DEBATT: På grensen til majoritetsarroganse

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund støtter et forslag som går hardt utover mindre livssynssamfunn, men som overhode ikke rammer forbundet. Mangelen på forståelse for at forslaget er problematisk vitner om en majoritetsarroganse humanister bør holde seg for gode til.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2018 kl 11:58

Som kjent jobbes det for øyeblikket med å lage en ny lov for tros- og livssynsamfunn. Humanistisk Ungdom mener at Human-Etisk Forbunds innspill i denne prosessen generelt sett har vært gode og gjennomtenkte, men vi biter oss merke i én sak. Hovedstyret mener faktisk at livssynssamfunn med under 500 organiserte medlemmer over 15 år ikke skal få støtte på lik linje med forbundet selv.

Det er forståelig at det på et punkt må gå en grense for hva som er organisert livssyn, men krav om 500 medlemmer virker unødvendig høyt. Dette påpeker også Njål Høstmælingen i rapporten om de menneskerettslige konsekvensene av lovforslaget. En rapport som er skrevet på oppdrag av Human-Etisk Forbund.

En grense på 500 medlemmer vil være en svært dramatisk endring fra dagens praksis, og vil føre til at en mengde trossamfunn miste statsstøtten. Det er bekymringsverdig at hovedstyrets medlemmer mener dette ikke er et spesielt stort problem, spesielt ettersom leder Tom Hedalen tydeligvis ikke ser forskjellen på 100, 500 og 5000. Det er godt mulig at det er vanskelig å se forskjellen når man selv har 88 000 medlemmer, men for de som ikke er av landets største aktører er forskjellen enorm. Dette overlegne perspektivet, der man ikke tar hensyn til de som er mindre enn seg selv, ligner skremmende mye på den majoritetsarrogansen Human-Etisk Forbund og Humanistisk Ungdom selv ofte er offer for. Hva om kirken hadde påstått at grensen burde gå ved 100 000 medlemmer?

Humanistisk Ungdom mener også at det et sted må gå en grense, men at alt som kan kalles organisert livssyn skal understøttes av staten på samme måte. Da er en grense på 100 medlemmer over 15 – slik Humanistisk Ungdom gikk inn for på vårt landsmøte i 2017 – langt mer fornuftig enn det hovedstyret går inn for. Det er vondt å se Human-Etisk Forbund gå bak ryggen på de som gjerne har vært våre samarbeidspartnere i kampen mot forskjellsbehandling og særposisjoner for Den norske Kirke, som for eksempel Vennenes samfunn kvekerne (ca 140 medlemmer i Norge).

Kampen mot statskirken er ikke over, og vi som er i samme båt bør ikke kaste hverandre over bord.

Siste nytt i Debatt Vis flere

At Norge fortsatt er «GMO-fritt» er en underrapportert miljøskandale

At Norge fortsatt er «GMO-fritt» er en underrapportert miljøskandale

Agronom Øystein Heggdal går hardt ut mot Aina Bartmann og Odd-Gunnar Wikmarks uttalelser om GMO i Fri tanke.

Skammelig utvikling i Kristen-Norge

Skammelig utvikling i Kristen-Norge

– I deler av de karismatiske miljøene i Norge ser vi en utvikling som er både skammelig og skadelig, skriver Levi Fragell.

Omskjæring av guttebarn

Omskjæring av guttebarn

Arne Tumyr minner om at HEFs landsmøte ikke ønsket noe forbud mot omskjæring i 1999.

Hvor går grensene for religiøs tilpasning?

Hvor går grensene for religiøs tilpasning?

DEBATT: Når en ansatt i skolen ikke vil håndhilse, oppleves det som respektløst eller til og med nedverdigende i en kultur hvor slik hilsning er praksis.

En følelse av tilhørighet

En følelse av tilhørighet

HUs sommerleir er nettopp over. Iver Daaland Åse blir rørt over fellesskapet. – Folk kommer ut av store tomme skall og får nytt mot når de ser at det finnes en plass for dem, skriver han.

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

Trosopplæring har ingenting i skolen å gjøre

DEBATT: – Likebehandling må innebære at skolene ikke lenger sender alle elever til gudstjeneste 10 til 40 ganger i løpet av en skoletid og at kirken ikke lenger får fripass inn i skolen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...