Human-Etisk Forbund

Kort notert

Kenyansk avis nektet å trykke homostøtte fra Norge

Publisert: 26.02.2014 kl 10:54

Den norske journalisten Nina Hanssen har en fast spalte i den kenyanske avisen The People. Men da hun tok opp undertrykking av homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, sa avisa nei. Det ville de ikke trykke. Det er mange års fengselsstraff for å stå fram som homofil i Kenya. Hanssen mener refusjonen av spalten hennes viser hvor vanskelig situasjonen er for homofile og lesbiske i landet.

Les mer i Journalisten

SSB stiller spørsmål ved sekularisering

Publisert: 25.02.2014 kl 10:44

De aller fleste tall peker nedover for religionen. Færre tror, færre praktiserer. Likevel er SSBs Liv Taule forsiktig med å konkludere med at Norge er i ferd med å sekulariseres. Innvandringen øker, og stadig flere melder seg inn i tros- og livssynssamfunn utenfor statskirken.

Les artikkelen her.

Human-Etisk Forbund vil ha en grunnlovsgave å være stolt av

Publisert: 17.02.2014 kl 09:29

Landsstyret i Human-Etisk Forbund vil ha menneskerettighetene inn i Grunnloven, mens religionen må ut. HEF krever endring i de tre paragrafene som hjemler statskirkeordningen, paragrafene 2, 4 og 16. Landsstyret vil ha et eget kapittel om menneskerettigheter i Grunnloven, og mener det ville være en jubileumsgave å være stolt av.

Les mer: En Grunnlov for alle

Belgia tillater aktiv dødshjelp til barn

Publisert: 14.02.2014 kl 14:19

Belgia vedtok i går å utvide landets eutanasi-lover til også å omfatte barn. Med den nye loven kan barn som lider av alvorlig, dødelig eller særlig smertefull sykdom, be om aktiv dødshjelp og få det innvilget, dersom de blir vurdert som i stand til å ta valget, og foreldre og en gruppe medisinske eksperter godtar det. Belgia har tillatt aktiv dødshjelp siden 2002.

I forkant av vedtaket i parlamentet har det vært protester fra grupper som mener at den nye loven er forhastet. I forrige uke underskrev 160 barneleger på et åpent brev som kritiserer lovendringen for å være unødvendig. Meningsmålinger viser at et flertall i befolkningen støtter lovendringen.

Les mer om vedtaket hos BBC.

Hindu-kritisk litteratur stoppet i India

Publisert: 14.02.2014 kl 10:51

Den nasjonalistiske hindugruppa Shiksha Bachao Andolan har vunnet en rettssak i India som fører til at den hindu-kritiske boka "The Hindus" av Wendy Doniger blir stoppet. Forfattere som Arundhati Roy, William Dalrymple og Neil Gaiman reagerer sterkt på sensuren og kaller det et alvorlig angrep på ytringsfriheten.

– Beslutningen er sjokkerende, nedslående, forferdelig og fullstendig negativ, sier William Dalrymple til The Guardian.

Les mer

Se lanseringen av «Du er viktigere enn du tror» på web-tv

Publisert: 12.02.2014 kl 14:21

I kveld lanserer Humanist forlag Du er viktigere enn du tror på Litteraturhuset i Oslo. Men selv om du ikke kan være til stede, har du muligheten av å få med deg arrangementet via web-tv. Logg på og se klokka 18.

Gunn Hild Lem om helvete på NRK

Publisert: 10.02.2014 kl 14:36

Hvorfor religionskritikk? 10 prosent av alle nordmenn tror på Helvete. Gunn Hild Lem, forfatter av Pro & Contra: Religionskritikk, skriver på NRK Ytring: «Ord kan absolutt skade deg dersom du tror på dem. Dersom du fullt og helt tror at det dine foreldre og ditt miljø har fortalt deg er sant, at syndere skal brenne i helvete, da er det absolutt mulig at effekten vil være mer langvarig og ødeleggende enn handlinger.» Les hele kronikken på NRK-Ytring.

Biskop kritiserte teaterstykke – forestillinger ble avlyst

Publisert: 05.02.2014 kl 15:33

Den kulturelle skolesekken i Hordaland hadde kjøpt inn teaterstykket «I Guds namn» til turne på ungdomsskoler i fylket. Etter at biskop Halvor Nordhaug kritiserte stykket, har så langt sju skoler avlyst sine forestillinger. Biskopen skrev i et avisinnlegg at teaterstykket ga et fortegnet bilde av religion og et karikert bilde av kristne miljø som noe farlig. Det gjenga en virkelighet han ikke kjente igjen i norsk kirkeliv anno 2014.

Hordaland teater skriver om stykket at «Teateret vil med denne framsyninga reflektere over Paragraf 2 i Grunnlova: 'Alle innbyggjarane i riket har fri religionsutøving.'»

Teatersjef Trond Birkedal kaller det et overgrep mot elevene:

– Elevene får ikke danne sin egen mening om stykket. I stedet velger lærerene på deres vegne. Å lære elevene å tenke uavhengig er en del av jobben til en lærer, sier han til Bergens Tidende.

Teaterstykket «I Guds namn» er skrevet og regissert av Nils P. Munk, og produsert av Hordaland teater på bestilling fra Hordaland fylkeskommune i forbindelse med årets grunnlovsjubileum.

HEFs landsstyre med skarp uttalelse mot reservasjonsrett

Publisert: 03.02.2014 kl 15:59

Human-Etisk Forbunds (HEF) landsstyre var samlet i helga og stadfester HEFs standpunkt mot reservasjonsmulighet for fastleger. Landsstyret krever også at stortingsrepresentantene gis anledning til å stemme i tråd med sitt partiprogram, sin overbevisning og sin samvittighet i denne saken. Les hele uttalelsen på human.no.

Nyinnspillingen av Carl Sagans «Kosmos»-serie er klar

Publisert: 31.01.2014 kl 11:53

Carl Sagans banebrytende tv-serie «Kosmos» bergtok store og små på åttitallet. Nå kan du sjekke ut traileren for remaken med astrofysiker-superstjerne Neil deGrasse Tyson klar for amerikansk premiere 9. mars. «Cosmos: A Spacetime Odyssey, er produsert av Seth MacFarlane og deGrasse Tyson har Carl Sagans «rolle». Den 13 episoder lange serien skal vises i 170 land og på 45 språk. Les mer.

Forsker kritiserer regjeringens arbeid mot radikalisering av muslimer

Publisert: 30.01.2014 kl 15:28

– Nøkkelen til suksessen vi hadde med exit-programmet mot nynazisme for noen tiår siden, er gått i glemmeboka, hevder forsker og spesialrådgiver Yngve Carlsson overfor Utrop. Han mener staten kan lære mye av det som ble gjort for å bekjempe radikalisering den gang, selv om det er store forskjeller på de miljøene og dagens situasjon med islamistisk radikalisering. Les mer hos Utrop.

Soknepresten avlyste møte med Levi Fragell i kirken

Publisert: 29.01.2014 kl 15:01

Soknepresten for Mortensrud kirke avlyste nylig et besøk med Levi Fragell, som skulle ha deltatt på «vandringskveld» i kirken 2. april. Avlysningen har skapt debatt, i sær i spaltene hos avisen Vårt Land. Les mer hos Vårt Land.

Lansering av Gunn Hild Lems «Religionskritikk» i kveld

Publisert: 29.01.2014 kl 14:42

Andre bok i Humanist forlags serie «Pro & Contra» lanseres på Litteraturhuset i Oslo i kveld. Forfatter Torgrim Eggen samtaler med forfatter av Religionskritikk, Gunn Hild Lem: Er det noe poeng i å kritisere religion? Betyr ikke det bare at en masse mennesker blir såret? Er det egentlig mulig å kritisere tro? Hvor går grensene mellom argumenter og sjikane? Les mer på Humanist forlag.

AUF Rogaland for aktiv påmelding til skolegudstjenester

Publisert: 29.01.2014 kl 14:35

AUF i Rogaland går inn for aktiv påmelding til skolegudstjenester og likeverdige alternativ for de som ikke ønsker å delta. Arbeiderpartiets ungdomsparti i Rogaland mener det vil gjøre det enklere for barn og foreldre å velge i samsvar med eget livssyn. Les mer på NRK.no.

Fugletitterguide over kristenfolket

Publisert: 27.06.2013 kl 11:28

I 2003 lagde Fri tanke en fugletitterguide over ulike typer humanister. Her blir du kjent med prestehateren, rødvinshumanisten, ingeniørhumanisten, raddishumanisten m.fl.

Nå har guiden fått til kristne motstykke, i avisa Dagen.

KIFO-rapport: – Kirken rolle i 22. juli-sorgen fungerte ekskluderende

Publisert: 26.06.2013 kl 10:30

Line Grønstad, konservator ved Norsk Folkemuseum, har skrevet artikkelen "Atterhald ved minnemarkeringene" i KIFOs nye bok om sorgmarkeringene etter 22. juli 2011. Hun konkluderer med at kirkens sterke rolle i den umiddelbare markeringen etter katastrofen, fungerte ekskluderende.

«Jeg var negativt overrasket over at hovedmarkeringen fra det offentlige Norge ble lagt til kirken. Det er ikke et nøytralt rom; skulle man ikke nettopp her vise en religiøs nøytralitet?» sier en av informantene i undersøkelsen.

Les mer i Aftenposten.

HEFs landskonferanse åpnet for påmelding

Publisert: 24.06.2013 kl 14:47

Human-Etisk Forbunds årlige landskonferanse er i år viet livssynspolitikk i kjølvannet av Stålsett-utvalgets rapport tidligere i år. Både lissynsåpne seremonirom og religion i skolen står på dagsorden. I tillegg kommer både biskop og menneskerettighetsekspert. Biskop Atle Sommerfeldt møter utvalgsleder Sturla Stålsett til en samtale om hva som skal veie tyngst av tradisjon og likebehandling, mens menneskerettighetsekspertene Njål Høstmælingen og Ingvill Thorson Plesner diskuterer hvor aktiv – eller passiv – staten skal være i livssynspolitikken.

Påmelding og oppdatering om konferansen på human.no.

Åstveit skole i Bergen kutter skolegudstjenesten

Publisert: 10.06.2013 kl 15:11

Biskop Halvor Nordhaug sier han stadig møter rektorer som er "slitne av at mindre grupper av foreldre holder liv i kampen mot skolegudstjenester". Han noterer seg likevel at de fleste skolene på Vestlandet viderefører tradisjonen. Vårt Land lurer forøvrig på om Human-Etisk Forbund kan ha noe med saken å gjøre.

Les mer.

«Lever Human-Etisk Forbund av å kritisere de kristne?»

Publisert: 06.06.2013 kl 13:09

I etterkant av religionsprofessor Torkel Brekkes utfall mot Human-Etisk Forbund var pressesjef Jens Brun-Pedersen i nettmøte med Vårt Lands lesere. Der svarte han på spørsmål a la det i overskriften her.

Les hele nettmøtet her.

– Javel, men da er kristendommen parasittisk på jødedommen også

Publisert: 03.06.2013 kl 15:53

– Torkel Brekke påstår at Human-Etisk Forbund er «parasittiske». Javel, men da er vi parasitter på samme måte som kristendommen er på jødedommen, sier redaktør i tidsskriftet Humanist, Didrik Søderlind, til Religioner.no.

Les hele intervjuet her

Folk vil ha maktutøvere uten hijab

Publisert: 03.06.2013 kl 12:56

To tredjedeler av befolkningen mener lærere i grunnskolen, dommere og uniformert politi ikke bør ikke bruke klær eller symboler som avslører hvilken religion eller livssyn de har. Det er resultatet fra en ny KIFO-undersøkelse. Folk synes det er viktigere at dommere og politi framstår nøytralt, enn at lærere gjør det.

Les mer i Aftenposten.

Erik Lunde fra Krf tar Human-Etisk Forbund i forsvar

Publisert: 31.05.2013 kl 12:27

– Jeg opplever kritikken som reises mot HEF i Vårt Land som urimelig og urettferdig. Ja, den grenser til å være litt arrogant når den kommer fra representanter for majoritetsreligionen i Norge. Ingen er tjent med at livssynssamfunnene mistenkeliggjør hverandre og annonserer hverandres avskjedskonserter, skriver Erik Lunde, nestleder i Oslo Krf.

Les hele innlegget.

Biskop mener Human-Etisk Forbund mangler selvinnsikt

Publisert: 30.05.2013 kl 11:17

De ser verken inkonsekvensene i egen virksomhet eller hvordan det selv framstår i samfunnsdebatten, mener biskop Atle Sommerfeldt. Han spør hvor det er blitt av HEFs støtte til det livssynsåpne samfunnet som ble beskrevet i det statlig nedsatte Stålsett-utvalgets rapport fra tidligere i år.

Les mer her

Protest mot Hoem og Sommerfeldts kamp for privilegier

Publisert: 17.04.2013 kl 14:36

– Det oppsiktsvekkende er, etter min mening, ikke hva Stålsett-utvalget har skrevet i sin innstilling, men at menn som Edvard Hoem og Atle Sommerfeldt, som jeg alltid har oppfattet å stå på de svakes side, blir så opprørte når privilegier tas fra den kirke de selv er en del av, skriver Ingunn Breistein på Verdidebatt.no i dag.

Danske ateister vil ha egne gravplasser

Publisert: 08.04.2013 kl 12:41

Ateistisk selskab i Danmark jobber for å få egne ateistiske gravplasser, unna "kirkegårdene".

– Ikke aktuelt for oss. At enkelte gravlunder er såkalt vigslede er greit for oss, ettersom vi ser dette som overtro, sier pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

Les mer

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...