Kontakt
Kategori: Kort notert - Publisert: 27.03.2015 kl 14:49
Åpen folkekirke jobber for å stille liste i minst ni av elleve bispedømmer. Målet er flertall på kirkemøtet slik at ekteskapsliturgi for homofile og lesbiske blir innført i Den norske kirke.
– Målet er å få flertall. Det er klart, sier frontfigur Kristin Gunleiksrud Raaum i Åpen folkekirke til Dagen.
Aldri tidligere har et kirkevalg lignet mer på et politisk valg enn når kirkemedlemmer går til stemmeurnene i september.
– Det er stort engasjement. Mange opplever at det er mye som står på spill, sier Gunleiksrud Raaum.
Kirkemøtet stemte i fjor ned forslag til både forbønns- og ekteskapsliturgi for likekjønnede par. Åpen folkekirke ble dannet som en reaksjon og har som et hovedmål å innføre ekteskapsliturgi for homofile og lesbiske.
– Det er dette spørsmålet som engasjerer mest. Hvilken vei skal kirken gå? Skal den bli mer åpen eller lukket? spør Gunleiksrud Raaum, som også er nestleder i Kirkerådet.
Hun er ikke redd for å bidra til splittelse i kirken.
– Å si at to lister skaper splittelser er tøv. Kirken er delt midten i spørsmålet om likekjønnet ekteskap og har vært det lenge. Det er vel så mye de som arbeider mot vigsel for likekjønnede som bidrar til splittelse. De som ønsker å hindre to praksiser skaper en splittelse ved å ikke anerkjenne at to syn også får uttrykk i to praksiser, sier Gunleiksrud Raaum. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 27.03.2015 kl 10:47
Nordmenn er blant innbyggerne i Europa som er mest fornøyd med livet, ifølge en undersøkelse som nylig er offentliggjort av EUs statistikkbyrå Eurostat. Men svensker, dansker, finner og sveitsere er enda mer tilfredse enn oss.
I den omfattende Eurostat-undersøkelsen ble innbyggere i en rekke land i Europa spurt om hvor fornøyd de er med livet sitt. Deltakerne ble bedt om å rangere tilfredsheten fra 0 (ikke fornøyd) til 10 (fullstendig fornøyd).
I Norge endte snittet for alle aldersgrupper på 7,9.
Den mest tilfredse aldersgruppen er den mellom 65 og 74 år (8,1), tett fulgt av 16-24-åringene (8,0). Både aldersgruppene 25-34 år og 35-49 år oppga i gjennomsnitt 7,8, mens dem mellom 50 og 64 år oppga 7,9. Det samme gjorde aldersgruppen fra 75 år og oppover.
Nordmenn er imidlertid ikke de mest fornøyde innbyggerne i Europa, ifølge undersøkelsen. I Norden er både svensker, dansker og finner mer fornøyd enn oss – alle med et gjennomsnitt på 8. Også sveitserne oppga i snitt 8 på skalaen.
De mest fornøyde menneskene i Europa finner man blant østerrikere mellom 16 og 24 år og sveitsere fra 65 år og oppover. I disse gruppene oppga de spurte i gjennomsnitt en tilfredshetsgrad på 8,4.
Nederst på listen befinner bulgarerne seg med en gjennomsnittlig tilfredshetsgrad på 4,8. Deretter kommer serberne med 4,9, fulgt av innbyggerne i Portugal, Kypros og Hellas – alle med 6,2. Gjennomsnittet for EU-landene er 7,1.
Undersøkelsen ble gjennomført for to år siden og er en del av et større prosjekt som tar for seg livskvalitet i Europa. Resultatene vil bli offentliggjort i sin helhet i juni i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 27.03.2015 kl 10:20
Det er ikke aktuelt å sende KNM Fridtjof Nansen til Middelhavet som bistand til EUs patruljeringsoppdrag, ifølge forsvarsministeren.
Flyktninghjelpen har bedt regjeringen sende fregatten til Middelhavet, der flere hundre båtflyktninger har mistet livet så langt i år.
– Fridtjof Nansen-klassen fregatter er høyteknologiske krigsfartøy som ikke egner seg til det formålet Flyktninghjelpen anmoder om støtte til: søk og redning i Middelhavet, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i sitt svar.
Regjeringen vurderer fortsatt norsk innsats, og det er Justisdepartementet som skal avgjøre andre bidrag som sivile fartøy, personell og penger. Island har valgt å sende et kystvaktskip til operasjonen.
Høysesongen for overfarter fra Nord-Afrika starter med våren, og hjelpeorganisasjoner frykter mange dødsfall fremover. Norge deltar som Schengen-land i EUs grensekontrollbyrå Frontex, og byråets sjef Fabrice Leggeri har anmodet medlemsstatene om å bidra med mer ressurser og personell i patruljeringsoppdraget Triton.
– Det er ingen tvil om at Norge over flere år har engasjert seg i disse utfordringene, og at vi vil fortsette å gjøre det, sier Søreide. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 25.03.2015 kl 09:02
Krematoriet på Alfaset i Oslo ønsker å koble seg til Hafslunds fjernvarmenett for å levere varme til byens befolkning, men Hafslund avviser saken og kaller den uetisk.
– Fra starten ønsket vi å koble oss på fjernvarmeanlegget, men Hafslund så det ikke som lønnsomt, sier krematoriesjef Anne-Margrethe Brøndelsbo til Vårt Land.
Hafslund Varme, som er ansvarlig for Oslos fjernvarmenett, viser til at krematoriet ikke ligger i umiddelbar nærhet til rørnettet. Dessuten er det krav til at nettet må produsere kontinuerlig varme.
– Det tredje problemet er det etiske, sier informasjonssjef Truls E. Jamtland i Hafslund Varme.
Postdoktor i etikk ved Universitetet i Oslo, Ole Martin Moen, ser for seg hvorfor noen kan synes det er ubehagelig hvis de får varme fra et krematorium.
– Folk tenker jo at de ikke skal ha noe med lik å gjøre. Når en person er død, er han ute av verden. At de da likevel kommer tilbake og påvirker oss med varme, kan være en litt ubehagelig tanke for noen, sier Moen.
Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i interesseorganisasjonen Norsk Fjernvarme uttaler at dette ikke har vært noe kjent tema i Norge og at det allerede tilføres mye spillvarme til nettet fra andre prosesser.
Men prest Sunniva Gylver, som er sterkt miljøengasjert, mener det ikke er uetisk å bruke varme fra krematorier. Man må bare være nøye med hvordan man snakker om det, mener hun. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 24.03.2015 kl 13:02
Eggdonasjon bør bli lov i Norge, mener Bioteknologirådet, men det settes noen betingelser.
Et argument som ble vektlagt da rådet diskuterte temaet tirsdag, var at menn og kvinner bør likebehandles. I dag er sæddonasjon tillatt, men ikke eggdonasjon.
Rådet var splittet om vedtaket. Et flertall på ni medlemmer gikk inn for at eggdonasjon bør tillates, mens et mindretall på seks ønsket et forbud.
Flertallet mener man kan åpne for eggdonasjon hvis eggene er overskudd fra prøverørsbefruktning. I tillegg krever de at eggene må befruktes med partnerens sæd, slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og minst én av foreldrene.
Eggdonasjon er i dag forbudt i Norge, men er tillatt i minst 22 europeiske land, inkludert de andre nordiske landene. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 24.03.2015 kl 12:57
Hundrevis av mennesker samlet seg tirsdag utenfor en domstol i Kabul for å kreve at de som drepte en 27 år gammel kvinne som var anklaget for å ha brent Koranen, blir stilt for retten.
– Vi vil ha rettferd for Farkhunda, ropte demonstrantene, som også hadde med seg plakater der de krevde at Kabuls politisjef går av.
Farkhunda (27) ble mishandlet til døde utenfor en moské i Kabul forrige torsdag. Etter å ha blitt banket opp med stokker og stein og kastet fra ei bru eller et tak, ble hun satt fyr på. Deretter ble liket kastet i ei elv.
Anklagene om at hun hadde brent Koranen, har senere blitt tilbakevist av landets innenriksminister. Ifølge kvinnens far var det en uoverensstemmelse med en lokal mulla som var bakgrunnen for drapet.
22 personer er så langt pågrepet for drapet. I tillegg er 20 politimenn avhørt som følge av opplysninger om at de ikke grep inn for å stanse lynsjingen. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 20.03.2015 kl 12:37
Komikeren Knut Nærum sto i front da Amnesty demonstrerte mot Saudi-Arabias brutale avstraffelse av bloggeren Raif Badawi.
Det var ellevte fredagen på rad at Amnesty arrangerer demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden til støtte for landets samvittighetsfanger generelt og mot avstraffelsen av bloggeren Raif Badawi spesielt.
Badawi er dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag for angivelig å ha fornærmet islam og for å ha opprettet en nettside for politisk debatt. I sin appell påpekte Nærum at det er gammeldags, urimelig og brutalt å straffe noen med fengsel og pisking for å ville føre en åpen debatt. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 20.03.2015 kl 10:10
KrFs Hans Fredrik Grøvan mener jøder, muslimer og andre religiøse minoriteter her i landet bør få fri på sine helligdager.
I et skriftlig spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey (H) spør Grøvan hvordan statsråden vil legge til rette for at religiøse minoriteter i offentlig sektor kan praktisere sin tro på helligdager som ikke er offentlige fridager.
– Bakgrunnen for spørsmålet er en uttalelse fra Det Mosaiske Trossamfund, hvor de peker på at praktiseringen av trosdager og helligdager for jøder fortonte seg veldig ulikt i det offentlige sammenlignet med det private næringslivet, sier Grøvan til Dagen.
– Vi tar ikke til orde for noe frislipp av fridager, men mer en skjønnsmessig praktisering av ordningen, tilføyer han.
I dag kan arbeidstakere og elever i videregående skole som ikke er medlemmer av Den norske kirke, ta ut to fridager i forbindelse med høytider. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn mener dette ikke er tilstrekkelig. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 20.03.2015 kl 10:08
En gruppe mennesker banket en afghansk kvinne til døde og satt deretter liket i brann etter at hun angivelig skal ha brent et eksemplar av Koranen, ifølge politiet.
Liket av kvinnen ble kastet i Kabul-elven etter å ha blitt tent på.
– En kvinne brente en kopi av koranen i Shahi Doshamshira-nabolaget, sier sjefen for Kabuls kriminalpoliti, general Farid Afzali til nyhetsbyrået AFP.
Politiet prøvde å splitte opp den sinte gruppen på «tusener av mennesker» som hadde samlet seg i nabolaget, sier Afzali.
Talsmann for innenriksdepartementet Sediq Sediqqi bekreftet også hendelsen, og sier at en etterforskning vil bli igangsatt.
Etter avsløringen i 2012 om at kopier av Koranen hadde blitt brent ved det USA-styrte Bagram-fengselet utenfor Kabul, var det fem dager lange antiamerikanske protester landet rundt. 30 mennesker ble drept. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 19.03.2015 kl 16:13
Norge ber Pakistan stanse bruken av dødsstraff etter at pakistanske myndigheter har gjennomført mange henrettelser de siste dagene.
– Norge tar avstand fra all bruk av dødsstraff under enhver omstendighet. Jeg oppfordrer Pakistans regjering til å stansen planlagte henrettelser og gjeninnføre sitt moratorium på dødsstraff. Dødsstraff er ikke forenlig med prinsippet om human behandling, sier utenriksminister Børge Brende (H).
Bare denne uken har 25 dødsdømte fanger blitt hengt i Pakistan. Siden landet opphevet pausen i bruken av dødsstraff i desember i fjor, har rundt 50 fanger blitt henrettet, men myndighetene har ikke gått ut med et offisielt tall.
Onsdag utsatte Pakistans president Mamnoon Hussain henrettelsen av Shafqat Hussain, som etter planen skulle finne sted torsdag. Shafqat var angivelig bare 15 år da han tilsto drap på en sjuårig gutt i 2004.
Saken har fått internasjonal oppmerksomhet, og menneskerettighetsforkjempere mener Hussain ikke fikk en rettferdig rettssak.
Brende besøkte Pakistan 9. februar og møtte blant andre statsministerens rådgiver for sikkerhets- og utenrikssaker, Sartaj Aziz. I møtet tok Brende opp Norges motstand mot dødsstraff, uttrykte skuffelse over at moratoriet har blitt opphevet og understreket at moratoriet må gjeninnføres. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 18.03.2015 kl 14:19
Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris for 2014 går til den vietnamesiske forfatteren, journalisten og bloggeren Nguyen Xuan Nghia (64).
Nghia er poet, prosaist, journalist og essayist. Han er medlem av Hai Phong Association of Writers og en av grunnleggerne av den forbudte demokratibevegelsen kjent som Bloc 8406.
I september 2008 ble han arrestert for å ha «fornærmet det vietnamesiske kommunistpartiet og dermed det vietnamesiske folk» – og fikk en dom på seks år. Han ble satt fri i september 2014, men ble samtidig idømt tre års husarrest, som han nå soner i sitt hjem, skriver Forfatterforeningen i en pressemelding.
Prisen er på 200.000 kroner og skal gå til en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand. Prisen deles ut i Oslo søndag 22. mars. Nghia har ikke anledning til å dra ut av hjemlandet, men hans kone vil være til stede for å motta prisen, melder Forfatterforeningen. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 18.03.2015 kl 09:37
Boko Haram er nå tvunget ut av alle unntatt tre lokalstyreområder nordøst i Nigeria, sier stabssjefen i landets hær etter en rekke seire over de militante islamistene.
Ved inngangen til året hadde islamistgruppen, som kjemper for å opprette en islamsk stat i Nigeria, kontroll over 20 slike områder.
– Tre lokalstyreområder – Abdam, Kalabaldi og Gwozq – gjenstår, men vi er optimistiske med tanke på å frigjøre disse også etter hvert, sier generalløytnant Tobiah Minimah. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 17.03.2015 kl 14:14
Politiet lar seg ikke påvirke av rapporten fra Oslo katolske bispedømme som avviser bedrageri og medlemsjuks, men fortsetter etterforskningen.
– En slik rapport påvirker ikke hvordan vi gjør våre undersøkelser, sier politiadvokat Kristine Rusdal i Oslo politidistrikt til avisa Vårt Land.
Den katolske kirken ble politianmeldt av Fylkesmannen i slutten av februar, og kirken, biskop Bernt Eidsvig og bispedømmets økonomisjef er nå siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.
Mandag la bispedømmet fram en rapport der de hevder at bispedømmet i dag har 10.000 flere reelle medlemmer enn det de fikk statlig støtte for i 2014. Bispedømmet innrømmer å ha brukt «diskutable» metoder i medlemsregistreringen, men bestrider at metodene er ulovlige.
Juridisk direktør hos Fylkesmannen Merethe Helstad sier til Vårt Land at deres vurdering av saken står ved lag, og at man kun kan søke støtte for medlemmer som aktivt har meldt seg inn i trossamfunnet.
– Det er den lovtolkningen som departementet legger til grunn, påpeker hun. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 13.03.2015 kl 14:59
Et eget utvalg skal nå se på konflikter som kan oppstå mellom den enkeltes samvittighet og oppgavene de kan bli pålagt av arbeidsgiver.
Kristelig Folkepartis tapte kamp for reservasjonsretten har dermed ført til et lite plaster på såret.
Fredag oppnevnte Kongen i statsråd et utvalg med professor Bjørn Kåre Myskja i spissen for å vurdere folks frihet til å følge samvittigheten når de er på jobb. De skal se på etiske, praktiske og rettslige aspekter ved tanke- og samvittighetsfrihet i norsk arbeidsliv.
– Et viktig formål med utvalget er at de skal bidra til å se nærmere på potensielt vanskelige etiske problemstillinger i arbeidslivet og gi praktisk hjelp for virksomheter, arbeidstakere og tillitsvalgte, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).
Bakgrunnen for utvalget er en avtale mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti (KrF). Utvalgets medlemmer har kompetanse innen etikk, juss og menneskerettigheter og skal levere sin utredning innen 1. september 2016.
Kategori: Kort notert - Publisert: 13.03.2015 kl 14:58
Tysklands forfatningsdomstol opphever et 12 år langt forbud mot bruk av religiøse hodeplagg blant landets lærere. Det åpner for at kvinnelige muslimske lærere kan bruke hijab.
Domstolen i Karlsruhe slår fast at forbudet ikke er forenelig med religiøs frihet. Etter at det ble innført i 2003, tillot noen tyske skoler bruk av kristne symboler, men forbød muslimske hodeplagg.
Saken ble klaget inn for domstolen av en muslimsk kvinne som ble nektet en lærerjobb fordi hun brukte hodeplagg. Nå er disse tillatt så lenge det ikke fører til «forstyrrelser på skolen». (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 13.03.2015 kl 14:57
Oslo katolske bispedømme legger mandag fram en ny rapport for Fylkesmannen i Oslo og Akershus om medlemslistesaken der biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen i bispedømmet er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks.
Den administrative lederen i bispedømmet håper rapporten, som legges fram på en pressekonferanse klokken 12 mandag, vil kunne nyansere bildet.
Biskopen og økonomisjefen så vel som foretaket er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om et beløp på 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år.
– Vi vil gjøre rede for saken og legge fram et oppdatert medlemsregister som vi har bestilt fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, sier Lisa Wade, fungerende administrativ leder i Oslo Katolske bispedømme til NTB.
– Vi tror dette vil nyansere bildet, legger hun til. Hun karakteriserer rapporten som «interessant» og opplyser at den også vil gå inn på de juridiske aspektene ved saken.
– Jussen er ikke helt klar, og vi har en juridisk rådgiver som kommer til å si litt om dette, sier Wade. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 12.03.2015 kl 14:14
Leverandører og underleverandører til store internasjonale kleskjeder, blant dem svenske H&M, begår en rekke lovbrudd i tekstilfabrikkene i Kambodsja, ifølge en rapport fra Human Rights Watch.
De verste lovbruddene foregår hos mindre underleverandører som produserer for større fabrikker, ifølge rapporten fra HRW. Organisasjonen avdekket ulovlig barnearbeid i elleve av fabrikkene som ble undersøkt.
I en av fabrikkene som produserer klær for svenske H&M, forteller arbeidere at de blant annet blir bedt om å jobbe søndager hos en underleverandør for å hjelpe til med å nå produksjonsmålet, samt tjene ekstra penger.
HRW har også snakket med fem arbeidere fra en underleverandør til denne fabrikken. Arbeiderne forteller at barn under 15 år blir ansatt, og at disse barna blir tvunget til å jobbe like hardt som voksne.
I en epost til SVT skriver H&M at de vil vite hvilke fabrikker det dreier seg om.
– Vi har bedt HRW dele informasjonen om de påståtte H&M-leverandørene som nevnes i rapporten for at vi skal kunne følge opp, noe HRW ikke har vært villige til å gjøre, skriver pressekontakt Håcan Andersson.
HRW sier organisasjonen ikke gir ut slik informasjon fordi det kan sette arbeiderne i fare.
Foruten H&M er Adidas, Armani, Gap, Joe Fresh og Marks and Spencer blant selskapene som er undersøkt av organisasjonen.
– Disse internasjonale selskapene må støtte opp om arbeidsretten i fabrikkene sine. Globale selskaper kan og bør overvåke forholdene hos sine leverandører og underleverandører, sier Aruna Kashyap i Human Rights Watch.
Den 140 siders rapporten viser at spesielt kvinner, som ifølge myndighetene utgjør 90 prosent av landets over 700.000 tekstilarbeidere, rammes hardest.
Flere som er intervjuet melder om seksuell trakassering, påtvunget overtid og få muligheter til å ta pause.
– Regjeringen i Kambodsja må raskt ta grep for å beskytte arbeidere fra å bli utnyttet, sier Kashyap.
Rapporten fra HRW er basert på intervjuer med over 340 personer, inkludert 270 arbeidere fra 73 fabrikker i Phnom Penh og nærliggende provinser. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 12.03.2015 kl 08:46
IS-opprørere har ødelagt deler av oldtidsbyen Khorsabad nord i Irak, som er 2.700 år gammel, opplyser irakiske myndigheter onsdag.
Landsbyen er blant annet kjent for sine store lamassu-statuer, som er formet som okser med vinger og menneskehoder. Khorsabad het i oldtiden Dur-Sharrukin og var et viktig maktsenter i det assyriske riket.
Irakiske myndigheter har de siste dagene undersøkt rapporter om skader på oldtidsbyen. Tidligere har IS gjort store skader på de historiske byene Nineveh, Nimrud og Hatra.
– I tillegg til deler av byens templer var byens murer rasert. Vi kjenner foreløpig ikke det fulle skadeomfanget, opplyser Iraks direktør for oldtidsminner, Qais Rasheed.
IS-krigere i Irak vekket harme verden over forrige uke da de grusla den assyriske byen Nimrud med bulldosere og publiserte videoer der de knuste museumsgjenstander i Mosul.
I de ytterliggående opprørernes ekstreme tolkning av islam må statuer og helligdommer ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud.
Den islamske staten (IS) styrer et selverklært kalifat i de nordlige delene av Irak og Syria. Området inneholder noen av verdens største arkeologiske skatter. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 11.03.2015 kl 14:08
Smittevernoverlegen i Oslo er varslet etter at det er påvist meslinger hos en uvaksinert, voksen person.
Personen ble smittet på reise utenfor Europa, opplyser Folkehelseinstituttet. Vedkommende er nå innlagt på sykehus.
Det arbeides nå med å kartlegge hvem pasienten har vært i kontakt med, slik at disse kan få tilbud om vaksine dersom de ikke er vaksinert.
Pasienten var smittefarlig under flyreisen tilbake til Norge, og flyselskapet er derfor kontaktet for å kunne informere medpassasjerer.
Meslinger er en svært smittsom sykdom som i sjeldne tilfeller kan ha alvorlige følger. De fleste i Norge er fullvaksinerte, og disse er beskyttet mot sykdommen.
– Dette er en påminnelse om at alle bør være vaksinert mot meslinger, sier overlege Trude Arnesen ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.
Temaet barnevaksine har vært mye omtalt i mediene i vinter i forbindelse med større meslingutbrudd både i USA og Europa. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 10.03.2015 kl 17:03
Nettleksikonet Wikipedia går til sak mot NSA for å stoppe etterretningsorganisasjonens innsamling av datatrafikken til amerikanske borgere.
– Overvåking undergraver den opprinnelige lovnaden med internett; et åpent rom for samarbeid og eksperimentering, og en plass fritatt fra frykt, heter det i en uttalelse fra Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales tirsdag.
Wikipedia Foundation mener et tillegg til loven om fysisk og elektronisk overvåking, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), bryter med retten til ytringsfrihet og privatliv, som er nedfelt i den amerikanske konstitusjonen.
Tillegget fra 2008 gir NSA retten til «tilfeldig» innsamling av informasjon fra amerikanske borgere hvis etterretningsmålet er en utenlandsk statsborger som antas å befinne seg utenfor USA.
NSA har ikke lov til å med forsett samle inn informasjon fra amerikanske borgere uten en rettslig godkjennelse.
Der var varsleren Edward Snowden som i 2013 avdekket at etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) sto bak massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. (©NTB)
En humanitær katastrofe er nå en realitet i Nigeria og de andre landene rundt Tsjadsjøen, der hundretusener er på flukt fra Boko Haram, advarer Røde Kors.
Tsjadsjøen omkranses av Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun.
– Det er nå en fullskala humanitær katastrofe rundt innsjøen. Ikke bare i Nigeria, men også i de andre landene, sier Jean-Yves Clemanzo, talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).
– Situasjonen er svært, svært vanskelig, fortsetter han.
Over 13.000 mennesker er drept og over 1,5 millioner mennesker drevet på flukt etter at ekstremistgruppa Boko Haram startet sitt opprør nord i Nigeria i 2009.
De siste ukene har gruppa også krysset grensene over til nabolandene og gjennomført flere blodige angrep der – og for få dager siden sverget Boko Haram troskap til Den islamske staten (IS).
De siste ukene har jihadistgruppa blitt presset tilbake av en større offensiv fra nigerianske styrker. Også styrker fra Tsjad, Niger og Kamerun deltar i offensiven. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 10.03.2015 kl 17:02
Pakistan vil fullbyrde alle dødsdommer i landet, ikke bare i terrorrelaterte saker, opplyser regjeringskilder.
Eksekveringen av dødsdommer i terrorrelaterte saker ble gjeninnført etter Talibans angrep mot en skole i Peshawar i desember 2014, der over 130 barn ble drept.
Nå skal altså alle dødsdommer i landet fullbyrdes, opplyser to ikke identifiserte, sentrale regjeringskilder til nyhetsbyrået AFP. Ifølge kildene har innenriksministeriet bedt provinsmyndighetene i landet om å snarest fullbyrde dommene til dødsdømte som ikke har flere ankemuligheter.
Mer enn 8.000 personer er dømt til døden i Pakistan – de aller fleste av dem uten ankemuligheter igjen, ifølge Amnesty International.
Det var i 2008 Pakistan innførte en midlertidig stans av eksekvering av sivile dødsdommer. Gjeninnføringen av dødsstraff i terrorsaker ble innført 16. desember, dagen etter angrepet mot skolen i Peshawar. (©NTB)
Kategori: Kort notert - Publisert: 09.03.2015 kl 18:13
– Norge har råd til å ta imot langt flere syriske flyktninger enn det vi gjør i dag. Vi støtter helhjertet Amnestys aksjon for å få Norge til å øke antall kvoteflyktninger. Det er ikke bare snakk om at vi kan, men det er også vår forpliktelse overfor mennesker i nød, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.
«Krigen i Syria har tvunget fire millioner mennesker på flukt. Nabolandene kneler i møtet med 95 % av flyktningene.» skriver Amnesty på sine nettsider. Nå ber de resten av verden om å ta i mot flere flyktninger.
Den sittende regjeringen har forpliktet seg til å ta imot 1000 syriske flyktninger i året, og mener dette er et realistisk antall med hensyn til integrering. Human-Etisk Forbund deler Amnestys syn på at dette tallet er for lavt, og støtter aksjonen som tar sikte på å øke antall kvoteflyktninger til 5000 for 2015.
Les mer på human.no
Kategori: Kort notert - Publisert: 06.03.2015 kl 13:51
Ingrid Rosendorf Joys i Oslo katolske bispedømme ble valgt til ny leder av STL under årsmøtet i forrige uke. Hun overtar ledervervet etter Espen Lynne Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, som har sittet som rådsleder siden 2011.
– Det flerkulturelle og flerreligiøse Norge er spennende, og jeg mener at tros- og livssynsmangfoldet beriker Norge, sier Joys i en melding på nettsidene til Samarbeidsrådet.
Joys er samfunnskontakt i Oslo katolske bispedømme, og har sittet som katolsk representant i STL i flere år, de siste tre årene også som medlem av Arbeidsutvalget. Fra 2007 til 2012 jobbet hun som kommunikasjons- og programsjef i Det europeiske religionslederrådet (European Council of Religious Leaders – Religions for Peace), et råd av religiøse toppledere som jobber for fred og forsoning. Joys har også jobbet mange år i Caritas, Den katolske kirkes bistandsorganisasjon. Av utdannelse er hun sosiolog.
Les mer på Samarbeidsrådets nettsider.
Kategori: Kort notert - Publisert: 06.03.2015 kl 08:35
Boplikten for prester skal avvikles. Som kompensasjon får prestene 50.000 kroner mer i lønn i året.
Ordningen med boplikt og borett i tjenestebolig skulle sikre rekrutteringen til presteyrket. Prestene har hatt en fast husleie på 3.686 kroner i måneden, uten å ha blitt fordelsbeskattet.
For å avvikle ordningen, krevde prestenes foreninger økonomisk kompensasjon, skriver Vårt Land. Nå er de enige om en avvikling av boplikten.
– I et moderne samfunn trenger vi andre løsninger enn boplikt for å sikre en landsdekkende prestetjeneste, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).
Prester som ønsker det, kan fortsette å bo i tjenesteboligen. Husleien vil være den samme som før, men vanlige skatteregler må følges etter avviklingen av boplikten 1. september. (©NTB)