Notiser

Politiet vurderer nye Krekar-utsagn

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.02.2015 kl 15:05

Politiet har sett gjennom intervjuet med mulla Krekar som NRK sendte onsdag kveld der han støtter terrorhandlinger, men sier han ikke oppfordrer til det.

– Vi har selvfølgelig registrert det som skjedde, og vi arbeider nå med å vurdere om det som ble sagt er straffbart eller ikke, sier politiinspektør Vegard Rødås, som er påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon i Oslo, til NTB.

Han legger til at politiet ikke er avhengig av noen anmeldelse i en sak som dette, men kan reagere på eget initiativ.

NRK valgte å sende det 13 minutter lange intervjuet som første innslag i Dagsrevyen og hadde mot slutten av sendingen statsminister Erna Solberg (H) og lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), i studio der de fordømte holdningene Krekar gir uttrykk for. (©NTB)

– IS har kidnappet 220 assyriske kristne

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.02.2015 kl 09:31

Krigere fra Den islamske staten (IS) har bortført minst 220 assyriske kristne i det nordøstlige Syria i løpet av de siste tre dagene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Eksilgruppen hevder at bortføringene fant sted da IS-krigere tok kontroll over minst ti kristne landsbyer i nærheten av byen Hasaka under den tre dager lange offensiven.

Kurdiske militsstyrker har de siste dagene innledet en større offensiv mot IS i Hasaka-området. Militsen får støtte av amerikanskledede luftangrep. (©NTB)

Politisk flertall for å forby islamistgruppe i Danmark

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.02.2015 kl 09:30

Et flertall i det danske Folketinget går inn for å forby den omstridte islamistgruppen Hizb ut-Tahrir, og den danske Riksadvokaten skal nå undersøke om det er grunnlag for å gjøre dette.

– Min egen holdning er at denne organisasjonen skal oppløses. Og i samme sekund Riksadvokaten mener at det er grunnlag for å få dem oppløst, så skal det skje, sier justisminister Mette Frederiksen til Politiken.

Liberal Alliance, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten slutter ifølge avisen alle opp om regjeringens utspill.

Hizb ut-Tahrir har et uttalt mål om å avskaffe demokratiet og innføre et islamsk kalifat, og gruppen er forbudt i en rekke land.

Danske muslimer vil danne fredsring

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.02.2015 kl 18:54

København (NTB-Ritzau): Danske muslimer har latt seg inspirere fra Norge og vil ta et oppgjør med hat og fordommer ved å danne en fredsring på Rådhusplassen i København fredag.

Danske jøder hilser initiativet velkommen. Lederen for Det jødiske samfunn i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, understreker viktigheten av å skape en motvekt mot hatefulle handlinger etter forrige ukes angrep mot kulturhuset Krudttønden og synagogen i København der to mennesker ble drept.

– Alle bør ta et ansvar med utgangspunkt i de uhyggelige drapene for nettopp å ta et oppgjør med hat og fordommer, sier Rosenberg Asmussen.

Vil sende signal

Ifølge nyhetsbyrået AFP planlegger den muslimske organisasjonen The Network i Danmark å danne en fredsring av muslimer i hjertet av København fredag.

– Vi aksepterer ikke angrep på folk, uansett om de heter Finn, Dan eller Aisha. Vi ønsker å sende et signal om at vi alle har et ansvar for trivsel og sikkerhet i København, sier en talsmann for The Network, Tanwir Ahmad.

The Network er et nettverk av muslimske akademikere, og Ahmad legger ikke skjul på at de har latt seg inspirere av markeringen utenfor synagogen i Oslo sist helg.

Sikkerhet

Dansk politi har av sikkerhetsmessige grunner avslått en forespørsel om å holde en tilsvarende merkering utenfor synagogen i Krystalgade i København, noe Niddal El-Jabri hadde tatt initiativ til.

– Jeg forstår ikke hvorfor noen skal true dem, sa Niddal El-Jabri til DR Nyheder med henvisning til den jødiske menigheten.

Alternativet til en merkering utenfor synagogen i København, blir etter alt å dømme derfor en fredsring på Rådhusplassen i den danske hovedstaden.

Også i Sverige planlegger muslimske organisasjoner en fredsring utenfor en synagoge i Stockholm. (©NTB)

Lite barn døde av meslinger i Tyskland

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.02.2015 kl 14:45

Et 18 måneder gammelt barn i Berlin er død av meslinger, opplyser tyske helsemyndigheter.

Gutten døde 18. februar, men dødsfallet har ikke blitt kjent i offentligheten før mandag.

Dødsfallet er det første siden meslingutbruddet startet i Berlin i oktober, sier en talsperson i Tysklands helsedepartement.

Landet er rammet de verste utbruddene av barnesykdommen meslinger på mange år, hvor viruset har smittet over 500 mennesker i den tyske hovedstaden. (©NTB)

Arne Tumyr tapte rasisme-rettssak

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.02.2015 kl 14:37

Arne Tumyr tapte søksmålet han hadde anlagt mot imam Akmal Ali i Kristiansand Tingrett, skriver nettstedet Vepsen. Tumyr saksøkte Ali etter at han i et intervju hadde uttalt at Tumyr bygget sin virksomhet på «rasisme, hat, propaganda og mye løgn». Tumyr førte sin egen sak i retten, mens Ali hadde advokat og førte forsker og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, og forsker Sindre Bangstad som sakkyndig vitner.

Ali ble frifunnet på alle punkter og Tumyr ble dømt til å betale Alis saksomkostninger.

Jødisk håp før muslimsk støttemarkering

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.02.2015 kl 14:22

Demonstrasjonen ved synagogen mot jødehat skaper håp blant jøder i Oslo, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund. Også muslimer fra Sverige og England har varslet at de vil delta.

– Det fine er at det er muslimsk ungdom som vil stå opp mot antisemittisme, og det gir meg håp, sier Kohn til NTB.

Han er begeistret for markeringen, som finner sted etter terrorangrepene blant annet mot jødiske mål i København og Paris, og har vakt internasjonal oppsikt.

– Det er unikt, konstaterer han.

Kohn forteller at det er varslet en busslast med unge muslimer fra Stockholm. I tillegg har han hørt at det kommer folk fra England og Danmark.

Mens han tidligere i uka fryktet et lavt oppmøte, er han nå trygg på at demonstrantene vil klare å fylle Bergstien, gata utenfor synagogen. Selv om bare 20 prosent av dem som har varslet at de vil delta, faktisk kommer, vil markeringen være en suksess, mener han. På Facebook-siden Fredens ring har minst 1.800 mennesker sagt at de vil delta.

– Jeg håper dette kan være starten på en helt annen type muslimsk-jødisk dialog både i Norge og internasjonalt, sier Kohn.

Biskop Eidsvig: – Klart man vurderer sin stilling

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.02.2015 kl 09:19

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke sier saken der kirken har registrerte intetanende personer som medlemmer, kan få personlige konsekvenser.

– Det er klart man vurderer sin stilling i en slik krise, helt opplagt, men det er vel ikke en beslutning man vanligvis bør fatte mens krisen pågår, sier Eidsvig til Vårt Land.

Den katolske kirken i Norge har registrert innvandrere fra katolske land som medlemmer uten å spørre. Biskopen ble gjort oppmerksom på dette i 2012. Året etter vedtok Bisperådet å avvikle praksisen, men den fortsatte likevel, skrev Dagbladet tidligere denne uken. Eidsvig beklaget at vedtaket ikke ble gjennomført umiddelbart.

I en epost til Fylkesmannen, og som Dagbladet erfarer er fra en ansatt Oslo katolske bispedømme, heter det at « i overkant av 67.000 personer er blitt lagt inn i registeret vårt av fem personer som vi vet alle i større eller mindre grad har benyttet telefonkatalogen som en av kildene».

Stemmer tallet 67.000, ville det kunne gi kirken minst 50 millioner kroner for mye i offentlige tilskudd bare i år, ifølge Dagbladet.

Kirken jobber nå med å rette opp i medlemslistene etter pålegg fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som administrerer tilskuddene. (©NTB)

Amnesty til Irans ambassade med protest mot dødsdom

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.02.2015 kl 10:48

Amnesty International møter torsdag morgen ved Irans ambassade i Oslo for å overlevere en protest mot den varslede henrettelsen av en ung iraner som bare var 17 år da forbrytelsene skal ha blitt begått.

Henrettelsen av Saman Naseem (22) var varslet torsdag morgen iransk tid, men mye tyder på at den nå er utsatt. Klokka 9 vil Amnesty overlevere underskrifter mot henrettelsen til iranske diplomater i Oslo.

Ifølge Nettavisen har også norske myndigheter tatt saken opp direkte med iranske myndigheter i forbindelse med at utenriksråd Wegger Strømmen denne uken er på besøk i Teheran for bilaterale konsultasjoner.

– Strømmen uttrykte sterk bekymring for Irans omfattende praktisering av dødsstraff. Han tok også opp saken om Saman Naseem, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD.

Den unge iranske kurderen er dømt til døden for forbrytelser han skal ha begått som 17-åring. Han er også blitt torturert for å tvinge fram en tilståelse, ifølge menneskerettsgruppen Iran Human Rights – en tilståelse han senere har trukket tilbake.

Naseem har vært medlem i den væpnede kurdiske gruppen PJAK og er dømt for å ha skutt mot den iranske revolusjonsgarden. Dødsdommen falt i april 2013 og ble i desember samme år opprettholdt av høyesterett.

Amnesty International er blant flere menneskerettsorganisasjoner som krever at henrettelsen stanses. Også menneskerettseksperter i FN har protestert mot henrettelsen. (©NTB)

Franske tenåringer siktet for gravskjending

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.02.2015 kl 08:49

Fem tenåringer er blitt siktet for å ha skjendet flere hundre jødiske graver i Frankrike.

Guttene i alderen 15 til 17 år skal ha dyttet over ende et stort antall gravsteiner i byen Sarre-Union i regionen Alsace i helgen.

En lokal statsadvokat, Philippe Vannier, mener guttene var motivert av antisemittisme. De skal ha innrømmet å ha spyttet på gravsteinene og ha gjort nazihilsen.

Fire av guttene, som selv nekter for å være jødehatere, er nå plassert på ungdomshjem. (©NTB)

Norske muslimer vekker oppsikt i Israel

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.02.2015 kl 15:54

Nyheten om at unge, norske muslimer vil slå ring om synagogen i Oslo, skaper overskrifter i israelske medier.

«Norske muslimer slår fredsring rundt synagogen i solidaritet med jøder» skriver avisa Jerusalem Post.

Også Times of Israel og TV-stasjonen i24 News bringer nyheten på sine nettsider.

Tirsdag tok en gruppe unge muslimer initiativ til å slå en menneskering rundt synagogen i Oslo etter terrorangrepene i Paris og København.

Markeringen går av stabelen førstkommende lørdag, og hensikten er å vise at muslimer tar avstand fra hets mot jøder, ifølge Hajrah Arshad, en av initiativtakerne til markeringen.

Markeringen ble onsdag godkjent av politiet, ifølge Vårt Land.

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, mener det er et flott initiativ som gir norske jøder følelsen av ikke å stå alene.

Synagogen i Oslo ligger i Bergstien på St. Hanshaugen. Av sikkerhetsgrunner skal gata nå stenges for gjennomgående trafikk. (©NTB)

Hærverk mot kristne graver nord i Frankrike

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.02.2015 kl 09:21

Mange kristne graver er skjendet på en kirkegård i byen Tracy-sur-Mer nordvest i Frankrike, opplyser den franske regjeringen.

Statsminister Manuel Valls skriver på Twitter at gravskjendingen er frastøtende.

Hærverket skjedde tirsdag kveld, få dager etter at en jødisk gravplass ble skjendet øst i landet. Flere hundre graver ble ødelagt på en gravplass nær den tyske grensen, der ofre for holocaust var gravlagt. (©NTB)

Varslet ikke om El-Husseins radikalisering

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.02.2015 kl 08:50

Verken påtalemyndigheten eller København kommune ble varslet om at Omar El-Hussein var blitt radikalisert da han slapp ut av fengsel.

Det var heller ikke iverksatt noen spesielle tiltak da 22-åringen, som antas å ha stått bak terrorangrepene i København, ble løslatt, skriver avisa Berlingske.

Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Årsaken var blant annet at han pratet om å reise til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ble derfor varslet om saken av Kriminalomsorgen. I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

Hva PET gjorde med opplysningene de mottok, er foreløpig ikke kjent. El-Hussein var dømt til to års fengsel for grov vold, men han ble løslatt i påvente av ankesaken som var berammet til august.

Et par uker etter at han ble løslatt, ble to menn drept i terrorangrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København. (©NTB)

Økt sikkerhet rundt synagogen i Trondheim

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.02.2015 kl 08:49

Den jødiske menigheten i Trondheim har brukt penger de fikk som erstatning for overgrep begått under andre verdenskrig til å sikre synagogen etter terrorangrepene i Frankrike og Danmark.

– Det er skjebnens ironi at mye av restitusjonsmidlene etter andre verdenskrig er brukt til sikkerhet, sier leder av Det mosaiske trossamfunnet i Trondheim, Rita Abrahamsen, til Klassekampen.

Sikkerheten rundt synagogen i byen ble skjerpet etter angrepene mot satirebladet Charlie Hebdo og en jødiske butikk i Paris i januar. Etter terrorangrepet i København i helgen har menigheten skrudd opp sikkerheten nok et hakk.

Mandag ble det kjent at gata utenfor synagogen i Oslo blir stengt for all gjennomgående trafikk i minst to år, ifølge NRK.

Samme dag var Abrahamsen i møte med politiet og PST om sikkerheten rundt synagogen i Trondheim.

– Jøder blir henrettet bare for å være jøder. Generasjonene før meg har opplevd dette. Vi må bare fokusere på dette, så det ikke får lov til å eskalere, sier hun til Klassekampen. (©NTB)

Forstander Ervin Kohn: – For lite kunnskap om jøder

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.02.2015 kl 08:15

Oslo (NTB-Lars Heltne): Nordmenn vet for lite om jøder, mener forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund. Han var glad for å få besøk av statsministeren etter terrorangrepet i København.

– Jeg mener utdanningen er for dårlig. Undersøkelser viser at 12,5 prosent av den norske befolkningen har utpreget antisemittiske holdninger. Holocaust er nevnt i skolepensum, men jødisk historie er lite til stede. Dette er noe hver generasjon bør få innsikt i, sier Kohn til NTB.

Han er glad for at statsminister Erna Solberg tok turen til synagogen for å vise at hun «passer på jødene sine». Utenfor synagogen hadde også andre Oslo-borgere tatt turen for å legge ned blomster etter angrepene i København i helgen.

Vil fiendebilder til livs

Kohn mener jødenes stilling i Norge i dag utgjør et tankekors.

– Vi er knapt 1.300 jøder, noe som så vidt er nok til å bli kalt en minoritet. At det i det hele tatt finnes antisemittisme i dette landet, viser at antisemittisme ikke har noe med jøder å gjøre, sier han.

Under besøket påpekte statsministeren at det er viktig å komme fiendebildene i samfunnet til livs.

– Mennesker har lenge hatt for vane å danne seg fiendebilder av andre når noe skjer. Fremover skal regjeringen fortsette sitt arbeid mot hatytringer, blant annet gjennom nye holdningsundersøkelser. De øvrige sikkerhetsmessige vurderingene vil politiet og PST gjøre, sier Solberg.

Sperrer veien

Synagogen i Oslo er tidligere blitt angrepet, da det ble løsnet skudd mot bygningen i september 2006. Hendelser i Europa etter nyttår har ført til at nye tiltak diskuteres fortløpende. Mandag ble det klart at byrådet vil stenge gata utenfor synagogen på St. Hanshaugen i Oslo for all gjennomgående trafikk i minst to år, skriver NRK.

– Det Mosaiske Trossamfund har vært urolige for sikkerhetssituasjonen sin, og den har ikke blitt noe mindre i løpet av de siste dagene. Byrådet vil i morgen behandle en sak hvor vi går inn for å stenge gaten, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til rikskringkasteren.

I første omgang blir det satt opp en bom i Bergstien på St. Hanshaugen. Gata skal stenges midlertidig i to år og kan deretter bli stengt permanent.

Forstanderen har likevel ikke blitt redd etter den siste tids hendelser.

– Vi føler oss trygge fordi politiet har styrket beredskapen. For oss er det «business as usual», fastslår Kohn overfor NTB. (©NTB)

Islamister mener muslimer presses til å ta avstand fra angrep

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 15:23

Islamistgruppen Hizb-ut-Tahrir ber muslimer om ikke å ta avstand fra angrepet i Danmark i helgen. I stedet bør muslimer sette tingene i «rett kontekst», lyder oppfordringen.

Gruppen har en egen skandinavisk gruppering, og forsøkte i 2011 å etablere seg i Norge. Mandag sendte talsmann Junes Kock ut en pressemelding med budskap om at muslimer ikke må la seg presse til å ta avstand, skriver Nettavisen.

– Det er de danske politikerne og mediene som burde ta avstand fra den politikken som har skapt omstendigheter som fører til hat, trusler, voldelige overfall og i ytterste konsekvens drap, uansett hvem ofrene måtte være, heter det i pressemeldingen.

Gruppen mener de vestlige verdiene er årsaken til problemene

– Vi som muslimsk fellesskap må under ingen omstendigheter bukke under for presset og akseptere premisset om at islam er på tiltalebenken, skriver Kock.

Islamforsker Lars Gule sier Hizb-ut-Tahris avviser demokratiet og arbeider for å etablere et kalifat.

– Hovedstrategien er å vinne tilhengere i muslimske land, infiltrere voldelige grupperinger og gjennomføre militærkupp. I Vest-Europa er det stort sett ikkevoldelige, men de tar avstand fra demokratiet. I Danmark har de blant annet delt ut løpesedler utenfor valglokalene for å få muslimer til å la vær å stemme, sier Gule. (©NTB)

HRW: Sør-Sudans regjeringshær rekrutterer barn

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 14:07

Regjeringsstyrkene i Sør-Sudan rekrutterer fortsatt barn helt ned i 13-årsalderen som soldater i borgerkrigen, ifølge Human Rights Watch.

Barna, de fleste gutter, blir ofte rekruttert med tvang, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en pressemelding mandag.

Også opprørshæren i Sør-Sudan, som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, bruker barn som soldater. Ifølge UNICEF bærer minst 12.000 barn våpen i den blodige konflikten som har herjet verdens yngste nasjon i 13 måneder.

Ifølge HRW har regjeringshæren rekruttert mange av barna fra oljebyen Malakal nord i landet, der kampene har vært spesielt harde. Byen har skiftet hender hele seks ganger, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i FNs leir like utenfor byen. Enkelte av barna er blitt tvangsrekruttert like utenfor leiren, skriver HRW, som selv besøkte området i januar.

Etter internasjonalt press innførte Sør-Sudan i 2008 en lov som forbyr bruk av barnesoldater og setter 18 år som nedre aldersgrense.

Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei benekter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen bruker barnesoldater og sier at hæren har nok menn å ta av. (©NTB)

Vurderer å ta ut tiltale mot antijødisk hatblogger

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 09:13

Statsadvokaten vurderer nå hvorvidt det skal tas ut tiltale mot en blogger som har publisert store mengder hatefulle ytringer om jøder.

– Saken gjelder flere hundre sider med veldig hatefulle ytringer og nedverdigende beskrivelser av jøder, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken til Dagsavisen.

Hun leder Oslo-politiets nye hatkrimgruppe, som ble opprettet 1. september i fjor.

Den aktuelle saken er oversendt statsadvokaten for vurdering av påtalespørsmålet. Lillebakken opplyser at det er relativt sjelden at politiet mottar anmeldelser for jødehat. Hun oppfordrer «enkeltpersoner og organisasjoner» å melde fra om nettsteder som sprer jødehat.

– Dette er vår første sak av denne typen, som gjelder jøder, sier hun. (©NTB)

Ervin Kohn: – Ikke tid til å være redd

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 05:12

Oslo (NTB): Lederen av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er fylt med sinne og sorg etter helgens skyting i Danmark.

– Men jeg har ikke tid til å være redd. Min jobb som leder av Det Mosaiske Trossamfund er å sørge for at det fortsatt er jødisk liv i Norge. Det arbeidet fortsetter allerede i morgen, sier Ervin Kohn til NTB.

Han mener det ikke må krisemaksimeres etter angrepene i København. Lørdag ble et seminar om ytringsfrihet angrepet, etterfulgt av skyting ved en synagoge i sentrum. To sivile, pluss den antatte gjerningsmannen, er drept.

– Vi må ikke stigmatisere muslimer eller andre. Etter det Anders Behring Breivik gjorde i 2011, gikk ingen rundt og var redde for hvite nordmenn. Samme holdning må vi fortsette med, understreker Kohn.

Han mener likevel det er tid for å ta innover seg at jødene er en minoritet som er et utsatt mål. Samtidig er han trygg på at det jødiske samfunnet i Norge blir godt beskyttet.

– Politiet har ansvaret for vår sikkerhet. Samtidig skulle vi gjerne hatt kontakt med PST, fordi de gir signaler til politiet om deres beredskap.

Overfor Nettavisen uttaler PST at det ikke er deres, men politiets oppgave å pleie kontakt med publikum. (©NTB)

Danske muslimer: Feig handling uten rot i islam

Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 07:55

København (NTB-Ritzau): Organisasjonene Dansk Islamsk Råd og Dansk Muslimsk Union håper politiet raskt pågriper gjerningsmannen etter angrepet mot kulturhuset Krudttønden lørdag. Hans handlinger er i strid med islam, uttaler organisasjonene.

– Til terroristen, som er antatt å være muslim, sier vi: Din handling er ikke i vårt navn, og ingenting i dine handlinger kan kobles med islam. Hva du har gjort er et uttrykk for ondskap og mørk tankegang. At du etterpå flykter fra din gjerning avslører feigheten i din handlemåte, skriver Dansk Muslimsk Ungdom i en uttalelse.

Dansk Islamsk Råd fordømmer også angrepet mot kulturhuset Krudttønden, der en mann ble drept og tre andre såret.

– Dansk Islamsk Råd oppfordrer alle i det danske samfunn til å stå sammen i kampen mot ekstremisme og terrorisme. Dansk Islamsk Råd uttrykker også et ønske om at gjerningsmannen raskt blir pågrepet og stilt til ansvar for sine handlinger, skriver organisasjonen i en uttalelse. (©NTB)

Minst 19 drept i moské-angrep i Pakistan

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.02.2015 kl 12:54

Minst 19 personer ble drept da opprørere angrep en sjiamuslimsk moské i utkanten av byen Peshawar nordvest i Pakistan.

Ifølge politiet tok en gruppe væpnede menn seg inn i moskeen under fredagsbønnen, og begynte å skyte. Så ble det hørt tre eksplosjoner.

AFPs journalist på stedet, sier han har sett minst 40 skadde.

– Tilstanden er kritisk for flere av de skadde, og dødstallene kan komme til å stige ytterligere, sa en polititalsmann til DPA etter angrepet.

TV-bilder viser mennesker som løper fra stedet. Det er foreløpig ukjent hvor mange som befant seg i moskeen.

Skolen som ble angrepet av Taliban i Pakistan (TTP) i desember, ligger også i byen Peshawar. TTP har tatt på seg ansvaret for moskéangrepet fredag.

For to uker siden ble en annen sjiamuslimsk moské sør i Pakistan angrepet av en selvmordsbomber. Da mistet 61 mennesker livet. (©NTB)

FBI erkjenner rasefordommer i amerikansk politi

Kategori: Kort notert - Publisert: 13.02.2015 kl 09:10

Sjefen for det føderale politiet i USA erkjenner at det finnes rasefordommer i amerikansk politi og sier det er behov for å ta opp problemet.

Mange personer i USA har fordommer og «reagerer annerledes på et hvitt ansikt enn et svart ansikt», sa FBI-sjef James Comey i en åpenhjertig tale om politiets relasjoner til den svarte befolkningen i USA torsdag.

Amerikanske politifolk som opererer i minoritetsområder med mye kriminalitet, utvikler ofte utilsiktede fordommer, sa Comey under talen i Georgetown University i Washington.

– De to unge svarte mennene på den ene siden av gaten ser ut som mange andre politibetjentene har låst inne. To unge hvite menn på den andre siden av gaten, selv i de samme klærne, gjør det ikke, sa han.

I fjor brøt det ut demonstrasjoner mot politivold landet rundt etter drapene på flere ubevæpnede svarte menn i USA. Dobbeltdrapet på to politibetjenter i New York, begått av en mann som var rasende over politiets skyting, gjorde imidlertid at flere mente at kritikken av politiet hadde gått for langt.

Comey sier at kun en erkjennelse av «de uforholdsmessige utfordringene fargede menn står overfor», vil føre til forandring. (©NTB)

Over 200 båtflyktninger druknet i Middelhavet

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.02.2015 kl 10:41

203 flyktninger mistet livet i et forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia i helgen.

– Ni personer ble reddet etter fire dager på havet. De 203 andre ble tatt av bølgene, sier Carlotta Sami, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Mandag frøs 29 båtflyktninger i hjel på dekket til to italienske kystfartøy etter at de var plukket opp fra en båt i nærheten av Libya. Turen til Lampedusa tok 18 timer, og migrantene var utsatt for sjøsprøyt og kulde.

Til sammen har rundt 300 flyktninger omkommet under flukten over Middelhavet de siste dagene. 3.500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge høykommissæren. (©NTB)

Leger som nekter spiral får ikke være fastleger

Kategori: Kort notert - Publisert: 11.02.2015 kl 10:19

Leger som reserverer seg mot å sette inn spiral, får ikke lenger være fastleger. Nå henge jobben i en tynn tråd for to leger i Telemark, skriver Varden.

På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet kommet med en prinsippavgjørelse:

  • Ingen leger kan nekte å sette inn spiral.
  • Det er ikke lov å lage felleslister for at noen skal slippe unna å yte helsetjenester.

Fastlege Gunnar Grøstad Johnson i Vinje er katolikk, og nekter både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker.

Legen håper Vinje kommune kan finne annen jobb til ham i helsevesenet.

– Hvis ikke er min tid i Vest-Telemark over. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet, da ville jeg gått til grunne både som fagmann og privatperson, sier fastlege Gunnar Grøstad Johnson til Varden.

Til nå har han hatt en avtale med Vinje kommune om å kunne reservere seg, men den gjelder ikke lenger.

– Slike avtaler er det ikke anledning til å inngå, sier fylkeslege Steinar Aase.

Grøstad Johnsen mener pålegget fra Helsetilsynet bryter med lege-eden han har avlagt, og alt han står for moralsk og etisk.

– Det er hele vår kristne arv som står på spill, sier han. (©NTB)

Barneombudet taler Roma midt i mot

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.02.2015 kl 13:10

– Oppdragarvald mot born er skadeleg. Det er svært viktig at alle religiøse leiarar, inklusiv eit så stort førebilete for mange som paven, tek tydeleg avstand frå alle former for vald mot born, seier barneombod Anne Lindboe til NRK.

Hennar klare tale kjem etter at paven i førre veke vart sitart i avisa The Guardian på ei historie om ein far som måtte klaska borna sine litt. Faren understreka vidare at han aldri gjorde det i andletet «slik at dei blir audmjuka».

For paven stod dette fram som vakkert Paven fortsette med å dela si eiga reaksjon på dette:

– Så vakkert, tenkte eg. Faren veit betydinga av verdigheit. Han må straffa borna sine, men gjer det på ein rettferdig måte og får saka ut av verda, sa paven ifølgje NRK.

Lindboe krever at dei norske katolikkane tek klar avstånd frå utsegna og oppmodar sine medlemmer til å respektera norsk lov. Mandag sendte barneombodet brev til biskop Bernt Eidsvig i den katolske kirka i Noreg, der ein ber om klargjering av biskopen sitt standpunkt til vald mot born.

Biskopen støttar barneombudet:

– Me skal ikkje slå born uansett kva nemning ein brukar for fysisk avstraffing. Eg trur dette har med kultur å gjera, ikkje religion. Det er ikkje meir enn 30 år sidan det var tillate å slå born i Noreg. Framskritta er vel ikkje like store verda over, seier Eidsvig til statskanalen.

Les heile saka.