Notiser

Flest KrF-ere stemmer ved kirkevalget

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.08.2015 kl 10:01

Oslo (NTB): Kun 28 prosent av Frp-velgerne i Den norske kirke vil stemme ved det kommende kirkevalget. I KrF er tallet 97 prosent.

Ifølge en undersøkelse fra Norstat er det størst vilje til å delta i kirkevalget fra medlemmer av Kristelig Folkeparti (KrF), der 97 prosent av de spurte som er medlemmer av Den norske kirke sier de vil delta, skriver Vårt Land.

Blant medlemmene i Den norske kirke, er det de med sympati for Frp som i størst grad sier at de ikke kommer til å stemme ved kirkevalget. Her svarer 64 prosent av Frp-velgere at de ikke vil delta i kirkevalget, mens 28 prosent lover å stemme.

Blant Senterpartiets velgere svarer 60 prosent at de vil delta, mens andelen er noe lavere for Rødt (59), SV (49), Venstre (43), Arbeiderpartiet (36), Høyre (32) og Miljøpartiet De Grønne (25).

Onsdag skrev avisen at 37 prosent av kirkemedlemmene sier de skal stemme ved kirkevalget 13. og 14. september, noe som i så fall er en kraftig økning sammenlignet med forrige valg – da 13,5 prosent av de stemmeberettigede ved kirkevalget deltok. (©NTB)

Økende interesse for kirkevalget

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.08.2015 kl 08:56

I en ny spørreundersøkelse sier 37 prosent av de spurte kirkemedlemmene at de skal stemme når Den norske kirke holder valg i september.

Holder kirkemedlemmene ord, vil det bety at deltakelsen blir langt høyere enn ved forrige kirkevalg for fire år siden. Den gang deltok 13,5 prosent.

Undersøkelsen er utført av Norstat for Vårt Land.

– Dette er veldig gledelige tall. Det er flott at så mange sier at de ønsker å engasjere seg ved kirkevalget, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet.

– Valgforskere har ment at det ikke var realistisk å forvente økt deltakelse, men disse tallene kan tyde på at det er langt større potensial for økning, sier hun. (©NTB)

FN ber Europa ta mer ansvar for migranter og flyktninger

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2015 kl 14:27

FN sier Tyskland og Sverige ikke kan ta det meste av byrden med flyktningstrømmen til Europa og ber andre europeiske land ta mer ansvar.

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres mener Europa må vise mer solidaritet med alle dem som er tvunget på flukt på grunn av krig og forfølgelse.

– Byrden og ansvaret må deles på flere skuldre, sier han i et intervju med den tyske avisen Die Welt.

– Det er uholdbart i lengden at bare to EU-land, Tyskland og Sverige, tar imot flertallet av flyktningene. Alle land i Europa har et moralsk ansvar for å ta imot dem og en klar forpliktelse til å beskytte dem, sier han.

Tyskland alene kommer trolig til å ha tatt imot 750.000 flyktninger innen utgangen av året, ifølge nye beregninger. Det er i så fall flere enn da Tyskland åpnet sine dører for flyktninger fra krigene på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Sverige er det EU-landet som har tatt imot nest flest asylsøkere. I fjor ble 13 prosent av de totale asylsøknadene i Europa registrert her.

Nye tall fra FNs flyktningorganisasjon UNHCR viser at nærmere 21.000 flyktninger og migranter ankom Hellas i forrige uke, nesten halvparten av det totale antallet som kom til Europa i fjor.

Søndag sa statsminister Angela Merkel at migrasjonskrisen i Europa kan bli en større utfordring for Europa enn gjeldskrisen i Hellas. (©NTB)

Håper på tiltale i medlemsjuks-saken før jul

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.08.2015 kl 09:28

Det gjenstår fremdeles mye etterforskning av medlemsrotet i Oslo Katolske Bispedømme, men politiet tror en tiltale kan være klar i løpet av året.

– Slik det ligger an nå, håper vi at en tiltale kan foreligge før jul, men det kommer an på hva som dukker opp i saken, og eventuelt hvilke andre saker som dukker opp, sier politiadvokat Kristine Rusdal i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Vårt Land.

Oslo Katolske Bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og bispedømmets økonomisjef er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Siktelsene kom etter at Dagbladet i fjor høst avslørte at bispedømmet lette opp personer i telefonkatalogen med navn fra hovedsakelig katolske land, meldte dem inn og søkte om statsstøtte for dem.

Til nå har Oslo-politiet avhørt rundt 20 vitner. Det gjenstår fremdeles en del avhør, i tillegg til at en del beslag må gjennomgås. (©NTB)

Mann siktet for å ha tent på lokalene til islamsk trossamfunn i Danmark

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.08.2015 kl 11:59

København (NTB-Ritzau): En 35 år gammel mann er pågrepet og siktet for å ha forsøkt å tenne på lokalene til Islamisk Trossamfund i København søndag.

Brannalarmen ble utløst klokken 11.33. Bygningen var på det tidspunktet full av barn og unge, opplyser Islamisk Trossamfunds talsmann Imran Shah til TV 2 News.

Brannen ble oppdaget av folk i bygget, som selv gikk i gang med slukningsarbeid.

– Mannen som er pågrepet er tidligere idømt behandlingsdom for blant annet hærverk, sier Sune Christensen, etterforskningsleder i København-politiet.

En behandlingsdom gis kun når retten mener at tiltaltes mentale tilstand ikke er god nok for fengselsstraff.

Det er blant annet vitneforklaringer som ledet politiet til mannen, opplyser København-politiet i en pressemelding. Gjerningsmannen skal ha kastet brennbar væske mot et vindu og tent på.

Brannen var kortvarig og forårsaket bare sotskader. Politiet anser likevel saken som alvorlig og begjærer varetektsfengsling av 35-åringen. (©NTB)

Lov om homofile ekteskap lagt fram i Australia

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.08.2015 kl 09:38

En lov om likekjønnet ekteskap ble mandag lagt fram i Australias nasjonalforsamling. Men forslaget er dømt til nederlag siden regjeringen til Tony Abbott er imot.

Warren Entsch fra Abbotts eget konservative Liberale parti la fram lovforslaget som et privat forslag sammen med representanter fra flere partier, trass i at Abbotts og Entschs parti bandt medlemmene til å stemme imot.

Australia ligger langt bak et voksende antall nasjoner som tillater homofile ekteskap, selv om 69 prosent av Australias innbyggere er tilhengere av like rettigheter.

Abbott, som selv er katolsk og i sin ungdom skulle bli prest, er innbitt motstander av likekjønnet ekteskap. Hans parti besluttet i forrige uke at regjeringen iallfall ikke vil åpne for reform i den inneværende parlamentsperioden.

Om partiets representanter ikke var bundet, hadde forslaget kunnet blitt vedtatt med støtte fra opposisjonspartiet Labour og uavhengige representanter. (©NTB)

320 døde i meslingutbrudd i Kongo

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2015 kl 17:44

Et stort utbrudd av meslinger har kostet 320 mennesker livet i Kongo. Over 20.000 er smittet, melder FN.

Det er FNs kontor for koordinering av humanitær hjelp (OCHA) som har innhentet tallene, som gjelder Katanga-provinsen alene. FN frykter det reelle dødstallet kan være høyere.

Utbruddet i Katanga er ifølge Leger Uten Grenser det verste siden 2011. Organisasjonen driver en vaksinasjonskampanje i avsides områder i det fattige landet.

I 2013 ble det registrert 9.400 meslingtilfeller i provinsen, og 12.000 året etter. OCHA advarer om at situasjonen i området bare blir verre, og at Katanga også er rammet av underernæring og kolera. (©NTB)

Jagland: Ekstrem form for sekularisme

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2015 kl 14:13

Arendalsuka: Den franske sekularismen har gått for langt, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Uttalelsene falt under en paneldebatt etter talen til Charlie Hebdo-redaktør Gerard Biard i Arendal fredag. I talen gikk Biard kraftig i rette med bruken av hijab og forsvarte det franske forbudet mot bruk av religiøse symboler i det offentlige rom.

– Utspillet er preget av en fransk, tilnærmet ekstrem form for sekularisme, sa Jagland, som er kritisk til at den franske staten formelt ikke anerkjenner minoriteter, men betrakter alle borgere som franske.

Samfunnsdebattant og forfatter Bushra Ishaq mener Biards utspill om bruk av hijab ikke tjener ytringsfrihetens sak.

– Hvor blir ytringsfriheten av når du skal bestemme hvordan andre mennesker skal gå kledd, spurte Ishaq i debatten etter Biards tale.

Til NTB sier Ishaq at Biard motsier seg selv.

– Ytringsfriheten skal være absolutt, og den skal gjelde for alle. Det innebærer også at muslimske kvinner selv skal få velge hvordan de kler seg, sier hun.

I talen beskrev Biard hodeplaggene som stigmatiserende og diskriminerende.

– Den dagen ingen kvinner uten slør blir rammet av en stein i ansiktet kan man begynne å snakke om «valg», sa han. (©NTB)

Norske velgere har blitt mer sekulære

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.08.2015 kl 08:50

Siden valget i 2009 har norske velgere blitt mer sekulære. Tallene er klare, slår valgforsker Bernt Aardal fast.

Det var onsdag at en gruppe valgforskere la fram en offisiell studie av stortingsvalget i 2013 under et seminar i Oslo. Valgundersøkelsen konkluderte med at det ikke har funnet sted store holdningsendringer blant velgerne som kunne forklare den blå valgseieren eller fremveksten av Miljøpartiet De Grønne ved forrige valg. Regjeringsskiftet handlet mer om rødgrønn slitasje enn en høyrebølge, ifølge undersøkelsen.

Den eneste klare endringen forskerne har funnet er at velgerne siden valget i 2009 har blitt målbart mer sekulære, skriver Vårt Land.

Aardal kaller endringen signifikant, det vil si at forskerne ikke kan bestride funnet.

– Vi ser denne utviklingen i de fleste vestlige land. Det handler om overordnede generelle saker som er viktige for kristne velgere, men som er i tilbakegang og under press, sier Aardal.

En effekt av utviklingen er at Kristelig Folkeparti nå driver med valgkamp på mer innskrumpede marker enn før, mener Aardal, som tror sekulariseringen er dårlig nytt for KrF. Men KrFs nestleder Dagrun Eriksen er ikke overrasket over at velgerne har blitt mer sekulære.

– Nei, dette er jo trender vi har sett over lengre tid, sier Eriksen, som sier partiet er kjent med tendensene og at man ikke ser på dette som noen skremmende utvikling. (©NTB)

Homofile prester frykter kirkevalget

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.08.2015 kl 11:37

Oslo (NTB): Lesbiske, homofile og bifile prester er bekymret for at homovigseldebatten vil bli for tøff for dem før kirkevalget – og at ikke Kirken vil forsvare dem.

17 prester har sendt et brev til biskoper i Den norske kirke som har åpne lesbiske eller homofile prester, der de skriver at de er urolige for at kirkevalget, der vigsel av homofile par er det store temaet, blir en ekstra sterk påkjenning. De er også bekymret for at ikke kirken vil verne de mot diskriminering og trakassering, melder NRK.

«Tiden som kommer vil bli ekstra tøff for oss, når våre liv og vår tro igjen daglig vil bli redusert til en sak folk kan være for eller mot», står det i brevet.

Preses Helga Haugland Byfuglien sier hun vil diskutere saken med alle biskopene, også med dem som ikke vil ansette homofile.

– Det er svært alvorlig hvis medarbeidere i kirken opplever at de blir trakassert på arbeidsplassen. Vi som arbeidsgiver har et ansvar for å gjøre det vi kan for at det ikke skal skje.

De to fagforeningene til prestene, Presteforeninga og Teologene i Fagforbundet, ønsker at Kirken skal opprette en ressursgruppe på LHBT-spørsmål, slik at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner kan fortelle om sine opplevelser med Kirken. (©NTB)

Kristenkonservative vraket artist etter homostøtte

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.06.2015 kl 17:52

Oslo (NTB): Solveig Slettahjell skulle spilt konsert når Norsk Luthersk Misjonssamband samles til generalforsamling. Men da de fikk vite at hun støtte homofile i kampen for å få gifte seg i kirken, vraket NLM henne.

Sammen med artister som Bjørn Eidsvåg, Ingrid Olava, Sigvart Dagsland og Karoline Krüger bidrar Slettahjell på en ny CD til støtte for Åpen folkekirke, skriver Dagen. Organisasjonen kjemper for å innføre en liturgi for vigsel av samkjønnede par. Det gjør at artisten ikke lenger er ønsket hos misjonssambandet.

– Dette er veldig beklagelig. Vi mener en kristen kirke tydelig må fastholde at ekteskapet er en ordning mellom en mann og en kvinne, og da blir det vanskelig å løfte fram en artist som støtter et helt annet budskap, sier generalsekretær Øyvind Åsland.

Slettahjell synes det er synd at hun ikke lenger er ønsket.

– Jeg mener homofile skal få gifte seg i kirken, og blant annet derfor er det naturlig for meg å støtte Åpen folkekirke. Jeg er bekymret for fremmedgjøringen som skapes hos mange i kjølvannet av homofilidebatten, sier hun. (©NTB)

Jødiske ungdommer pågrepet for kirkebrann i Israel

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.06.2015 kl 13:13

16 ungdommer fra jødiske bosetninger på Vestbredden er pågrepet i forbindelse med en brann i en historisk kirke ved Genesaretsjøen i Israel natt til torsdag.

Politiets talskvinne Luba Samri opplyser at de 16 ungdommene som oppholdt seg i nærheten av kirken, ble innbrakt for å sjekke om de var med på å sette fyr på kirken.

Hun sa at alle 16 var fra bosetninger på Vestbredden, ti av dem fra bosetningen Yitzhar, som er kjent for å være en bastion for ekstremister. Flere bosettere i Yitzhar har tidligere vært involvert i hatkriminalitet mot kristne og muslimer.

Politiet opplyste tidligere at den romersk-katolske kirkens vegger var oversmurt med graffiti på hebraisk, og israelske medier skriver at graffitien krever at alle vantro hedninger blir kastet ut av Israel.

Fader Matthias i den katolske benediktinerordenen sier at skadene begrenset seg til et atrium utenfor kirken, som ble helt utbrent, men at selve kirken er uskadd.

Kirken, som ligger i nærheten av Kapernaum i Galilea, er bygd der Jesus ifølge Bibelen på mirakuløst vis mettet 5.000 mennesker med fem brød og to fisker.

Angrepet på kirken er det siste i en lang rekke angrep på kristne og muslimske hellige steder som jødiske ekstremister på den okkuperte Vestbredden står bak. I april ble en rekke gravstøtter i en maronittisk kirkegård i Nord-Israel knust.

En rådgiver i den katolske kirken sier at angrepet på kirken i Tabgha vil gi gjenlyd i hele den kristne verden og vil være svært skadelig for Israels omdømme. (©NTB)

Muslimenes hellige fastemåned starter

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.06.2015 kl 12:19

Saudi-Arabia og flere andre arabiske land har bestemt at muslimenes fastemåned ramadan skal begynne torsdag.

Starten og slutten på ramadan avhenger av månens posisjon. Under ramadan må muslimer avstå fra å spise, drikke og røyke fra soloppgang til solnedgang. Barn, syke og gravide er imidlertid unntatt fra fasten.

Fasten er en av islams fem søyler ved siden av trosbekjennelsen, bønn, almisser til de fattige og pilegrimsreise til Mekka. (©NTB)

Pakistan stanser henrettelser under ramadan

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.06.2015 kl 16:04

Pakistan vil midlertidig stanse henrettelsene i landet under ramadan, som starter torsdag.

Så langt i år har minst 150 mennesker blitt henrettet ved hengning i landet, som avsluttet et moratorium på henrettelser i desember.

– Det er tradisjon at ingen henrettes i fastemåneden ramadan, og myndighetene har bestemt at denne tradisjonen skal følges også i år, sier Nusrat Mangan i det pakistanske fengselsvesenet.

Mange land og organisasjoner har reagert på henrettelsene i landet, blant annet fordi fanger har blitt henrettet for lovbrudd de har utført som mindreårige. (©NTB)

Muslimer i nord får ramadan-hjelp

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.06.2015 kl 05:37

Stockholm (NTB-AFP): Midnattssol byr på praktiske utfordringer for muslimer som faster mens solen er oppe under ramadan. Nå kommer det nye retningslinjer for muslimer langt nord.

I år starter ramadan 18. juni, tre dager før årets lengste dag. Fastemåneden starter ved daggry, og fastende muslimer unngår å spise mens solen er oppe.

Men i nord er det som kjent midnattssol på denne tiden av året. Også lenger sør i de nordiske landene byr ramadan på utfordringer om sommeren.

– Det er to vanskelige spørsmål, ikke bare når man kan slutte å faste, men også når fasten skal innledes. Det er ingen ordentlig daggry i Stockholm om sommeren, sier Mohammed Kharraki fra Islamsk Råd i Sverige.

Nå har Det europeiske fatwarådet kommet med nye retningslinjer, som sier at muslimer bør følge tidspunktene for forrige tydelige soloppgang og solnedgang.

Tidligere har anbefalingen vært å starte og avslutte fasten samtidig som folk lenger sør. (©NTB)

Paven godkjenner domstol for overgrepssaker

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.06.2015 kl 18:11

Roma (NTB-AFP): Pave Frans har godkjent opprettelsen av en domstol som skal behandle overgrepssaker som involverer biskoper i den katolske kirke.

Domstolen får myndighet til å dømme i saker der biskoper er anklaget for å enten skjule eller ikke hindre at overgrep mot mindreårige finner sted. Det er en kommisjon på 17 geistlige, deriblant åtte kvinner, som har kommet med anbefalingen. Kravet om en slik rettsinstans har også blitt fremmet fra støttegruppen for ofre i slike overgrepssaker.

En rekke overgrepssaker har rystet den katolske kirke de siste årene. Da pave Frans ble innsatt i 2013, uttalte nettverksgruppen Survivors Network of Those Abused by Priests at millioner av barn fortsatt står i fare for å bli misbrukt av pedofile prester fordi kirken stadig forsøker å dekke over overgrep ved å flytte prestene til andre prestegjeld. (©NTB)

– Barneekteskap er en epidemi i Bangladesh

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.06.2015 kl 10:24

Nesten en tredel av alle jenter i Bangladesh blir giftet bort før de er fylt 15, til tross for forbudet mot barneekteskap. Nå vil regjeringen senke aldersgrensen.

Forslaget om å senke lavalderen fra 18 til 16 år sender helt feil signal, mener Heather Barr i Human Rights Watch (HRW).

– Regjeringen må handle før vi mister nok en generasjon jenter, sier hun.

Organisasjonen lanserte tirsdag en rapport om det de kaller en epidemi av barneekteskap i Bangladesh. Landet har en av verdens høyeste andeler av barnebruder. 2 prosent av jentene er gift før de fyller 11 år. Fattigdom er en viktig årsak. At landet er svært utsatt for naturkatastrofer forsterker problemet, ifølge rapporten som har fått tittelen «Gift deg før huset ditt skylles bort».

Lokale tjenestemenn bidrar til lovbruddene ved å forfalske fødselsattester mot betaling.

Statsminister Sheikh Hasina har lovet få en slutt på at ekteskap med jenter under 15 innen 2021. I 2041 skal ingen barn giftes bort, har hun lovet. Derfor reagerer HRW på at hun nå går inn for å senke lavalderen, slik at jenter ned til 16 år kan gifte seg med samtykke fra foreldrene. Ettersom de fleste ekteskap er arrangert av foreldrene, vil dette i praksis si at aldersgrensen på 18 år forsvinner, påpekes det.

Barnebrudene går glipp av skolegang, er mer utsatt for vold i familien og løper en stor helserisiko fordi de blir gravide før kroppen er utvokst. (©NTB)

Kirken reagerer på intime videoscener ved alteret

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.06.2015 kl 15:13

Artisten Tooji har spilt inn video med intime og avkledde scener foran alteret i Frogner kirke. Menighetsrådet sa ja til å leie ut kirken, men bispedømmet reagerer på resultatet.

Videoen ble lansert samme dag som Tooji sto fram som homofil. Nettavisen omtaler «The Father Figure» som Toojis «komme ut»-video.

Artisten sier budskapet er at religion ikke kan hindre kjærligheten, han opptrer selv i flere intime scener med en mannlig prest i videoen. Det skal være formen og ikke budskapet som har falt biskop Ole Christian Kvarme tungt for brystet.

– Kirkerommet skal aldri benyttes som visuell kulisse for seksuelle scener i en kommersiell produksjon. En tilsvarende scene mellom mann og kvinne ville vært like uakseptabel, skriver biskopen og omtaler innspillingen som «helt uakseptabel».

Kvarme fikk vite om utleien av kirken i etterkant. Det var derfor for sent å stoppe innspillingen, men regelbruddet er fulgt opp med menighetsrådet i etterkant. Fra Frogner kirkes side heter det at det er scener i filmen «som ikke samsvarer med (...) prosjektbeskrivelsen».

26 år etter at Madonna skapte furore da hun forførte Jesus i «Like a prayer», kan altså en musikkvideo som blander religiøsitet og seksualitet fortsatt opprøre kirkens ledelse. (©NTB)

Flere nordmenn konverterer til islam

Kategori: Kort notert - Publisert: 08.06.2015 kl 13:00

De siste 15-20 årene har om lag 2.500 personer konvertert til islam i Norge, anslår forskere.

På slutten av 90-tallet viste en kartlegging rundt 500 konvertitter. Islamforsker Anne Sofie Roald anslo i underkant av 1.000 personer i 2005, omtrent det samme som kollega Kari Vogt estimerte i 2008, skiver Aftenposten.

I dag er tallet tre ganger så høyt, ifølge Vogt. Roald er enig i anslaget.

– 3.000 konvertitter er et tentativt tall. Tradisjonelt har konverteringer i forbindelse med ekteskap vært det vanligste, men de senere årene ser vi både i Norge og resten av Europa at såkalte «kamerat-konverteringer» får fotfeste. Det er unge muslimer som eksponerer ikke-muslimske jevnaldrende for islam, sier Kari Vogt til Aftenposten.

200.000 muslimer

Det føres ikke egen statistikk over folks trostilhørighet i Norge, men forskere antar at det er vel 200.000 muslimer i Norge i dag.

Anslaget bygger på antallet innvandrere og barn av innvandrere i Norge fra land der islam er den dominerende religionen, sammenholdt med Statistisk sentralbyrås oversikt over medlemmer i trossamfunn utenfor Den norske kirke. Muslimske trossamfunn hadde i fjor vel 132.000 registrerte medlemmer, ifølge SSB. Veksten siden 2010 har vært på 33 prosent.

Pisking misforstått

De unge konvertittene Aftenposten har snakket med, liker ikke begrepene «konservativ» eller «liberal» når det kommer til islam.

– Som muslim støtter jeg sharialovene. Men i Norge gjelder norske lover, og det står i Koranen at vi skal støtte lovene i landet vi bor i. Vi kan jo ikke kreve sharialover her, sier en konvertitt. En annen mener de strenge straffene blir feil fremstilt.

– Dette med pisking blir ofte feil fremstilt i mediene. Reglene er mer omfattende enn det som kommer fram, sier en kvinnelig konvertitt som vil være anonym. (©NTB)

Wilders skal vise Muhammed-karikaturer på TV

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.06.2015 kl 18:57

Amsterdam (NTB): Den nederlandske politikeren og islamkritikeren Geert Wilders varsler at han vil vise karikaturtegninger av profeten Muhammed under en TV-sending viet partiet hans, skriver BBC.

I forrige måned var Wilders hovedtaler under karikaturutstillingen som ble angrepet av to væpnede menn i Garland, Texas. Skildringer av Muhammed regnes som støtende for mange muslimer.

Wilders avslører ikke når TV-sendingen vil finne sted, men ifølge BBC sier han at han vil vise fram karikaturene fordi den nederlandske nasjonalforsamlingen har nektet å stille dem ut i sine lokaler.

– Terrorister må innse at de aldri vil vinne og hvor viktig ytringsfriheten er for oss i Nederland, sier han i en uttalelse.

Wilders er leder for Frihetspartiet (PVV) og har ofte uttrykt sin avsky for Islam og masseinnvandring. Blant annet har han bedt om at koranen skal forbys i Nederland.

I desember i fjor ble det kunngjort at han vil bli tiltalt på grunn av påstander om at han har trigget rasehat mot landets marokkanske befolkning. (©NTB)

Trondheim vil bygge ut fellesgravsteder

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.06.2015 kl 09:00

Trondheim planlegger utbygging av nye fellesgravsteder med plass til nærmere 2.000 døde.

Bare på den nye kirkegården på Charlottenlund er det planlagt over 1.600 felles gravplasser, skriver Adresseavisen.

De siste årene har 500 personer fått gravsted på «navnet minnelund» i Trondheim. På en slik minnelund finnes det ingen gravstøtter for den enkelte. Den dødes navn står på et enkelt navneskilt sammen med titalls andre.

Det er mulighet for å sette ned kranser, lys og blomster på et bestemt sted i minnelunden, men det er ikke tillatt med bilder, brev og lignende private gjenstander. (©NTB)

PST: Flyktninger verves av ekstremister i Norge

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.06.2015 kl 08:46

Fortvilte og sårbare flyktninger blir forsøkt vervet av islamske ekstremister i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Flere kilder har bekreftet overfor Dagbladet at islamske ekstremister har vært aktive og forsøkt å verve flyktninger som er blitt plassert i mottak i sentrale områder på Østlandet.

– Det er et scenario vi er oppmerksomme på, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Det er flere eksempler på at personer som har fått innvilget både asyl og oppholdstillatelse i Norge senere er blitt sentrale i det radikaliserte islamske miljøet i Norge

Mandag skrev Dagbladet at PST skal ha forhindret flere terrorister fra Islamsk stat og den al-Qaida tilknyttede Nusrafronten fra å komme til Norge som kvoteflyktninger.

– Vi kan ikke gi noen garantier. Vår frykt er at en eller flere terrorister vi ikke kjenner til likevel klarer å komme seg til Norge, sier Bernsen.

Tidligere ventet sikkerhetspolitiet til kvoteflyktninger hadde kommet til Norge før de startet det arbeidet med å sjekke flyktningens bakgrunn. Nå gjøres dette arbeidet før flyktningene reiser til Norge. (©NTB)

Vil gi radikalisert ungdom nytt håp

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.05.2015 kl 17:58

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Etter ett år som radikal islamist kom Yousef Bartho Assidiq seg ut av ekstremistenes grep. Nå vil han hjelpe andre ungdommer samme vei.

Sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini har han startet organisasjonen Just Unity, som fredag hadde sitt formelle stiftelsesmøte. Gjennom samtaler, kartlegging og oppfølging skal organisasjonen forebygge radikalisering og ekstremisme og gi ungdommer som har havnet i slike miljøer, en ny start.

– En fellesnevner for mange av dem er en følelse av håpløshet, sier Yousef Bartho Assidiq til NTB.

Ung og sårbar


Selv var han ung og sårbar da han i 2009 ble radikalisert av den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad.

– Jeg hadde konvertert til islam og følte meg utstøtt av samfunnet. I moskeen traff jeg Mohyeldeen, som ville bli min «venn», forteller Yousef.

I ett år var han med i Profetens Ummah, før han brøt med de radikale islamistene, mest på grunn av moren.

I dag føler han seg ofte truet av sine tidligere frender, som åpent sympatiserer med den ytterliggående gruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

– Jeg opplever at mange av ungdommene vi møter, er blitt radikalisert av Profetens Ummah. De har overtalt flere til å slutte seg til IS, sier Yousef til NTB.

Mønster


Også Faten, som opprinnelig er fra Karbala i Irak, har førstehånds erfaring med ekstreme miljøer. I flere år har hun utfordret ekstreme ideologier og ble kjent for alvor da hun holdt en appell mot IS foran Stortinget i fjor.

– Jentene er ofte mer ekstreme enn gutter. Ofte kommer den eneste kunnskapen de har om islam, fra IS-kjærester og propaganda på nettet, sier hun til NTB.

– Det viktigste med arbeidet vårt å se mennesket bak mønsteret. Mange unge ekstremister er blitt sviktet av samfunnet, derfor er det viktig å kartlegge hvorfor de har valgt denne veien, understreker hun.

Siden den spede starten i mars har Just Unity fått til sammen 17 saker, som omfatter 28 personer, på bordet. I tillegg følger de opp fem familier der sønnene har reist til Syria.

Nå har de to aktivistene fått et styre bestående av åtte samfunnstopper, med advokat Geir Lippestad i spissen som styreleder, i ryggen.

– Radikalisering er, ved siden av klima, en av de viktigste utfordringene i samfunnet i dag, sier Lippestad.

I styret sitter også ekstremistforsker Lars Gule og fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Polarisering og redsel


Ifølge Gule finnes det et sted mellom 100 og 300 ungdommer i Norge som kan tenke seg å bli krigere for IS, mens mellom 70 og 80 allerede har dratt til Syria og Irak. I tillegg deler trolig mellom 2.000 og 4.000 de samme ideologiene.

– Dette handler kanskje ikke om så mange, men radikaliseringen bidrar til å skape holdninger, redsel og et menneskesyn som bidrar til stigmatisering og polarisering og er ødeleggende for god integrering, mener Lippestad, som selv har førstehånds kjennskap til ekstremisme gjennom jobben som forsvarer for Anders Behring Breivik. (©NTB)

Over halvparten skeptiske til muslimer

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.05.2015 kl 09:01

Nesten 60 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier de er negative til å få et svigerbarn med muslimsk tro inn i familien.

Skepsisen mot muslimer er større enn for noen annen trosretning, og finnes både i befolkningen generelt og blant ulike innvandrergrupper, skriver Aftenposten.

Det er det årlige integreringsbarometeret fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet som viser dette.

– Det er noen tall som er ganske skremmende her. Spesielt den høye skepsisen mot muslimer. Sett i lys av arbeidet for forebygging av radikalisering, vet vi at det finnes et stort sympatiserende landskap. Det blir en ond sirkel, da vi vet at skepsisen mot muslimer sannsynligvis henger sammen med det globale terrorbildet, sier Linda Alzaghari, daglig leder av tenketanken Minotenk.

Samtidig svarer 24 prosent at de er skeptiske til å få et svigerbarn med jødisk tro i familien. Her er skepsisen størst blant de spurte med pakistansk bakgrunn, der vel fire av ti, 42 prosent, innrømmer at de ikke ønsker jødiske svigerbarn. Pakistanerne er imidlertid enda mer skeptiske til å få en hindu som svigerbarn. Her er andelen negative 50 prosent. Aller mest skeptiske er pakistanerne til buddhister. Hele 58 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de ikke ønsker svigerbarn med buddhistisk bakgrunn. (©NTB)

– Palmyras antikke ruiner står fortsatt uskadd

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.05.2015 kl 15:34

Palmyras historiske templer og graver er ikke påført skader, flere dager etter at Den islamske staten (IS) tok kontroll over byen, ifølge Syrias sjef for fortidsminner.

– Den historiske byen er i god hold. Det er ingen skader så langt, sier fortidsminnesjef Maamoun Abdulkarim til nyhetsbyrået Reuters.

Men han er fortsatt redd for at jihadistgruppen skal sprenge de antikke ruinene i været.

Palmyra er også kjent som Tadmur. Den historiske delen står på UNESCOs verdensarvliste. Der ligger blant annet Baal-tempelet, som ble innviet 32 år etter Kristus til ære for den høyeste himmelgud Bel, måneguden og solguden. Det har vært frykt for at den ytterliggående, sunnimuslimske opprørsgruppa IS vil anse byggene som hedenske og derfor rive dem. (©NTB)