Notiser

Minst 20 fryktes drept i moské-angrep i Saudi-Arabia

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.05.2015 kl 17:09

Dubai (NTB-Reuters-AFP): Rundt 20 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské øst i Saudi-Arabia. Helsepersonell opplyser at mer enn 50 er skadd, flere av dem alvorlig.

Et vitne beskriver en stor eksplosjon i Iman Ali-moskeen i landsbyen al-Qadeeh hvor rundt 150 personer var samlet til fredagsbønn.

– Vi var i den første delen av bønnene da vi hørte eksplosjonen, sier Kamal Jaafar Hassan.

Innenriksdepartementet i Saudi-Arabia opplyser at det er snakk om et selvmordsangrep.

– Det er brakt på det rene at en person utløste en bombe han hadde under klærne under fredagsbønnen i Ali Ibn Ali Taleb-moskeen i Qadeeh i Qatif-provinsen, sier departementets talsmann til det offisielle nyhetsbyrået SPA.

Drepte og sårede

Talsmannen sier at flere personer er drept og såret, men oppgir ikke noe eksakt antall. En sykehuskilde opplyser imidlertid til Reuters at rundt 20 personer ble drept i angrepet, og at mer enn 50 får behandling ved sykehuset, hvorav noen har alvorlige skader.

Bilder på sosiale medier viser blodige ofre som blir fraktet bort på bårer.

Ukjent

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet i den østlige Qatif-regionen, der majoriteten av befolkningen er sjiamuslimer.

– Sikkerhetsmyndighetene vil ikke spare på innsatsen i jakten på alle dem som var involvert i denne terrorhandlingen, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet.

Angrepet er det første som rammer sjiamuslimer i Saudi-Arabia siden november. Da tok væpnede gjerningsmenn livet av minst åtte personer i et angrep mot en sjiamuslimsk religiøs feiring. Også denne hendelsen skjedde øst i landet. (©NTB)

Irland skal stemme over likekjønnet ekteskap

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.05.2015 kl 18:30

Dublin (NTB-DPA): Ja-siden leder foran fredagens folkeavstemning i Irland om å gjøre det lovlig for to av samme kjønn å gifte seg.

Irland er første land i verden som har folkeavstemning om likekjønnet ekteskap. En meningsmåling i Irish Times viser at 58 prosent vil svare ja når de går til urnene fredag. 25 prosent svarer at de vil stemme nei, mens 17 prosent ikke har bestemt seg.

– Jeg har virkelig håp, sier direktør Moninne Griffith, som leder organisasjonen Marriage Equality, som jobber for et «ja».

Griffith forteller at hun har blitt svært godt mottatt når hun har vært ute og drevet kampanje for å sikre ja-stemmer. Plakater fra ja- og neisiden har preget bybildet i Dublin de siste ukene.

Mobiliserer

Avisa The Guardian skriver at neibevegelsen nå jobber intenst for å mobilisere konservative kristne og muslimske innvandrere for å få dem til å stemme og sikre et nei-flertall 22. mai.

Statsminister Enda Kenny advarer da også mot å ta en ja-seier for gitt, og oppfordrer alle til å stemme 22. mai. Kennys regjering har gitt helhjertet støtte til ja-bevegelsen.

Irene skal stemme over om det skal komme inn i grunnloven en setning om at det skal være lovlig med ekteskap mellom to personer uavhengig av kjønn.

Ja fra Bono

Irland er Vest-Europas mest katolske land, men kirkens autoritet er blitt svekket etter en rekke avsløringer de siste tiårene om katolske presters misbruk av barn. Da det ble kjent at det skulle holdes en folkeavstemning om å tillate homoekteskap, kom det sterke reaksjoner fra den katolske kirken.

– Skal vi bli den første generasjon i historien som sier at mødre og fedre ikke lenger betyr noe i oppdragelsen av barn? spør erkebiskop Michael Neary.

Den irske superkjendisen Bono fra bandet U2 er blant dem som støtter en endring av grunnloven.

– Ekteskap er hevet over religion. Det tilhører folket, og er ingen religiøs institusjon, har Bono sagt til irsk presse.

Homoseksualitet var ulovlig i Irland fram til 1993. (©NTB)

Saudi-Arabia utlyser bøddeljobber

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.05.2015 kl 01:35

Saudi-Arabia utlyser åtte stillinger som bøddel ettersom landet trenger flere til å ta seg av de stadig flere dødsdommene som blir avsagt.

Det kreves ingen spesielle kvalifikasjoner for jobben, der den viktigste oppgaven er å fullbyrde en dødsstraff, som regel i full offentlighet, men som også innebærer å foreta amputasjoner på dem er dømt for mindre alvorlige forbrytelser, heter det i annonsen som er lagt ut på kongedømmets portal for stillingsannonser.

På søknadsskjemaet heter det at stillingen klassifiseres som «religiøse funksjonærer» og at lønnen ligger i nedre del av tjenestemannsregulativet.

Saudi-Arabia er blant de fem landene i verden som henretter flest mennesker. I 2014 lå landet på plass nummer tre etter Kina og Iran, men foran Irak og USA, ifølge Amnesty International.

En mann som ble halshogd søndag, var den 85. personen som er henrettet hittil i år, ifølge det saudiarabiske nyhetsbyrået Saudi Press Agency. I hele fjor var det 88 henrettelser.

De fleste som henrettes, er dømt for drap, men 38 har fått dødsstraff for narkotikaforbrytelser, ifølge Human Rights Watch. Halvparten er fra Saudi-Arabia og resten fra Pakistan, Jemen, Syria, Jordan, India, Indonesia, Myanmar, Tsjad, Eritrea, Filippinene og Sudan. (©NTB)

Pastor tiltalt for millionbedrageri

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.05.2015 kl 09:48

En pastor i en pinsemenighet er tiltalt for å ha lurt til seg 2,5 millioner kroner for kurs som ikke ble gjennomført slik de ble rapportert inn.

Kristelig Studieforbund anmeldte mannen i forbindelse med rapportering av virksomheten i fjor vår. Nå er tiltalen mot mannen, som er styreleder og pastor i en pinsemenighet, klar. Den lyder på grovt bedrageri og har en strafferamme på inntil seks års fengsel, skriver Dagbladet.

I 2012 og 2013 fikk tiltalte utbetalt drøyt 2,5 millioner kroner av studieforbundets tilskuddsmidler. Han skal ha gitt uriktige og ufullstendige opplysninger om at pengene skulle brukes til kursvirksomhet. Kursene skal bare ha blitt delvis gjennomført, eller ikke i det hele tatt.

Pastorens forsvarer har ikke besvart Dagbladets henvendelser. (©NTB)

Katolikker i Tromsø vil betale tilbake millioner

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.05.2015 kl 09:48

Tromsø stift i den katolske kirken er innstilt på å betale tilbake en del av statsstøtten de har mottatt siden 2011.

Biskop Berislav Grgic legger seg dermed på en annen linje enn Oslo katolske bispedømme i saken om hvorvidt den katolske kirken i Norge har mottatt for mye støtte, skriver Vårt Land.

Tromsø katolske stift dekker de tre nordligste fylkene. De mener selv de har mottatt nærmere 2,3 millioner kroner for mye i støtte mellom 2011 og 2014.

– For oss er det ønskelig å kunne avslutte saken om de offentlige tilskuddene, forklarer biskopen i Tromsø.

De tre katolske stiftene i Norge – Oslo, Trondheim og Tromsø – opererer med felles medlemsregister. Oslo katolske bispedømme har erkjent bruk av «telefonkatalogmetoden» og ført opp personer de mente var katolske innvandrere til Norge.

– Metoden ble brukt av fire personer i Oslo katolske bispedømme, og de benyttet den også for å finne katolikker i Nord-Norge, sier Grgic, men legger til at ingen av prestene i hans stift har gått fram på denne måten. (©NTB)

300 barneslaver løslatt i Den sentralafrikanske republikk

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.05.2015 kl 20:05

357 barn ble torsdag løslatt fra fangenskap i byen Bambari i Den sentralafrikanske republikk.

Løslatelsen kommer i etterkant av at væpnede grupper i landet nylig undertegnet en fredsavtale, der de lovet å legge ned våpnene etter to år med krigføring. I henhold til avtalen skal personer som kan knyttes til folkemord eller andre krigsforbrytelser, stilles for retten.

Byen Bambari ligger om lag 200 kilometer nordøst for hovedstaden Bangui. Flere av de løslatte barna er under 12 år gamle, ifølge UNICEF.

Konflikten i landet begynte i mars 2013, da hovedsakelig muslimske Seleka-opprørere tok makten. Kristne militsgrupper forsøkte å slå tilbake opprørerne, og begge sider beskyldes for drap og grove overgrep mot sivile.

Mellom 6.000 og 10.000 barn antas å jobbe for de ulike opprørsgruppene i landet, blant annet som sexslaver. (©NTB)

Regjeringen setter av 10 millioner til forebygging av radikalisering

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.05.2015 kl 11:40

Regjeringen foreslår å styrke det lokale forebyggingsarbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme med ti millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

– Vi vil forsterke den frivillige innsatsen for å forebygge at unge rekrutteres til voldelige og ekstremistiske miljø. Ungdom er en viktig ressurs i samfunnet vårt. Vi må støtte og oppmuntre ungdom som engasjerer seg, og foreslår 7,5 millioner kroner der kommuner kan søke om økonomisk støtte til lokal forebygging i samarbeid med frivillige aktører, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Regjeringen foreslår videre å øremerke 2,5 millioner kroner til videreutvikling av et foreldreveiledningsprogram. I andre departementer er 4 millioner kroner foreslått til dialogtiltak og tiltak mot radikalisering gjennom Kulturdepartementet. I tillegg er nesten 130 millioner kroner foreslått til arbeid mot terror og radikalisering gjennom Justisdepartementet

Høyre-politiker krever norskkurs for imamer

Kategori: Kort notert - Publisert: 12.05.2015 kl 08:38

Høyres Afshan Rafiq ber kunnskapsministeren sikre at imamer i norske menigheter forstår norsk språk og kultur.

Rafiq, som ble landets første stortingskvinne med norsk-pakistansk bakgrunn da hun ble valgt inn i 2001, foreslår obligatorisk kurs i norsk språk og samfunnsforhold for religiøse ledere som kommer fra utlandet for å arbeide i norske menigheter, skriver Vårt Land. I tillegg ber hun Kunnskapsdepartementet og Universitetet i Oslo starte et samarbeid for å starte en imamutdanning.

Rafiq understreker at kurs i norsk språk og samfunn også må gjelde andre trossamfunn enn de muslimske.

– Lederne skal være her i ganske mange år. Det er sunt at de ikke blir isolert i trossamfunnet de kommer til. Men hvis et slikt kurs kun er frivillig, er det ikke mange som vil ta det, sier Rafiq, som nå er vararepresentant på Stortinget.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det ikke finnes planer om imamutdanning.

– Hvordan vil det fungere i praksis? Islamsk råd sier at en slik utdanning ikke vil ha legitimitet i muslimske miljøer. Har den ikke det, så har man ikke kommet noe lenger, sier statsråden. (©NTB)

St. Olavs orden til tidligere styreleder i HEF

Kategori: Kort notert - Publisert: 07.05.2015 kl 13:48

Åse Kleveland ble hyllet i Filmens hus i Oslo i går, da hun ble utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. Kleveland fikk utmerkelsen for "sin djerve innsats for norsk kulturliv".

- Jeg er veldig glad og stolt, sa hun til Seoghør.no i forbindelse med tildelingen.

Kleveland har vært del av norsk kulturliv siden hun debuterte som artist som tenåring. I tillegg til å være en populær artist, har hun også hatt en rekke verv innen politikk og i kulturlivets toppsjikt. Hun var blant annet kulturminister i Gro Harlem Brundtlandsd regjering fra 1990-1996, direktør for Svenska Filminstitutet i Stockholm fra 2000 til 2005 og direktør for Rikskonsertene fra 2006-2012. Fra 2012 har hun vært styreleder for Festspillene i Bergen.

Hun var også styreleder i Human-Etisk Forbund fra 2007-2013. I 2011 ble hun operert for brystkreft, men var tilbake som styreleder under Den humanistiske verdenskongressen i Oslo i august 2011. Der sang hun offentlig for første gang på mange år. Og i år gjorde hun comeback på Spellemannsprisutdelingen i januar, der hun fremførte balladen "Hvor skal vi dra". Over sommeren skal hun etter planen komme med nytt album.

14 avhørt i bedragerisak mot den katolske kirke

Kategori: Kort notert - Publisert: 06.05.2015 kl 09:57

Politiet har avhørt 14 personer i saken om medlemsjuks i den katolske kirken i Norge. Fortsatt gjenstår det en del arbeid, opplyser politiet.

– Det er nåværende og tidligere ansatte i bispedømmet som vi har avhørt, forteller politiadvokat Kristine Rusdal til Vårt Land. Hun jobber i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen er siktet for bedrageri av 50 millioner kroner. Alle nekter straffskyld og avviser at de har brutt loven. De er uenige i Fylkesmannen i at det kun kan søkes støtte for medlemmer som selv har meldt seg inn.

– Det gjenstår en del arbeid i etterforskningen, men jeg kan ikke gå i detalj på hva arbeidet går ut på nå, sier Rusdal. Hun kan ikke si når en eventuell tiltale kan være klar.

Oslo bispedømme har siden november i fjor jobbet med å rydde opp i medlemslisten sin. I midten av mars leverte de en rapport til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Fylkesmannen var ikke fornøyd og ga bispedømmet frist til onsdag med å svare på spørsmål rundt medlemsregistreringene mellom 2010 og 2014. (©NTB)

Charlie Hebdo uenig i sammenligning med Texas-skyting

Kategori: Kort notert - Publisert: 05.05.2015 kl 07:40

New York (NTB-AFP): Journalister fra Charlie Hebdo avviser sammenligningen mellom angrepet på satirebladet i januar og angrepet utenfor en karikaturutstilling i Texas i helgen.

To væpnede menn ble skutt og drept da de forsøkte å ta seg inn på en utstilling med karikaturtegninger av profeten Muhammed i Garland utenfor Dallas søndag. Det har fått flere til å trekke paralleller til terrorangrepet mot Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris i januar.

– Det er en slags antiislamsk bevegelse i Texas. Problemet med Charlie Hebdo er ikke det samme. For oss handlet det om å kritisere all religion, sier Jean-Baptiste Thoret, satirebladets filmanmelder.

– Vi gjør bare jobben vår. Vi kommenterer nyhetene. Når Muhammed forsvinner ut av nyhetsbildet, tar vi ham også bort. Når han ikke gjør det, blir han værende, supplerer redaktør Gerard Biard. (©NTB)

En av Texas-angriperne er identifisert

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.05.2015 kl 17:19

Garland (NTB-AFP-Reuters): Den ene av de to personene som gikk til angrep på karikatur-utstillingen i Texas, er identifisert. Han er tidligere blitt etterforsket i forbindelse med terrorisme, opplyser FBI.

Mannen er identifisert som Elton Simpson og skal bare en halvtime før skytingen ha postet flere Twitter-meldinger med emneknagg: #TexasAttack.

Sammen med en annen gjerningsperson gikk han til angrep på en sikkerhetsvakt utenfor Curtis Culwell Center i Dallas-forstaden Garland.

Begge ble drept i en skuddveksling.

Sikkerhetsvakten er siden blitt skrevet ut fra sykehuset etter å ha fått behandling for skuddsår i beinet.

FBI-agenter søkte natt til mandag gjennom Simpsons hjem i Phoenix i Arizona sammen med en bombegruppe, skriver ABC News.

Simpson er en kjenning av FBI. For fem år siden ble han dømt for å lyve om hvorfor han hadde tenkt seg til Afrika. Dommen ble senere omgjort da de ikke fant tilstrekkelig med beviser for at han kom til å bli med i en terrorgruppe.

Ekstra vakthold

Ifølge observatørgruppen Site har en kriger fra Den islamske staten (IS) skrevet på Twitter at to av deres sympatisører står bak angrepet, men ingen har så langt påtatt seg noe ansvar.

Hovedtaler på arrangementet var den høyrepopulistiske nederlandske politikeren Geert Wilders.

– Jeg er sjokkert. Jeg snakket om karikaturene, islam og ytringsfrihet i en halv time og hadde akkurat forlatt bygningen, sier Wilders.

Arrangementet blir beskrevet som et antiislamsk arrangement. Et av innslagene i utstillingen var en tegnekonkurranse, «Tegn profeten», med en førstepremie på 10.000 dollar, skriver The Daily Beast. Beløpet tilsvarer om lag 76.000 kroner.

Arrangøren av den kontroversielle tegnekonkurransen er American Freedom Defense Initiative.

Skytingen startet ved 19-tiden søndag kveld, rundt klokken 2 norsk tid, omtrent da arrangementet ble avsluttet. Omtrent 200 personer hadde møtt opp i Garland.

Det var kalt inn ekstra sikkerhetsvakter til arrangementet.

– Vi var forberedt på at noe slikt kunne skje, sier polititalsmann John Harn, som anslår at skuddvekslingen varte i cirka 15 sekunder.

Fikk kritikk

Arrangørene har hevdet at de bare utøver sin ytringsfrihet, men Garland Independent School District måtte tåle kritikk da de leide ut lokalene til AFDI. Islamske grupper skal ha kalt arrangementet «et angrep på islam».

Beslutningen om å holde utstillingen i lokalet ble ifølge Dallas Morning News tatt litt over en uke etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, som hadde trykket tegninger av profeten Muhammed. Tolv personer ble drept da magasinets redaksjonslokaler i Paris ble angrepet i januar.

Det samme lokaler i Garland var for øvrig vertskap for et pro-islamistisk arrangement i januar, ifølge CNN. (©NTB)

Nikab blir forbudt i Kongo-republikken

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.05.2015 kl 09:18

Myndighetene i Kongo-republikken har lagt ned forbud mot at muslimske kvinner dekker til ansikt med slør eller nikab.

Det er lederen for landets islamske råd, El Hadj Abdoulaye Bopaka, som opplyser at de har fått beskjed om den nye bestemmelsen.

Han sier at forbudet ikke gjelder i kvinnenes hjem eller i moskeen, og at det ikke innebærer restriksjoner på noen andre plagg som ikke dekker ansiktet, som hijab. Det er bare et svært lite mindretall av de muslimske kvinnene i landet som dekker ansiktet.

Bopaka mener at forbudet er et godt tiltak. Han sier at det har vært flere tilfeller av ikke-muslimer som har brukt slør eller nikab for å skjule ansiktet når de begår ulovlige handlinger.

Av Kongo-republikkens 6 millioner innbyggere er 800.000 muslimer. Bare 10 prosent er borgere av Kongo, mens resten kommer arabiske eller vestafrikanske land. (©NTB)

Ti dømt til livstid for Malala-angrepet

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.04.2015 kl 12:45

En pakistansk domstol har dømt ti menn til 25 års fengsel for angrepet på nobelprisvinner Malala Yousafzai i 2012.

Dommene, som ble kunngjort torsdag, er de første som har falt i saken. De ti ble dømt til livstid i fengsel, noe som i Pakistan innebærer 25 års fengsel.

– Dommer Mohammad Amin Kundi ga 25 års fengsel til alle, sier en rettstjenestemann i Swat-dalen, der mennene ble dømt i en antiterror-domstol.

Ifølge myndighetene i Pakistan var alle de ti medlem av pakistanske Taliban, Tehreek-e-Taliban (TTP), melder BBC.

Taliban

Opprørsgruppen har tatt på seg ansvaret for å ha skutt den da 15 år gamle Malala i hodet mens hun satt på bussen på vei hjem fra skolen i Swat-dalen i Pakistan den 12. oktober 2012.

En polititjenestemann sier at ingen av de fire eller fem mennene som sto bak angrepet, var blant de ti som ble dømt torsdag.

– Men de hadde helt klart en rolle i planleggingen og gjennomføringen av attentatforsøket på Malala, legger han til.

Skolegang

Før angrepet hadde Malala drevet en kampanje mot Talibans forsøk på å hindre jenter skolegang.

Malala overlevde etter å ha blitt fløyet til Storbritannia for behandling der.

I desember i fjor, 17 år gammel, mottok hun Nobels fredspris for sin kamp for barns rettigheter. Hun ble dermed tidenes yngste vinner av prisen. (©NTB)

Lesbisk prest takker nei til stilling i Møre bispedømme

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.04.2015 kl 12:40

Den lesbiske teologistudenten Hanne Marie Pedersen-Eriksen har takket nei til sognepreststillingen i Sandøy som hun først ble nektet på grunn av hennes legning.

Pedersen-Eriksen sier hun takker nei til jobben med både sorg og lettelse.

– Sorg fordi jeg allerede har blitt så glad i menneskene som jeg vet ønsker å ta imot meg og mitt liv på Sandøy. Samtidig kjenner jeg på en lettelse fordi presset mot meg har vært så sterkt at det har truet grunnen jeg står på, sier hun, ifølge avisen Dagen.

Møre bispedømmeråd vedtok tidligere denne måneden å tilby Pedersen-Eriksen jobben som sogneprest i Sandøy, men anførte at tilbudet forutsatte ordinasjon.

Møre-biskop Ingeborg Midttømme nektet imidlertid å ordinere Pedersen-Eriksen som til sommeren skal gifte seg med sin kvinnelige kjæreste, og blokkerte dermed ansettelsen. Etterpå snudde hun og åpnet for at teologistudenten kunne ordineres i et annet bispedømme.

Pedersen-Eriksen har også takket nei til en prostipreststilling i Tromsø. (©NTB)

Halvparten av de spanskspråklige sa nei til katolsk medlemskap

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.04.2015 kl 09:03

Oslo katolske bispedømme la personer med spanskklingende navn til som medlemmer uten å spørre dem først. Halvparten sa nei til medlemskap.

– De burde visst at dette ville skje, sier Hans Egil Offerdahl til Vårt Land. Offerdahl er rådgiver ved Universitetet i Bergen og ekspert i frigjøringsteologi og katolsk sosiallære med særlig vekt på Latin-Amerika.

Han kaller bispedømmets praksis med å tegne medlemskap for folk med spanskklingende navn, håpløst.

– Det er en merkelig måte å gjøre det på. Det at man har et spanskklingende navn, betyr overhodet ikke at man er katolikk, understreker han.

Oslo katolske bispedømme ble i fjor høst pålagt av Akershus fylkeskommune å rydde opp i medlemslistene etter at det ble avslørt at de hadde lagt til medlemmer i registeret uten å kontakte dem. En av metodene var å legge til personer basert på antatt nasjonalitet, og navnene hentet de blant annet i telefonkatalogen.

Ifølge bispedømmet selv har bare om lag 15 prosent av dem som er blitt kontaktet, sagt nei til å være medlemmer.

Ifølge Vårt Land er nei-prosenten svært varierende fra land til land. Det er den store gruppen av polakker og litauere, i tillegg til nordmenn, som trekker nei-andelen ned. Blant spansktalende er imidlertid andelen som er negative mye høyere, og for en del søramerikanske land skal nei-prosenten være langt over 50 prosent, skriver avisen. (©NTB)

Indonesia forsvarer henrettelser av narkodømte

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.04.2015 kl 08:32

Indonesias riksadvokat sier nattens henrettelser av åtte fanger er et nødvendig ledd i kampen mot narkotikakriminaliteten i landet.

To australierne, en brasilianer, fire afrikanere og en indonesier ble henrettet ved skyting natt til onsdag, til tross for store internasjonale protester. Riksadvokat Muhammad Prasetyo sier at narkotikakriminaliteten i Indonesia truer landets overlevelse.

– Henrettelser er aldri en hyggelig jobb, men vi må gjøre det for å redde vårt eget land. Vi gjør heller ikke fangenes hjemland til våre fiender, denne kampen dreier seg om narkotikarelaterte forbrytelser, sier han.

Australia reagerer med å kalle hjem sin ambassadør fra Jakarta. Indonesias riksadvokat kaller reaksjonen en «midlertidig handling».

Les også: Dødsstraffmotstandere i motvind i Indonesia

Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

Kategori: Kort notert - Publisert: 28.04.2015 kl 09:37

10.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Nepal, sier landets statsminister.

Tirsdag morgen norsk tid var 4.349 mennesker bekreftet døde og over 8.000 skadd. Men mange mennesker ligger fortsatt under ruinene av de mange sammenraste bygningene, og statsminister Sushil Koirala sier det endelige antallet ofre derfor bli mye høyere, trolig rundt 10.000.

– Vi gjør alt vi kan for å få redningsarbeidet til å gå så fort som mulig, sa han på en pressekonferanse tirsdag. Samtidig gjentok han bønnen til verdenssamfunnet om å sende hjelp til landet.

– Vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa Koirala.

8 millioner rammet

FN anslår at til sammen 8 millioner nepalere er berørt av skjelvet på en eller annen måte, ifølge BBC. Svært mange har mistet hjemmene sine, eller de tør ikke gå inn i husene sine igjen fordi bygningene har fått skader og kan rase sammen.

Frykten for etterskjelv er stor, og det er mangel på mat, renseutstyr til vann, tepper, telt, medisiner og medisinsk utstyr.

Ødelagt infrastruktur

Situasjonen i det fra før svært fattige landet, er nå svært vanskelig. Selv om hjelpen fra utlandet begynner å ankomme Nepal, er det vanskelig å få hjelpen ut ettersom mye av infrastrukturen er ødelagt.

Hovedstaden Katmandu er hardt rammet, men også mange avsidesliggende byer og landsbyer har også fått store ødeleggelser.

Det kraftige skjelvet rammet landet lørdag og hadde en styrke på 7,9. Skjelvet var det kraftigste i landet på 81 år. (©NTB)

FN: Nesten 1 million barn hardt rammet i Nepal

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.04.2015 kl 11:16

Nærmere 1 million barn trenger akutt hjelp etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal i helgen, ifølge FNs barnefond UNICEF.

Flere hundre tusen nepalere har sovet ute i telt eller under åpen himmel siden det kraftige jordskjelvet lørdag. En rekke etterskjelv gjør det utrygt for mange å oppholde seg under tak.

– Minst 940.000 barn bor i områder som er hardt rammet av jordskjelv i Nepal, og de er i akutt behov for humanitærhjelp, heter det i en uttalelse fra UNICEF.

Flere tusen barn befinner seg i midlertidige leirer under åpen himmel i hovedstaden Katmandu, og FN frykter sykdomsutbrudd.

– Begrenset tilgang til trygt vann og helsestell kan gjøre barn svært risikoutsatt for vannbårne sykdommer. Noen barn kan dessuten ha blitt atskilt fra sine familier, advarer FNs barnefond.

UNICEF sender to fraktfly med totalt 120 tonn nødhjelpsforsyninger, inkludert medisiner og sykehusutstyr, telt og tepper.

Lørdagens jordskjelvet hadde en styrke på 7,9 og har ødelagt deler av det fattige landet. Så langt er over 3.200 mennesker bekreftet døde, mens over 6.500 er skadd. Situasjonen er fortsatt svært kaotisk, og tallene fryktes å stige betraktelig. (©NTB)

Italiensk politi tror gruppe planla terror mot Vatikanet

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.04.2015 kl 13:00

Italiensk politi har utstedt arrestordre på 18 afghanere og pakistanere fra en gruppe de mener kan ha planlagt et angrep mot Vatikanet.

Det uttalte en etterforsker fra Italias sikkerhetspoliti (DIGOS) fredag ettermiddag. De driver en «enorm» antiterroraksjon som ledes fra Sardinia og involverer sju provinser i landet.

Politiet er på jakt etter medlemmer av en «al-Qaida-inspirert», bevæpnet organisasjon som ønsker å støtte et folkelig opprør mot den pakistanske regjeringen samt angrep mot amerikanske styrker i Afghanistan.

Flere av dem skal ha vært med på et av de dødeligste terrorangrepene i Pakistan noensinne, bombingen i den nordvestlige grensebyen Peshawar i 2009. (©NTB)

Dagbladet: IS-bøddel er norsk

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.04.2015 kl 07:58

Oslo (NTB): En IS-kriger som tidligere i år drepte en mann ved halshogging på åpen gate i Raqqa i Syria, er ifølge Dagbladet norsk statsborger.

Avisen, som trykker bilde av likvidasjonen, viser til kilder i Syria som opplyser at bøddelen kaller seg Abu Shahrazaad al-Narwegi.

Al-Narwegi er arabisk for «fra Norge», og Dagbladet hevder å kjenne vedkommendes norske identitet, uten å angi hvem han er eller hvor han kommer fra i landet.

– Vi har ingen kommentarer til denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Over 70

Ifølge PST har over 70 norske statsborgere enten vært i Syria, eller kriger fortsatt for en av opprørsgruppene i landet.

Over ti norske fremmedkrigere skal være drept i Syria, mens rundt 20 har returnert til Norge.

PST holder også nøye oppsyn med hjemvendte fremmedkrigere, men konkluderte i sin siste åpne trusselvurdering med at de «foreløpig ikke er vurdert å utgjøre noen konkret terrortrussel».

Farlige skandinaver

Syrias president Bashar al-Assad hevdet nylig i et intervju med en svensk journalist at de farligste lederne i opprørsgruppe Den islamske staten (IS) kommer fra Skandinavia.

Eksperter på IS stiller spørsmål ved dette, og mener at Assad trolig sa dette for å få oppmerksomhet i Skandinavia.

Etterretningstjenesten i Norge følger nøye med på de norske fremmedkrigerne i IS, men omtaler i sin siste åpne trusselvurdering ingen av dem som ledere i opprørsgruppen.

Norsk-chilener

Gjennom mediene er det tidligere kjent at den 25 år gamle norsk-chileneren Bastian Alexis Vasquez fra Skien har sluttet seg til IS, der han nå angivelig skal ha en posisjon som mellomleder.

Vasquez, som kaller seg Abu Safiyya i Syria, havnet i PSTs søkelys og ble pågrepet etter å ha laget en video som kritiserte Norges militære innsats i Afghanistan i 2011.

Året etter dro han til Syria, der han har figurert i en propagandavideo for IS. (©NTB)

Norge bekymret over dom mot menneskerettsadvokat

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.04.2015 kl 12:45

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker bekymring etter at den aserbajdsjanske menneskerettighetsadvokaten Intigam Alijev onsdag ble dømt til sju og et halvt års fengsel.

– Intigam Alijev har spilt en meget viktig rolle i arbeidet for å skape en rettsstat i Aserbajdsjan. Fengselsdommen mot ham styrker vår allerede dype uro over menneskerettighetenes stilling i landet, sier Brende.

Alijev har gjennom mange år vært blant Aserbajdsjans fremste menneskerettighetsadvokater. Som leder for organisasjonen Legal Education Society har han også drevet opplysningsarbeid og opplæring.

Alijev ble pågrepet 8. august i fjor og har siden vært i forvaring i påvente av rettssaken. Han sto tiltalt for blant annet skatteunndragelse, ulovlig virksomhet og maktmisbruk. Onsdag ble han dømt til fengselsstraff i sju og et halvt år.

– Alijev har gitt vesentlige bidrag til arbeidet med å bygge rettsstatens grunnmur i Aserbajdsjan. Fengselsdommen mot ham er et tilbakeslag for dette arbeidet og for hans land.

– Nok en gang gjentar vi vår innstendige appell til Aserbajdsjan om å etterleve sine forpliktelser til å respektere grunnleggende friheter og rettigheter, sier utenriksminister Brende. (©NTB)

Unge i den arabiske verden frykter IS mer enn arbeidsløshet

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.04.2015 kl 09:23

Den islamske statens herjinger er det som bekymrer unge i den arabiske verden mest, viser en ny undersøkelse. Arbeidsledighet kommer først på tredje plass.

– Selvsagt er jeg redd for dem. Over 2.000 marokkanere har sluttet seg til IS. Når de kommer tilbake til Marokko, kan de gjøre mye skade. Om de vil ødelegge landet, så kan ikke regjeringen gjøre noe med det, sier 24 år gamle Adam Ibrahim el Bouthi fra Fes i Marokko.

Han er en av 3.500 unge arabere mellom 18 og 24 år i 16 arabiske land som har svart på spørsmål i Burston-Marstellars Arab Youth Survey, en stor undersøkelse om arabisk ungdom. Det er sjuende gangen denne undersøkelsen gjennomføres.

Slående for årets resultat er at frykten og mistroen sprer seg blant den arabiske ungdommen.

Frykter ikke Iran

73 prosent av de spurte synes at den stigende innflytelsen som IS har, er bekymringsfull, og 37 prosent omtaler IS som den absolutt største trusselen mot regionen.

Studien skiller mellom IS spesifikt og terrorisme i sin helhet, som de unge mener er den nest største trusselen. Arbeidsledighet kommer på tredjeplass.

Kun 8 prosent anser at et Iran med atomvåpen er den største trusselen mot regionen.

Skeptisk til demokrati

Og stadig færre tror at demokrati kan fungere i den arabiske verden. Nesten 40 prosent mener at et demokratisk styresett ikke er forenelig med Midtøsten-regionen.

I 2013 mente 43 prosent av de spurte at mangel på demokrati var det største problemet. I 2014, som den siste undersøkelsen tar for seg, er det kun 15 prosent som mener det.

– Alle snakket om demokrati for noen år siden. Det er ikke like stort i dag. Et eller annet sted på veien sluttet vi å tro på det. Nå finnes det dessuten større problemer som for eksempel IS, sier Daleen Baba (22) fra De forente arabiske emirater.

Hun studerer farmasi og er mest bekymret for ikke å få jobb.

– For oss palestinere er det alltid vanskeligst. Også her i Dubai, der man skulle tro at det finnes mange jobber. Nå har de en streng arbeidsmarkedspolitikk som gjør at vi må ha en hel masse tillatelser for å jobbe i dette landet, sier hun. (©NTB)

30 ganger flere omkomne båtflyktninger i år

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.04.2015 kl 13:14

Så langt i år har 1.750 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Det er 30 ganger flere enn på samme tid i fjor, ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM).

På denne tiden i fjor var det meldt om at 56 flyktninger hadde mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa.

– IOM anslår at dødstallet så langt i 2015 er over 30 ganger så høyt som på samme tid i fjor, sier organisasjonens talsmann Joel Millman.

I helgen omkom rundt 800 flyktninger da båten deres forliste utenfor kysten av Libya, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det er det høyeste antall omkomne i en enkelt båtulykke på Middelhavet noensinne. (©NTB)

Egypts tidligere president dømt til 20 års fengsel

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.04.2015 kl 13:13

En egyptisk domstol har dømt landets tidligere president Mohamed Mursi til 20 års fengsel for å ha beordret drap på demonstranter i 2012.

Sammen med Mursi ble også tolv andre ledere i Det muslimske brorskap dømt til samme straff. Det er den første dommen mot ekspresidenten siden han ble avsatt under et militærkupp i 2013.

De to siste tiltalte brorskap-medlemmene ble dømt til ti års fengsel etter drapene, som skjedde under en demonstrasjon utenfor presidentpalasset i Kairo.

Mursi risikerte dødsstraff i saken, men ble frikjent for anklagen om overlagt drap. Han har muligheten til å anke fengselsdommen.

For tre år siden ble Mursi Egypts første folkevalgte president, men han fikk bare regjere i ett år og tre dager.

Siden kuppet er hundretalls Mursi-tilhengere blitt dømt til døden i hurtigrettssaker som ifølge FN mangler motstykke i moderne tid. (©NTB)