Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til sammen 72 barn og voksne døde av meslinger i Europa i 2018, melder Verdens Helseorganisasjon. Foto: Dave Haygarth (CC BY 2.0)

Til sammen 72 barn og voksne døde av meslinger i Europa i 2018, melder Verdens Helseorganisasjon. Foto: Dave Haygarth (CC BY 2.0)

Meslingutbrudd i Nederlands bibelbelte

Ni barn og en voksen er smittet av meslinger i småbyen Urk i det såkalte bibelbeltet i Nederland.

Publisert:

Helsemyndighetene følger aktivt med på situasjonen og vurderer om det er grunnlag for å vaksinere eller dele ut antistoffer til folk som har vært i kontakt med de ti smittede.

Utbredelsen av meslingvaksinering i Urk er blant de laveste nivåene i hele landet. 61,1 prosent av innbyggerne i fiskelandsbyen er vaksinert mot meslinger. På landsbasis er meslingvaksinedekningen i gjennomsnitt på 92,9 prosent, ifølge Nederlands folkehelseinstitutt.

I lokalsamfunnet i Urk mener folk at liv og død ligger i Guds hender, og derfor anser de ikke vaksinasjon som tillatt, skriver avisen De Telegraaf.

Les også: Biopopulisme: Hvordan Europas populister bidro til meslingepidemien

Urk blir regnet for å være det mest gudfryktige stedet i det såkalte bibelbeltet, et protestantisk område som går fra Zeeland sørvest i Nederland og gjennom den nordvestlige delen av landet. 94 prosent av de rundt 20.000 innbyggerne i Urk går regelmessig i kirken. På landsbasis gjør én av seks det samme, ifølge Nederlands statistiske sentralbyrå.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som i verste fall kan føre til døden. Sykdommen var inntil nylig nærmest utryddet i vestlige land, takket være god vaksinedekning. Men de siste årene har antall utbrudd begynt å øke, samtidig som stadig flere har blitt skeptisk til vaksinering.

FN advarte i april mot global oppblomstring av meslinger. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var økningen i fjor på 300 prosent på verdensbasis