjon har avstedkommet granskende spørsmål både fra muslimsk og kristent hold. Han mener få muslimske forskere har engasjert seg i teologisk-filosofisk forskning av andre religioner. (©NTB)

Italiener avhørt i flere dager før han ble drept i Egypt

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.03.2016 kl 15:31

Den italienske studenten Giulio Regeni ble avhørt i opptil sju dager før han ble drept, ifølge egyptiske rettsmedisinere.

Funnene er det sterkeste tegnet hittil på at Regeni ble drept av egyptisk sikkerhetspoliti ettersom de tyder på at han ble utsatt for avhørsmetoder som forbindes med sikkerhetspolitiet – bl.a. brennemerking med sigaretter over flere dager.

Den 28 år gamle italieneren var student ved Cambridge University og hadde skrevet flere kritiske artikler om det egyptiske regimet før han forsvant 25. januar, på femårsdagen for folkeopprøret mot tidligere president Hosni Mubarak. Han forsket på Egypts uavhengige fagbevegelse.

Over en uke senere, 3. februar, ble han funnet drept i en grøft ved en motorvei utenfor Kairo.

Ifølge egyptiske etterforskningskilder ble lederen for landets rettsmedisinske institutt, Hisham Abdel Hamid, innkalt av påtalemyndigheten for å redegjøre for funnene i forrige uke. Sammen med to rettsmedisinere som har deltatt i obduksjonen av Regeni, fortalte han at italieneren etter alt å dømme ble utsatt for brennemerking med 10-14 timers mellomrom. Det er ifølge kildene en sterk indikator på at de som mishandlet ham, og etter hvert drepte ham, forsøkte å presse ham for opplysninger under avhør. (©NTB)

Irans president: – Folket valgte rett vei

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.03.2016 kl 11:20

– Det iranske folk har tatt et skritt framover, sier president Hassan Rouhani etter valget hvor reformvillige og moderate politikere gjorde det svært bra.

Rouhani regnes selv som en moderat politiker, og han har vært pådriver for arbeidet med å løse striden rundt Irans atomprogram. Tross presidenttittelen har han betydelig mindre makt enn Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

– Jeg takker vårt intelligente og modige folk som har tatt et skritt framover, sa Rouhani på en konferanse i hovedstaden Teheran tirsdag.

Han framholdt også at folket har valgt den «rette og passende vei».

Reformvennlige og såkalte moderat konservative politikere sikret seg flertall både i nasjonalforsamlingen og den viktige Ekspertforsamlingen i valget før helgen. Flere kjente sterkt konservative ayatollaer ble stemt ut av forsamlingene. (©NTB)

Brende: Europa er skjørere enn vi trodde

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.03.2016 kl 10:40

Vi står overfor en mer utfordrende utenriks- og sikkerhetspolitisk situasjon enn på lenge, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene er skjørere enn vi trodde, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Han pekte på kriger og konflikter i Europas nærområder og sårbare stater i Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan, med problemer som radikalisering, voldelige ekstremisme, svak statlig styring og høy arbeidsledighet.

– Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, påpekte han i innledningen til redegjørelsen.

Han viste også til at Russland er mer selvhevdende og uforutsigbart.

– 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende. (©NTB)