Kontakt
Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 15:23
Islamistgruppen Hizb-ut-Tahrir ber muslimer om ikke å ta avstand fra angrepet i Danmark i helgen. I stedet bør muslimer sette tingene i «rett kontekst», lyder oppfordringen.
Gruppen har en egen skandinavisk gruppering, og forsøkte i 2011 å etablere seg i Norge. Mandag sendte talsmann Junes Kock ut en pressemelding med budskap om at muslimer ikke må la seg presse til å ta avstand, skriver Nettavisen.
– Det er de danske politikerne og mediene som burde ta avstand fra den politikken som har skapt omstendigheter som fører til hat, trusler, voldelige overfall og i ytterste konsekvens drap, uansett hvem ofrene måtte være, heter det i pressemeldingen.
Gruppen mener de vestlige verdiene er årsaken til problemene
– Vi som muslimsk fellesskap må under ingen omstendigheter bukke under for presset og akseptere premisset om at islam er på tiltalebenken, skriver Kock.
Islamforsker Lars Gule sier Hizb-ut-Tahris avviser demokratiet og arbeider for å etablere et kalifat.
– Hovedstrategien er å vinne tilhengere i muslimske land, infiltrere voldelige grupperinger og gjennomføre militærkupp. I Vest-Europa er det stort sett ikkevoldelige, men de tar avstand fra demokratiet. I Danmark har de blant annet delt ut løpesedler utenfor valglokalene for å få muslimer til å la vær å stemme, sier Gule. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 14:07
Regjeringsstyrkene i Sør-Sudan rekrutterer fortsatt barn helt ned i 13-årsalderen som soldater i borgerkrigen, ifølge Human Rights Watch.
Barna, de fleste gutter, blir ofte rekruttert med tvang, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en pressemelding mandag.
Også opprørshæren i Sør-Sudan, som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, bruker barn som soldater. Ifølge UNICEF bærer minst 12.000 barn våpen i den blodige konflikten som har herjet verdens yngste nasjon i 13 måneder.
Ifølge HRW har regjeringshæren rekruttert mange av barna fra oljebyen Malakal nord i landet, der kampene har vært spesielt harde. Byen har skiftet hender hele seks ganger, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i FNs leir like utenfor byen. Enkelte av barna er blitt tvangsrekruttert like utenfor leiren, skriver HRW, som selv besøkte området i januar.
Etter internasjonalt press innførte Sør-Sudan i 2008 en lov som forbyr bruk av barnesoldater og setter 18 år som nedre aldersgrense.
Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei benekter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen bruker barnesoldater og sier at hæren har nok menn å ta av. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 09:13
Statsadvokaten vurderer nå hvorvidt det skal tas ut tiltale mot en blogger som har publisert store mengder hatefulle ytringer om jøder.
– Saken gjelder flere hundre sider med veldig hatefulle ytringer og nedverdigende beskrivelser av jøder, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken til Dagsavisen.
Hun leder Oslo-politiets nye hatkrimgruppe, som ble opprettet 1. september i fjor.
Den aktuelle saken er oversendt statsadvokaten for vurdering av påtalespørsmålet. Lillebakken opplyser at det er relativt sjelden at politiet mottar anmeldelser for jødehat. Hun oppfordrer «enkeltpersoner og organisasjoner» å melde fra om nettsteder som sprer jødehat.
– Dette er vår første sak av denne typen, som gjelder jøder, sier hun. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 05:12
Oslo (NTB): Lederen av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er fylt med sinne og sorg etter helgens skyting i Danmark.
– Men jeg har ikke tid til å være redd. Min jobb som leder av Det Mosaiske Trossamfund er å sørge for at det fortsatt er jødisk liv i Norge. Det arbeidet fortsetter allerede i morgen, sier Ervin Kohn til NTB.
Han mener det ikke må krisemaksimeres etter angrepene i København. Lørdag ble et seminar om ytringsfrihet angrepet, etterfulgt av skyting ved en synagoge i sentrum. To sivile, pluss den antatte gjerningsmannen, er drept.
– Vi må ikke stigmatisere muslimer eller andre. Etter det Anders Behring Breivik gjorde i 2011, gikk ingen rundt og var redde for hvite nordmenn. Samme holdning må vi fortsette med, understreker Kohn.
Han mener likevel det er tid for å ta innover seg at jødene er en minoritet som er et utsatt mål. Samtidig er han trygg på at det jødiske samfunnet i Norge blir godt beskyttet.
– Politiet har ansvaret for vår sikkerhet. Samtidig skulle vi gjerne hatt kontakt med PST, fordi de gir signaler til politiet om deres beredskap.
Overfor Nettavisen uttaler PST at det ikke er deres, men politiets oppgave å pleie kontakt med publikum. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 16.02.2015 kl 07:55
København (NTB-Ritzau): Organisasjonene Dansk Islamsk Råd og Dansk Muslimsk Union håper politiet raskt pågriper gjerningsmannen etter angrepet mot kulturhuset Krudttønden lørdag. Hans handlinger er i strid med islam, uttaler organisasjonene.
– Til terroristen, som er antatt å være muslim, sier vi: Din handling er ikke i vårt navn, og ingenting i dine handlinger kan kobles med islam. Hva du har gjort er et uttrykk for ondskap og mørk tankegang. At du etterpå flykter fra din gjerning avslører feigheten i din handlemåte, skriver Dansk Muslimsk Ungdom i en uttalelse.
Dansk Islamsk Råd fordømmer også angrepet mot kulturhuset Krudttønden, der en mann ble drept og tre andre såret.
– Dansk Islamsk Råd oppfordrer alle i det danske samfunn til å stå sammen i kampen mot ekstremisme og terrorisme. Dansk Islamsk Råd uttrykker også et ønske om at gjerningsmannen raskt blir pågrepet og stilt til ansvar for sine handlinger, skriver organisasjonen i en uttalelse. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 13.02.2015 kl 12:54
Minst 19 personer ble drept da opprørere angrep en sjiamuslimsk moské i utkanten av byen Peshawar nordvest i Pakistan.
Ifølge politiet tok en gruppe væpnede menn seg inn i moskeen under fredagsbønnen, og begynte å skyte. Så ble det hørt tre eksplosjoner.
AFPs journalist på stedet, sier han har sett minst 40 skadde.
– Tilstanden er kritisk for flere av de skadde, og dødstallene kan komme til å stige ytterligere, sa en polititalsmann til DPA etter angrepet.
TV-bilder viser mennesker som løper fra stedet. Det er foreløpig ukjent hvor mange som befant seg i moskeen.
Skolen som ble angrepet av Taliban i Pakistan (TTP) i desember, ligger også i byen Peshawar. TTP har tatt på seg ansvaret for moskéangrepet fredag.
For to uker siden ble en annen sjiamuslimsk moské sør i Pakistan angrepet av en selvmordsbomber. Da mistet 61 mennesker livet. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 13.02.2015 kl 09:10
Sjefen for det føderale politiet i USA erkjenner at det finnes rasefordommer i amerikansk politi og sier det er behov for å ta opp problemet.
Mange personer i USA har fordommer og «reagerer annerledes på et hvitt ansikt enn et svart ansikt», sa FBI-sjef James Comey i en åpenhjertig tale om politiets relasjoner til den svarte befolkningen i USA torsdag.
Amerikanske politifolk som opererer i minoritetsområder med mye kriminalitet, utvikler ofte utilsiktede fordommer, sa Comey under talen i Georgetown University i Washington.
– De to unge svarte mennene på den ene siden av gaten ser ut som mange andre politibetjentene har låst inne. To unge hvite menn på den andre siden av gaten, selv i de samme klærne, gjør det ikke, sa han.
I fjor brøt det ut demonstrasjoner mot politivold landet rundt etter drapene på flere ubevæpnede svarte menn i USA. Dobbeltdrapet på to politibetjenter i New York, begått av en mann som var rasende over politiets skyting, gjorde imidlertid at flere mente at kritikken av politiet hadde gått for langt.
Comey sier at kun en erkjennelse av «de uforholdsmessige utfordringene fargede menn står overfor», vil føre til forandring. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 11.02.2015 kl 10:41
203 flyktninger mistet livet i et forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia i helgen.
– Ni personer ble reddet etter fire dager på havet. De 203 andre ble tatt av bølgene, sier Carlotta Sami, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
Mandag frøs 29 båtflyktninger i hjel på dekket til to italienske kystfartøy etter at de var plukket opp fra en båt i nærheten av Libya. Turen til Lampedusa tok 18 timer, og migrantene var utsatt for sjøsprøyt og kulde.
Til sammen har rundt 300 flyktninger omkommet under flukten over Middelhavet de siste dagene. 3.500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge høykommissæren. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 11.02.2015 kl 10:19
Leger som reserverer seg mot å sette inn spiral, får ikke lenger være fastleger. Nå henge jobben i en tynn tråd for to leger i Telemark, skriver Varden.
På bakgrunn av fem saker fra Telemark har Helsetilsynet kommet med en prinsippavgjørelse:
Fastlege Gunnar Grøstad Johnson i Vinje er katolikk, og nekter både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker.
Legen håper Vinje kommune kan finne annen jobb til ham i helsevesenet.
– Hvis ikke er min tid i Vest-Telemark over. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet, da ville jeg gått til grunne både som fagmann og privatperson, sier fastlege Gunnar Grøstad Johnson til Varden.
Til nå har han hatt en avtale med Vinje kommune om å kunne reservere seg, men den gjelder ikke lenger.
– Slike avtaler er det ikke anledning til å inngå, sier fylkeslege Steinar Aase.
Grøstad Johnsen mener pålegget fra Helsetilsynet bryter med lege-eden han har avlagt, og alt han står for moralsk og etisk.
– Det er hele vår kristne arv som står på spill, sier han. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 10.02.2015 kl 13:10
– Oppdragarvald mot born er skadeleg. Det er svært viktig at alle religiøse leiarar, inklusiv eit så stort førebilete for mange som paven, tek tydeleg avstand frå alle former for vald mot born, seier barneombod Anne Lindboe til NRK.
Hennar klare tale kjem etter at paven i førre veke vart sitart i avisa The Guardian på ei historie om ein far som måtte klaska borna sine litt. Faren understreka vidare at han aldri gjorde det i andletet «slik at dei blir audmjuka».
For paven stod dette fram som vakkert Paven fortsette med å dela si eiga reaksjon på dette:
– Så vakkert, tenkte eg. Faren veit betydinga av verdigheit. Han må straffa borna sine, men gjer det på ein rettferdig måte og får saka ut av verda, sa paven ifølgje NRK.
Lindboe krever at dei norske katolikkane tek klar avstånd frå utsegna og oppmodar sine medlemmer til å respektera norsk lov. Mandag sendte barneombodet brev til biskop Bernt Eidsvig i den katolske kirka i Noreg, der ein ber om klargjering av biskopen sitt standpunkt til vald mot born.
Biskopen støttar barneombudet:
– Me skal ikkje slå born uansett kva nemning ein brukar for fysisk avstraffing. Eg trur dette har med kultur å gjera, ikkje religion. Det er ikkje meir enn 30 år sidan det var tillate å slå born i Noreg. Framskritta er vel ikkje like store verda over, seier Eidsvig til statskanalen.
Les heile saka.
Kategori: Kort notert - Publisert: 09.02.2015 kl 17:06
Det første av en rekke forberedende møter fram mot det store klimatoppmøtet i Paris er i gang i Genève.
Forhandlere fra hele verden deltar på møtet, som begynte søndag og varer i én uke. Målet er å bli enige om et utkast til en ny internasjonal klimaavtale.
– Jeg vil ikke bruke for store ord, men selve planetens overlevelse står på spill, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius da samtalene begynte.
Han minnet om at den globale oppvarmingen kan føre til stigende havnivå, tørke, forsuring av havvannet og nye flyktningstrømmer. I tillegg frykter Fabius at klimaendringene vil bli en alvorlig sikkerhetstrussel.
– Det er et faktum at vi kjemper om ressurser, det være seg olje eller vann, sa han.
Meningen er at en ny klimaavtale skal vedtas på toppmøtet i Paris i desember. En egen avtale mellom USA og Kina i fjor høst har bidratt til en viss optimisme i klimaforhandlingene, som har pågått i 20 år med svært begrensede resultater. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 09.02.2015 kl 16:08
Antivestlige holdninger har ikke vært mer utbredt i Russland etter den kalde krigens slutt enn de er nå, viser en meningsmåling.
Et overveldende flertall av russerne har nå negative holdninger til USA og EU, viser en undersøkelse utført av det uavhengige og respekterte Levada-senteret i Moskva.
– Vi har ikke sett så aggressiv og sterk uvilje mot Vesten siden vi startet våre undersøkelser, sier senterets direktør, Lev Gudkov, til nyhetsbyrået AFP.
81 prosent av dem som svarte på undersøkelsen, uttrykte negative holdninger til USA, opp fra 44 prosent i januar 2014.
Undersøkelsen viste også at 71 prosent av russerne har en negativ holdning til EU, en dobling fra året før.
Gudkov sier at aggressiv propaganda i russiske TV-kanaler er hovedgrunnen til at så mange flere uttrykket antivestlige holdninger i 2015 enn i 2014.
Det var en tidobling i antallet russere som mente det var fiendskap mellom USA og Russland, opp fra 4 prosent i fjor til 42 prosent i år.
24 prosent mente det var fiendskap mellom Russland og EU, viser målingen. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 09.02.2015 kl 08:40
Sykehuset Østfold overlater omskjæring av guttebarn til en privat klinikk siden sykehuset ikke har leger som vil utføre inngrepet.
Sykehuset forhandler nå med en privat klinikk som kan foreta inngrepene, melder NRK.
Fra nyttår ble alle norske helseregioner pålagt å tilby rituell omskjæring av guttebarn, men ved Sykehuset Østfold mangler de leger som vil utføre inngrepet.
Stein Bruland, direktør for fag- og pasientsikkerhet ved sykehuset, mener det er en god løsning å la private overta ansvaret.
– Vi håper å kunne løse dette i løpet av et par-tre uker, sier Bruland. (©NTB)
En nystartet menighet på Jæren mener det kan få fatale konsekvenser dersom foreldrene ikke tukter barna sine. Barneombudet har anmeldt menigheten for brudd på norsk lov.
– Hvis en unge får oppleve lett smerte når han er ulydig og dette skjer gang på gang, tror vi ungen vil slutte å gjøre det som er feil, sier 23 år gamle Asbjørn Berland som er leder av Kilden Menighet Jæren til Vårt Land.
I menighetens trosbekjennelse heter at foreldre skal oppdra sine barn i kjærlighet og dermed rose dem for det gode og irettesette dem når de er ulydige. Der heter det videre at fysisk tukt er bibelsk, men at den riktignok må utøves kontrollert – og i kjærlighet.
– Dette er svært alvorlig. All vold mot barn i Norge er ulovlig. Dette er helt klart et brudd på barnelovens paragraf 30 som sier at all vold mot barn er straffbar, sier barneombud Anne Lindboe til Vårt Land.
Menighetens andre leder, 26 år gamle Martin Hjellvik, sier fysisk tukt i kjærlighet kan være lette slag på baken. Han sier foreldrene ved å snakke med barna og gi dem en klem vil få barna til å forstå at de er elsket.
«Konsekvensene kan bli fatale dersom foreldrene ikke irettesetter og tukter barna sine, eller om barna forakter tukten», heter det i den lange trosbekjennelsen.
Ifølge norsk lov er det ikke lov å slå barn, heller ikke å gi dem et lett klaps. Hjellvik mener loven er tvetydig. Det mener ikke Anne Lindboe. Hun kontaktet umiddelbart Rogaland politidistrikt da hun ble gjort oppmerksom på menighetens syn på vold mot barn.
– Politiet sier de vil se alvorlig på saken og kommer til å kontakte menigheten. Jeg håper også at politiet går i dialog med barnevernet, sier Lindboe. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 05.02.2015 kl 13:08
Senterpartiet vil likevel ikke stemme for et nasjonalt tiggeforbud. Det har et flertall i stortingsgruppen bestemt. Dermed har ikke regjeringen tilstrekkelig støtte for forslaget på Stortinget.
– Stortingsgruppen har bestemt at vi ikke vil støtte forslaget om et tiggeforbud som nå er sendt på høring, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB.
– Å straffe medvirkning til tigging er ikke akseptabelt. Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og husly, sier hun.
Arnstad understreker at det heller ikke blir aktuelt å støtte et nytt forslag om nasjonalt tiggeforbud dersom regjeringen skulle legge fram et slikt.
– Jeg kan ikke se for meg at vi vil støtte et forbud uansett hvordan det utformes. Et generelt forbud uten medvirkning er å gå lenger enn vi åpnet for i fjor. Et forbud mot organisert tigging argumenterer Justisdepartementet selv imot i høringsnotatet, blant annet fordi det er vanskelig å avgrense.
Hovedbegrunnelsen er likevel at høringsnotatet slår fast at dagens lovverk er et godt virkemiddel for å motvirke menneskehandel og annen kriminalitet.
– Det var dette som var hovedsaken for Senterpartiet da landsmøtet vårt gikk inn for et tiggeforbud, sier hun. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 04.02.2015 kl 09:30
Regjeringen går inn for å kutte norske utslipp med 40 prosent i sitt forslag til klimamål fram mot 2030.
– Norge skal tilslutte seg EUs klimarammeverk, og dette kuttet tilsvarer EUs klimamål, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).
Det nye målet er også i tråd med anbefalingene fra FNs klimapanel.
Norge skal, i likhet med alle andre land, melde inn sine foreløpige klimamål i løpet av første kvartal, som et steg på veien mot det kommende klimatoppmøtet i Paris. Målet der er en avtale som skal sikre at den globale oppvarmingen ikke overskrider to grader Celsius.
– EU er vår viktigste samarbeidspartner, og de har satt seg tydelige mål- Norge og EU har felles interesser, og vi vil bli en del av en felleseuropeisk omstilling til et lavutslippssamfunn, sier klimaministeren. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 04.02.2015 kl 09:29
En delegasjon fra Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) kommer torsdag til Oslo for møter med utenriksminister Børge Brende om den videre fredsprosessen mellom Israel og Palestina.
Den høyprofilerte delegasjonen ledes av Egypts utenriksminister Sameh Shoukry. Også Palestinas og Guineas utenriksministre er representert sammen med OICs generalsekretær Iyad Ameen Madani.
Hovedtemaet for møtet er situasjonen i Midtøsten og fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Utfordringene knyttet til gjenoppbyggingen av Gaza og den økonomiske situasjonen i Palestina vil også bli et viktig tema. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 03.02.2015 kl 12:25
Storbritannia kan bli verdens første land som tillater prøverørsbefruktning med DNA fra én far og to mødre.
Landets nasjonalforsamling stemmer over forslaget tirsdag.
Forslaget er fremmet for at prøverørsbarn skal unngå å bli smittet av sykdommer gjennom morens mitokondrielle DNA (mtDNA). Dårlig syn, diabetes og muskelsvinn er blant symptomene slike arvelige sykdommer kan føre til.
I tillegg til vanlig DNA fra en mor og en far, skal de britiske folkevalgte vurdere å tillate bruken av litt friskt mtDNA fra en annen kvinne.
Alle partienes representanter i Parlamentet er stilt fritt til å stemme hva de vil i saken.
Eksperter sier løsningen kan hjelpe rundt 2.500 britiske kvinner som står i fare for å overføre farlig mtDNA til sine barn. Motstandere hevder imidlertid at ordningen vil være et første steg mot et samfunn med såkalte designerbarn. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 03.02.2015 kl 12:24
FNs matvareprogram (WFP) sier de er svært bekymret etter å ha sett bilder som viser matkassene deres bli delt ut i Syria med logoen til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) på.
Bildene som har blitt lagt ut på sosiale medier, viser mat som deles ut fra kartonger med teksten «Den islamske staten i Syria» klistret over WFP-logoen.
– WFP fordømmer triksingen med livsviktig nødhjelp i Syria, sier organisasjonens koordinator Muhannad Hadi i en pressemelding.
Bildene er tilsynelatende tatt i landsbyen Deir Hafr, rundt 50 kilometer fra Aleppo, der WFP delte ut mat i august.
I mange av områdene i Syria er det Syrias Arabiske Røde Halvmåne (SARC) som deler ut mat for FN. I september angrep IS flere av SARCs lagerhus, ifølge WFP. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 03.02.2015 kl 12:07
Onsdag legger PST fram trusselvurderingen for 2015. På et parallelt møte i Rogaland vil Stavangers ordfører foreslå en felles veileder for forebygging radikalisering og håndtering av voldelig ekstremisme.
Stavanger og Sandnes er blant de 23 kommunene i Norge som i fjor fikk beskjed av Statsministerens kontor om å iverksette en skjerpet innsats mot radikalisering blant ungdom. PST har bekreftet at flere har reist fra Rogaland for å knytte seg til ekstreme grupper i Syria. Det er ikke kjent om noen av dem har returnert, melder Stavanger Aftenblad.
Onsdag arrangerer politiet og Sola kommune et heldagsmøte for Rogaland om trusselbildet og tiltak lokalt. Her vil Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) ta initiativ til at flere kommuner i fylket sammen utarbeider en felles veileder for forebygging radikalisering og håndtering av voldelig ekstremisme. Dette er i tråd med PSTs anbefaling, der kommuners viktigste innsats er å fange opp ungdommer som er «på vei ut i en eller annen retning». (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 03.02.2015 kl 09:29
I utkastet til ny lov som skal forby tigging omfattes også dem som hjelper tiggere med husly, reisepenger eller mat.
Regjeringens omtalte lovforslag om et nasjonalt tiggeforbud er sendt på høring, og det er satt frist til 15. februar for å svare. Foruten forslag om at organisert tigging skal kunne straffes med inntil ett års fengsel, innebærer loven også at medvirkning skal straffes like strengt, melder NRK.
Det innebærer at å dekke reiseutgifter, sørge for overnatting eller forsyninger til tiggere skal straffes.
Punktet om medvirkning er nødvendig for at politiet skal ha mulighet for å slå ned på dem som aktivt legger til rette for tigging, gjerne dem som står bak at større grupper kommer til Norge. Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) ser at lovforslaget også kan ramme dem som bare vil hjelpe.
– Det er fordi det er en aktiv tilrettelegging av en aktivitet som vi ønsker skal bort, sier Brein-Karlsen.
Gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen (SV), er opprørt over forslaget.
– Konsekvensen vil bli at du kan blir satt i fengsel eller få store bøter hvis du hjelper tiggere, sier Borgen. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 03.02.2015 kl 09:28
Fylkeslegen i Troms mener helsearbeiderne som bidrar på den kristne veiledningssiden guttogjente.no, ikke har brutt loven. Nettstedet får likevel kritikk for rådene de gir.
Det kommer fram i et brev fra fylkeslege Svein Steinert, skriver Dagen.
Det var i november i fjor at Fylkeslegen i Troms startet en gransking av ekteparet Maren og Sven Weum og deres engasjement på nettstedet. Ekteparet er henholdsvis helsesøster og lege i Tromsø, og er to av fem helsearbeidere som sitter i fagrådet til nettstedet. Det er frivillige som svarer på spørsmålene, men svarene kvalitetssikres av fagrådet, der ekteparet Weum står oppført med sine yrkestitler.
Guttogjente.no har blant annet fått kritikk for å fraråde homofilt samliv. «Vi tror det på lang sikt er bedre å leve alene enn å gå inn i et homoseksuelt eller lesbisk forhold», er et av svarene som ble gitt i spørsmålsspalten til nettstedet.
I oktober klaget styrelederen i Human– Etisk Forbund, Tom Hedalen, ekteparet inn for fylkeslegen.
– Vi beklager de uttalelsene som kommer på disse nettsidene, både knyttet til onani og homofili. Vi synes at helsepersonell blander rollene sine her. Dette er ikke helsefaglig vurdert, sa Hedalen til Dagen i fjor høst.
Selv om fylkeslegen nå har konkludert med at helsearbeidernes medvirkning ikke er lovstridig, får nettsiden kritikk. Det heter blant annet at «rådene som gis om seksualitet og seksuell helse på nettstedet, står i sterk kontrast til det kunnskaps- og verdigrunnlaget som skal legges til grunn når det gis forebyggende eller kurativ helsehjelp på dette området i Norge».
Maren Weum sier hun er fornøyd med utfallet av saken.
– Vi er fornøyd med at fylkeslegens konklusjon ble slik vi hele tiden har forventet, og vi er glad for at saken nå er avsluttet, sier hun til Dagen.
Tom Hedalen tar fylkeslegens konklusjon til etterretning.
– Det er ikke en hel seier, men en halv seier. Fylkeslegen kommer oss i møte med mange av tingene som vi tok opp i vår klage, sier han. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 02.02.2015 kl 15:00
Opprørsgruppen Boko Haram sto trolig bak nye angrep i Nigeria i helgen, og flere angrep fryktes fram mot valget om to uker.
– Opprørerne har lenge motsatt seg valg, som de ser på som en hedensk gjerning som ikke passer med en islamsk stat. De har lovet at demokrati aldri skal få blomstre i regionen, sier Nnamdi Obasi fra International Crisis Group.
Søndag ble Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno og byen Boko Haram har sitt utspring fra, angrepet av opprørere for andre helgen på rad. Nigerianske forsvarsstyrker klarte imidlertid å holde opprørerne unna.
– Det var ingen overraskelse at de trappet opp volden for å ødelegge for valget, særlig i Maiduguri, og det kan hende det kommer mer vold før valget, sier Obasi.
Boko Haram har i stor grad kontroll over Borno og har omringet Madiguri – ett av få steder i delstaten der det fortsatt kan la seg gjøre å holde avstemming ved valget 14. februar.
Luftstyrker fra Tsjad angrep i helgen Gamboru øst i Borno, som del av FN og Den afrikanske unions nye innsats for å bekjempe Boko Haram. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 02.02.2015 kl 15:01
En egyptisk domstol har stadfestet dødsdommene mot 183 menn. De er dømt for drap på politibetjenter i forbindelse med protester i 2013.
I april i fjor ble 683 personer dømt til døden i en oppsiktsvekkende rettsbehandling i Egypt. Samtlige hadde påståtte bånd til Det muslimske brorskap og Mohamed Mursi, den folkevalgte presidenten som ble avsatt i et militærkupp etter store demonstrasjoner mot hans til regjering sommeren 2013.
183 av dødsdommene ble i fjor sommer stadfestet av en annen domstol, der de tiltalte ble kjent skyldig i medvirkning til drap og drapsforsøk etter at en politistasjon ble stormet og en politimann ble drept i provinsen Minya i august 2013.
Mandag opprettholdt altså en høyere domstol dommene mot 183 av de domfelte. Det er foreløpig noe uklart hvorvidt det er de samme 183 som ble dømt til døden for andre gang i fjor sommer.
Mohamed Badie, lederen for Brorskapet som nå er forbudt, er blant de dødsdømte. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 02.02.2015 kl 13:53
Konvertitten Reza skal etter planen tvangsreturneres til Afghanistan mandag kveld. Få timer før jobber hans advokat på spreng med å få stanset returen av 21-åringen.
21-åringens advokat, Knut Olav Eldhuset, har mandag ringt Utlendingsnemnda (UNE) flere ganger for å forsøke å stanse returen. Flyet som skal frakte Reza til Afghanistan, går klokken 18 mandag.
– Det minker på tid nå. UNE har saken til vurdering, men jeg har ikke hørt noe foreløpig, sier Eldhuset til NTB ved 12.45-tiden.
– Han er livredd. Han har det ikke godt, sier advokaten om sin klient, som sitter på asylinternatet Trandum og venter på å bli uttransportert.
Eldhuset prøver å stoppe returen under henvisning til asylinstruksen som Justisdepartementet gjorde gjeldende fredag. Der heter det at afghanske barnefamilier ikke kan tvangsreturneres med mindre de har nettverk og ressurser til å etablere seg, noe Eldhuset mener Reza ikke har.
UNE, som mener Reza kun hevder at han er kristen for å få bli i Norge, skal mandag avgjøre om Reza får bli i Norge til rettssaken hans kommer opp i Oslo tingrett 23. mars.
Afghanske Reza kom til Norge 15 år gammel. Han var på flukt etter å ha vært vitne til at begge foreldrene ble skutt på åpen gate i Kabul. For fire år siden ble han døpt i Stavanger. (©NTB)