Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ifølge studien forekom autisme like hyppig blant de barnene som ble MMR-vaksinert og de til sammen 31.619 barnene i studien som ikke ble det.
 Foto:  Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge studien forekom autisme like hyppig blant de barnene som ble MMR-vaksinert og de til sammen 31.619 barnene i studien som ikke ble det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ny dansk studie avliver vaksinemyte om autisme

En seiglivet påstand om koblingen mellom trippelvaksinen MMR og autisme er nok en gang blitt motbevist, denne gang av danske forskere.

Publisert:

Det er forskere i Statens Serum Institut (SSI) i Danmark som har undersøkt påstandene.

- Vår studie er vesentlig større enn tidligere, og vi har hatt flere måneder å analysere på. Vi har kommet fram til at det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme, sier seniorforsker ved SSI Anders Hviid, som står bak undersøkelsen sammen med professor Mads Melbye.

Påstanden om at MMR-vaksinen øker barns risiko for autisme har sirkulert over 20 år. De siste årene har den fått fornyet styrke gjennom konspirasjonsvideoer og -artikler på nettet. Forskerne avviser sammenhengen blankt.

- Autisme forekom like hyppig blant de barnene som ble MMR-vaksinert og de til sammen 31.619 barnene som ikke ble det. Derfor må vi konkludere med at MMR-vaksinen ikke gir økt risiko for å utvikle autisme sier Hviid.

Studien tar for seg 657.461 barn født mellom 1999 og 2010 som ble fulgt fra de var ett år gamle til august 2013.