Human-Etisk Forbund

Notiser

Norske jøder krever at rabbiner går av

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.07.2014 kl 14:49

Det jødiske samfunnet i Norge krever at rabbiner Noam Perel i den jødiske ungdomsorganisasjon Bnei Akiva går av. Grunnen er rabbinerens krav om en voldsom hevn mot palestinerne.

Noam Perel oppfordret mandag Israels hær til å ta en grusom hevn etter at tre jødiske ungdommer ble funnet døde på Vestbredden. «Fiendens blod skal betale for vanæren, ikke våre tårer,» skrev rabbineren på Facebook.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Norge, Ervin Kohn, har nå sendt et åpent brev til Verdens sionistorganisasjon og Jødisk nasjonalfond om saken, melder NRK. Der ber han om at Noam Perel blir avskjediget.

– I en opphetet situasjon som den vi har nå, er lederskap alfa og omega. Det er viktig at lederne har varme hjerter og kalde hoder, sier Kohn til NRK.

Perel har i ettertid slettet sin Facebook-oppdatering og beklaget uttalelsene.

Bnei Akiva er en verdensomspennende ungdomsorganisasjon med over 125.000 medlemmer. (©NTB)

Paven tar eksorsistene inn i varmen

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.07.2014 kl 08:55

En gruppe på 250 prester rundt om i verden kan nå drive ut djevelen med pavens velsignelse.

Gruppen The International Association of Exorcists (IAE) er nå anerkjent under kirkeretten, melder Vatikanets egen avis L'Osservatore Romano.

Pave Frans har gjentatte ganger understreket hvor viktig kampen mot djevelen og demoner er. Gruppen som nå er anerkjent av Vatikanet, ble stiftet av fader Gabriele Amorth Vatikanets sjefeksorsist i 1990. Gruppeleder Francesco Bamonte sier anerkjennelsen er en gledens nyhet for hele den katolske kirken.

– Eksorsisme er en form for veldedighet som hjelper dem som lider, sier han. (©NTB)

Student nektet å bruke nikab i undervisning på UiO

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.07.2014 kl 08:54

En kvinnelig student reagerer på at hun nektes å bruke nikab i enkelte undervisningssituasjoner på institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Etter endt eksamen desember 2013 fikk student Somia Salaouatchien telefon fra en studieveilederen som sa at hun ikke lenger kunne bruke heldekkende hodeplagg utover vanlige forelesninger, skriver Universitas.

Berit Rognhaug, leder ved Institutt for spesialpedagogikk (ISP) sier at vedtaket er faglig begrunnet. Hun mener bruk av nikab kan være problematisk når det kommer til problembasert læring, seminarvirksomhet og egentrening i rådgivning.

– Totalkommunikasjon er noe av det viktigste vi jobber med, og det omfatter ord, stemme, hørsel og blikk så vel som gester og mimikk, sier hun til studentavisa.

Salaouatchien får ikke fullført studieprogrammet uten å løfte på sløret og planlegger å bygge opp en egendefinert bachelor. (©NTB)

Spiritistisk superstjerne får norsk prinsessehjelp

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.07.2014 kl 14:44

Den påstått synske superstjernen Lisa Williams hevder å kunne snakke med både engler og avdøde. Nå skal prinsesse Märtha Louise bidra på scenen.

I sine show hevder britiske Williams at hun får kontakt med både engler og avdøde slektninger til gjestene i salen. Forestillingene hennes går for fulle hus og har også blitt vist på norske TV-skjermer, skriver kjendis.no.

Nå skal hun få hjelp til samtalene med de avdøde av den norske prinsessen.

Prinsesse Märtha Louise har tidligere sittet i salen når Lisa Williams har holdt sine seanser på scenen, blant annet i Oslo Konserthus, men tar nå steget opp på podiet.

Anledningen er at den såkalte engleskolen – Astarte Inspiration – som prinsessen driver sammen med Elizabeth Nordheim, arrangerer et seminar i Oslo i september. Inngangsprisen er 1.540 kroner.

Lisa Williams har tidligere uttrykt sin begeistring for den norske prinsessen.

– Hennes fokus og lidenskap for det åndelige har gjort den spirituelle verden tilgjengelig og troverdig for nordmenn, og åpne for mine show, har Williams tidligere uttalt til nettsiden Side 2.

Raymond Johansen: Vi har snakket for lite om 22. juli-hatet

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.07.2014 kl 09:34

Norge har ikke tatt debatten om terroristen Anders Behring Breivik som representant for farlige politiske bevegelser, mener partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen.

Johansen mener det er på tide å snakke om hatet Breivik sto for – noe Arbeiderpartiet ikke har snakket om av frykt for å bli beskyldt for å slå politisk mynt på terrorhandlingene, skriver Aftenposten.

I siste utgave av Tidsskrift for norsk psykologforening forteller Johansen for første gang sin 22. juli-historie hvor han snakker om Aps rolle i krisehåndteringen, og om sinne og frustrasjon i partiet som ikke har fått utløp.

– Vi hadde et jævlig sinne. Breivik var jo en fascist som hatet Arbeiderpartiet og partiets ledere, sier Johansen.

– Det hatet har partiet snakket lite om, av frykt for å bli beskyldt for å slå politisk mynt på terrorhandlingene. Vi har gått for langt i å dempe ned det gjerningsmannen faktisk sto for, sier partisekretæren.

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen mener Johansen overdriver litt om han mener at debatten ikke har vært tatt, men samtidig mener han Johansen har et poeng.

– Terroren 22. juli var et målrettet angrep på Arbeiderpartiet, og selv om Breiviks ideologi er et sammensurium av mye rart, var muslimhat og konspirasjonsteorier vesentlig. (©NTB)

Sunni-gruppe varsler angrep mot kirker i Libanon

Kategori: Kort notert - Publisert: 03.07.2014 kl 09:25

Den militant sunnimuslimsk gruppe som har tatt ansvaret for flere bombeaksjoner i Libanon, varsler nå angrep mot kirker i landet.

– En egen gruppe er blitt etablert for å ramme kirker i det islamske området i Bekaa og i Libanon generelt, for å rense områdene for kirkeklokker, heter det i en uttalelse fra gruppen.

Gruppen har tatt ansvaret for flere selvmordsangrep mot sjiamuslimske områder, og har kunngjort at den støtter den ytterliggående gruppen ISIL. (©NTB)

– Økt frykt for ekstremisme i muslimske land

Kategori: Kort notert - Publisert: 02.07.2014 kl 11:16

Frykten for islamsk ekstremisme øker i land i Midtøsten og Sør-Asia med et stort antall muslimer, ifølge en ny undersøkelse.

I Libanon, som grenser til Syria, svarte så mange som 92 prosent av at de er bekymret for islamsk ekstremisme.

Undersøkelsen som er gjennomført av Pew Research Center , viser også at støtten til radikale grupper synker. Også støtte til å gjennomføre selvmordsbomber mot sivile mål har gått drastisk ned det siste tiåret.

Pew Research Center har intervjuet over 14.200 mennesker i 14 land mellom 10. april og 25. mai. (©NTB)

USA mener kalifat-erklæring er ubetydelig

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.07.2014 kl 13:16

Jihadistgruppa ISILs erklæring om at den har opprettet et kalifat i Syria og Irak betyr ingenting, mener USAs utenriksdepartement.

– Vi har sett at ISIL har ordlagt seg på lignende måter tidligere, sier talsperson Jen Psaki mandag.

De ekstremistiske sunnimuslimske opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) erklærte søndag at de hadde opprettet en islamsk stat i områdene de har erobret i Irak og Syria. Samtidig skiftet gruppen navn til «Den islamske staten».

– Denne erklæringen har ingen betydning for folk i Irak og Syria, mener Psaki, som tilføyer at kunngjøringen kun evner å «avsløre organisasjonen sanne natur og dens ønske om å kontrollere folk gjennom frykt». (©NTB)

Australsk biskop går av etter overgrepsanklager

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.06.2014 kl 09:27

En av de mest fremstående lederne i den katolske kirke i Australia har gått av etter at han er blitt siktet for overgrep mot barn.

Max Davies skal være den første katolske biskopen i Australia som blir siktet for seksuelle overgrep mot barn.

Overgrepssaken stammer helt tilbake til 1969, da Davies skal ha gjennomført overgrep mot en student mens han underviste på St. Benedict's College i nærheten av Perth. (©NTB)

USA og Sudan forhandler om konvertitt

Kategori: Kort notert - Publisert: 30.06.2014 kl 09:26

Amerikanske tjenestemenn forhandler med sudanske myndigheter om kvinnen som ble dømt til døden for å konvertere til kristendommen, skal få reise ut av landet.

Mariam Yayha Ibrahim ble pågrepet på flyplassen i Khartoum tirsdag da hun skulle reise ut av landet sammen med sin amerikanske mann og deres to barn. Etter at hun ble løslatt igjen onsdag, har hun oppholdt seg i den amerikanske ambassaden.

En kilde som kjenner saken, sier at amerikanske tjenestemenn nå forhandler med Sudan for å finne en måte å la familien få reise til USA. Kilden sier at målsettingen nå er at Ibrahim får utstedt et sudansk pass.

Ibrahim ble anklaget for dokumentfalsk for å bruke et sørsudansk pass hun fikk fordi mannen også er sørsudaner, og USA er blitt kritisert for å gi henne visum i det sørsudanske passet.

Selv om dødsdommen mot henne ble opphevet, anerkjenner Sudan fortsatt ikke hennes nye identitet som kristen og ekteskapet med den kristne mannen. (©NTB)

Europas siste tur til Den internasjonale romstasjonen

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.06.2014 kl 09:37

Den siste av fem romskip fra Europa til Den internasjonale romstasjonen skal lette fra Fransk Guyana 24. juli.

Den europeiske romfartsorganisasjonen har allerede sendt fire automatiserte romskip til romstasjonen. Fartøyene er på størrelse med en toetasjes buss og har med seg vann, mat, oksygen, drivstoff og godsaker til romfarerne.

Romskipene fester seg til romstasjonen og gir dermed også de amerikanske romfarerne etterlengtet ekstra plass. Etter noen måneder på romstasjonen sendes romskipene ut i atmosfæren for å brenne opp. (©NTB)

Kvinne dømt til døden for kristendom har søkt tilflukt i USAs ambassade

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.06.2014 kl 09:19

Khartoum (NTB-Reuters): Den sudanske kvinnen som ble dømt til døden for å ha konvertert til kristendommen, har søkt tilflukt på den amerikanske ambassaden i Sudan.

Det opplyser hennes advokat Mohaned Mostafa torsdag kveld. Tidligere samme dag ble det kjent at hun var blitt løslatt fra politiets varetekt på flyplassen i Khartoum – på betingelse av at hun forblir i Sudan.

27 år gamle Mariam Yahya Ibrahim ble pågrepet på flyplassen tirsdag, dagen etter at dødsstraffen mot henne var blitt opphevet.

Hun ble stanset da hun var på vei ut av landet sammen med sin amerikanske mann og deres to barn, anklaget for å forsøke å forlate Sudan med falske dokumenter.

Ibrahim ble dømt til døden i mai for gudsfornektelse for å ha konvertert til kristendommen. Hun ble også dømt til 100 piskeslag for utroskap fordi hun bodde sammen med sin kristne mann i et ekteskap den sudanske staten ikke anerkjenner. (©NTB)

Nordisk selskap stopper bruken av palmeolje fra regnskog

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.06.2014 kl 14:37

Det nordiske selskapet AarhusKarlshamn slutter å importere palmeolje fra regnskogområder. Selskapet er Nordens største palmeoljeleverandør.
Det opplyser Greenpeace Norge.
Palmeolje fra det nordiske selskapet er å finne i blant annet snacks, godteri, meieriprodukter og barnemat i norske matbutikker.
– Avgjørelsen viser at det er mulig å påvirke markedsgiganter, sier Erika Bjureby, skogsrådgiver i Greenpeace.
AarhusKarlshamn skal blant annet forsikre at selskapets leverandører ikke produserer palmeolje i torvmyr- og regnskogområder, skriver miljøorganisasjonen. (©NTB)

15 seksuelle krenkelser og overgrep i Kirken

Kategori: Kort notert - Publisert: 26.06.2014 kl 10:03

De to siste årene er det registrert 15 tilfeller av seksuelle krenkelser eller overgrep i Den norske kirke, viser en ny rapport.

Antall registrerte tilfeller i perioden 2012-2013 er på samme nivå som forrige toårsperiode, skriver Vårt Land.

Kartleggingen er gjort av Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) i samarbeid med Kirkerådet.

Ifølge rapporten har de 15 registrerte hendelsene svært ulik alvorlighetsgrad og karakter. Noen av sakene rammes ikke av straffeloven, men gjelder atferd som er etisk problematisk. Tallet inkluderer også hendelser som går tilbake i tid, men som er rapportert inn denne toårsperioden.

– Vi vet at krenkelser og overgrep skjer, men det skal ikke skje. Det er nulltoleranse for dette i kirken, sier Solveig Fiske, biskop i Hamar og styreleder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, til avisen.

Ifølge rapporten er det også store forskjeller i bispedømmenes beredskapsplaner for slike situasjoner. I Nidaros og Nord-Hålogaland oppgir under 25 prosent av virksomhetene at de har beredskapsplaner. I Hamar bispedømme har derimot nesten 80 prosent av virksomhetene slike planer.

– KA og Kirkerådet vil fortsette arbeidet med å forebygge seksuelle krenkelser og overgrep, sier direktør Marit Halvorsen Hougsnæs i KA. (©NTB)

Justisministeren vil la private utføre DNA-analyser

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.06.2014 kl 10:19

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil la private aktører utføre DNA-analyser i straffesaker, men forslaget møter motstand i Stortingets justiskomité.

Anundsen hadde forrige uke møter med representanter fra blant annet riksadvokaten, Politidirektoratet, Kripos, Folkehelseinstituttet (FHI) og firmaet Gena som ønsker å foreta DNA-analyser. Under møtet staket Anundsen ut den nye politiske kursen som også er nedfelt i samarbeidserklæringen mellom Frp, Høyre, Venstre og KrF, skriver VG.

Den nye kursen innebærer at private firmaer skal kunne foreta DNA-analyser i saker som er knyttet til straffbare handlinger.

– Hvis sikkerhet og håndtering av materialet er like bra som det er på FHI i dag, har jeg ingen betenkeligheter med å slippe andre aktører til. Så vidt meg bekjent har vi allerede sendt DNA-prøver til England for analyser. Nå kan altså Gena og Universitetet i Tromsø gjøre det samme, forutsatt at de er akkreditert, sier Anundsen til avisen.

Lederen i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), mener håndtering av bevismateriale er en offentlig oppgave.

– Rettssikkerheten og kvalitet sikres best ved at DNA-analyser i straffesaker utføres i offentlig regi og uavhengig av forretningsinteresser, mener hun. (©NTB)

Bioteknologirådet vil tillate sædvask

Kategori: Kort notert - Publisert: 25.06.2014 kl 10:18

Bioteknologirådet anbefaler at helsemyndighetene gir hivpositive menn tilbud om sædvask ved assistert befruktning.

– Sædvask har ikke vært brukt som behandling i Norge tidligere. Dette er først og fremst aktuelt for par hvor mannen er hivpositiv, og brukes for å unngå at viruset overføres til kvinnen og eventuelt videre fra kvinnen til barnet. Sædvask reduserer smittefaren ved unnfangelse og bør tillates som behandling i Norge, sier Kristin Halvorsen, leder av Bioteknologirådet.

I fjor ble bioteknologiloven endret, slik at par hvor mannen eller kvinnen har en alvorlig og kronisk seksuelt overførbar infeksjon som hiv eller hepatitt kan søke om assistert befruktning.

Et av de fremste argumentene var å redusere smittefaren for partneren. Tilbud om sædvask er en nødvendig del av det nå lovfestede tilbudet om assistert befruktning til par som lever med hivsmitte.

Rådets anbefaling sendes til Helsedirektoratet, som vil ta den endelige avgjørelsen om hvorvidt sædvask skal tillates i Norge. (©NTB)

Poliovirus funnet i VM-byen Sao Paulo

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.06.2014 kl 10:06

Det er funnet spor av polioviruset i kloakken i brasilianske Sao Paulo. Samtidig advarer WHO om stor fare for spredning av viruset fra Ekvatorial-Guinea.

Viruset som er funnet i VM-byen Sao Paulo, ligner veldig på viruset som har spredt seg i Ekvatorial-Guinea, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). Det ble funnet i kloakk som ble samlet inn i mars.

Organisasjonen mener faren for at polioviruset skal spre seg videre fra Brasil som veldig lav, men at det er stor fare for at det sprer seg fra Guinea.

Det har ikke kommet meldinger om at mennesker i Sao Paulo er smittet av viruset, som helseorganisasjoner har kjempet for å utrydde på verdensbasis. Brasil har vært regnet som poliofritt siden 1989. (©NTB)

Malaysia begrenser katolsk bruk av ordet Allah

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.06.2014 kl 09:34

Den katolske kirken i Malaysia får ikke lenger lov til å bruke ordet Allah når den snakker om Gud.

Til tross for at Allah betyr nettopp Gud på arabisk, får ikke den katolske kirken benytte seg av ordet, slår Malaysias Høyesterett fast.

Regjeringen rykket imidlertid raskt ut og slo fast at den aldri har ment å ramme troende som vil referere til Gud, eller Allah, i kirkerommet.

Dommen er først og fremst rettet mot en katolsk avis som har stått i sentrum for konflikten, hevder regjeringen.

Flesteparten av Malaysias befolkning er muslimer, men det er også en stor gruppe kristne som har sett på denne saken som en viktig prinsippsak.

Det var den katolske kirken selv som ba Høyesterett vurdere regjeringens beslutning om at den katolske avisen Church's Herald ikke fikk bruke ordet. (©NTB)

Antiislamister demonstrerer i Stavanger

Kategori: Kort notert - Publisert: 23.06.2014 kl 12:18

Ingen motdemonstrasjoner er varslet når Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og Norwegian Defence League protesterer i Stavanger lørdag.
Da de islamkritiske organisasjonene demonstrerte i byen for to år siden, ble de møtt av massive motdemonstrasjoner. Politiet har i år ikke fått noen søknader om motdemonstrasjoner, melder NRK.
– I år har det ikke vært like mye oppmerksomhet rundt denne demonstrasjonen i forkant, og da ønsker ikke vi å bidra til å gi dem mer oppmerksomhet, sier Truls Drageset Dydland i Rødt, som var blant dem som tok initiativ til å demonstrere mot antiislamistene for to år siden.
Kjersti Adelheid Gilje i Sian forteller at organisasjonens lokale deltakere skal demonstrere i Stavanger sentrum sammen med representanter fra Oslo, Ålesund og England.
Politiet tar ingen ekstra forholdsregler.
– Politiet er oppmerksomme på demonstrasjonen, og skal følge med, men vi har ikke satt i verk noen ekstra tiltak, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Urdal i Rogaland politidistrikt. (©NTB)

– Omskjæring i sykehus er knefall for religion

Kategori: Kort notert - Publisert: 20.06.2014 kl 12:36

«Stortingets vedtak innebærer at alt helsepersonell i Norge forpliktes til å delta i en religiøs prosedyre uten hensyn til egen tro eller manglende tro. Dette begrunner helsekomiteen med at de mener omskjæringen er et medisinsk inngrep, til tross for at dette ikke har noen medisinsk begrunnelse og ikke faglig støtte fra helsepersonell i Europa.

Stortinget har i denne saken dessverre latt seg forvirre av religiøse pressgrupper, og faktisk feilinformasjon. Forstander Erwin Kohn i det Mosaiske trossamfunn uttaler til avisen Vårt Land at Norge med dette er «et lys blant alle nasjoner» i spørsmålet om omskjæring av guttebarn.

Jeg gremmes! Innføring av et gammeltestamentlig religiøst overgrep mot guttebarn i offentlig regi burde heller avstedkommet skamrødme blant våre politikere. De er slett ikke blitt lysende eksempler, men snarere et grelt eksempel på hvor galt det kan bli når de slutter å tenke prinsipielt om menneskeretter», skriver hovedstyremedlem i Human-Etisk Forbund, Robert Rustad i et innlegg i dagens Aftenposten.

Islamsk Råd: Stadig nye trusler mot moskeene

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.06.2014 kl 13:44

Norske moskeer mottar stadig vekk trusler som er gjennomsyret av et hat mot muslimer, ifølge Islamsk Råd.
Imamen Nehmat Ali Shah ble mandag angrepet av en maskert mann utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo. Politiet vet ikke hvem som står bak angrepet, men ser på saken som et drapsforsøk. Hatkriminalitet er blant teoriene.
Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd sier til Klassekampen at både imamens moské, Central Jamaat Ahle Sunnat, og andre moskeer, har mottatt flere trusler.
– Moskeene får stadig vekk trusler. Det er en utvikling som er uheldig, sier Afsar.
Islamsk Råd anmeldte i fjor høst tre tilfeller av trusler, blant dem en trussel mot moskeen hvor Shah er imam. Afsar mener det muslimske miljøet ikke har vært flink nok til å anmelde trusler eller snakke om temaet. Han legger til at innholdet i truslene er forskjellig, men at truslene generelt er gjennomsyret av et hat mot muslimer, enten via telefon eller brev. Afsar har selv mottatt trusler, legger han til. (©NTB)

Høring om å innføre ny straffelov

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.06.2014 kl 10:29

Justisminister Anders Anundsen (Frp) følger opp lovnadene om å forsere innføringen av den nye straffeloven. Allerede neste år tar justisdepartementet sikte på å ha nytt lovverk på plass.
Den «nye straffeloven» vil allerede ha blitt ti år gammel dersom justisministeren virkelig greier å få den innført neste år. Det viste seg at det var store tekniske og praktiske hindre i veien for at loven kunne tre kraft da den var ferdig i 2005. Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) antydet at det nye lovverket ikke ville være på plass før tidligst i 2018 eller 2019.
– For at straffeloven 2005 skal kunne tre i kraft, må det foretas justeringer i regelverket og datatekniske tilpasninger. Regjeringen har besluttet at straffeloven skal settes i verk i gjeldende datasystemer, skriver departementet i høringsbrevet som er datert tirsdag.
En ny høring for å få loven vedtatt dreier seg om justeringer i regelverket som er nødvendige for at den nye straffeloven skal kunne tre i kraft neste sommer. (©NTB)

PST har analysert norske Syria-reisende

Kategori: Kort notert - Publisert: 19.06.2014 kl 09:38

De fleste som reiser fra Norge til Syria for å kjempe, er unge menn med lav utdannelse og uten jobb, ifølge en ny PST-rapport.
De fleste nordmennene som blir radikalisert og rekruttert som fremmedkrigere, har ingen familietilknytning til Syria. Flere av dem har forbindelser til kriminelle miljøer, ifølge rapporten som er utarbeidet av Felles kontraterrorsenter ved PST.
– De scorer lavt på utdannelse, de er dårlig tilknyttet arbeidslivet. De er ikke godt integrert eller tilknyttet det norske samfunnet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.
Rapporten beskriver to kategorier Syria-reisende. Mange reiser til Syria for å oppnå status på annet vis enn gjennom utdannelse. I denne kategorien er det mange «svært ressurssterke personer som tidligere har vært godt integrert i eget lokalmiljø», heter det i rapporten.
En annen gruppe blir sårbare for radikalisering på grunn av lav sosioøkonomisk status. Dette er ofte personer som har hatt problemer med å finne sin plass i samfunnet siden ungdomstiden, skriver PST.
Kontraterrorgruppen mener nordmenn som radikaliseres og reiser til Syria, utgjør en skjerpet terrortrussel mot Norge og norske interesser.

Studie: Mammografi har gitt lavere dødelighet

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.06.2014 kl 11:03

Undersøkelser med mammografi har ført til at 450 dødsfall er unngått, viser en ny studie fra NTNU.
– Våre studier viser konkret at mammografi har redusert dødeligheten blant kvinner med brystkreft vesentlig, sier professor Lars Vatten ved medisinsk fakultet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) til Adresseavisen.
Ifølge studien reduseres dødeligheten av brystkreft med 28 prosent blant kvinner som gjennomfører mammografiundersøkelse. Det betyr at av 10.000 kvinner som blir undersøkt, forhindrer mammografi at 27 dør av sykdommen.
– Studien viser at det er all grunn til at norske kvinner bør fortsette å ta mammografi, sier Vatten.
Mammografiprogrammet startet opp i 1996 og ble landsdekkende i 2005. Alle norske kvinner mellom 50 og 69 år blir innkalt til undersøkelsen annethvert år.
Studien publiseres onsdag i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal. (©NTB)

Politiet utelukker ikke at drapsforsøk var hatkriminalitet

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.06.2014 kl 13:48

Politiet har foreløpig ikke grunn til å tro at imamen i Norges største moské ble forsøkt drept fordi han var imam, men holder alle muligheter åpne i etterforskningen.
Politiet vet ikke hva som var motivet for det brutale angrepet på imam Nehmat Ali Sjah på Grønland i Oslo sent mandag kveld, og holder alle muligheter åpne i etterforskningen.
– Det er altfor tidlig å si noe om bakgrunnen nå. Vi etterforsker selvfølgelig alle muligheter, og vi må holde muligheten åpen for at det er hatkriminalitet. Men nå har vi ikke holdepunkter for å si at det er knyttet til hans virke som imam, sa leder Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikts seksjon for vold og seksualforbrytelser under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Metlid understreker at motivet foreløpig er ukjent, og sier politiet er kjent med at det har vært konflikter og hendelser knyttet til moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat tidligere. Det var før den nye moskeen åpnet i Motzfeldts gate på Grønland, og går helt tilbake til 2005.
– Hvorvidt dette har noe å gjøre med saken, kan vi ikke si noe om nå, men jeg gjentar at vi ikke har konkrete holdepunkter, verken i den ene eller den andre retningen, sier Metlid. (©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...